Postoji nada hvala ti puno, veliki pozdrav tebi i tvom mužu![]()
Cure mm jako bole leđa i cijeli trbuh,kaže da ga tako nijenikad boljelo neka unutarnja bol.Tako je već 2 dana sutra ide doktoru.Pozz
Anaitomi, mm je tako boljelo prva dva dana, ali ni juče nije prošlo bez boli, ima li temperaturu? Odvedi ga doktoru nek ga pregleda i obavezno javi na kliniku, meni je dr Enver rekao da ga zovemo za šta god treba. Možda će imati neki savjet.
Kad se samo sjetim da su nam rekli kako je to skoro bezbolan proces i kako će nakon tri dana moći na posao, moj još jedva ustaje sa kreveta, o poslu nema pojma.
Anaitomi kako ti je muž, je li bio kod doktora?
Cure, meni sad poslali iz Bahceci nalaz micro tese. Malo je detaljniji od prethodnog, pa ću njega prevesti i poslati sa upitom za sperm hope.
Posljednje uređivanje od sos15 : 13.12.2012. at 13:18
Aboni muž je upravo otišao kod doktora tako da neznam što mu je rekla... Javim čim dođe kući
Tužna čekam da mi pošalju detaljan nalaz iz klinike pa ću ga prevesti i poslati tom dr da čujem što će reći jer kod nas je u pitanju i Klinefelterov sidrom pa nebi htjela opet mm mučiti a rezultata neće biti...
Upravo mi je stigao odgovor za sperm hope, kaže doktor na osnovu onog upitnika da nama sperm hope ne odgovara već da pitamo našeg doktora za nastavak hcg injekcija ili da nam propiše neke GnRH injekcije. Ne znam ni kane su to.
Više nam niko ne daje ni malo nade.
Anaitomi, je li došao muž kući?
Nije, al me zvao i reko da mi je doktorica rekla da mu je to mozda početak prehlade i neka manje diše na usta.... A šta ćeš takvi su nasi doktori Jučer navečer si je popio one tablete za bolove pa mu je danas ujutro bilo malo bolje. Sos ako su Vama rekli da nema potrebe za tim tabletama onda mislim da ni mi nećemo nista slati. Svaki slobodni trenutak provodim na kompu tražeći neko rješenje ali do sada još ništa..dali ste vi nešto razgovarale sa muževima o svemu tome i sti i kako dalje ??????
Stigao nalaz al nigdje ne piše da su nešto pronašli kao što je dr rekao sad ti znaj što je istina
ne kuzim o tim tabletamapa kakav mora onda nalaz biti da bi nekom paru odgovarale?
Moja anaitomi to su ti naši doktori, uglavnom svi površni...Kako je on večeras, jel ga manje boli?
Cure kada će vaši muževi krenuti na posao? Moj mora sutra, malo me to brine, jer mu je takav posao da dosta stoji na nogama...
Kome ste slale mail kada ste tražili nalaze i šta ste napisali?
Aboni danas ga malo manje boli,bio je malo vani i hodao pa mu je možda i to pomoglo kad je sada 5 dana samo ležao . Mail sam sala na onaj od klinika i zamolila ih da trebamo nalaz zbog daljnjih postupaka i brzo su mi odgovorili.
Evo i mene, znate kako kažu da nesreća ne dolazi sama. E kod mene je baš tako. Danas mi je baka imala moždani udar i pala u komu. Doktori nam ne daju nadu.
Ja sam slala na mail klinike molbu i sljedeći dan su mi poslali nalaz. Za sperm hope sam popunila upitnik i napisala najnovije nalaze i za micro tese,ali je na osnovu nivoa fsh (1) i Lh zaključio da nam ne bi pomogle tablete, ali sad ću mu ponovo slati mail u kome ću napisati da je ranije fsh bio visok, pa ću vidjeti šta će napisati.
Sos draga žao mi je što ti se još i to sa bakom desilo...Ovaj život je jako okrutan, ne znam ni sama odakle nam snaga da sve preživimo šta nam donese...
Dobro je anaitomi da ga manje boli, možda je to i normalno, ipak nisu oni imali laganu operaciju...Nadam se da će biti ok...
