Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 80 od 80

Tema: Broj djece po odgajateljici

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

jel to onda znači da je ravnateljica ujedno i odgajateljica i odrađuje jednu smjenu?

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa

Može se zaposliti volontera koji će tu odraditi staž za 0 kn. Tako su radili u našem vrtiću. Mnoge mlade odgajateljice ne mogu naći stalno zaposlenje jer nemaju položen stručni ispit, a za to je uvjet godina dana radnog iskustva (ne nužno plaćen posao, može se i volontirati).

A kad se jednom uoči razlika, obično se shvati i potreba da budu 2 odgajatelja. Probaj predložiti uzimanje volontera ravnatelju/ici. Doduše, to znači da će ta osoba morati biti prijavljena (ima tu pravnih caka, i volonteri moraju imati ugovor i njihov se rad prati, da bi mogli izaći na stručni... mislim da trebaju imati i mentora, ali nije to roditeljska briga). Jednostavno, ubaci im bubu u uho! Sretno!
    Peterlin, moram te citirat...oprosti...znam da nisi loše mislila i da si uvijek spremna pomoći (da, da, na forumu puno više čitam nego što pišem, pa to znam)..i otići ću malo offf, ali ja jednostavno moram reći da me impresionira lakoća s kojom si volontera predložila kao rješenje problema...a i lakoća s kojom je tvoja ideja prihvaćena kao dobra...Uz to si još i objasnila kako je taj posao dobar i za mlade odgajatelje koji i tako ne mogu naći posao dok su bez iskustva, pa im se tako čini usluga..
    Stanje u toj struci jest takvo (čitaj - nikakvo)...ALI...ja osobno ne bih bila sretna s idejom da se o mom djetetu cijeli dan brine osoba koja nije plaćena..I to NE zbog toga što mislim da bi ta osoba bila loša, nego zato što bi me jednostavno bilo sram!!! Ako podrazumijevam da je teta koja mi ujutro proda kruh plaćena, da je vozač koji me vozi na posao plaćen (i to bez iskustva ili sa), onda podrazumijevam da je i teta koja je s mojim djetetom plaćena...Ne ulazim u to koliko...reći ću samo da i ona mora jesti i režije platiti, a sve i da to ne mora (jer je netko uzdržava)svakome kom se ta ideja čini dobra predlažem da proba bez naknade odrađivat svoju smjenu na poslu...Različiti su osjećaji koji se tad u toj osobi javljaju, bez obzira s kojom ljubavlju je svoje zanimanje birala...
    Dakle, po meni, volonter nije rješenje gore opisanog problema, i hitno se treba tražit drugog odgajatelja..

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I da, to jest itekako "roditeljska briga", tko provodi dane sa njihovim djetetom...Moja djeca već idu u školu i meni je itekako važno tko im je učiteljica...a kada ona ne bi bila plaćena...hm ...čuli bi me i na htv-ovom dnevniku (skidam kapu učiteljicama)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj anin prvotno napisa
    Citiraj Peterlin prvotno napisa

Može se zaposliti volontera koji će tu odraditi staž za 0 kn. Tako su radili u našem vrtiću. Mnoge mlade odgajateljice ne mogu naći stalno zaposlenje jer nemaju položen stručni ispit, a za to je uvjet godina dana radnog iskustva (ne nužno plaćen posao, može se i volontirati).

