U 27. tjednu sam i prije nekoliko dana mi se počela javljati užasna žgaravica, najčešće navečer kad legnem u krevet.Imam osjećaj da će mi se iznutra izgorit.Ima li koja sličnih problema i zna li netko kako ublažiti tegobe?
U 27. tjednu sam i prije nekoliko dana mi se počela javljati užasna žgaravica, najčešće navečer kad legnem u krevet.Imam osjećaj da će mi se iznutra izgorit.Ima li koja sličnih problema i zna li netko kako ublažiti tegobe?
pokušaj s bademima, ako to ne uspije, potraži u ljekarni rennie(mislim da se tak zove)
inače mene od neki dan "lovi" žgaravica i to dok stojim, kad ležim ništa :?
Banane meni pomazu, radije izbegavaj rennie ili tako sto. Probaj prvo sa bademima ili bananom.
Ja sam u trudnoćži znala grickat kavu kad mi je bila žgaravica, pomagalo je!! A mineralna je spašavala stvar!!
mene isto rastura zgaravica.
i navecer i po noci, i tijekom dana cak ponekad.
neku noc nisam mogla spavati (opet) medju ostalim od toga koliko me peklo u jednjaku.
trpim dok mogu a kad postane pre jako, pocuclam gastal i budem ko nova
inace, vele da za ublazavanje zgaravice treba izbjegavati ici leci poslije obroka, te piti poslije obroka.
i navecer lagano jesti.
al nece nsita puno pomoc, jer bebe nam pritiscu zeludac gore i kiselina se dize.
sto mozemo, jos jedna car trudnoce![]()
Jos jedna sa zgaravicom...uzzzzas.
I meni mineralna pomogne, ali to bude kratkog vijeka.
Banana takodjer, ali nju ne mogu prije spavanja jer mi ne pase.
Podignem se nekako u polusjedeci polozaj u krevetu ili u krajnjem slucaju pocuclam pola gastala. To me spasi da zaspem...
ajme meni i ja sam naučila što je žgaravica, jeziv osjećaj u jednjaku i ne da spavati, naročito ako nešto mliječno konzumiram uvečer
dakle, rekle ste gastal ili rennie
Meni je od svega najbolji bio Donat MG, kad se najedem...
Biti će kosata beba![]()
Meni je još od prve trudnoće jedino kvalitetno i zdravo rješenje - gutljaj Donata Mg. Kao rukom odneseno iste sekunde prođe! Inače ne volim gazirano, jako ne volim, i nikad inače ne pijem. Ali u sve tri trudnoće, čim osjetim da kreće žgaravica, potegnem gutljaj Donata i sve pet. Čak ga prije pijenja dobro ispromučkam da se što više mjehurića riješi..
Gastal i slične stvari zaobilazim, ne djeluju mi baš kao nešto što bi mogla/htjela uzimati svaki dan u trudnoći, i po nekoliko puta dnevno. A Donat Mg baš naprotiv. I pazim da ga uvijek u kući imam. Obzirom da popijem doslovno par gutljaja dnevno, dugo mi i traje tako da ni financijski nije neka značajna investicija..
![]()
vidiš ja donat cugam svaki dan al mi opće ne pomaže kod žgaravice![]()
Ne znam. Pokušaj onda sa mineralnom.
Meni definitivno pomaže.
Imam žgaravicu od drugog tromjesečja, ali zadnjih mjesec dana je neizdrživo![]()
Meni ne pomažu bademi niti donat niti banane (dapače, banane mi baš izazivaju kiselinu i pečenje).
Jedino što mi pomaže je rennie, ali čak ni to 100%![]()
E da, i čaša mlijeka mi pomaže skoro uvijek (ali kratkoročno).
Bit će kose![]()
Pošto i inače imam kronični gastritis znam da mlijeko nemože nikako pomoći (barem meni), jer ono fermentira od kiseline i stvara još jači osječaj pećenja. Jogurt i drugi već fermentirani mliječni proizvodi dolaze u obzir. Banana me doslovno ubije i nikako je nesmijem pojesti navečer. Integralni kruh i peciva isto treba izbjegavati. Voće uglavnom kuhano, a ne svježe.