Pošto se slale klinici mail, onda su ti svi nalazi vjerovatno kod njih, ne znam da li da im pišem ili da ih pitam kada budem išla![]()
Možeš i tražiti kad odeš ako ti nije hitno. Mm će pokušati u ponedjeljak na posao,ali sad kako izgleda, ne znam kako će ni tad.
Hvala ti Sos, pomogla si mi da odlučim (inače sam Vaga, nekad mrzim sebe zbog tog hoću li ili neću), ipak ću sačekati da odem...
Što kažeš ne znaš hoće li ti moći muž u ponedjeljak na posao, jel ga boli puno? Je li mu prestala temperatura?
mm danas bio na poslu,boli ga manje nego recimo juce...Sos ,zao mi je zbog tvoje bake![]()
Sos zaista nemate sreće ! Zao mi je zbog svega
Zanimljivo mi je da sam tokom cijelog boravka u Sarajevu mislila upravo na baku - ona je molila mamu da mi ne da ovo ime jer time nasjeca tugu. Izgleda da je bila u pravu.
MM danas nema temperaturu i skinuo je zavoj, stavio je samo sterilnu gazu za svaki slučaj, ali boli ga pri ustajanju i ka hoda, zapravo čim pomjera testise.
Sos bas mi je zao bake..pa kud jos i to...saljem veliki hug i drzi te se!
cure moje vidim da se sve borite,svako s nekim problemom,bas tako nevolja nikad jedna i sama,sos zao mi je,drzi se
anaitomi bas mi je cudno da je tvog muza pocelo kasnije boljet,logicno mi je odmah 2-3dana poslje operacije,a ne kasnije problemi ,strasno. mom muzu je danas ok,ne pije vise tablete za bolove,jedino hoda jos uvjek kao patak i pazi ih,otusirao se i nije stavio nista,jel mu je Lejla rekla da vec u Srijedu se skinu zavoji i da rana zarasta prije.,njega jedino sad jako ubijaju dlacice koje su pocele rast,ostre su i dolje ga sve boli od njih,kaze nebi se vise nikad obrijao i ovo je bio u soku kad je cuo.
I ja sam dobila mail,neznam dali sam u krivu ali meni se cini da su ti nasi nalazi napisani kod svih isto samo izmjenita imena gore,pogotovo za onaj kopirani iz klinike,al dobro,sta pise nek pise vise nije ni bitno kad ih nema nazalost.Jos sam vas htjela pitat,jel i vasi muzevi imaju samo jedan rez??bilo mi je to sumnjivo dali su pregledali obadva ,jel sam cula da se rez radi na jednom i onda drugom ak nema nista u prvom,pa se nadam da je ovo samo nova tehnologija,svakako bolje da je jedan ali da su na taj jedan oba vadili i pregledali??
aboni76,posalji mail,da vidis sto ce vama napisti sto i koliko su vam nasli.
grlim vas sve
cure,daj mi recite otkud odjednom ovo zanimanje za sperm hope? bilo nekih pozitivnih rezultata?
koliko to kosta?
Tužna, nisam naišla na pozitivna skustva, a tražili smo i po stranim forumima. Ovo je jednostavno hvatanje davljenika za slamku. MM čak hoće da proba i Tešićevu terapiju.
pozdrav cure
kao prvo da vam kažem čitala sam vaše postove, rasplakale ste me, svakoj od vas želim da uspije pronaći neki put do bebice, al prije svega vama i muževima svu snagu ovog svijeta d izdržite sve ove patnje, a ja se nadam će za sve od nas biti neki lijep završetak ove priče!
ja vam piše u ime frendice čiji muž ima azzo a ona nije aktivna na forumu, spominjala sam joj kliniku u sarajevu, pa me zamolila da vas pitam jeste vi upoznate s tim neki odjelom za mušku neplodnost u bolnici Rebro koji treba početi s radom i vodi ga neki dr (nešto s J) pa jel možda znate hoće bit šta od toga i kada????
