Citiraj zasto_bas_mi prvotno napisa Vidi poruku
Caos,
Nami hvala na odgovoru.
Procitala sam ovaj post nekoliko puta, ali mi neki detalji oko micro-TESE procedure nisu jasni.
Recimo, koja je razlika izmedju centrifugata i nativno??

Nativno je kad nadju spermije u komorici direktno iz ejakulata, a centrifugat je kad u talogu nakon centrifugiranja ejakulata nadju spermije (recimo da ih tako ukoncentriraju pa je i veca sansa da ce se naci). Azoospermija je kad nativno ne mogu naci spermije, a ako nadju u centrifugatu to bi bio tezak oblik oligozoospermije.

Mi idemo na konsultaciju sledece nedelje i ne mogu da odlucim da li da radimo micro-TESE pre IVF-a ili u istom danu.
Mozda bih htela u istom danu, ali problem je u tome sto se ovde micro-TESE isto radi pod opstom anesteziom, a to se radi samo u bolnicama, a klinika u kojoj bih ja radila IVF je udaljena sat vremena voznje od bolnice.
E sad, i da micro-TESE bude uspesan i da se nesto nadje, zar ne mislite da bi to sve uginulo dok "plivaci" dodju do klinike sat vremena kasnije??
Punkciju rade pod regionalnom anesteziom, pa razmisljam da li je moguce da i micro-TESE urade pod istom u klinici.
HELP!
E da, vjecna dilema, svjezi materijal je definitivno bolji nego onaj nakon odmrzavanja, no u tom slucaju zena svakako mora biti u stimulaciji koja ce mozda biti uzaludna. Sad kako to funkcionira ako je klinika udaljena od IFV centra uistinu ne znam. Ja sam kontaktirala Giesen u Njemackoj prije par godina pa su mi tamo rekli da tako rade jer IFV klinika nije na istom mjestu, no vjerujem da si vec imala konzultacije i provjerila tu info. I da, microTESE je uvijek pod opcom anestezijom, jedino se klasicna biopsija moze raditi pod lokalnom.
Nazalost, nisam se uspjela prije ulogirati na rodu da ti odgovorim, pa se nadam da sad vec imas sve odgovore. Sretno!