Bademi mi pomognu ponekad, ali sam otkrila neke granule koje mi šogi dofura iz Italije i koje se rastope u čaši vode i budu kao mineralna s limunom po okusu i super su za žgaravicu. To je nešto na bazi sode bikarbone i može se piti i u trudnoći.
Cure, hvala na savjetima,pokušat ću sa bananom i mineralnom, na bademe sam nažalost alergična![]()
Evo jednog recepta kopiranog sa drugog topica autorica je Pomikaki:
Dakle ovako: na šalicu 1 do 1 i pol žličica kakaa, zakuhati sasvim malo vode i pofuriti (kakao se vjerojatno skladišti i transportira u jako nehigijenskim uvjetima). Promješati kakao s tom vrućom vodom, kao kad radite Bianku, ali bez šećera. Onda dolijte hladnog mlijeka.
Za ekstremne slučajeve trudničke žgaravice: napraviti isto ali u omjeru od litre mlijeka i velike žlice kakaa. Možete nakon što kakao promješate u malo vruće vode uliti direktno u bocu hladnog mlijeka i držati u frižideru. Kad je bilo najgore pila sam 1 - 1 i pol litre, a kad god sam morala izaći pred kraj trudnoće (bila je gadna pripeka) zaledila bih litru čarobnog pripravka u plastičnoj boci i nosila u torbi, pa bih kako se otapalo pomalo pila. Tako me nije bilo strah da se ne pokvari, i bilo je baš osvježavajuće.
Ne znam da li bi djelovalo isto i da je toplo, kad je meni trebalo bilo je ljeto pa mi je odgovaralo ovako.
A Coca-colu nemojte piti, sagorit će vam jetrica, a još pogotovo u trudnoći...
curke, lužinasta klopa i piće. lužinasto poništava kiselo.
osim namirnica koje izbjegavam, meni pomažu orasi i bademi u kombinaciji sa čašom rastopljenog magnezija (ili donata mg, ja ga nemam ovdje gdje sam, ali ista stvar, velika lužinatost).
lužinatost mora biti preko 6. Mg npr. ima ph - 8.
evo i popisa šta kiseli, a šta "lužina" organizam i želudac.
Hrana koja potiče lužnatost
Povrće: cikla, brokula, kupus, mrkva, cvjetača, celer, blitva, krastavci, maslačak, patlidžani, češnjak, zeleni grah, kelj, korabica, zelena salata, gljive, luk, paprika, tikva, alge, špinat, slatki krumpir, rajčica.
Ostale namirnice koje potiču lužnatost:
Jabučni ocat, pčelinji pelud, granule lecitina, probiotičke tvari, zeleni sokovi, sokovi od povrća, sokovi od svježeg povrća, proizvodi od kiselog mlijeka.
Bjelančevine (proteini): protein sirutke u prahu, tofu, proso, lješnjaci, bademi.
Začini: cimet, curry, đumbir, čili paprika, morska sol, miso, tamari i bilje.
Lužnati minerali: kalij- pH 14, kalcij - pH 12, magnezij- pH 9.
Hrana koja potiče kiselost
Povrće: kukuruz, masline, leća, buća. Voće: borovnica, ušećereno voće, brusnica, šljive i suhe ljive.
Životinjski proteini: šunka, govedina, šaran, morske školjke, suha govedina, riba, jastog, janjetina, svinjetina, kamenice, bakalar, zečetina, štuka, sardina, kobasice, škampi, tuna, losos, puretina, školjke, rakovi, teletina, meso divljači.
Žitarice: ječam, mekinje (posije) od pšenice, mekinje od zobi, kukuruz (i svi njegovi proizvodi), brašno od zrna konoplje, zob, riža - sva, rižini keksi, raž, pšenica, pšenične klice, tjestenina, kruh, krekeri, bijelo brašno, pšenično brašno
Mliječni proizvodi: maslac, sir, sladoled, hladno mlijeko.
