sandric prvotno napisa
Sta reci i sama sam takva. Za 18 mjeseci izgubila 29kg. sa redukcijom ishrane i metforminom 3x500gr. i potrosenih 1000 eura na analize i kontrole kod privatnog endokrinologa, i na kraju SIŠLA S UMA OD GLADI. Kao prvo ovaj nas nesretni PCOS je ubio sve u nama, ja ponekad imam osjecaj ako mogu reci ono narodski da nemam nikako metabolizam. I definitivno mogu reci iz svog veeeelikog iskustva sa mrsanjem da rezultati moraju biti ali uz mnogo veca odricanja nego kod drugih osoba. To mi je rekao i dr. Vlaisavljevic iz Maribora kad sam pitala sta da radim. Kad sam odstupila od rezima ishrane kilogrami su se vratili kao rukom noseni a ja sam onda nastavila da "havljam" kao luda od razocarenja i poraza. I naravno sve vratila. Samo sam sad jos ludja kad pomislim da opet moram ispocetka. Evo ja cu ti na kratko reci moje ljecenje koje je bilo propisano od endokrinologa.
1. Ishrana na bazi barenog povrca, posnog mesa, ribe i salate, bez slatkisa, sokova, zasladjenih napitaka, tjestenine i sl. Iskljuceno przenje, pohovanje i dinstanje.
2. U toku dana 1-1,5l. nezasladjenog caja ili negazirane vode
3. Na vece brza setnja 6km za 1h
4. Obroci u kolicini odredjeni po mjeri
5. Dorucak u 9h dvije vocke ( bez banana prvih 6 mjeseci ), rucak u 14h solja supe, komad posnog mesa, bareno povrce i salata sa jednom kriskom razenog hljeba i vecera u 19h solja nemasnog jogurta sa kriskom mladog kravljeg sira. Izmedju obroka piti tecnost bez grickanja
Samo da ti kazem da se sa ovom ishranom moje stanje PCOS mnogo izmjenilo. Imala sam ovulacije, cikluse redovne kao svajcarski sat od 27-28 dana, nalazi su bili super i ja se osjecala kao zmaj. Da je tesko tesko je. Pogotovo sto je nesretni rucak u 14h kad sam na poslu pa sam svaki dan nosala serpice sa sobom i bila strasno nervozna od gladi. I da ti ne duzim vise jer me vec pocela glava boljeti na pomisao da moram opet. I krenucu samo hvatam zalet. Definitivno trebamo shvatiti da je ovo ubuduce nas nacin zivota i nas jedini izbor. I kad to shvatimo onda ce nam biti mnogo lakse. Zelim ti sve najljepse