A kad se jednom uoči razlika, obično se shvati i potreba da budu 2 odgajatelja. Probaj predložiti uzimanje volontera ravnatelju/ici. Doduše, to znači da će ta osoba morati biti prijavljena (ima tu pravnih caka, i volonteri moraju imati ugovor i njihov se rad prati, da bi mogli izaći na stručni... mislim da trebaju imati i mentora, ali nije to roditeljska briga). Jednostavno, ubaci im bubu u uho! Sretno!
    Peterlin, moram te citirat...oprosti...znam da nisi loše mislila i da si uvijek spremna pomoći (da, da, na forumu puno više čitam nego što pišem, pa to znam)..i otići ću malo offf, ali ja jednostavno moram reći da me impresionira lakoća s kojom si volontera predložila kao rješenje problema...a i lakoća s kojom je tvoja ideja prihvaćena kao dobra...Uz to si još i objasnila kako je taj posao dobar i za mlade odgajatelje koji i tako ne mogu naći posao dok su bez iskustva, pa im se tako čini usluga..
    Stanje u toj struci jest takvo (čitaj - nikakvo)...ALI...ja osobno ne bih bila sretna s idejom da se o mom djetetu cijeli dan brine osoba koja nije plaćena..I to NE zbog toga što mislim da bi ta osoba bila loša, nego zato što bi me jednostavno bilo sram!!! Ako podrazumijevam da je teta koja mi ujutro proda kruh plaćena, da je vozač koji me vozi na posao plaćen (i to bez iskustva ili sa), onda podrazumijevam da je i teta koja je s mojim djetetom plaćena...Ne ulazim u to koliko...reći ću samo da i ona mora jesti i režije platiti, a sve i da to ne mora (jer je netko uzdržava)svakome kom se ta ideja čini dobra predlažem da proba bez naknade odrađivat svoju smjenu na poslu...Različiti su osjećaji koji se tad u toj osobi javljaju, bez obzira s kojom ljubavlju je svoje zanimanje birala...
    Dakle, po meni, volonter nije rješenje gore opisanog problema, i hitno se treba tražit drugog odgajatelja..
    Dakako da je drugi odgajatelj najbolje rješenje. Ovo s volontiranjem samo je način kako da se dođe do posla. Ako se ne varam (a NAPISALA sam to, samo ne znam da li je bilo jasno) ideja je bila uzeti nekoga na tu godinu neplaćeno (jer u praksi puno mladih tako odrađuje staž) pa onda po isteku te godine i nakon položenog stručnog tu istu osobu i ostaviti dalje uz plaću i sve dadžbine. Po mom mišljenju nije to tako tragično za mladu osobu, naći posao na taj način. A ne mora ni volontirati cijelu godinu. Sigurno tu ima puno nedoumica i sl. ali da sam na mjestu mlade odgajateljice bez i dana staža i radnog iskustva, to bi mi bilo prihvatljivo rješenje. Spomenula sam i mentorstvo - to je način koji roditelju daje sigurnost da o djeci brine netko tko to zna. Pa valjda nešto zna volonter pripravnik koji je proveo nekoliko godina pripremajući se za taj posao...

Sve je stvar dogovora. Pitanje je bilo formulirano kako si pomoći kad love nema. Proračuni se određuju za godinu dana. A za probu može se uzeti nekoga da odradi praksu preko ljeta/praznika/bilo kako. Ne vidim zašto bi to bilo loše rješenje. Dati prednost osobi s iskustvom, da - svakako, ali ako takve osobe nema (u pitanju je mala sredina, ne centar Zagreba) ja bih kao roditelj s odgovornima razgovarala o SVIM mogućim rješenjima, pa i ovakvom.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo odakle mi ideja za volontera. Nisam se toga prva sjetila, a nisam bratemili ni jedina....

http://www.moj-posao.net/posao/Odgaj...598ce033cf.htm

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ma, znam ja da ti to nisi izmislila Peterlin...i znam da nisi jedina koja tako misli...i znam da je stanje u struci takvo...sve to znam..Možemo mi stavit u zakon takvu neku odredbu za sva zanimanja...dakle kad završiš školu/fax/specijalizaciju/bilošto prvo ideš šljakat besplatno godinu dana...Što se mene tiče ok...Ja bih to prva potpisala!!Za sve...Eto!!Nadam se da se svi slažete!!I da ste spremni ispo potpisat i za sebe!!Ili, s obzirom da nam je većini na ovom forumu prva radna godina već prošla...da vratimo lovu koju smo zarađivali u prvoj godini ravno u proračun!!Eto!!Ja sam za!!U međuvremenu, JA ne bih pristala da MOJE dijete u vrtiću odgaja/njeguje/čuva/igra se/hrani/tješi... odgajateljica koja nije plaćena...Bila početnica ili ne...Zašto??Zato što to nije ljudski??(bez obzira što je "po zakonu)...Da imam nkv tetu čuvalicu doma...ne bih je imala besplatno...I zato mi je nedopustiva ideja da ostavljam dijete osobi koja je neplaćeno s njim dok ja idem zarađivati za život...
    I demantirat ću te...osoba koja godinu dana volontira na takvom "radnom mjestu"nihje na taj način stekla svoje buduće radno mjesto, i poslodavac ničim nije obavezan tu osobu zaposliti...Položila ona nakon toga stručni ispit s 5 ili ne!!
    Ovo je jedna posebna tema znam...al mislim da nije skroz off jer se radi o našoj djeci u vrtićima i broju djece po odgajateljici..
    Da...dobro je dok se piše o svemu...daje nam priliku da u kvalitetnoj raspravi osvijestimo štošta..
    Lijepi pozzz

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam završila visoku zdravstvenu školu za med. laboratorijskog inženjera. Također moram odraditi 1 god staža da bi mogla položiti stručni ispit i zaposliti se.

Naravno 8 mjeseci volontirala sam besplatno u BOLNICI u Zagrebu. Dakle, vadila sam krv, analizirala, pisala i izdavala nalaze. Potpuno gratis. Isto tako tada su volontirale i medicinske sestre. To je tada a vjerujem i danas najnormalnije u lijepoj našoj. I znaš da to moraš odraditi sa svom svojom voljom i maximalnom odgovornošću.