Ulja i masti: ulja avokada, maslac, maslinovo ulje, sezamovo ulje, suncokretovo ulje, kukuruzno ulje, svinjska mast.
Zaslađivači: šećer, kukuruzni sirup, rogač.
Alkoholi, lijekovi i ostalo: vina, žestoka pića, rakije, pivo pH 2,5, aspirin, medicinski lijekovi, lijekovi koji se primjenjuju u psihijatriji, duhan, pesticidi, herbicidi, coca-cola pH 2.[/u]
ajme ja noćas pocuclala gastal, a pred jutro opet napad žgaravice![]()
i sad me drži opako, sve me strah još jedne neprospavane noći.
curke, meni niš ne pomaže![]()
meni gastav nije pomagao, samo rennie u ogromnim količinama
i nema pravila za hranu, pred kraj sam imala žgaravicu i od vode
uvijek se sjetim kako su mi u bolnici dok sam čuvala trudnoću, radili ctg, ja na boku prema zidu a tablete mi u ormariću iza leđa. žgaravica je bila tako jaka da sam morala cimericu zvat da mi ih donese, imala sam osjećaj da ću izgoriti
Mene je počela mučiti negdje oko 28 tj- ako se dobro sjećam.... I Rennie me spasio...
evo i meni je žgaravica krenula od prije neki dan, dakle u 30 tt... i uspješno je rješavam bademima, srećom ostali mi još od mučnina s početka trudnoće kad su isto pomagali.
Šteta što sam sad tek pročitala da je Basenpulver super za regulaciju kiseline u tijelu, a smiju ga koristiti i trudnice. Samim time je super kod
žgaravica. Jel netko isprobao? Ima ga u DM-u po prihvatljivoj cijeni, ja sam ga koristila prije par godina i skroz sam zaboravila da to postoji tokom moje trudnoće, a jučer mi je ne znam zašto ponovo pao na pamet, pa sam ga opet uzela da malo očistim organizam od slatkiša i ostalih stvari koje stvaraju kiseli ph.
Evo članka na hrvatskom:
http://www.zdravljeizivot.com/hrv/in...&s=basenpulver
ufff žgaravica prije je bila samo ako navečer jedem mliječno sada se zna pojaviti u bilo koje vrijeme i od bilo kakve hrane![]()
bademima naklon, ali uskoro će mi pozliti ako ću i nadalje jesti tolike bademe
tak je i meni.sretna35 prvotno napisa
sad kad bih trebala najviše mirovati nema šanse da legnem jer mi gori ždrijelo :shock:
ja sam obe trudnoće zadnja tri mjeseca spavala u polusjedećem položaju, ništa mi nije pomagalo osim rennie-ja. htjela sam ga i u rađaonu ponijet, ali mi nisu dali pa sam brzo jednog metnula u usta
ma ja evo popodne pocuclala rennie. i vec predvecer opet sve pecetulip prvotno napisa
![]()
ne bih ga bas jela ko bombone...
ja se ubijam u bademima...uvijek pomaže... :D
nije ni čudo da zadnje vrijeme ne dobivam na kilaži :/
u početku trudnoće sam bome fine kilice natukla, a sad ne mogu papati, a i čim pojedem sve me peče![]()
mene je žgaravica ubijala zadnja 4 mj trudnoće., bilo je neizdrživo. jedino mi je nakratko pomagao gastal. nakon poroda nema niti traga žgaravici. i da - curka mi ima jaaaaako bujnu kosu. curke, izdržite![]()
.
nisam znala šta je žgaravica do trudnoće. Uhvati me svakih par dana i uvijek prođe od Donatice
rotty prvotno napisa
mene spašavaju krekeri
Meni je jedna baka davno savjetovala da progutam nekoliko zrna graha za žgaravicu. Pomogne mi brže od svih lijekova koje sam ikad probala. Navodno grah pokupi višak kiseline.