Posljednje uređivanje od deniii : 14.12.2012. at 10:17
deniii,
Kontaktiraj Rominku, čini mi se da je ona spominjala da će njen muž ići tamo na biopsiju, ali nisam sigurna. Sretno, da teta beta bude velika.
deniii na Rebru ti je andrologica dr. Bernart koja je odgovorna za mušju neplodnost i biopsije, zadnja informacija je da stvarno kreću ubrzo (sve je potpisano, radi se o danima) imali su problema sa zamrzavanjem eventualno pronađenog materijala jer se spermiji smatraju genetski materijalom pa su to posebne procedure. Priča je ovakava na Rebru dr. Bernarta radi biopsije (TESE postupak) a dr. Ježek sa Šalate pregledava materijal i ako ima nešto u Petrovoj se nastavlja MPO. Po saznanjima ta ekipa Bernart (specijalizirala u Njemačkoj radila gore i MicroTESE) Ježek (navodno jedan od najboljih u svoj branši) i dr. Vrčić iz Petrove.
Denii, nazalost zbog nase birokracije to jos stoji na mjestu. Naime, u pitanju je dr Ježek, ali eto ova nasa drzava sve koci pa tako i to. Inace sam u kontaktu s dr jer svakako planiramo do njega cim nas bude mogao primiti.
cure, ovo govorim iz srca, okanite se tesica i slicnih pripravaka. Mozete samo potrositi silnu lovu i k tome poremetiti hormone. Tesiceva kvaziterapija utjece na muske hormone i totalno ih smrda. Ne dajte se navuci na takve gluposti. Ta upravo ste odradili konacnu pretragu. Sada si dajte vremena probaviti rezultate, jer sada ste najranjiviji i najpodlozniji tim Tesicima i inim "doktorima" koji prodaju maglu. Zapitajte se da je to toliko ucinkovito, zar se ne bi svi ti klinicki centri vec odavno poveli za tim rezultatima. Tu mislim i na toga americkog doktora isto. Nazalost, za nase decke ne postoji biljka, jer oni nude jedini to, a cak ni lijek, koii bi mogli preokrenuti situaciju. Znam da je to tesko cuti, ali morate to probaviti i zbog vas samih, i zbog vasih muzeva, a u konacnici zbog vaseg odnosa...jer potpirujete lazne nade i ne dozvoljavate si preboliti to. Ako sam pregruba, oprostite, nije mi namjera.
sos, jako mi je zao bake, i sto se nalazite u takvoj situaciji. Pokusaj joj slati sretne misli, ona je tvoja uvijek i zauvijek, i uvijek ces ju imati u srcu !
Rominka, koja su tvoja saznaja sa dr. Ježekom, jer problem je bio sa Rebrom kolko sam ja znao ali kao što rekoh to je navodno sređeno sad nedasvno prije par dana, tako da bi stvarno trebalo krenuti
Florjan, navodno licenca nije rijesena i nema povratne papire iz ministarstvajako me sve to rastuzuje jer traje evo vec godinu dana. Bas sam se ovih dana spremala poslati novi mail da vidim postoji li sansa doci kod njega u sijecnju kad vec tada moramo na kontrolu za biopsiju. Taman bi imali najsvjezije nalaze, pa sam si ja zamislila i kod njega otici.
hvala vam cure puno
oni su bili s dr .Ježekom na razgovoru još prošle god je govorio trebao bi krenut pa evo nikad, al kažu da im se čini čovjek odličan!!! pili su i terapiju od Tešića nije pomoglo , samo novce bacili i niz dr travara. U biti su probali sve, a na punkciji mu je čak nađeno 14 spremića neznam točno kakvih. Sad ja sam joj spominjala ove u Sarajevu al ona kaže rađe bi čekali ZG i dr ježeka al eto ne zna kad će to bit, godine idu
Evo da se i ja konacno javim. Zao mi je sto nemam lepe vesti iz Sarajeva. Dr kaze da tubule nisu razvijene, testisi imaju vise krvnih sudova nego sto je uobicajeno, uzeto iz oba testisa i stavljen uzorak u centrifugu-nula bodova. Posle biopsije mom ranjenom orlu se slosilo(bas posle saopstavanja rezultata), pao mu pritisak, bio bled i crnilo mu se spustilo od ociju do nozdrva, hladan znoj a on leden. U tom trenutku zaista mi nista nije bilo vazno vec samo da se povrati, da bude dobro. Zivot je miliji od svega a mi cemo naci neko resenje. Na srecu, nije popio ni jednu tabletu za bolove, nista ga nije bolelo, nije imao temperaturu. Ima jedan rez na sredini. Devojke, ja zaista verujem da smo bili u najboljim rukama i da je dr dao sve od sebe. Procitala sam da neciji muz misli da mu nisu radili na oba testisa(ne secam se ciji). Nemojte da sumnjate jer sada u ovim trenucima, sumnja je nesto sto ce vam otezavati oporavak. Pustite kraju, pustite da sve izadje iz vas, nek prodje vremena koliko god je potrebno da se saberete pa onda u napad. dr nam je rekao da je azo bolest koja nema lek, da je svaki slucaj za sebe, da ni cuveni hormoni nisu stvarni pokazatelj stanja sve dok se ne zaviri u testise. Nalazio je spermice i u testisima smanjenog volumena i u onima sa Klinefelterovim sindromom gde znacajnu ulogu ima starost pacijenta. Po hormonima mm, dr bi rekao da je Klinef. u pitanju ali genetika obara misljenje i svi se cude sto izgleda "normalno", cak mu je na konsultacijama podizao majcu da vidi koliko je maljav, gledao bradu jer bi uz ovakvo ludilo od hormona trebao biti cosav.
