Miksa, nama su genetičar i endokrinolog objasnili da kad se kaže da je mikrodelecija y kromosoma genetski problem, to ne znači da je to naslijeđeno, jer neplodnost se ne može naslijediti, ako je otac očigledno plodan, već je tijekom začeća došlo do mutacije gena na y kromosomu, a y kromosom je onaj koji određuje muški spol i koji je odgovoran za reprodukciju. S druge strane, ako se malo počneš baviti genetikom (a ja jesam ponukana ovim problemom, a i još u srednjoj školi obožavala sam genetiku u četvrtom razredu), onda je očigledno da se ova mutacija prenosi 100% i zato mi nije jasno kako vam je genetičar rekao da se prenosi 50% (mislim, bilo bi divno da je tako). Naime, majka ima dva x kromosoma (xx), a otac ima x i y kromosom (xy). Ako se spoje majčin x i očev x, dijete će biti žensko. Ako se spoje majčin x i očev y, dijete će biti muško i to su jedine dvije kombinacije koje postoje. Dakle, muški potomak nasljeđuje upravo onaj očev y kromosom na kojem se nalazi mikrodelecija i logično je da onda nasljeđuje i tu mikrodeleciju. Naravno, to nije moguće prirodnim putem, već samo potpomognutom oplodnjom. Ako imate teoriju kojom ćete me razuvjeriti, bila bih vrlo sretna, no znanost je znanost i teško je protiv nje.
Inače, i ja mislim da se time ne trebamo opterećivati jer će za 20-25 godina sigurno naći način za liječenje ovog problema jer i sad vidimo da mi imamo puno više mogućnosti od parova prije 10-15 godina.
Little Ivy i Miksa, a i svi ostali, mislite li da ima smisla prije biopsije piti tribestan i bioastin ili neke druge pripravke, ako je u pitanju mikrodelecija y kromosoma. Naime, mnogi kažu to je genetika i tu nema pomoći. Ako se ipak nešto događa, događat će se sa i bez dodataka.
Što se tiče hormonske terapije, ona navodno ne pomaže muškarcima s visokim fsh kao što su Miksa i MM. Opet kažem, ako me razuvjerite u tome, bit ću presretna.