ja i inace imam problema s gastritisom ali sada je neizdrzivo, od pocetka trudnoce. meni najvise pomazu tabletice koje sam dobila od homeopata i koje su bas za regulaciju kiseline u zelucu u trudnoci i apsolutno su bezopasne.
ja isto alergična na bademe, ali sam uzela one bez kožice (imaš ih u konzumu) i te klopam. i fakat raditender prvotno napisa
donat Mg kod mene isto pali
ufff sada pred kraj ubi žgaravacica, ne pomaže ništa
Meni je jedini spas protiv žgaravice onaj stari - Bolje spriječiti nego liječiti.
A to radim na način da ne jedem ništa iza 5 sati osim badema, dvopeka i jabuke.
A kad se zalomi da pojedem neki sendvič (s maslacem, sirom i sličnim namirnicama) ili ne do bog nešto žešče poput pizze ili čokolade, e onda mi se uvijek javi jako bolna žgaravica i to usred noći.
Nju pak rješavam isključivo cuclanjem gastala i nakon sat vremena mi je bolje.
Mene je isto spasio Donat Mg.Joooj inače užasno mrzim gazirano,ali začepim nos i popijem ga.Isplati se malo pretrpiti kad djeluje
meni nis nije pomagalo, ni donat, ni bademi, ni ne znam sta sve nisam probala. nisam mogla spavati, budila me kiselina u grlu. kad se sjetim... muka mi je.
na kraju mi je pomoglo da prije spavanja popijem zelenu magmu u tableticama, i da preko dana ponekad prozvacem zvaku. to me fakat spasilo. inace ne zvacem zvake, ali u trudnoci sam ih bome pocela kupovati![]()
Evo ja sam isprobala Basen-pulver, pijem ga već tjedan dana, jednu žličicu navečer u mlijeku, i moram priznati da me žgaravica ne budi više u sred noći!Nia_Zg prvotno napisa
Da li je to slučajno, ili zaista zasluga Pulvera, vidjet ćemo do kraja trudnoće, ali u svakom slučaju mislim da pomaže!![]()
Ej curke, samo bademi, bademi. Rennie mi malo pomogne, ali meni se od njega povraća, odvratnog je okusa. Tek sam u 6 tjednu ali žgaravica me mući od samog početka, čak i voda mi je kisela, banana nema šanse, niti jogurti. A s obzirom da imam jako niski tlak i kavu isto ne mogu jer mi je zamislite, kisela, pijem malo coca-cole zero ili light. To je super, ne pretjerivati, ali pomaže. U drugoj sam trudnoći, ali je potpuno drugačija od one prve . U prvoj sam imala žgaravicu zadnjih mjesec dana.
Evo jedan bablji recept koji je meni u nedjelju pomogao. nakon cijelopopodnevne žgaravice dodje baka M. i pita a šta je i veli uzmi 2-3 zrna sirove riže i progitaj s mrvu vode.
ja očajna to i napravila!
za 20tak minutažgaravica nestala.
nisam još uvjerena u djelovanje ali ako se vrati definitivno ću opet probat
Evo mene u 30. tjednu a žgaravica se pojavila negdje u 15. pa sad provala sve živo i neživo...pomaže jedino gastalkažu nije štetan za bebača, a ako gorim ja pati i bebač...
Meni se u obje trudnoće počela javljati nakon 31. tjedna. Srećom nije često, možda 2-4 puta tjedno. Noćas sam se probudila s osjećajem da mi se kiselina "penje" uz jednjak i odmah pocuclala jedan Rennie. Nakon dvije-tri minute je nestalo....i natrag na spavanje...
Debeli potpis.call me mommy prvotno napisa
Ok, ja sad nisam trudna al kad sam bila, ako nisam imala donata u kuci ko ovisnik sam zvala muza ili svekrvu da mi kupe![]()
Zahvaljujuci njemu nestale su i zgaravice i zatvor!