Moja dusa se super oporavlja, otisao je malo pre na posao. Ja mu ne dozvoljavam da dize bilo sta tesko, sve je jos sveze i ne zelim da prizivamo djavola. Meni je juce bio dan za plakanje. Nastavljam i dalje sa pretragama. Sledece nedelje idem da kontrolisem homocistein zbog trombofilija i glukozu i insulin zbog insulinske rezistencije. Moram dalje.
Sos mila, zao mi je zbog bake.
Drzite se devojke i muzice pazite. Bicemo na vezi!![]()
Evo da se i mi malo javimo ! Sto se tiče dr. Jezeka od svih doktora kod kojih smo bili u Zg a bilo ih je nekoliko koji su nam praktički zatvorili vrata ili ih jednostavno nismo interesirali jedino je on u miru uzeo nalaze od mm i svaki nalaz s nama prekomentirao,dao nam prijedlog za inhibin i nakon toga smo opet bili kod njega i rekao je da ako inhibin bude sve osim nule da je to znak da se negdje nešto odvija i on nam je dao prijedlog za MT jer je rekao da je to najbolja opcija ! I da kad smo bili kod njega a prošlo je vise od godinu dana već onda su pričali evo svaki čas ćemo početi ali vidim da kod nas nikako na zelenu granu. Drage moje nama je prošlo skoro 4 god i tek smo sada nešto učinili tako da nemojte gubiti vrijeme jer vremena je malo.... Moja preporuka je zaista dr.Jezek sto se tiče razgovora i objašnjenja ! P.s prije nego smo krenuli već sam smisljala mail koji će poslati dr.Jezeku da mu zahvalim na preporuci i da smo uspjeli ali nažalost nije nam uspjelo
Denii, sretno sa betom i frendici,svu srecu da cim prije dode do bebaca.S obzirom da su kod njih nasli punkcijom spermice ,to uopce nije problem ,samo trebaju na mpo.ako i nisu bas bili dobri kad odu na biopsiju unutra ce se naci sigurno bolji.nek vam je sretno.
sos15,bjezi od tesica ,draga moja kako zelite ali to vam nece pomoci ,a niti tablete .cak i sam je rekao da oni koji imaju azoo da za njih nema ljeka ,osim kod onih koji imaju spermice unutra da njima moze pomoc da izadu van da nemoraju na mpo.A kome je pomogao?? Pio i moj muz pa sam se pokajala poslje ,da nekazem kako nam je od tada skocio fsh,uzas ,ma mogla bih o tome covjeku svasta pisat ali necu.Samo bih voljela znat kome je pomogao nek se javi kod koga se sa neopstruktivnom azoo pojavili spermici.Nemojte se trovati i na njega bacit lovu.
