Pokazuje rezultate 1 do 50 od 4229

Tema: "azoo statistika"

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    argrh avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj MARINA25 prvotno napisa Vidi poruku
    Nama je dr. iz Splita savjetovao uzimati klomifen 6 mjeseci, svaki dan. Nije govorio o nikakvim razmacima. Nakon 2.5 mjeseca napravili smo pauzu ali na vlastitu odluku. Što mislite o tome? Na forumu sam pročitala da ljudi koji ga piju, ne piju ga svaki dan.
    Dali znate možda nekog doktora, specijalistu na ovom području koji bi se ozbiljno pozabavio našim slučajem, jer imam osjećaj da na ovaj način ne ide.
    Kada pitam za savjet MPO liječnike, najčešći njihov odgovor je da se speriogram ne može popraviti ničim. Please pomagajte!!!
    Ja smatram da je sve individualno i ovisi o nalazima endokrinoloških pretraga dragog...
    1. DKS (KOMPLETNU KRVNU SLIKU)
    2. URIN
    3. URINOKULTURU
    4. DOPLLER SONOGRAFIJU SCROTUMA (PREGLED NA VARIKOCELU) jer se ona često nemože vidjeti "golim okom"
    5. BAKTERIOGRAM EJAKULATA (ejakulat bakteriološki)
    6. BAKTERIOGRAM URINA
    7. EJAKULAT NA MYCOPLASME I UREAPLASME
    8. ODREĐIVANJE HORMONALNOG STATUSA: LH, FSH, PROLAKTIN, TESTO, SLOBODNI TESTO, ESTRADIOL, IZOENZIM LDH, KISELA FOSFATAZA, FRUKTOZA, LIMUNSKA KISELINA, CINK
    9. BRIS NA KLAMIDIJU
    Nakon tih pretraga i nalaza, ja sam dobio terapiju Klomifenom radi visokog FSH (15,1), a TESTOSTERON je bio 15,5, slobodni je bio 50 (normalno je od 30-147) i prvi malo bolji rezultat je bio tek za 2,5 mjeseca (pojavile su se sertolijeve stanice i stanice spermatogeneze),jer ga nisam radio prije toga. Onda je svaki slijedeći kontrolni pregled koji sam radio oko 1,5 godine na VV prosječno svakih 45-50 dana, rezultat spermiograma iz apsolutne nule bio u početku da je porastao testosteron na 38,4 a FSH je pao na 14,1.pa su slijedeći put našli opet u centrifugatu nešto spermija (nepokretnih), pa opet samo u centrifugatu 50-ak pokretnih, onda odjednom nakon 5 mjeseci su našli nativno 16 komada, pa slijedeći put 0,5 mil, pa sam zadnju kontrolu imao cca 5.0mil/mil spermija, i tek tada smo krenuli u postupak ICSI,sve skupa, oko 1,5 godinu VV (moje obrade i terapije),sa naglaskom da sam pio točno 9 mjeseci klomifen,a uz njega samo vitamin E200 i vitamin C na način 20 dana pijem, pa 5 dana pauza, a Klomifen sam pio na početku kroz 5 dana uzimao bih 2x1 tabletu Klomifena dnevno, a kasnije bih nastavio samo jednu tabletu Klomifena 3xtjedno (ponedjeljkom, srijedom, petkom). Sad smo bili na postupku i imali smo neki dan transfer tri embrija, sad kao i mnogi, čekamo "konačni" rezultat...
    lijep pozdrav.

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

argrh
    izvini na pitanju al me interesuje da li ti se vizuelno promjenila sperma od dana kad si imao 0 i sad kad imas 5 mil, po pitanju boje gustine itd.

argrh avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj boss prvotno napisa Vidi poruku
    argrh
    izvini na pitanju al me interesuje da li ti se vizuelno promjenila sperma od dana kad si imao 0 i sad kad imas 5 mil, po pitanju boje gustine itd.
    lol, pitanje je o.k., čak i "pametno"...
    Kako mislim da općenito imam odlično pamćenje, ako prevrtim film, sa 90% -tnom sigurnošću ti mogu reći da ona varira gotovo uvijek. Od volumena, boje, gustoće (viskoznosti)...Sad, kakva je bila na dane pretraga spermiograma koje sam radio, to nemogu da se sjetim i usporedim, ali sam siguran u jedno, nalazi su mjerodavni za referentnu vrijednost, a to je: volumen se "povećao" (ml), sve ostalo ti zaista što god da kažem-slagao bih. Bude i "rijetka" i "viskozna" i sa manjim volumenom, većim, rijeđom bojom, gušćom bojom, što bih ja osobno ako me pitaš, taj podatak pripisao ponajviše danima prije davanja ejakulata i stanju u kojem se nalazim taj/te dane. Kada si "opterećen", pod "stresom", sa kraćom apstinencijom (do 3 dana), onda u većini slučajeva mislim da je rijeđa,manjeg volumena, svjetlije boje ili jednostavno-lošijeg izgleda, dok u suprotnom bude drugačije, što nije pravilo. Usput, sa Klomifenom sam prestao terapiju prije cca 7-8mjeseci, a zadnjih 20 dana prema svim preporukama "poznanika", sve u dogovoru sa doktorom, biologom, endokrinologom, počeo sam piti klinički ispitan proizvod od osam aktivnih supstanci za koje se zna da poboljšavaju kvalitet sperme. "Lijek" se zove PROfertil (već uveliko spominjan). U njegovoj studiji je učestvovalo 136 muškaraca (n=136) prosječne starosti 36.2 godine sa dugogodišnjom željom za potomstvom (više od dvije godine) i najmanje dva patološka spermiograma u anamnezi. Isključeni su pacijenti sa azoospermiom, aspermiom, varikocelama i urogenitalnim infekcijama.Pacijenti su tokom tri mjeseca uzimali dvije kapsule PROfertila dnevno.Nakon perioda od tri mjeseca urađen je kontrolni spermiogram.
    Rezultati:
    Koncentracija spermatozoida porasla je sa prosječnih 29.46 mil/ml na 53.19 mil/ml (+80,5%). Prosječan porast broja spermatozoida po mililitru je bio 23.73 miliona. Broj spermatozoida sa pokretljivošću prema naprijed porastao je sa prosječnih 8.95% na 19.27 (+115.3%). Ukupna pokretljivost porasla je sa 33.13% a 49.27% (+48.7%). Broj spermatozoida sa normalnom morfologijom porastao je sa 31.14% na 38.90% (+24.9%). Volumen ejakulata porastao je sa 2.91 na 3.61ml (+24.0%).

Zaključak:
    Na kraju, 21 od 120 ispitanika imalo je normalne rezultate spermiograma (normozoospermia). Potvrđeno je 14 trudnoća. Ovi rezultati podržavaju pretpostavku da kombinirana upotreba supstanci koje dokazano poboljšavaju kvalitet sperme djeluje značajno bolje nego upotreba bilo koje od tih supstanci pojedinačno.

Uzeo sam PROfertil-a za tri mjeseca, pa ću nastojati i ja pokazati rezultat kod mene kada prođe 3 mj...
    lijep pozdrav...

DanijelaDanči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Alma i Tužna hvala na informacijama. A koliko postova moram imati da bih mogla slati pp? Oprostite, ali nova sam na bilo kojem forumu pa ne znam baš pravila.

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

mi ortomol fertil plus koristimo vec 5 mjeseci tj od dana kad smo otkrili dijagnozu.al kad je radio spermiogram prvi put bila je sama voda , a sada je gusto nenormalno se rasteze. jos nismo radili kontrolni al nemam pojma da li ista znaci promjena gustoce koja se totalno promjenila. nigdje nisam citala da je neko pisao o izgledu sperme, a to me bas zanima. jer kod nas je ogromna razlika u izgledu, jedino mi je zao sto na to nisam obratila paznju kad sam ostala trudna cisto da znam kakva je tada bila.
    i nek vam je sa srecom da se dobro uhvate i zadrze ili zadrzi citavih 9 mjeseci.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Želim vam puno uspjeha Argrh!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •