kaže dr. L da se ona ne brine da to nije ništa, ona očekuje da će ih biti još. inače mi idemo na donora, pa bi bilo bolje da ih bude više da možemo zamrznuti. odoh spavati jer me glava jako boli. nastavljam sa protokolom pa ćemo vidit.
kaže dr. L da se ona ne brine da to nije ništa, ona očekuje da će ih biti još. inače mi idemo na donora, pa bi bilo bolje da ih bude više da možemo zamrznuti. odoh spavati jer me glava jako boli. nastavljam sa protokolom pa ćemo vidit.
Pozdrav!
Nova sam na forumu. Kao i većina na forumu i mm i ja se borimo sa azoospermiom.
Interesuje me da li neko ima iskustva sa Jinemed klnikom? Otvorili su predstavništvo i u Sarajevu,a s obzirom da je kod njih moguće odraditi MicroTese, planirali smo kod njih pokušati VTO (naravno ako nađemo materijala za postupak).
Kod nas je problem visok FSH, a nizak testosteron. Svaki savjet je dobro došao.
Rominka,u potpunosti se slazem sa boss.sad ti najmanje treba da se nazivciras,nemoj .ma sjeti se samo svoje himne bit ce dobro,i sa jednim se napravi cudo.
Nebrini i cuvaj se ,uz tebe smo.kisss
sos15.Dobro dosla u azoo svijet nazalost.Moj ti je savjet da procitas cijeli forum ,tu ces sigurno naci puno savjeta i informacija koje ti mogu pomoci.,vise sigurno vec sto bi nam ikoji doktor rekao,posto nisu zainteresirani za musku neplodnost pogotovo ovu najtezu azoo.Kod nas je visok fsh.a u redu testesteron i ostalo,i nemamo opciju ista napraviti osim tese ili micro-tese.,tak da se nemoj ravnat po nama,mozda za vas postoji neka terapija koja vam moze pomoci sa hormonima.Procitaj i naci ces puno odgovora za svoja pitanja.Svakako pitaj sve sto te zanima.pozz i sretno
ja samo znam da je Jinemed otvoren u sarajevu i da je microtese oko 1000e.
i imam neki link za britanski forum na kojem zene diskutiraju o Jinemed klinici.
Hvala na dobrodošlici. Forum sam već prečitala ( družim se ja s vama već neko vrijeme), ali se nisam do sada javljala.
Vjerovatno sam nešto i propustila jer na forumu ima hrpa informacija,pa treba to sve usvojiti i zapamtiti. Već sam iz ranijih postova zaključila da nama sa visokim FSH ne daju mnogo nade, kontaktirala sam već neke klinike i jedino su mi iz Jinemed-a dali malo nade.
Naime, tražili su mi neke dodatne nalaze, pa kažu da će na osnovu njih vidjeti može li se nešto pokušati sa hormonskom terapijom prije Microtese. Cijena Microtese je 725 EUR.
Mi još čekamo kontrolu kod doktora koji je Boss spominjala jer kod njega možemo preko fonda, ali ne očekujem da će nam dati puno šanse.
tuzna: ako možeš da mi pošalješ taj link za britanski forum da malo i to pregledam.
sos tuzna je spominjala jos neku kliniku na B neznam kako se zove ta se treba tek otvoriti, pa pokusajte se raspitati i za tu kliniku.
mi dobili danas i nalaz spermokulture ponovljeni i opet sterilna podloga ostala, sad ce jos ispasti da je problem u prostati, jer ja vise nemam ideje odakle mogu dolaziti ti silni leukociti.
Ne bi da te plašim, ali to može biti ozbiljno. Moj savjet ti je da kad odete kod doktora tražite da prekontroliše prostatu.
Ne budi primjenjeno, ali znam za slučaj gdje se momak par godina liječio (sterilitet) kod istog doktora, da bi na kraju utvrdili da ima problem sa prostatom, neću ni napisati šta. Ipak, sretna vijest je da je to operisao i da je sve dobro prošlo, sad ponovo ide u borbu za bebicu.
Opet kažem, ne mora značiti, i daće Bog da nije ništa tako, ali bolje je provjeriti.
Sos15,slazem se sa Edinas ,inekcije hcg,mogu pomoci da se popravi testosteron,raspitaj se kod doktora jel bi vam dao i preporucio.pozz
Sure, hvala svima na savjetima. Ovaj forum je zaista super.
Već sam kontaktirala Bahceci klinku, i oni će raditi MicroTese, ali, nažalost, još uvijek nemaju tačne informacije kada će početi s radom.
Veoma su susretljivi, kao i oni iz Jimened-a. Zaista ne znam za kojeg bi se odlučila, jer prvi dojam je super i kod jednih i drugih.
EdinaS: Možeš li mi reći kod koga se liječi tm? U četvrtak idemo kod našeg urologa i pitaću ga za te injekcije. Polako spremam čitav spisak pitanja za njega. Biće to dug razgovor. Još bih te htjela pitati da li je tvoj suprug išao kod endokrinologa? Moj dosad nije, ali naša porodična doktorica je rekla da obavezno odemo kad je vidjela da je FSH visok.
SOS, edinas t i je u americi.
neko je psomenuo drugu kliniku, to je bas ta Bahceci. recimo,ja sam prije za njih zbog toga sto kod njih radi drEmre Bakircioglu,koji se usavrsavao na Cornell institutu (oni su izmislili microtese?). medutim,on ne daje nikakvu terapiju,akze nije nista dokazano(mail sam mu slala ranije)
nisma imala pojma da ti u JInemed klinici hoce da pokusaju lijecitii azoo? idem odmah mail da ima saljem![]()
Ja sam njih razumjela da bi oni pokušali prije MicroTese hormonsku terapiju, ako nalazi pokažu da ima šanse za to.
Postaviću ti njihov odgovor, pa vidi, možda sam ja protumačila pogrešno.
Ne bi bilo čudo, s obzirom da sam izgubljena ovih dana u potrazi za rješenjem.
Evo njihov mail:
"Postovanje,
Dr.Serdar Erkan je pogledao Vas mail.
Dali ste imali ¸¸ totalni testosteron¸¸ ili ¸¸slobodni testosteron¸¸?
Ako je bio u pitanju ¸¸slobodni testosteron¸¸ molim Vas da dobijemo i ¸¸total testosteron¸¸
kao i nalaze krvi!
- LH
- Estradiol
- Prolactin
Dr.Erkan ce ocijeniti Vase nalaze i savjetovati , ukoliko bude potrebe za hormonskom terapijom ,
prije Micro Tese-
Ujedno mi radimo Micro Tese , a cijena je 725 eura.
Ukoliko imate jos neka pitanja molimo Vas slobodno nas kontaktirajte. Stojimo Vam na raspolaganju!
Srdacan pozdrav!"
Ja bih rado pokušala, ako može neka terapija prije MicroTese. Ne nadam se ja da ćemo to izbjeći, već da bi možda terapija pomogla da nešto nađemo kad budemo radili MicroTese.
Možeš li mi poslati link za onaj engleski forum na kojem se spominje Jinemed? Tražila sam ga, ali nisam našla.
Jeste isao je kod endokrinologa i nakod 4 godine dao nam je hormosku terapiju. Mada nam je davao male sanse da ce nam pomoci ali mi smo ipak pristatli da probamo i hormosku terapiju.
Nama su rezultati ocajni tri puta manji nego pre terapije,doktor nas salje u Belgiju ili Grcku jedino tamo rade tu biopsiju microtese,ne znam cenu ali cemo ih uskoro kontaktirati pa vam javljm...U svakom slucaju mi smo odlucili za donatora pa ako se desi da pronadju i kod mm i to cemo...
Rominka sretno danas,javi nam se cim mozes
Tuzna:meni su poslali mail(vjerovatno i svima koji su im pisali),ekipa iz Bahcece ivf-centra da se ispricavaju sto jos nisu poceli s radom ,iako su trebali krajem veljace,te se nadaju da ce uskoro biti spremna papirologija i odobrenje za pocetak rada,i rekli su da ce se odmah javiti svima koji su im pisali.
