Ma ne demoralises me. To isto mislim i ja, nego mi je zao zato sto vidim da se mm bas primio na tu pricu i nada se vec cudu...
Ma ne demoralises me. To isto mislim i ja, nego mi je zao zato sto vidim da se mm bas primio na tu pricu i nada se vec cudu...
spermhope.com ...jeli tko probao ovo i imali više informacija ... pozz
Bmaric hvala na željemaa vama od srca želim da uspijete iz prve
.
Tuzna ili neka druga od cura, molim vas ako imate bilo kakvu informaciju vezano za Bahceci i Jinemed klinike u Sarajevu, da napišete. Maloprije sam vidjela da je tuzna nedavno napisala da je Jinemed klinika otvorena i bila sam na njihovoj stranici, ali bih voljela da čujem kakva su vaša iskustva ako ste ih imali. Mi smo planirali ići u Cito Split, ali pošto smo iz Sarajeva, više nam bi odgovaralo da idemo tu...
Hvala Sos15. Nekako mislim da će se možda na početku više truditi, iz tog razloga možda je bolje biti među prvima... Ne znam da li možda na nekim stranim stranicama pišu iskustva sa te klinike? Znaš li možda kada bi trebao Bahceci početi sa radom? Mi o Pragu možemo samo maštati, mislili sam u Split, mada mi je i to teško izvodivo, radi posla i mog i od mm (a i finansijski), ovo u Sarajevu bi mi nam bilo idealno...Pozz i da što prije ostvarimo svoje snove
![]()
tuzna poslala sam ti mail.
ukratko izvadili su mrtve tj nepokretne, i jednog koji daje znakove zivota, mada kad smo otisli sa klinike mislim da su uspjeli naci jos jednog. u sustini male su sanse da taj jedan uspije , al opet ima sanse. sutra ocekujemo poziv i nadam se da ce taj jedan da uspije i da ce nas zvati da se vratimo na ET .ako nista bar smo imali sansu tako da sad jos uvjek smo u fazi cekanja.
držimo fige boss!
i jedan je bolji od ničega.... javi!
Pozdrav svima!
Davno sam otisla sa ovog sajta, ali cesto citam sve vase postove.Ostala je navika.
I mi smo bili sa istom dijagnozom.
Malena1988 skoro istu dijagnozu je imao i moj muz.Skoro istu.Razlika je samo sto je kod mog muza maturacioni arest na nivou spermatide.
Da pojasnim, znaci u sjemenoj tecnosti nema ni jednog spermatozoida, vec su samo prisutne stanice koje ih hrane.A to su Sertoly stanice.
Spermatogeneza se iz nepoznatih razloga prekida na nivou spermatide.Spermatida je jedna od karika u nastanku zrelog, pokretnog spermatozoida , sposobnog za oplodnju.
Tako da, za 15 god. braka nikad nismo dozivjeli da vidimo zreli, formirani spermatozoid.Etiologija je nepoznata.Receno nam je da je uzrok u intrauterinoj fazi razvoja ploda.
Probali smo sve.Bas sve.
Cak smo negdje culi da strucnjaci vrse probe sa spermatidama.Kad smo provjeravali to, ispali smo smijesni.Jos nauka nije do tog nivoa stigla.
Kao sto rekoh, cesto citam vase postove, da vidim da li je nesto novo pronadjeno.Jer medicina ne miruje.
Iako ne zivimo vise zajedno, moj muz i ja, voljela bih svim srcem, da se sto prije pronadje nacin da se proces spermatogeneze pokrene i da azoospermija postane samo ruzno sjecanje.....
Pozdrav svima i puno srece od srca.
Boss sretno od srca.,da ides na et.i da dalje bude sve dobro ~~~~~
Boss, oni su trebali da probaju i sa tim nepokretnim. Ja sam citala na jednom sajtu da neki spermatozoidi, ako su ostavljeni na sobnoj temperaturi, tek nakon 24 sata pocnu da mrdaju. Pitala sam nasu sestru da li ce ostaviti nase nepokretne 24 sata, ona je rekla "nece, probace odma, bitno je samo da imaju glavu jer u glavi se prenose sve gene". Radice ICSI je li tako?? Da li su oni pregledali bas svo tkivo kad su vam javili da imaju samo ta dva??
Koliko si ti imala jajnih i da li ce njih zalediti???
Možda si u pravu. I njima je stalo da u početku privuku klijente, pa će vjerovatno se dodatno truditi. Ja sam im opet jutros poslala mail sa hrpom pitanja jer i mi trebamo odlučiti između Praga i Sarajeva. Vidjeću šta će odgovoriti. Sarajevo nam je bliže, a urolog mm predlaže Prag.
