Joj, cure moje, bojim se ja da ni u Hr nije ništa bolje s doktorima. I MM je prvi put išao preko veze kod jednog androloga, koji mu je odmah jasno, glasno i bez sustezanja rekao da nikad neće imati djece i da razmisli o usvajanju i donorskoj spermi. Onda je on bio mjesecima u depri iz koje sam ga jedva izvukla svojim pozitivnim razmišljanjima pa smo pokušavali raznim alternativnim metodama, da bi nakon dvije godine išao kod drugog androloga, opet preko veze, ovaj je bio topliji i ljubazniji, dao MM da radi dodatne nalaze i nakon toga smo došli do pravog uzroka azospermije (mikrodelecije y-kromosoma).
Azospermija se zapravo ne liječi i doktori jednostavno ne znaju što činiti. To je prava istina s kojom se teško suočiti i dobro je za vas koji ste tek saznali da se borite i sve pokušavate, jednostavno morate proći sve faze te borbe kako si kasnije ne biste ništa prigovarali.

sos15, potpuno te razumijem, i ja sam odmah rekla da je jedino što ne želim biti cijeli život bez djece. I ja potičem iz mnogobrojne familije, ali to čak nije pravi razlog, nego jednostavno želim se ostvariti i kao majka i želim da ja i MM budemo roditelji. Iako imamo posao, obitelj i prijatelje, jednostavno život ima više dimenzija i mi želimo proći sve te dimenzije, a osjećamo da smo sposobni za to.

I da, u narodu vrijedi mišljenje da je žena ta koja ne može imati djece jer "narod" uopće ne zna da postoji i muška neplodnost. Ja sam svom mužu rekla da ne moramo nikome reći u kome je problem ako on to ne želi, možemo reći samo MI ne možemo imati djece, međutim on nema kompleksa što se tiče toga i od prvog smo dana bliskim ljudima rekli pravu istinu. Prvi su saznali svekar i svekrva, i iskreno da vam kažem, meni je bilo teže reći mojim roditeljima jer sam mislila kako oni sad sigurno misle, eto moja kćer je potpuno zdrava, a zbog NJEGA neće imati djece. No, ponekad vas jednostavni ljudi iz naroda jednostavno iznenade. Moj tata, tradicionalan i poluobrazovan čovjek, ali pun životne mudrosti, rekao je: "Bože moj, uvijek je bilo parova bez djece, to je Božja volja i mi tu ništa ne možemo." I više nikad ništa nije pitao niti komentirao. A jedna moja tetka koja ima troje djece i svako dijete ju je na neki način razočaralo, rekla mi je sljedeće: " Ako možeš imati djece, a ne želiš, to je grijeh. Ali, ako ne možeš imati djece, budi sretna." Eto, što da vam kažem, čudesni su putevi Božji!