Bas sam pozitivno iznenedena meni je to vec drugi mail da me obavjeste u vezi protokola otvaranja klinike.Jesu li se tebi javljali?
Curke pozz
makicali odmah onda prestanite sa terapijom, ta terapija moze imati i obrnuto dejstvo kod manjeg broja tj moze jos vise zaustaviti spermatogenezu , to sam citala u nekom clanku cak mislim i da sam to okacila negdje taj clanak gdje to pise .
cure moje drage, spavala sam kako sam spavala, a svašta sam sanjala. probada me u trbuhu, i probudila sam se kao da sam se upiškila...ništa mi nije jasno...da li je već došlo do ovulacije?? ne bi rekla, a tako mi se čini po boli i po sluzi....uglavnom, evo baš se spremam na uzv. danas je dan d, ili idemo dalje ili...o toj drugoj soluciji ne želim razmišljati, što je glupo od mene, ali...zapravo, sve me ovo šokiralo jer ja uopće niti jednom nisam pomislila da bi pod stimulacijom se mogla razviti samo 2 folikula....nadam se da se od utorka ujutro do danas razvio još barem koji.
reći ću nešto bez namjere da nekoga uvrijedim. postoje dva tipa azoo, i u jednom ima šanse za microtese dok je drugi slučaj onaj krajnji kad treba početi razmišljati o nekim drugim opcijama. no da bi se krenulo u ikakva liječenja, tipa hormonalnih terapija, tražite od svojih dr koji vas vode da vam daju papir na kojemu piše s kojom azoo se borite. većina nas živi na području ex yu i tu ne postoji mogućnost da se obavi microtese (prava)...čajevi, tribestani, cink i ostali pripravci - molim vas pripazite s time jer možete sm narušiti odnose hormona. posebice to napominjem onima koji imaju visok fsh (ne postoji ništa čime se on može spustiti) i niži testosteron. svi ti pripravci utječu baš na ta dva hormona, a ako se poremeti testosteron to nije dobro. a fsh nažalost, jest kakav jest....govorim sve to iz našeg iskustva. na preporuke dr je mm pio i tribestan, i bioastin, i matičnu mliječ i cink i vitamin e da bi nakon dvije godine konzumacije hormoni se nepovratno poremetili. no jedna dobra stvar je proizašla iz svega toga, imunitet mu se poboljšao i nije bio bolestan sada već jaaaakooo dugo. no, hormoni su kakvi su...
ljubim vas i držite mi fige
Rominka draga ,nadam se tvojem pozitivnom danu danas na uzv.mislim na tebe...
U potpunosti se slazem s tobom,zaista sam svasta na ovoj temi pronasla sto se sve isprobalo,dosta i na svoju ruku,sto mene osobno sokira,u vecini slucajeva to samo pogorsa situaciju.Po meni najbolje je slusati svog doktora i naravno traziti i drugo misljenje od drugih doktora,pa tek onda vidjeti moze li se nesto popraviti i svaka dijagnoza je drugacija,pa se nemoze uzimati niti ista terapija.Vise puta sam bila pred zidom dali uzeti nesto od ljekova i hvala Bogu da nisam,nama se snizio malo fsh,bez da smo ista uzimali,a to su nam doktori rekli to se moze spontano dogoditi ali nikako uzimati nesto na svoju ruku i narusiti si zdravlje.Drago mi je da i ti pises da se fsh.nemoze nicim spustiti kao i popraviti testosteron,ima par slucajeva gdje se popravio ali je pogorsao druge hormone stoga cure moje kao sto sam vec pisala i sos15.prvo pitat doktora pa onda uzeti terapiju.,nadam se da se neljutite samo sam iznijela svoje misljenje,a na svakom je da odluci.pozz curice
Kao prvo da poželim Rominki sreću danas i da nam se javi sa dobrim vijestima.
