Ja smatram da je sve individualno i ovisi o nalazima endokrinoloških pretraga dragog...
1. DKS (KOMPLETNU KRVNU SLIKU)
2. URIN
3. URINOKULTURU
4. DOPLLER SONOGRAFIJU SCROTUMA (PREGLED NA VARIKOCELU) jer se ona često nemože vidjeti "golim okom"
5. BAKTERIOGRAM EJAKULATA (ejakulat bakteriološki)
6. BAKTERIOGRAM URINA
7. EJAKULAT NA MYCOPLASME I UREAPLASME
8. ODREĐIVANJE HORMONALNOG STATUSA: LH, FSH, PROLAKTIN, TESTO, SLOBODNI TESTO, ESTRADIOL, IZOENZIM LDH, KISELA FOSFATAZA, FRUKTOZA, LIMUNSKA KISELINA, CINK
9. BRIS NA KLAMIDIJU
Nakon tih pretraga i nalaza, ja sam dobio terapiju Klomifenom radi visokog FSH (15,1), a TESTOSTERON je bio 15,5, slobodni je bio 50 (normalno je od 30-147) i prvi malo bolji rezultat je bio tek za 2,5 mjeseca (pojavile su se sertolijeve stanice i stanice spermatogeneze),jer ga nisam radio prije toga. Onda je svaki slijedeći kontrolni pregled koji sam radio oko 1,5 godine na VV prosječno svakih 45-50 dana, rezultat spermiograma iz apsolutne nule bio u početku da je porastao testosteron na 38,4 a FSH je pao na 14,1.pa su slijedeći put našli opet u centrifugatu nešto spermija (nepokretnih), pa opet samo u centrifugatu 50-ak pokretnih, onda odjednom nakon 5 mjeseci su našli nativno 16 komada, pa slijedeći put 0,5 mil, pa sam zadnju kontrolu imao cca 5.0mil/mil spermija, i tek tada smo krenuli u postupak ICSI,sve skupa, oko 1,5 godinu VV (moje obrade i terapije),sa naglaskom da sam pio točno 9 mjeseci klomifen,a uz njega samo vitamin E200 i vitamin C na način 20 dana pijem, pa 5 dana pauza, a Klomifen sam pio na početku kroz 5 dana uzimao bih 2x1 tabletu Klomifena dnevno, a kasnije bih nastavio samo jednu tabletu Klomifena 3xtjedno (ponedjeljkom, srijedom, petkom). Sad smo bili na postupku i imali smo neki dan transfer tri embrija, sad kao i mnogi, čekamo "konačni" rezultat...
lijep pozdrav.