danas sam se cula sa dr. Č na VV i kaze da nema potrebe vaditi inhibin jer nista, ama bas nista ne upucuje da bi moglo biti ista. po njemu je to to - azoo konacna dijagnoza i preporuca odlazak van, puno je nahvalio praske dr. tako da idemo za praha![]()
danas sam se cula sa dr. Č na VV i kaze da nema potrebe vaditi inhibin jer nista, ama bas nista ne upucuje da bi moglo biti ista. po njemu je to to - azoo konacna dijagnoza i preporuca odlazak van, puno je nahvalio praske dr. tako da idemo za praha![]()
rominka,zavisi sta ocekujete i zasto bi isli u prag.
mi smo prosli i to.
naime, u pragu ti rade obicnu biopsiju,kao i u sloveniji,kao i u HR.(jedina razlika sto nema PH nalaza-kao sto smo dobili iz Maribora-nego odmah znas ima li spermija ili ne i nikad mi jos nije jasno sta su nam radili,ali micro tese definitivno nije,a platili smo isto kao i micro u turskoj)
dakle,ako ste spremni na donora,ako mislite da biste mogli naci nesto biopsijom-opet ponavljam,puno toga bi inhibin rekao,bez obzira sta tvoj dr veli,ja bih ga radila,i mi smo ga samoinicijativno odradili- onda idite u Prag. tamo nije mnogo drugacije od bilo kod drugog evropskog centra(nista specijalno ne rade,VTO kao i svugdje drugdje)
ali,turci i belgijanci rade MICRO tese,cure koje su to prosle znat ce vise,ali 100% znam da jedino ona moze reci:nema spermija i to je to.
kosta 700-800e(mi u Pronatalu,sa kojim,by the way,uopce nisam zadovoljna,naprotiv, platili 950 e taj neki mesa/tea zahvat,opet kazem,nemam pojma sta su radili,ali dr u Bg veli da je to ocito klasicna biopsija,samo ne ide na patohistologiju) ,sto uopce nije skupo,ako se uzme u obzir da je najpouzdanija.
iskreno,mi smo isli u Prag,misleci da rade micro,izricito sam pitala da l rade micro i kad sma poslije pregledala mailove,skuzila sam da nikad nisu jasno rekli da rade,ali nisu rekli ni da ne rade, a naglasila sam da je to uslov da dodemo tamo, i smatram to vrlo nekorektnim. kad smo skuzili da to nije to,vec je bilo kasno....
sad da sam ove pameti,isla bih odmah u Tursku, i evo ,nakon 2 godine od Pronatala,ipak se odlucujemo za tursku.
zao mi je sto nisam odmah to odradila...bar bh znala na cemu sam,ovako sve ponovo,kroz sve prolazimo opet i opet ne znamo sta da ocekujemo.samo nam taj inhibin kaze da bi se negdje moglo nesto i naci.
eto,sretno,ali inhibin vrijedi uraditi,ja njemu najvise vjerujem,i dr.i vrlo cesto traze inhibin,kao prvi pokazatelj sta da se ocekuje. fsh i nije bas tako cvrst dokaz nicega-eto,mm ima odlican fsh.
a,jos nisam cula d aneko ima ok inhibin,a nema spermija ili obrnuto.
razmisli o turskoj,da se ne bi kajala kasnije,kao ja.
tuzna, odlucili smo se na donora i sad samo cekamo da nam se jave kad bi krenuli u postupak. inhibin cemo vjerojatno i napraviti, pa ako pokaze nesto onda cemo mozda i na biopsiju. zasada smo stali na punkciji i ostalim pretragama - i svaka je bila sve gora od prethodne, tako da ja ne polazem velike nade u inhibin. no vidjet cemo. u turskoj mi se cini da i ne mozemo ici na donora (zbog zakona), tako da pfc postaje nase utociste![]()