Vjerovatno već negdje postoji podatak ali ga nisam uspjela pronaći :/ ,koliki je najveći moguć broj djece po odgajateljici ?
Vjerovatno već negdje postoji podatak ali ga nisam uspjela pronaći :/ ,koliki je najveći moguć broj djece po odgajateljici ?
Evo klikni na link:
http://www.azoo.hr/admin/fckeditor/F...0naobrazbe.doc
U našem vrtiću (državni) idu djeca od 3-7 godina i ima ih 20-ak a samo 1 teta :/
Sutra ću pitati točan broj djece.
Meni to i nije ok! Prvo - svi su u istoj grupi, a drugo nemam uopće ideje kako ona može svih čuvati. Žena je super ali opet....puno je to djece.
Sad sam pročitala u nečijem topicu da ima 15 djece i 3 tete :shock: To je meni čini kao nemoguća misija, naprema našem vrtiću.
Kako je u vašim vrtićima??
Pa u svim državnim vrtićima je jedna teta na toliko djece. U našem je u grupi 26 djece i dvije tete, ali one nisu istovremeno u grupi nego jedna ujutro jedna popodne. Nije li svuda tako. Ovo sa 15 djece i tri tete sigurno nije državni vrtić.
Mislim da u gradskim vrtićima je. Kad ne bi primali toliko djece u grupe, možda moje nijedno dijete ne bi bilo primljeno u vrtić...Mima prvotno napisa
Mislim da imaju neki standardi koliko može biti djece po teti, ali treba se prilagoditi tome, fali nam vrtića. Sad su ti standardi totalno neprimjenjivi.
U našoj grupi je upisano 26 djece. Teta je jedna po smjeni. U doba ručka smjene se preklapaju pa su tada s djecom dvije tete. Gradski (ili državni?) vrtić je u pitanju.
Ja sam ove godine prezadovoljna, 16 djece u grupi na dvije tete, jedna ujutro druga popodne. Jučer ih je bilo 13. Gradski vrtić.
Mi smo u smjenskoj grupi - to je grupa koja radi cijeli dan, navečer do 20.30.
Sorry, greškom sam poslala.martinaP prvotno napisa
U našoj grupi, dakle, službeno ima 35 djece na 3 tete. Ali nisu nikad svi odjednom, tako da mi se čini ok.
Ovo je super, ja bi svoje dijete rado upisala u taj vrtić (o kojem se kvartu radi? pretpost, centar?)ivana s prvotno napisa
kod nas isto tako,Mima prvotno napisa
jedna teta je do 12, pol 1, pa ide doma,
a druga dolati u 11 i ostaje popodne, pa su dva sata obadvije tete......
D.V.Milana Sachsa, Folkaiki prvotno napisa
Inače redi se o engleskoj grupi, ali nije zbog toga manje djece jer ih je prošle godine bilo više,ista grupa.
i kod nas je zasad ovako (jaslička grupa), ali su nas upozorili da će tijekom godine doći još djece i da su u lanjskoj grupi imali 23 upisanih.ivana s prvotno napisa
Toga se i ja bojim, ali nekako mislim za očekivati je da u jaslice naknadno dolazi klinci kako napune godinu dana ali u ove starije ne bi trebali. Bar se nadam.
Ja sam se šokirala ove godine - u našu grupu su upisali još 4 (dječaka) i sad ih ima 31!!! :shock: :shock:
Mislim, djeca su 5 godina, od 31 čak ima 22 dječaka i jako su živi/agresivni/glasni/zahtjevni. Tete su dvije, ali preklapaju se samo za vrijeme ručka.
Znam da je veliki problem s vrtićim u Zagrebu, ali 31 dijete je stvarno too much!
![]()
Kod nas 18 klinaca (jaslice)-1 teta i jedna djevojka na praksi
Danas sam saznala da u našoj grupi..cca 2-3 godine ima 26 klinaca..isto 2 tete s preklapanjem od sat vremena. Ostala sam šokirana.
Do prije par dana bilo nas je 16 pa su prebacili klince iz vrtića u Risu kod nas u G. Vrapče i sada je grupa prestrašno velika.
A prebacili su ih jer se kakti u 8 mj nisu tamo prilagodili...ne znam tko to odlučuje i kako se može samo tako prebacivati :shock:![]()
![]()
:? da se nisu prilagodili u 8. mjesecu?? Svašta. Kakvo je to bilo prilagođavanje u 8. mjesecu ??
Vjerojatno si nešto krivo shvatila. 26 je nažalost normalan broj za grupu trogodišnjaka i teško da ih je službeno manje. Obzirom da je vrtićka sezona tek počela svi su još zdravi pa je grupa puna.