Što se tiče Bahceci oni još nisu počeli s radom,bar ja ne znam za to. Naime, ja sam ih kontakirala ranije i rekli su da će nas obavjestiti čim počnu s radom. S obzirom da si ti iz Sarajeva, mogla bi ih kontaktirati i malo više ispitati, pa da nam javiš.
Posljednje uređivanje od sos15 : 02.04.2012. at 16:08
Drage suborke i ja sam primila poruku da klinika Jinemed pocinje sa radom prve sedmica aprila kontakt tel 387 61 553 411 ( Berina Hurlov ) ili 387 61 906 209 ( Ebru Basara ) , ja sam prije dva mjeseca dobila ponudu da odem na pregled kod njihovog dr ali za mene nije bilo smisla jer znamo dijagnozu a oni nisu tada jos znali kada ce poceti sa radom niti nista konkretno oko cijena -iskreno nije mi se davao novac da mi kazu ono sto vec znam Klinika Behceci bi takodje trebala pocela da radom uskoro kontaktirala sam njihovog PR oni su mi za sada favoriti zbog dr Emre
Boss vibrice za plivace
Sos15 razmišljala sam o tome da ih kontaktiram, ali ni sama ne znam šta bi ih pitala, pošto smo mi na samom početku, nemamo još ništa od nalaza, mm je bio kod urologa, rekao mu je da ima urođenu atrofiju testisa, da ponovi spermogram i da dođe opet...Isto ne znam je li bolje čekati Behceci ili ići kod njih...Izvini ako ti djelujem malo konfuzno, ali vjeruj mi u glavi mi je haos, mozak mi radi sto na sat ali ništa pametno da smislim...Od kada smo saznali za dijagnozu, jedina svijetla tačka mi je ovaj forum, nekako sve vi ulijevate nadu...Prvo sam mislila da idemo u Split, ali zahvaljujući vama, saznala sam za ove klinike u Sarajevu, tako da mislim da sada nema smisla ići u Split...Hajde molim te napiši, ako ti nije problem, šta su tebi odgovorili na mail...Ako se odlučiš za Sarajevo, ako ti bilo kako mogu pomoću, tu sam.
Sabas hvala na informacijama. Koja je kod vas dijagnoza, zašto nema smisla ići u Jinemed?
Posljednje uređivanje od aboni76 : 02.04.2012. at 23:17
oni ce opoditi sve sa tim sto imaju, nema zaledjavanja sve iskoristice. oni nisu pregledali tkivo vec samo u tecnosti sto su nasli, a mi kad smo otisli onda su nastavili da pregledaju tkivo, a taj jedan se pojavio odmah na prvu , a posle sam cula da imaju jos jednog , a tek kad smo mi otisli oni su ostali onda da pregledaju sve i tkivo koje nisu pregledali. e sad sto se tice nepokretnih oni neznaju koji je ziv a koji nije tako da ce na blef da ih uzimaju, bar sam ja tako skontala , a i znam da od tog nepokretnog ako pogode pravog moze doci do oplodnje. evo sad bas pricala sa djevojkom koja je trudna od nepokretnog spermatozoida. a o jajnim celijama niko mi nije rekao ni koliko ih je izvadio niti kakve su, valjda ih je bilo dosta a oni su se svi preokupirali spermicima, a znam i da ih ne zaledjavaju vec ce ih sve oploditi stim sto imaju.
natasa 73 ja sam cula da su u srbiji radili par puta sa spermatidama na zahtjev pacijenata, al do sada jos nikom nije uspjelo. al znam da se i to radi samo iza zatvorenih vrata i na zahtjev pacijenta tj uz dogovor.
cure hvala vam na podrsci.
To su super vesti boss. Jesi nervozna?? Kad bi trebao da bude transfer??
Ja se nadam da su i kod nas bila samo 2 na prvu, a da ih ima vise. To ce mo danas saznati. Moj dragi je na putu ka klinici da izvadi jos jedan uzorak, mozda se i tamo nesto pojavi. Znam da su sanse male, ali vredi probati.
zasto bas mi izludih cekajuci, trebao je danas biti ET, tj trebali su danas zvati ili da dodjemo ili kakvo je stanje, medjutim evo jos niko ne zove. al su mi u nedelju vec rekli ako bude ista bilo odmah drugi dan ( tj. danas ) vracaju posto nesmiju duze cekati. al mi se sad niko ne javlja jos . cekacu jos malo pa ako ne jave se ja cu ih zvati.