Romi cujemo se
Hocu reci ,eventualno probat sa sperm hope,mislim da bi vrijedilo.sve vas grlim dragi moji
Cure,htjela bih vas nešto pitati,nadam se da ne zadirem previše u intimu, s obzirom da smo došle do kraja, da tako kažem. Ja lično ne vjerujem u te tablete i čajeve, ali mi žao mm reći da ne proba, mada sam mu rekla da sumnjam da može biti napretka. Jeste li pokušale razgovarati s vašim muževima o alternativama, tipa donacija i usvajanje? Kakav je vaš stav po tom pitanju? MM je prije rekao da on to ne bi mogao prihvatiti, a sad mi se čini još rano da započiinjem tu temu.
radio je spg prije 10 dana i nalaz su bile sve 000, jedino su mu nalazi hormona svi ok, nastavio je muž piti koenzin Q10 na nalogu doktora Abuelhija, doktora koji nam je i spremio sperm hope
pa bi trebalo ponovit spg ponovo za 2-3 mjeseca
Radilo je moj muž biopsiju u Sloveniji prije godinu nalaza, nađeni su samo spernatociti I reda, Leydigove i Sertolijeve stanice a spermima ni traga
radio i biopsiju na oba testisa u Citu i ništa
sada pije koenzin Q 10 i klomife
sad se dvoumim, šta ako nam ne nađu u uzorku ništa za 2, 3 mjeseca
da li ići u sarajevo, iskreno ta mi se idea nikako ne sviđa, ili razmišljati o posvajanju ili donoru
vidim kroz šta vi prolazite sa svojim muževima?! ako ih nije bilo biopsiomi i punkciom a ni sperm hop nije pomogao znači da ih nema!!
sos, mi smo bili u postupku s donorom. kada nam je to prvi puta spomenuto,a to je bilo netom po otkriću dijagnoze, kategorički smo odbili takvu opciju. od tada je prošlo skoro 7 godina. onda je došao trenutak kada smo kontaktirali dr. ježeka koji je preporučio još neke dodatne pretrage, koje na našu žalost nisu bile poticajne već su samo potvrdile ono što si nismo željeli priznati, a to je da nema "materijala". tada nam je on opet preporučio donaciju. međutim, ja sam tu odluku prepustila mm, nisam željela forsirati, nametati jer smatram da nemam pravo na to. naime, on je mm, on je čovjek mog života takav kakav je, i u ovoj situaciji je on taj koji mora donijeti odluku. nakon što je u sebi prelomio to pitanje usudio se postaviti ga meni. ja sam naime s tom odlukom odavno načisto, ali čekala sam njega. nakon toga sve teče glatko koliko može. puno je razgovora bilo, i nerazumijevanja, međutim onog trena kada su dva embrija vraćena za njega su to bile naše dvije curice (čak je dr rekao da će naše curice sigurno igrati tenis). niti u jednom trenu kada planiramo novi postupak nema govora o nečijem tuđem djetetu, to je naše. no to se mora odigrati u glavama i srcima, koliko naših muževa toliko i nas žena. mi idemo u biopsiju, isključivo zbog papira jer hzzo zahtjeva nalaz biopsije kako bi odobrio liječenje vani. zaista ne očekujemo ništa od te biopsije, a ukoliko se nekim čudom nešto nađe, pa nitko sretniji od nas. no ipak hladne glave idemo u to i puno više očekujemo od novog odlaska u prag. topli pozdrav
pitala sam davno jednu curu, u donaciji spermija, kako to muz prihvaca-odgovor je bio-normalno, da idu po svoje dijete, ko moze taj dio medicinske pomoci prihvatit kao nastavak lijecenja-super, al ko sto rominka kaze-to moraju prihvatit oboje u svojim srcima..
Cicsa, žao mi je
Postoji nada, i moj muž ima samo jedan rez...Ipak im neću slati mail, nemam snage da sama tumačim nalaz, sačekat ću Januar pa ću pitati doktora da mi detaljno objasni...
Anaitomi kako ti je muž danas?
Moje je počeo raditi i kaže da je ok, da ga ne boli...
Pozdrav svima....
Ja vas dugo citam...ali nemam snage da se javim...nama jako dragi i bliski ljudi su bili u ovom problemu....Njihovo poimanje stvari i situacije je nama zapravo dalo snage i krila da nesto ucinimo u vezi nas...iako je nas problem bio i drugaciji i laksi...
Znam da je i njima trebalo vremena da se situacija slegne i proguta ali poslije godinu i jace nista ih nije vise nije moglo zaustaviti..Prvo su dobili curicu..a poslije dvije godine i djecaka...Djecak je rodjen u dva mjeseca sa nasom Cicom...On kaze da nema sanse da bi tu djecu vise volio i da su njegova "genetski",posebno curicu..A ona tako i lici karakterom na njega...cak malo i fizicki..Ja jednostavno kroz tu djecu vidim koliko je Bog veliki...kolika je njegova moc...Naravno da sumnje postoje,dileme,strah ali onoga momenta kada djete udje u kucu mislim da nista vise nije vazno..Ja sam se dosta bavila tim "problemom " u svojoj glavi,u ono vrijeme kada je njihov problem bio aktuelan...sta bih radila da sam u njegovoj kozi....Milion posto isto sto i on...Roditelj je zapravo onaj sto podigne djete ...genetika je prenaglasena,,,i to uglavnom na nasim podrucijima..bitna je jedino jedino medicinski..
888.,koliko sam ja shvatila vezano za sperm hope,doktor poslje terapije inzistira tese,biopsiju,mislim da se svakako u spermiogramu nemogu nikad pojavit,eventualno unutra da se pocme nesto desavat,proizvodit ,dali ste vi isli na biopsiju poslje terapije ili ste samo spermiogram radili??
Neznam dali pokusati stim,neznam cure sto bih vam rekla ,cekat cu vase rezultate ako cete pokusat pa mozda jednog dana.
sos15.ja nepricam uopce o tome ,mislim da je prerano ,a i mi smo zatvorili tu stranicu,tesko je ,ali nastavit cemo dalje pa sto bude,ima vremena pricat cemo kad se muzici oporave.
Aboni76.puno te pozdravljam ,ma imas pravo nije bitan nalaz ,bitno je da ih ima draga.jubim
Koliko smo samo cekali dok.Emre a sve je nekako lose proslo,osim divnih cura koje sam upoznala i necu ih nikad zaboravit.
Mene malo muci taj nalaz na kojem jedino pise da nisu nadeni spermici,nista ono ajmo reci,spermatogonije,spermatocite ili ???,zaista vrlo neprofesionalno,razocaravajuce ,voljela bih znati sto postoji unutra ako nema spermija ali eto sto reci,ipak su me malo razocarali ,nalaz da nismo trazili nebi dobili,iako znam da je doktor Emre najbolji pa se i nadam da nije zurio ,vec trazio postoji li sta unutra.
Romi doktor Jezek je najbolji,nadam se da uskoro krece biopsija kod nas i da ce vam donjet najljepse vijesti.
I da samo dodam..covjek iz ove price je imao dijagnozu...nadam se da necu lupiti ..Sertolijeva bolest ili sindrom...cini mi se..
postoji nada, mi smo samo spg radili posle terapije sperm hopa, sad ne znamo da li ići u sarajevo na micro tesu ili možda otić na cito rade li oni samo punkciju?
aboni76 mm je hvala bogu dobro više ga ne boli.. Što se tiće ovog jedno reza ja sam proučavala i svi imaju jedan rez i onda kroz taj rez izvade jedan testis razrežu ga pregledaju ako ne nađu ništa kao u našem slučaju opet ga zašiju,vrete natrag u mošnju i kroz taj isti rez izvade drugo zato svi imaju samo jedan rez..
Anaitomi hvala bogu da ga više ne boli i da tako i ostane...
888 ja sam slala mail u Cito (mislim u Junu), da ih pitam za mišljenje u vezi nalaza mog muža. Rekli su mi da možemo pokušati sa punkcijom, da nisu optimisti i da nađeni materijal ne zamrzavaju. Ne znam da li se situacija promijenila i mislim da kada rade biopsiju onda zamrzavaju. Da sam na vašem mjestu ja bih radila Micro tese, jer ako sam dobro shvatila, kod biopsije se uzima samo jedan dio, a kod Micro tese se pregleda sve. Kada je moj muž bio na konsultacijama kod dr. Emre, pregledao mu je testise i rekao da misli da je veća vjerovatnoća da u desnom ima, da bi se na operaciji ispostavilo da ih u desnom nema nikako a u lijevom ima, na jednom mjestu (što po meni znači da oni nema šanse da budu sigurni dok ne otvore).