drage moje, žao mi je što se borite s azoo, ali samo hrabro naprijed. ne žurite u punkcije i biopsije. potrebno prvo učiniti minimalno 3 spgrama u razmaku po tei mjeseca (jer toliko spermijima treba za obnovu s obzirom da obična prehlada može uništiti ciklus proizvodnje). kroz taj period dobro je i svakih 6 mjeseci učiniti hormone da se vidi je li to zbilja tako ili je slučajno prvi nalaz bio takav. nakon toga, potrebno je učiniti i kariogram, i mikrodelecije y te inhibin - ti nalazi upućuju na tip azoospermije i da li se uopće isplati ići na punkciju. tek potom slijedi prva punkcija. ukoliko ne pokaže ništa dr uglavnom ne rade ponovo, ali se može kasnije i biopsija raditi. ako sami sve to financirate, vrlo je poželjno da birate kliniku koja ima mogućnost zamrzavanja jer su to invazivni postupci za testise ( a pored toga mjesta uboda se ne oporavljaju). dr ne vole prakticirati više od 3 biopsije kroz godinu i pol, a i ja se osobno slažem s njima jer ukoliko ne nađu ništa mislim da je besmisleno podvrgavati se takvom postupku. u principu, tek nakon što obavite sve nalaze i znate koji tip azoo imate možete se odlučiti na punkciju ili biopsiju, ili pak microtese (što je po meni pak najbolja opcija). inače sve to dosta sporo ide, ali ne samo zbog birokracije. nemojte zaboraviti da testisima trebaju tri mjeseca kako bi obnovili zalihu, i to tri zdrava mjeseca. upravo stoga ne možemo brzati. znam da bi mi svi htjeli sve obaviti što prije kako bi znali kakva je situacija, ali uistinu u našem slučaju valja biti strpljiv i pomalo. i naravno, u svemu je najpotrebnija komunikacija.