Ja se potpuno slažem s vama da ne treba ništa na svoju ruku. Željela bih sve pokušati da se naš problem riješi, ali samo uz saglasnost doktora. Ne bih ni na koji način željela pogoršati zdravstveno stanje mm (dovoljno je i ovo s čim se borimo, i previše).
Mi danas idemo kod našeg doktora, pa ćemo videjti šta će on reći. Ipak oni znaju (bar bi trebalo) više od nas. Ja se samo pokušavam što bolje informisati kako bih ga mogla pitati za pojedinosti. Ovaj forum upravo tome i služi. Smatram da neki doktori prebrzo odustaju od pacijenata, kao da se ne žele bakćati sa težim slučajevima kad mogu dovoljno zaraditi i na lakšim, ali mi ne smijemo odustati, već ih trebamo tjerati da nam se posvete i pomognu nam.
Ako treba, tražićemo i drugog doktora.
Ja znam da je slučaj mm težak, ali ne bih željela da počnem razgovarati o drugim opcijama dok god ne ispucam sve šanse da dobijemo naše zajedničko dijete.
Čitala sam da su vm radili još dodatnih pretraga ( Inhibin B, hromozome, itd), pa zato kažem da neću odustati dok ne istražim sve. Kad čitam vaše postove i šta ste sve pokušale, shvatam da smo mi tek na početku borbe (mada me je i ovo već iscrpilo).
sos 15 pa vidite danas kad vec idete da odradite i taj inhibin b kod njih , bar da odradite sve o jednom trosku puta.
i ja se slazem da treba pitati sve dr a ne uzimati na svoju ruku, al isto sa druge strane treba se i informisati pa isto tako i pitati dr za misljenje o informacijama koje ste nasle.
Planirala sam ga pitati danas i za inhibin b, ali i za hormonsku terapiju,ma za bilo šta što može pomoći. Možda bih ga pitala i za te nalaze hromozoma, da vidimo da nije neki genetski poremećaj. Ma, imala bi ja njega svašta pitati, samo me malo strah kako će reagovati. Bojim se da će početi galamiti i poslati me kod dr Google da nas liječi.
Ti imaš više iskustva sa ovim doktorom, pa me interesuje šta ti misliš. Jesi li mu postavljala takva pitanja?
ma slobodno ga sve pitaj, znas koliko ljudi njemu svaki dan dodje sa raznoraznim pitanjima i ja nikad nisam ga vidjela da se derao, nervirao ili bilo kako reagovao.
on je takav da ce te saslusati i odgovoriti na sva tvoja pitanja pa makar bila ona i glupa . zato slobodno sve pitaj . i ja ga svaki put obaspem pitanjima koje sam skinula sa raznoraznih foruma i sve i jedno dobro saslusa i da svoje misljenje o tome.
pitaj ga i za inhibin i za genetske analize slobodno , pitaj ga i sta misli o micro tese, sve sto te interesuje.
evo me..dr. mi je zadovoljna, dobro sve napreduje, no produžila mi je stimulaciju menopurom, pa mi sada fale 2 bočice praška (ako netko ima, molim vas). ipak sam paničarila bez veze...
mi smo svaki put se pripremali za poći doktoru - imamo jednu bilježnicu i u nju bih si zapisivala pitanja, sve što bi na rodi našla, što bi mi netko preporučio, što bih pročitala. uvijek sam imala milijun pitanja, i stvarno nas nitko nikada nije odbio, dapače. dr. su bili zadovoljni da nam mogu reći i da mi razumijemo to o čem oni pričaju. nekako mi se čini da je i njima lakše nešto objasniti ako i mi sami barem neke osnove naših problema poznajemo. uistinu je lakše komunicirati. stvarno su nam uvijek odgovorili na sva pitanja. ponekad mi sami i ne znamo postaviti pravo pitanje, ali baš zato su oni tu da nam pomognu i pojasne. nemojte se ustručavati pitati sve, vjerujem da ćete dobiti odgovore.
Draga Rominka jesam ti rekla bit ce sve dobro.,dobro je pocelo a jos bolje ce da se zavrsi,zato pjevaj danas onu svoju himnicukiss
i riješila sam menopur - zahvaljujući jednoj dobroj rodiodoh pjevati
Je l' može neko da mi pošalje mail te klinike u Sarajevu, pošto imam neka pitanja, definitivno ćemo pravac kod njih na micro t. nešto mi se ne gubi ni vreme a ni novac na ove naše lekare, poprilično su nezainteresovani. Hvala vam unapred![]()
Posljednje uređivanje od spajalica : 07.02.2020. at 13:43 Razlog: na zahtjev autorice uklonjena mail adresa
Evo da i ja javim vijesti. Juče smo bili kod našeg doktora. Nije zadovljan nalazima, kao što sam i očekivala. Objasnio nam je da je u pitanju neopstruktivna azoospermija. Predložio je da uradimo punkciju (najvjerovatnije sledeće sedmice) da vidimo hoće li se pri tome nešto naći (mada nije optimističan). Zasad ne bi išao sa hormonskom terapijom, bar dok ne vidimo nalaze punkcije. Ako se punkcijom ne bi našlo ništa, on predlaže dalje dijagnostičku biopsiju, bez mogućnosti zamrzavanja. Iskreno, bojim se da mi je to gubljenje vremena i živaca, posebno mm, jer to znači da bi morao dva puta raditi biopsiju, jednom dijagnostički, a drugi put poslije hormonske terapije. Šta vi mislite o tome? Da li je bolje odmah ići na microtese, ako punkcija ne uspije?
Iznenadilo me je da je rekao da visok FSH ukazuje na endokrinološki problem, ali on nas ne bi slao kod endokrinologa, u fazonu, dok oni odrade svoj posao, izgubiće nas iz vida i izgubićemo vrijeme.
Ne znam šta da radim, ja bih ipak išla kod endokrinologa, ako ima neki problem da se ne zapušta.
sos15.zao mi je sve vise nas je sa tezom neopstuktivnom azoo nazalost.Napravite kariogram i y-delecie to ti je za neopstruktivnu obavezan nalaz vjerovatno si vec procitala ako fali krak b-tada se neradi ni biopsija jel nema nista u testisima sigurno,to se prije biopsije provjeri da bi se izbjegla operacija koja nije bas sitnica pa da se nemuce muzevi uzalud,tak da si to obavezno provjerite.sretno curke moje
Bok sos15!
MM također ima povišen fsh, ali je isto tako imao povišen i prolaktin pa je to razlog iz kojeg
smo išli endokrinologu. Za prolaktin smo dobili bromergon, međutim što se tiče fsh i lh
endokrinolog je rekao da se to ne može spustiti, da za to nema terapije.
sos dobroti cure kažu, prije nego ti se muž da pod nož. mjesto koje prođe kroz microtese nikada više ne može dati ništa, jer zapravo režu dijelove testistisa. to je najinvazivniji postupak kod muških i ako ga je moguće izbjeći, ja sam za. treba odraditi inhibin b i mikrodelecije koje će uvelike reći treba li ići u microtese ili ne. žao mi je da ste došli do ovoga, ali vjerujem da ćete progurati i to![]()
da,i meni su slali mail- cini mi se da zele zadrzati pacijente,jer stalno odgađaju otvaranje klinike. nadam se sto skorijem otvaranju,doista nam treba neko u okruženju da radi microtese.
buni me sto,recimo,dr-i po Srbiji(nisma zapazila u HR) ne govore da imaju te istanbulske klinike koje rade microtese.ima neka kklinika u Grckoj ,za koju ja nikad nisam cula,a ne govore za ove?mozda ne rade microtese?
mada se opet drzim dva razloga:
1.izricito sam pitala da l rade microtese,sta su mi rekli,napisala sam ovdje(dakle,napisali st aje microtese i da to oni rade),mada me buni cijena(mnogo su jeftiniji nego belgijanci )
2.jedna nasa forumasica(misur?)koja odlicno razumije svu ovu nasu tematiku,i ciji muz ima azoo meni je pisala pp nekad davno i napislaa kako je njen muz cak isao u Cornell,a oni rekli kako iz Europe preporucuju smao 2 ljekara:jednog u Turrskoj koji se usavrsavao kod njih-dr Emre iz Bahceci klinike(ima u njegovoj biografiji da se tamo usavrsavao) i drugi negdje u Belgiji.
ali,cemu toliko veca cijena microtese u Belgiji?!
sos.
neznan kom endokrinologu mislis ici ,al ja nisam cula ni za jednog kod nas koji imalo ima znanja , iskreno moje misljenje je da ti je to gubljenje vremena trazioti endokrinologa, posto za ove nase azoospermija je spanko selo.
svejedno kod nas se nerade bar ja mislim ta genetska ispitivanja , tako da si vezana za beograd ili zagreb.
ja bi da sam na tvom mjestu skupila pare pa u tu kliniku tursku , jer ako ce ga neko sjeci bolje da se materijal iskoristi a ne baci.
biopsija se kod nas radi na hirurgiji a tamo ne postoji mogucnost zamrzavanja , a cemu onda raditi biopsiju.
Cure, hvala na odgovorima. Ja sam se zabrinula jer on pokazuje određene simptome problema sa štitnom (poznati su mi, jer i sama imam probleme sa štitnom žljezdom, Hašimoto tireoditis). Odlučila sam, na svoju ruku, da njega ipak pošaljem endokrinologu. Već sam poslala mail svojoj doktorici sa nalazima hormona da vidi ima li potrebe da dolazi kod nje. Zaista imam veliko povjerenje u endokrinologa kod koje idem,pa vjerujem da će ona odmah reagovati ako ima potrebe. Više me muči ovo oko eventualne biopsije. Tražiću od doktora, nakon što vidimo rezultate punkcije, da nam da uputnicu za kariogram, ali zaista ne znam da li da idemo na tu dijagnostičku biopsiju (ima li koristi od toga) ili da odmah idem na MicroTese? Jeste da je skuplje, ali možda mu je bolje da to uradi u Sarajevu ili Pragu jedan put, nego da dva puta ide pod noož. Ako neko ima iskustva sa biopsijom u slučaju neopstruktvine azoosperimje, molim vas, nek se javi.
Inače, doktorica kod koje idem (endokrinolog) je iz Novog Sada. Smatram da je odličan doktor i zaista joj vjerujem. Da nije bilo nje i njenih savjeta, pitanje kada bih saznala da mm ima problem sa sterilitetom. Znam ja da ona ne može izliječiti njega od azoospermije, ali (ponavljam se) smatram da ako ima problem sa štitnom i to treba rješavati.
Iz svega ovoga što sam pročitala, zaključila sam da je najbolje da sačekam rezultate punkcije, i onda ganjam gdje ću uraditi inhibin, kariogram i y delecije (valjda sam dobro napisala). Ako ti nalazi budu dobri idemo na MicroTese. Što kaže Boss, bolje je da izbjegnemo bezvezno rezuckanje na hirurgiji kad ne možemo ništa zamrznuti i ako nađemo.O lošim nalazima sad neću ni da mislim.
poslala sam ti mail.
a ovo je druga prica sto kazes da je endokrinolog iz ns , mislila sam da ides kod nekog naseg pa se ono odnosilo na to.
a sto se tice hirurgije samo se skontaj koliko bi ti bilo tesko da nadju spermatozoide i da ih bace u smece,
Sos15,imamo iskustvo s biopsijom kod neop. azoo.Slobodno pitaj.
sos15.,definitivno se slazem vezano za biopsiju ako nema zamrzavanja nislucajno neidite,jel ako se nade nesto a baci se vi cete morati ponovo prolazit isto a onda opet postoji mogucnost da drugi put nenedu(ima takav slucaj nazalost),i onda nakon sto prodete dvije biopsije vecinom doktori nece ni micro-tese napravit jel je tkivo vec jako unisteno i isjeceno te se niti nesme zbog posljedica opasnih za zivot.,tako draga definitivno biopsija sa zamrzavanjem materijala ili samo micro-tese sto je pouzdanije i ipak daje vece sanse nama sa neopstruktivnom azoo.
Tuzna: i ja mislim da su se javili svima da ne odemo u druge klinike.,neznam sto bih rekla,ono sto mene muci je dali ce zaista raditi micro.,i tko ce ju raditi,vjerovatno doktori koji su uceni kod Emre B.a mislim da i on nece moc tako stalno dolazit i vrsit operacije i tu i u Turskoj,kak su i rekli doce ponekad sad tko bude imao srece pa ga on operira super,a tko ne prepustit se nekom tko se mozda tek uci. to s cijenam je cudno neznam??mozda je ipak najbolja opcija Istanbul i naravno Prag-donacija ako nema nade za nas.
Medeni:
Sve me interesuje. Gdje ste radili biopsiju, jeste li smrzavali spermiće? Da li ste radili klasičnu biopsiju ili microtese? Jeste li prije toga radili nalaze inhibin b i mikrodelecije? Iz potpisa vidim da ste imali sreće i da čekate bebu! Čestitam od srca!
Medeni pa mislila sam da si nas zaboravila he,he ma zezam se ,pa kako si ,ma vidim da stize pisuljica jedna,ajme kako sam sretna ma znala sam da ce vam uspjet imala sam filing a jos kad vidim da je curka ajme srecica mame i tatina mezimica.cuvaj se draga puno,puno i pripremaj se za najljepsi dan u zivotu mama![]()
postoji nada, hvala na lipim riječima.Mislim na svih vas, pratim, navijam.Nadam se da ćete dočekati svoju sreću.
Sorry, nisam dolazila par dana. Iz posljednjeg nalaza iz 2008 nalazi su sljedeći:
TSH 1.910
LH<0.05
FSH 0.21
testosteron 9.00
estradiol 0.05
prolaktin 4.30
Dijagnoza hipogonadotropni hipogonadizam. Doktoru Lučingeru nije jasno zašto uopće nisu probane terapije hormonima. Referentne vrijednosti za muškarca ne mogu nigdje naći, kad god tražim, baca me na ženske referentne vrijednosti hormona. Anyway, doktor rekao da je ovo nisko.![]()
Rominka znam da putujete ovaj vikend,pa da ti pozelim da vam se ostvari tvoja himna tebi i tvom suprugu.
Sretno draga vrati nam se sa dvije bebice baremjuhu
kisss
ati-ml ovo je ispod svih mogucih granica, bas me zacudilo kad sam vidjela kako do sada ni jedan dr nije dao terapiju, i kako su vam silne godine prosle bez lijecenja.
al menopur ce to sigurno dovesti u red , jeste da ce vas skupo izaci , al bar imate veliku sansu da vratite proizvodnju i da odete na vto.
boss, hvala na ohrabrenju. Najgore je što smo svih 10 godina imali osjećaj da nas svi ti liječnici nekako... pa, ne doživljavaju, u nedostatku boljeg izrara. Kao da su nas odmah u startu odpisali. Godine su prošle... Ne nadamo se previše, jer bi nas to psihički vjerojatno dotuklo, ali čovjek hoće napraviti sve, zar ne ?Btw, doktor L. nam je promijenio i rekao da u startu umjesto Menopura, mm uzme Brevactid 1500. Ono što sam našla na netu, izgleda da liječi isto, također je kombinacija FSH i LH.
Što se koštanja tiče, a što ćemo... Izdurat ćemo !![]()
ati zalosno je da je proslo 10 godina a da niko nije vidio problem, pretpostavljam da su vas sad i godine stigle. al opet sa druge strane nikad nije kasno, opet je dobro da i nakon toliko godina ste uspjeli naci nekog ko je vidio u cemu je problem, koji je rjesiv.
neznam kako to kod vas ide ali kod mene kad su mm stavili pod terapiju sa menopurom i mene su stavili automatski u postupak, tj dan kad on zavrsava sa terapijom ja idem na punkciju, jer ako terapija uspije (mada ja se nesto nenadam se vise u to ) i ako nadju da mogu odmah to iskoristiti