bit će sve u redu, sigurno će te nazvati sad kontroliraju embrije kako s razvijaju i zašto transfer nebi bio sutra?
nemoj misliti crno
Potpuno te razumijem, i meni je još sve konfuzno, a ja sam za azoo saznala prije 6 mjeseci. Svaki dan mjenjam mišljenje, danas bi u Prag, sutra u Sarajevo, onda u Novi Sad (saznala sam da bi u Genesis možemo preko fonda), itd. Ma najveći problem su finansije i problem da mm dobije slobodne dane. Treba iznaći najbolje rješenje u uslovima ograničenih mogućnosti. Ja sam kontaktirala i Split, ali sam od njih odustala jer nude samo običnu biopsiju, a meni to ne dogovara. Kod svakog od nas je drugačija situacija. Ja sam u obe klinike u Sarajevu slala mail, i oni su mi napisali da rade microtese. Poslala sam im sve nalaze mm kako bi imali uvid u situaciju, i oni su mi predložili microtese, s tim da ovi iz Jinemeda traže još neke nalaze, kao pokušali bi sa hormonskom terapijom prije microtese. Mi smo danas radli nalaz kariograma, ali rezultati će biti tek za mjesec dana, tako da imamo vremena da dolučimo dok ne stigne i ovaj nalaz. U Pragu nam daju 50% šansi da se nešto nađe s microtese, nisam sigurna da je to ista microtese kao u Sarajevu.
U Jinemed sam poslala juče mail,ali još mi nisu odgovorili. Tražila sam konkretne cijene i period koji bi trebali provesti tamo da bih se mogli organizovati zbog posla. Ako se odlučim za Sarajevo, javiću ti se, ja slabo poznajem grad, bila sam par puta, ali samo u šopingu, a i to davno. obro bi mi došao vodič.
Nataša 73,
žao mi je zbog tvog iskustva. Nadam se da će svima nama doći bolji dani. Koliko se sjećam vi ste išli u Tursku u Bahceci, ali nije bilo uspješno. Možeš li nam napisati svoje iskustvo s njima. Čini mi se da si napisala da su prodavci magle. Je li nisi bila zadovoljna njihovim pristupom i radom ili je nešto drugo u pitanju? Većina nas na forumu polaže nadu u turske klinike u Sarajevu,pa bi nam dobro došlo da čujemo iskustvo.
Posljednje uređivanje od sos15 : 03.04.2012. at 17:03
evo Natase,moje stare suborke
da,cini mi se Natasa da vase iskustvo nije bilo pozitivno,tj nisu nista nasli?
zao mi je sto nam se misur ne javlja...
ajde bar nam objasni kako izgleda ta micro... zao mi je sto ti i muz niste vise skupa,nakon svih silnih borbi. nadam se da si to preboljela.
boss se ne javlja...ajde,nadajmo se da mazi busu i embrije u njoj :D
Sos15 čitam tvoj post i govorim momku da ne mogu da vjerujem, kao da sam ga ja pisala u ovom prvom dijelu. Mm sutra ponavlja spermogram, pa će kod urologa, sačekat ću da vidimo šta će mu reći, pa ćemo onda skontati šta dalje...Voljela bih da prikupimo što više nalaza (da ih ne vadimo baš sve privatno, kada već plaćamo zdravstveno) pa da ih onda kontaktiram. Koliko sam vidjela vaši dečki su vadili dosta nalaza, moj još ništa nije osim spermograma, nadam se da će mu na drugom pregledu reći šta treba dalje...Što se tiče dolaska u Sarajevo, možeš računati da ću ti pomoći koliko god je u mojoj mogućnosti
. Odakle si ti?
Boss nadam se da će ti vratiti embriće i da nam uskoro seliš na onaj puno ljepši forum![]()
cure jos nista , zvala sinoc rekli da ce danas zvati.
dao bog da uskoro sve budete na mojim mukama tj. da i vi ostale ovako cekate ko ja.
zvali upravo nema nista, idemo dalje.
Bossdraga ti si nase svjetlo u tunelu.Drzi se bit ce bolje drugi put,ma bitno je da ih ima ,ipak su ih nasli to je super ,super,a sljedeci put nek bude i embrica
![]()
nijedna jajna celija nije krenula da se dupla. sad krecemo sve ispocetka, ma do jeseni ima da unistim svog muza al bar cu da otkrijem u cemu je problem. sledece na spisku je analiza na metale tj olovo ziva itd jer oni mogu dovesti do ovoga. ma ima da bude ko sito izboden dok ne ustanovimo sta je uzrok azoo .
Cao svima,
Da bas tako, mi smo zadnju proceduru u svim nasim pokusajima uradili u Istanbulu.Prije nego sto cemo otici, dr Emre B. nam je rekao da je procenat da nesto nadju svega 15 % na osnovu nalaza koje smo mu poslali.
A kada smo tamo dosli i poslije pregleda dao nam je sansu 30 % !!!!!!!!!
Mi smo pristali i poceli su sa mnom.Sa stimulacijama.
Nakon par dana, ginekolog mi je primjetio polip u uterusu i trazio je da se sve obustavi dok ja ne otklonim hirurski taj polip.Znaci da se vratimo kuci, da otklonim polip a onda da se ponovo vratimo u Istanbul.
Obzirom da su nam to bili ogromni troskovi, moj muz je odlucio da uradi microTESE i da se vec jednom vidi ima li sta ili nema.
Otisli smo na azijski dio, u jednu kliniku gdje je intervencija uradjena.
Niko tamo ne zna engleski osim dr Emre B., nas dvoje i dr anesteziologa.
Sestre ne znaju ni rijeci.
Intervencija je trajala oko 1 h u totalnoj anesteziji.
Za to vrijeme, ja sam sjedila u bolesnickoj sobi i cekala.
Moj muz je dobro podnio sve, brzo su ga probudili i odlicno se osjecao.
Dr je saopstio da nije nista nadjeno, i da ce ponoviti jos jednom centrifugu u smislu, da im mozda nije nesto promaklo.
Naravno, to je samo tracak lazne nade.Nista nije nadjeno.Vratili smo se kuci kao pokisli misevi.Em nije uspjelo, em je sve stresno, skupo do bola.
Obzirom da je testis gradjen kao klupko, uvijek ima nade da se neki spermatozoid negdje sakrije.Pokretan ili nepokretan.
Ali kako da se sakrije kad se ne stigne ni razviti u svoj pravi oblik??????????? Jer nema puno germinativnog tkiva, svega nekoliko posto.
To ljekari znaju, znaju i to da se mi za slamku hvatamo, pa placamo sve sto nam ponude.Od obicnog vit C do svega ostalog.
Pravi su prodavci magle, bijela mafija, lazovi.....
Tad, prije 3 god. smo 12 dana boravka i sve ostalo platili 5000 evra.
Radim u zdravstvu, znam sve sta se radi.A vrlo dobro znam koliko je dijagnoza komplikovana i u vecini slucajeva konacna.
Kad mi je to jednom davno rekao dr Vlaisavljevic u BG, zamjerila sam mu.
Bio je u pravu.Istina je bolna.Jos tad smo trebali naci donatora i rijesiti problem.
Zato, ne zamjerite.Ovo kod mene je jedno lose iskustvo, nesrecna sudbina.
Puno srece od srca.
boss žao mi je da nije uspjelo, ali kao što reče Postoji nada super je što su ih našli, vjeruj mi ja bih bila sretna da sam na tvoj mjestu...a sigurno će biti više sreće drugi put, samo ne odustajte
![]()
Jutros su zvali iz klinike.
Od mojih 10 zaledjenih jajnih, 9 je prezivelo, uspeli su da oplode svih 9. Nisam uspela da pitam gde su pronasli plivace, u zamrznutom tkivu od Micro Tese ili u ejakulatu.
Uglavnom, 3 su pocela da se razvijaju. Zvace nas ponovo sutra.
Zenske, samo da znate da moj muz ima visok FSH i sertolijeve celije, tako da ima nade za sve. Ako nama ne uspe ovaj put, nekome ce ovde uspeti 100%
zasto_bas_mi
To su divne vijesti! Super!Ohrabrujuće za sve nas koji se borimo sa azoo, a posebno sa visokim FSH. Je li tm radio nalaz inhibin b? Kod mm je jako nizak,pa zato pitam.
Nije nikada radio taj nalaz, sto mi je bas krivo.
Ako ne bude nista od ovoga, obavezno cu traziti da proveri inhibin.
Mi smo sve nekako naopacke radili. Umesto da nas upute da prvo sredi varikocelu, pa da vide da li mu mogu dati neku hormonsku terapiju (posto mu je testosteron nizak), oni nas pravo na TESE slali, pa posle toga na Micro Tese, pa tek posle toga sam ja insistirala na popravljanju varikocele.
Znaci, ako imate svi priliku da idete na Micro Tese u Sarajevu, ja bih vam svima preporucila da prvo vidite da li mogu da odrade bilo kakvu terapiju pre, pa onda pravac Micro.
Jaoj pa to su divne vijesti zasto bas mi,vec dugo sam cekala da nam se javis jel znam da ste napravili microtese i nadala se vasem postupku.Dan si nam svima uljepsala.sretno draga kod vas ce bit bebaca ,ajme super za sve nas sa tezom azoo ,eto nam jos malo nade za dalje i apsolutno i mi cemo na micro-tese al vjerovatno pred kraj godine ili cak iduce.Javljaj nam se kad mozes,zeljno cemo te cekati.Pozz
![]()
Abony76, nasa dijagnoza je oligoastenozoospermija (plus varikokela) , nisam mislila nista lose sa izjavom da nema smisla da idem na pregled u kliniku Jinemed , jednostavno znamo nasu dijagnozu, a u to vrijeme kada je bio predvidjen pregled (oktobar) nije bilo na pomolu skoro otvaranje Kod nas ide ICSI cisti
Imamo samo 1 embrion.
Sutra transfer na treci dan.
boss sta se desva kod vas????
Nas embrion ima 3 celije danas i 16-25% fragmentaciju, sto kazu da je prosek.
Ima li neko iskustva sa jednim embrionom>???
Eto toliko od nas.
Sada samo moze Gospod da nam pomogne.
Draga super je to,jedan ali vrijedan,ima dosta trudnica i sa jednim embriom,cak se bolje uhvati jedan kad je sam vec kad ih ima vise,jel ima prostor samo za sebe,tako kazu doktorasi.
Neka ti je dragi Bog upomoci da sve prode u redu i budes brzo nasa trudnica.od srca draga sretno,preporucit cu te u molitvama.![]()
Joj žene meni kasni 12 dana, nikako da dobijem, i mrzim što me veštica maltretira, znam da nisam trudna, a onaj moj se sve nešto nada, kao pomogla terapija. Žao mi da ga razočaram pa da mu saspem u facu da se neće izvući za VTO,ako i dotle dođemo. Za 10 dana ponavljamo spermogram, ako nađemo nešto javljam. A opet kad vidim vaša iskustva, baš nešto i nemam nadu. Eto...
gje je moz od "zasto bas mi" radio micro tese?
pa dovoljan je samo jedan, ekstra mozda je bas taj junak dobitni i nadam se da ces ga upoznati za nekih 9 mjeseci.
ja cekam nalaze postupka , i predajem papire za drugi put.
nezvanicno tesa je bila fantasticna, nasli su puno puno spermatozoida i to izuzetno dobrih, spermatogeneza se odvija normalno jedini problem je sto izgleda negdje je zapuseno pa gospoda nemogu van. iz ove tese ispade da smo napokon dobili dijagnozu i da je upitanju opstrukcijska azoospermija sto me je jako obradovalo.
oplodnja nije uspjela zbog toga sto moje jajne celije nisu bile zrele najvjerovatnije, tj izvadili ih pre vremena. i to je razlog zasto se nisu oplodile.
Curke Sretan vam Uskrs ovaj vikend ili sljedeci,koji tko slavi.,ja sam malo uranila jel bjezimo malo dalje kod svojih slaviti Uskrs ,pa se necu moc javit.Od srca svima sve naj,naj.
Boss predivnu vijest si nam javila,bitno da ih ima puno,puno bit ce srece drugi put.
Zasto bas mi ,mislit cu na tebe i nadam se kad se vratimo da cu imat divne vijesti od tebe za procitat.
Curke sve ostale puno pusica svima,drzite se,doce i nase vrijeme![]()
boss izvini molim te, ja nisam videla da si vec napisala sta je bilo.Bas mi je zao.
Nista ... nema odustajanja, samo napred.
Mi smo imali jutros transfer. Ubacili su taj jedan jedini embrion koji je preziveo. 6 celija ima.
Ne mogu da verujem da smo uopste do ovoga dogurali.
Hvala Gospodu.
Svima koji slave, neka je sretan Veliki Petak
Drage moje da li neka od vas ima iskustvo sa dijagnozom Cryptozoospermia. MM je danas po preporuci urologa uradio spermogram, ja ga još nisam vidjela, kaže da su mu napisali da je dijagnoza Cryptozoospermia, da su našli nekoliko spermatozoida poslije centrifugiranja. Pokušala sam naći više na netu o toj dijagnozi ali ne piše baš puno, pa vas molim ako nešto znate da mi napišete. Pozzz
aboni to ti znaci da ima par komada spermatozoida u ejakulatu, iz moje tacke gledista to je super bar nije azoo.
bar ih ima par a to je sasvim dovoljno za icsi, i vjeruj mi da sve i jedna djevojka na ovoj temi bi skakala od srece kad bi imala takav spermiogram.