Svaka čast, ako je taj broj i još engleska grupa....zvuči divno.ivana s prvotno napisa
Mislim da je i kod nas oko 30, radi se o istom vrtiću, samo centralni objekt.ivorka prvotno napisa
cure, bilo bi dobro da svaka napiše dob djece i točan broj, pa će se onda moći vidjeti koliko se krše normativi... sada na početku godine bi na kutićima za roditelje trebali biti popisi djece
Ovako je kod nas bilo prošle godine a ove ih je upisano 33 :shock:ivana s prvotno napisa
Prestrašno..razlog je jer je vrtić postao jedini dežurni u gradu i radi do 21 sat pa su mnoga djeca prebačena iz svih ostalih vrtića. Tete su očajne i nadaju se da će se osposobiti još jedna prostorija i oformiti još jedna grupa jer je ovo kaos. I inače su tih 17 malih bili turbo zahtjevni (12 dečkića,5 curki) jer ih je još minimum petorica živahnih (blago rečeno) kao moj Roko,pa su tete jedva s njima uspijevale nešto napraviti,ali ovo je prestrašno zaista!
Apsolutno se ništa ne može napraviti s njima i vidim da su tete baš očajne a djeca na sve strane.
Isto su 4 godišnjaci i zaista se nadam da će smisliti neku bolju opciju od ove.
Kinder-koji je to vrtić?
Naš je u centru.
Pardon, krivo sam napisala " da se u osam mjeseci nisu prilagodili pa dolaze sada u naš vrtić" jer se vrtić u risu tada otprilike otvorio.
Nisam baš sigurna da je to normalno grupa je najviše do 3 godine..ima veliki broj onih sa godinu dana, većina ima pelene..to mi je ipak too much za 1 tetu..
Ipak oni spadaju pod jasličare i trebale bi ih paziti med. sestre a ne odgajalice..ispravite me ako sam u krivu.
26 jasličara na 1 tetu.![]()
u našem (privatni vrtić) je upisanih 15 i dvije su tete.Jedna je grupa i raspon je od 8 mj -3,5 god.S tim da jedna teta bude u jutro sama, prima ih i da doručak, onda oko 10 dođe druga, pa su zajedno do iza ručka, do spavanja, onda ostaje ova druga sama.Sve super funkcionira i više je kućna atmosfera, točno znaju što koje dijete preferira,navike i ostalo.
[quote="ribice"]Pardon, krivo sam napisala " da se u osam mjeseci nisu prilagodili pa dolaze sada u naš vrtić" jer se vrtić u risu tada otprilike otvorio.
Nisam baš sigurna da je to normalno grupa je najviše do 3 godine..ima veliki broj onih sa godinu dana, većina ima pelene..to mi je ipak too much za 1 tetu..
Ipak oni spadaju pod jasličare i trebale bi ih paziti med. sestre a ne odgajalice..ispravite me ako sam u krivu.
26 jasličara na 1 tetu.[/quote
26 jasličara na jednu tetu jest zaista![]()
![]()
![]()
Nadam se da je u pitanju greška i da je ipak slučaj da je 26 jasličara barem na dvije tete...
Sto se tiče jasličara i medicinskih sestara, zadnjih, neznam, desetak godina je izbačena praksa da se medicinske sestre zapošljavaju kao odgajatelji u jaslicama, tako da sad još rade one koje su se zaposlile prije dok je to bilo moguće, kao što vidite, ta praksa će ubrzo potpuno nestati...I medicinske sestre ne bi trebale "pazit" djecu u jaslicama, uzimam si za pravo da te ispravim jer tu si potpuno u krivu...One su medicinske sestre, a ne odgajatelji...u srednjoj medicinskoj nisu učile ništa o odgoju djece, nadam se da se slažete...Tako da u praksi...eto, neka ima smisla za to, a neka baš i nema...Ne kažem da svaka odgajateljica ima smisla za ono što radi, ali ona barem zna što i kako treba napravit, što je "odgojno ispravno" pa može to reproducirat...Ipak se odgajateljice 3 godine nakon srednje škole školuju za svoje zanimanje, a nakon toga još jednu godinu stažiraju, ta bih baš njih, a ne medicinske sestre, ja uvijek izabrala za svoje dijete...Ipak u jaslice/vrtić idu zdrava djeca, a djeca koja su bolesna ostaju doma...Dakle, djeca nisu u bolnici i nije im potrebna medicinska njega...dapače, u jaslicama je zabranjeno djeci davati bilo koju vrst terapije...Eto, raspisala sam se, ali morala sam na navedeno reagirat, jer ne mogu vjerovati da još netko misli da u jaslicama s djecom trebaju biti medicinske sestre...jer nit su tamo djeca bolesna, a nit je vrtić bolnica...Hitni slučajevi nemaju veze s tim, za to je nadležna hitna pomoć i viša medicinska sestra koja je obavezno zaposlena u vrtiću...
Traktorka, zašto to ne prijavite vi kao roditelji ako se već tete boje da ne ostanu bez posla (makar i one imaju pravo takvo nešto prijaviti... i trebale bi)? dogovorite se vi roditelji međusobno i prijavite to, jer takav broj djece ne može po nijednom normativu biti prihvaćen!!! jel rade 2 ili 3 tete s njima?
ribice, ako su djeca od godinu do tri godine starosti to više nisu isključivo jasličari već ih vode kao mješovitu grupu...
i slažem se s anin da baš i ne razumijem zašto bi jedna medicinska sestra bila kompetentnija za rad s njima od odgajatelja...![]()
2 tete.bubička prvotno napisa
Danas sam pitala tetu jel želi da roditelji nešto poduzmu i rekla je da ne želi,da će ipak one probati reagirati u centar za predškolski da se naprave dvije grupe jer je zaista previše djece a soba je mala.
Budemo vidjeli,ravnateljica im dolazi u ponedjeljak pa ću onda znati više.
ma prestrašno... to su nehumani uvjeti i za djecu i za tete... i onda kada se nešto loše dogodi, odgovorni za takav broj djece i loše uvjete rada peru ruke od toga... užas![]()
Ako ste u centralnom vrtiću, možda smo u istoj grupiMima prvotno napisa
.
Ubite me..ja sam se vezala za naše predobre tete/med. sestre i obožavam ih i umjesto njih dobila sam jadne a sigurno super tete koje se ubijaju od posla samo da ih sve pohvataju a kamoli presvuku i nahrane.. kada sam s njima pričala rekle su da im je jako teško ali da si ne mogu pomoći.
Uhvatila me nostalgija za " našim" bivšim tetama i bijes zbog naguravanja toliko djece u 1 grupu kad imaju prostora na katu vrtića koji se iznajmljuje za vrtić iz malešnice..
Ako postoji prostor i ako sva djeca plaćaju čuvanje onda neka plate još 2 tete i riješe problem.![]()
Kod nas je ove godine 26 djece dodali su dvoje na jednu tetu.
Odnosno dvije ali jedna ujutro jedna popodne i to mi je full previše.
Mislim ja stvarno ne znam kako one uspiju posvetiti svoj djeci mislim da je to nemoguće i mislim da je to previše djece
domy, koja je dob djece?
5,5 god, 33 bilo upisano, ali se 2 ispisalo.. Znači 31 djece.. veći boj dječaka i dvije tete, preklapaju se samo za vrijeme ručka.
Zadnjih par dana imamo problema, sin neće u vrtić. Krenio je 1.9. i sve je bilo ok do prije tjedan dana. Potukao se sa nekim dečkom i kao da ga se boji ( mali je 3 puta jači od mojega).
Danas je prvi puta plakao.
Kaže neće u vrtić jer ima puno djece. Možda mu smeta ta galama..
nisam pametna
Kod nas u Antunovcu su tri tete na 30-ak djece. Ujutro su dvije, a kad su glavne aktivnosti onda su sve tri. Od spavanja nadalje su opet dvije. Jako sam zadovoljna time.
vrtić iz Španskog a ne Malešnice.ribice prvotno napisa
no to je nebitno, u svakom slučaju notorna je glupost da prostor uzurpira vrtić 3 kvarta dalje, a da se dječica iz Vrapča naguravaju... strašno...
kod nas (Malešnica) ove godine 27 djece na 2 tete - mlađa vrtićka. prošle godine u starijoj jasličkoj 25 djece na 2 tete. povremeno su imali 3. tetu al je ona svaki čas išla u neke zamjene... ove godine su samo 2. jeza i groza.
svaki dan poslije spavanja tete čistačice im pomažu presvući djecu.[/b]
36 djece na 4 tete i jednu pomagacicu (privatni vrtic)
15 djece na dvije tete, ali to je najmlađa jaslička grupa koje su manje, tj. godište 2008, je manje od godišta 2007 u kojim grupama je oko 20-tak djece. Zasad u našu grupu svakodnevno dolazi oko maksimalno 8-9 djece, državni vrtić.
E, da, ovo dvije tete je ona klasika - preklapanje u doba ručka i spavanja, inače je jedna, meni se to zasad čini OK.
Kod nas (jedno selo u blizini Varaždina) samo jedna teta na njih skoro tridestak. Vrtić je općinski i općina ne želi zaposliti još jednog odgajatelja jer nema love. Može li se tu što poduzeti? Radi se o grupi 3-4- godišnjaka.
Može se zaposliti volontera koji će tu odraditi staž za 0 kn. Tako su radili u našem vrtiću. Mnoge mlade odgajateljice ne mogu naći stalno zaposlenje jer nemaju položen stručni ispit, a za to je uvjet godina dana radnog iskustva (ne nužno plaćen posao, može se i volontirati).dmagi10 prvotno napisa
A kad se jednom uoči razlika, obično se shvati i potreba da budu 2 odgajatelja. Probaj predložiti uzimanje volontera ravnatelju/ici. Doduše, to znači da će ta osoba morati biti prijavljena (ima tu pravnih caka, i volonteri moraju imati ugovor i njihov se rad prati, da bi mogli izaći na stručni... mislim da trebaju imati i mentora, ali nije to roditeljska briga). Jednostavno, ubaci im bubu u uho! Sretno!![]()
čekaj, koliko sati ta jedna radi s djecom? uopće nema druge smjene?
Dobra ideja, Peterlin. Ne znam točno kolko radi, ali dolazi kasnije i do tad je ravnateljica s njima. Ravnateljica je inače s još jednom tetom i u predškolskoj grupi.
i mene ovo zanima jer zakon kaže da je odgojitelj u odgojnoj skupini 5,5h maksimalno a ako je u pitanju pola radnog vremena onda se radi 4hbubička prvotno napisa