Pa, sljedeći put kada dođete u bolnicu, zapitajte se da li je svo osoblje koje tamo radi uopće plaćeno.

Apropo teta u vrtiću, isto kao i Peterlin, mislim da nije tako strašno volontirati kad ionako znaš da to moraš odraditi. I ne mislim da te tete rade lošije, dapače, mislim da se još više trude jer žele nakon toga dobiti posao na kojem već jesu i koji već rade.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Joj Boa, užas!!Zapitat ću se kad sljedeći put uđem u bolnicu...zaista hoću...Na svašta smo spali kad nam na tako odgovornim mjestima (bolnica, vrtić) rade volonteri...A još gore od toga je što, evo, kritična masa misli da je to "normalno" i "nije tako loše"...U isto vrijeme nam je normalno da nkv spremačica (bez uvreda molim, ovo je samo primjer) budu plaćene za svoj posao čim počnu radit...Pa se ti školuj...
    Ja isto mislim da te tete rade još i bolje...i nije to razlog zašto im ne bi povjerila svoju djecu...objasnila sam..Ali jadno mi je to...jako..

pozz

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa i moramo misliti da "nije tako loše" jer ćemo se inače izjest zbog jada i nemoći.
    A na taj način ipak ima više osoblja za djecu i u zdravstvu.

Primjer iz moje bolnice. Tih godina je isto bila zabrana zapošljavanja u zdravstvu. I nikog nisu zapošljavali.(Kao i sada npr.) Svake godine uzeli su 12 laboranata volontera (što SSS, što VŠS) za odrađivanje staža i na taj način si pokrili manjak radne snage. Što je jako bitno i za bolnice i za vrtiće.

A kad već radiš u nekom sustavu, često neka žena ode na porodiljni ili u penziju (veliki su to sustavi) i odmah zaposle nekog stažista-volontera kad odradi staž. Ja nisam bila takav slučaj, ali znam puno cura i dečki koji su se tako zaposlili. A svi smo se maximalno trudili biti najbolji kako bi baš nas odabrali. Ja sam ipak 10 mjeseci nakon toga tražila posao.

Eto, davno je to bilo, ali je tako moralo biti. A mislim da je i sada tako jer je opet zabrana zapošljavanja.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

eto, moram se i ja malo uključiti...
    najprije bih rado da nam forumašica s ovim problemom razjasni - koliko je točno djece, koja dob, koliko radi s njima ravnatelj, a koliko dogajatelj, te koliko skupina ima taj vrtić?
    jer s jedne strane ne samo da nije razjašnjeno što se podrazumijeva da odgajateljica radi sama, a s druge ni kako ravnatelj jednog gradskog vrtića ima vremena raditi u grupi

anin, razumijem te što želiš reći da nimalo nije u redu da odgajatelji moraju volontirati da bi odradili staž od godinu dana... ali, isto tako, bezrazložno si se okomila na Peterlin... koje bi ti rješenje predložila ako ta općina ne daje novac? da i dalje ova jedna sama radi s tolikim brojem djece? da nezaposlen odgajatelj radije radi u nekom dućanu ili sjedi doma i čeka da ga netko pozove na plaćen pripravnički?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Iskreno, meni je ta ideja bila ok jer sam i ja isto skoro godinu dana besplatno volontirala u školi prije nego sam dobila posao (na toj istoj školi). Nadalje, situacija u vrtiću: 5 teta (jedna od njih je ravnateljica), 3 skupine (jaslice-do 2 i pol godine, 2. skupina- 3 i 4 godišnjci, 3. skupina- 5 i 6 godišnjaci). Vrtić ima desterosatno radno vrijeme. Nisam sigurna točno kolko sveukupno djece ima cjelokupni vrtić, to moram saznati.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

i saznaj koliko dugo radi ravnateljica u toj grupi, a koliko odgajateljica...
    i koja je dob tvojeg djeteta, koliko je točno upisane djece... tek onda možemo dalje raspravljati da li se tu nešto krši ili ne

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Volonter ne smije biti sam u grupi s djecom. Možete predložiti zapošljavanje odgojitelja pripravnika koji smije raditi samostalno u grupi te će za to primiti plaću umanjenu za određeni postotak.

Koliko sam shvatila u navednom vrtiću postoje tri skupine, a radi samo pet odgajatelja. Ne znam kako takav objekt radi i što prosvjetna inspekcija kaže na to. Prema Praviliku o predškolskom odgoju u svakoj skupini moraju biti dva odgojitelja za desetsatni program, odnosno jedan u slučaju poludnevnog programa.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

da... činjenica je da volonter ne smije biti sam u grupi, ali isto tako, činjenica je da se toga rijetko tko pridržava

a oni očito tu ravnateljicu vode kao 6. odgajatelja, al mi nikako nije jasno kako je to moguće :shock:

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja sam shvatila da ima 4 odgojitelja + 1 koja radi kao odgojitelj i ravnatelj ( i pitanje je koliko vremena provodi u grupi).

I mene zanima koja je dob i broj djece,broj odgojitelja?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bubicka, moguce je ako ravnateljica npr. ima ugovor za rav. na pola radnog vremena a pola ugovora na radno vrijeme odg. i to je sasvim uobicajno za male vrtice.
    ako je grupa poludnevna - znaci bez spavanja - po normativu je skroz ok da je jedan odgajatelj ili ako su sa spavanjem da moguce dolazi do spajanja grupa jer dio ode kuci ili sto vec...tesko je ovako bez info. razne su opcije.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Tetana, dobro si skužila, 3 grupe, 5 odgajatelja plus ravnateljica koja pomaže (moguće da je na pol radnog vremena odgajateljica, drugu polovicu odgajatelj, ne znam to). Deseterosatni dj. vrtić, sve grupe spavaju.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Krivo sam napisala, pol vremena odgajateljica, a drugu polovicu ravnateljica.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Koji državni ili privatni vrtić se može pohvaliti s malim brojem djece po odgajatelju; molim informacije/preporuke (iskjlučila bih manje jasličke grupe, koje se u pravilu tijekom godie povaćaju). Hvala

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nikolina, zar ima takvih?! ja predajem za jaslice u raznim vrtićima i sve tajnice kažu da je previše djece i da mi gotovo sigurno nećemo dobiti mjesto...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Acqua, nisi me dobro shvatila, i u manje jasličke grupe se upiše max broj djece, međutim zbog bolesti ili 'čuvanja' mjesta ne dolaze cijelu godinu

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Osvježavam temu s istim pitanjem od prije cca 1/2 god.
    U kojem državnom ili privatnom vrtiću su grupe djece u dobi od 3 god. i više s max 15 djece, po mogućnosti u zapadnom dijelu Zagreba ili Centar. Hvala

ellica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Državni -nijedan sigurno.Za privatne nisam sigurna.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

na žalost danas je takvo stanje. premalo odgojitelja previše djece. situacija je zabrinjavajuća. trebalo bi se gledati na sigurnost djece.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Nikolina-Zagreb prvotno napisa Vidi poruku
    Osvježavam temu s istim pitanjem od prije cca 1/2 god.
    U kojem državnom ili privatnom vrtiću su grupe djece u dobi od 3 god. i više s max 15 djece, po mogućnosti u zapadnom dijelu Zagreba ili Centar. Hvala
    U Centru vrtić Tatjane Marinić, podružnica na Gornjem gradu. Tamo idu klinci moje prijateljice, ima ih 11 u grupi.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nama se grupa od 15 djece bas i nije pokazala kao sretno rjesenje, prema mom iskustvu bolje da ih je vise

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    nama se grupa od 15 djece bas i nije pokazala kao sretno rjesenje, prema mom iskustvu bolje da ih je vise
    Sad me baš zanima zašto? Zašto je bolje imati više djece u grupi? Pa kvalitetnije se radi ako ih je manje i ako ne hodaju jedni drugima po glavi.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    Da, i mene ovo jako zanima, jer stalno mislim da se kvalitetnije može raditi s manjom grupom

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cure sorry ako je već netko napisao nemam vremena trenutno čitati ali jako me zanima teme.....prije 2g pričala sam s tetom u vrtiću moje male, koja je rekla kako je u pripremi zakon sličan Američkom, a to je 5 djece na 1 tetu, no kako je došla recesija sve se to stavilo po strani (neznam jesam li ju dobro shvatila ali mislim da je to bio prijedlog i gospodina Bandića, a ne samo ministarrstva- no kako kažem pričale smo o tome prije 2-3g pa se ne sjećam točno).....kod moje male u grupi ih je 26 djece na 2tet u 2 smjene...znači do ručka je 1 teta sama s 26 djece, tada dođe druga pa su skupa do polaska na spavanje, i tada ova druga ostaje sama( i tako nakon što se probude)............tete su molile da broj djece ostane bar na 20 ali jednostavno u ovom djelu grada je to nemoguće....da ne govorim o neadekvatnosti prostora za 26 djece.........studiram predškolski odgoj i zato ću sigurno pratiti ovu temu...

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nas je u vrtiću kad sam bila mala bilo od 6-10 i bilo nam je super...tete su nam se mogle posvetiti, imali smo ogroman prostor za igru i ples.....a 10-15 djece nije malo ako e zna da u vrtiće (klasične) uvode kako ja to zovem "dan otvorenih vrata" (a u Jelkovcu je cijeli vrtić organiziran na tome principu) da se djeca slobodno kreću po drugim grupama i druže s djecom iz drugih grupa....

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •