ledena nisam sigurna da se microtese radi u Sloveniji,a za Belgiju pitam da vidim ima li koja devojka da je bila,pa cisto da znam cene ,iskustva i sl,jer nama je Dr preporucio Belgiju...mada po svemu sudeci cifre za Belgiju su ogromne
ledena nisam sigurna da se microtese radi u Sloveniji,a za Belgiju pitam da vidim ima li koja devojka da je bila,pa cisto da znam cene ,iskustva i sl,jer nama je Dr preporucio Belgiju...mada po svemu sudeci cifre za Belgiju su ogromne
Mislim da su cure oisale da se micro tese ne radi u sloveniji, sammo klasična biopsija. Tanjice koja je kod vas azzo, šta ste vadili od nalaza, kakvi su (sorry ako previše pitam)?
Ledena polako al sigurno mi idemo do našeg cilja, mene panika hvata zbog mojih godina, što znam da nemam puno vremena, a uhvate me i neke crne misli, ako i dođe do VTO, hoće li uspjeti, znam da i kod mene nešto nije u redu, čim dvije godine nisam mogla ostati trudna sa bm, a sve bilo ok...
Edina ima li kakvih novosti kod tebe?
kod nas sve ok.hormoni,kariotip,mikrodelacija sve je u najboljem redu,radili smo dve punkcije ,na jednoj se pojavio jedan nepokretan spermatozoid,zatim smo probali neke terapije koje nisu nista promenile,radili smo biopsiju testisa,nista nije nadjeno...spermogeneza postoji ali samo do nivoa spermatida...preporuka MICROTESE...e da od hormona nam jedino inhibin b nije bio u redu 39 (ref vred 50-250) kasnije se podigao nekim terapijama na 70,mada to je sve bilo pre biopsije,neznam koliko je to bitno....
a kod vas kakva je situacija aboni 76?
ledena pa da javila se ja, počela sam raditi pa mi treba malo vremena da sve konce pohvatam, navečer mi se neda sjediti za kompom! Mi sad čekamo nalaze, mislim da ću idući tjedan zvat gore da vidim, ko će dočekat 7.9.
Tanjice kod nas je FSH visok, inhibin nismo radili, dr. je rekao mm da ima urođenu atrofiju testisa, na prvom i trećem spermogramu nule, na drugom pojavilo se nekoliko nepokretnih, narušene morfologije, sada čekamo da idemo ponovo u Bahceci da vidimo hoće li se nešto pojaviti i šta dalje. Koliko sam naučila od cura ovdje, inhibin je bolji pokazatelj od FSH, tako da je dobro što vam se povećao. Jeste li radili spermogram, nakon što vam se povećao inhibin?
Edina ne mora značiti da mora biti više simptoma, ja znam više cura koje su bile trudne a nisu imale nikakve simptome, samo simptome PSM-a, tako da se ja iskreno nadam da ćeš nas za koji dan obradovati![]()
jesmo ,ali nista se nije promenilo,cak smo i biopsiju radili posle toga...Vi ste isli u Bahceci?sta mislis o toj klinici?mi planiramo da zakazemo konsultacije uskoro tamo....
uf,vidi se da nisam bas pohvatala sve konce..ocekivala sam microtese negdje blize...ma jado to sve u 3pm....pms me drma junacki,cekam dan d,pa da put os vadit hormone
edi,a svi smo uz tebe u ocekivanju rezultata.tako cemo redom nama svima ovdje drzat fige
u dobru i zlu,javi sta je bilo i kakvi rezultati.sta god da bude,nisi sama
tanjice,i ti si sad nasa
ja ocekujem najgore,a nadam se najboljem.tako da isto kao i alboni,stalno te moje godine mi vise ko kamen oko vrata utopljenika
istina je da sve tako sporo ide,sve nas cini mi se ova dijagnoza ubila u pojam...ali moramo da se nadamo...ledena hvala za ovo >nasa<,svi smo u istom sosu i lepo je sto mozemo razmeniti iskustva i informacije....Sta je sa vama...kakvi su vasi hormoni i ostali nalazi,dali ste radili biopsiju ?
Cure, molim vas da ne gubite nadu ni u kom momentu.
Edina, svi smo uz tebe, nemoj misliti o simptomima, već nas uskoro obraduj pozitivnom betom.
Aboni76, nemoj razmišljati u fazonu da s tobom nije nešto u redu. Ja znam za jedan slučaj, gdje je žena bila u braku par godina, sve u redu od nalaza,a djece nema, ali njima nije ni bilo dobro u braku, razveli se i ona pri prvom "slučajnom" odnosu ostane trudna. On i dalje nema djece. A znam i za slučaj gdje isto dvoje nisu mogli imati djece, a kad su se nakon razvoda ponovo vjenčali s drugim osobama imaju djecu. Izgleda da nisu bili kompatibilni.
Tako da ne misliš loše, dovoljne su nam dijagnoze naših muževa.
Ja sam danas nešto optimistična, bez ikakvog razloga (izgleda da sam prolupala).
Posebno čudno kad vidim da su kod mm najgori nalazi (najviši fsh, najniži inhibin,...)
Sos hvala puno na ohrabrenju, znam i ja za puno takvih slučajeva, nekad pomislim da je možda bio i problem u mojoj glavi, možda sam podsvjesno znala da ne bi bilo dobro da s tim čovjekom imam dijete...vjeruj mi stalno mi pada na pamet, izreka, pazi šta želiš, možda ti se ostvari...stalno sam govorila, i ranije, a i kada sam sa mm počela raditi na bebi, a nije je bilo, da mi je da znam šta je problem, bilo bi mi lakše...i eto..to se i nažalost i ostvarilo...Baš mi je drago da si danas optimistična, nadam se da neće biti samo danes, nego da će dugo potrajati...Odmah i na mene preneseš malo svog optimizma
Tanjice bila sam u Bahceciju, nama su oni blizu, čine mi se skroz ok, jako su ljubazni i profesionalni...Cijene su veće nego u drugim klinikama za VTO, ali rade Micro Tese, tako da smo se mi odlučili za njih, jer su nam blizu, sve druge klinike koje rade MT su nam daleko i sigurno bi bilo još skuplje...
hvala vam svima. vidjecemo sta ce biti. ako nista ovaj mjesec ima sledeci.
sos,da mi je barem 1% tvoje pozitive...i dalje sam uvjerena da je nalaz mm daleko najgori od nas sviju ovdje.naravno,nemam ga jer ga je mm skoro pojeo od muke.ali vjerovat cu urologu koji je bez cenzure rekao,nece tu nista naci ni punkcija ni biopsija jer je 30 godina proslo od operacije koja nije uspjela.kanalici su prerezani,krivo sve pokrpano..ja uvijek trazim da mi se sve objansi na najjednostavniji moguci nacin.tako da ne baratam ni inhibin,ni fsh...nista...nista nema..jos ce morati i na obrezivanje jer je oziljak tako velik da povlaci svu kozu za sobom i jedino olaksavajuce rjesenje je obrezivanje,sto su mu trebali odmah i napraviti.ocito nitko nije mislio,sta mislis hitna operacija,kirurga zvali iz svatova da dodje,bas se njemu dalo dati sve od sebe.i sad mi nemamo djece jer se njemu zurilo pit i zderat..u mirovini seta sa unucima,gledam ga svaki dan...sumnjam da se i sjeca greske koju mi ispastamo...sorry,ali danas mi takav dan
Joj, Ledena, razumijem potpuno tvoju ogorčenost. Meni dođu dani kad sve krivim za ovo što nam se događa. Nekad krivim ljude možda i bez razloga. Krivim šefa mm koji ga svaki dan dovede do ludila, pa je stalno nervozan, krivim njegove roditelje zbog kojih je on imao težak period u živou i ja sumnjam da je taj šok i stres koji je tad proživio ostavio posljedice. Ma krivim sve i svašta. Mogu misliti kako je onda gledati nekog svaki dan ko je sigurno zbog žurbe pogriješio. Iskreno ja mislim da nebi izdržala da mu to kažem u lice.
Ipak ne smijemo odustati. Moramo sve pokušati. Svaki put kad su nam doktori rekli da nema šanse bez donacije i da ne trebamo ići ni na biopsiju, ja otplačem i krenem dalje. Neki inat u meni tjera da ne odustajem. Da se pita mm on bi davno odustao, njemu je dovoljno bilo jednom reći da ne može i to je to. Ja još moram i njega gurati.
jutros sam radila kucni test za trudnocu i pokazao je negativno.
ja vec razmisljam o sledecem postupku, ali me strah hoceli i on uspjeti. mislila sam mozda da idem na ivf umjesto iui.
Dino u pravu je Sos, još je rano za test.
pa sutra idem da vadim krv.nadam se da jeste rani za test alickakve sam ja srece dajboze da bude pozitivan rezultat
Pozdrav
Jedno pitanjce.
Koliko dugo vam je trebalo da se jave iz Bahceci Sarajavo, posalo sam im mail sa nalazima i pitanjima prije dva dana pa se niš ne javljaju, htjeli bi iskoristiti priliku dok je dr. Emre-a tu u rujnu?!?
Florijan, ja sam ih zvala neki dan, na mobitel, rekli su mi da su na godišnjem, mislim do 25.08., tako da je moćda to razlog zašto ti nisu odgovorili. Najbolje je da ih nazoveš na mobitel.
Istina, može biti da su na GO, probat ću na tel. onaj na njihovoj stranici 033 420 124
Hvala sos15 i aboni76
Poz
Florjan jesi li ih uspio dobiti, jesi li zakazao pregled?
abonu76 nisam ih zvao na poslu sam, doma sam oko 15:00 pa ču probati onda na oba tel. na koji dobijem pa javim
Pozdrav
Važi javi šta je bilo...Pozzz
Edina,
Ima li rezultata? Čekam s nestrpljenjem dobre vijesti!![]()
Posljednje uređivanje od sos15 : 22.08.2012. at 12:15
posto sam ja u americi malo je razlika u vremenu tako da jos nisam isla. cim budem nesto saznala javljam odmah.
edina drzim fige i cekam da nas obradujes sve.
Edina sretno, nadam se da ćeš nam danas uljepšati dan![]()
aboni76
Upravo sam se čuo sa Bahceci klinikom (zvao ih na mob), danas su počeli raditi pa nisu stigli odgovoriti na mail, ali javiti če se netko uskoro. Potvrđeno mi je da dolazi dr. Emre sljedeći mjesec i da skupljaju pacijente za dolazak. Pitala me gđica. da li sam mail poslao direktno dr. Emre-u, poslao sam na kliniku, možda da direktno njemu pošaljem nalaze pa da vidim što će reći; ima li tko njegovu mail adresu iz Turske, ne mogu je pronaći negdje mi se zagubila.
Pozdrav
Ja nemam njihov mail, uvijek sam ih kontaktirala telefonom, ali možda ti se javi neko ko ga je kontaktirao.
Naša forumašica 888 je kontaktirala direktno dr Emra mailom,pa možeš pitati nju. Imaš i mogućnost na njihovom sajtu izabrati baš njega da ga kontaktiraš. Ideš na konsultujte se sa vašim doktorom i izabereš dr Emra.
ebakircioglu@yahoo.com
Našla sam i ovu na netu,pa možeš pokušati
Evo prije pola sata su se javili mailom da će se doktori odgovoriti što je prije moguće sada su vjerojatno proslijedili mail dalje pa ću pričekati koji dan, sos15 hvala na obavijesti za ovu mogućnost kontaktiranja direktno željenog doktora nisam skužio prije ovaj način,
Pozdrav
florijan, ja sam kontaktirala dr.Emru preko njihovog sajta, tu sam i našla njegov mail. dobila sam odgovor za par dana od doktora, reko mi je da muž dođe sa nalazima mikrodelecije Y kromosoma i kariotipa. Pošto mom mužu na svim nalazima što smo radili, a radili smo sve osim micro-TESA, uvijek je bio rezultat 0 spermija.
mi smo odlučili nakon terapije sper hopa vidit šta dalje,a to je tek iza nove godine
Evo da vam javim da moj IUI nije dobro zavrsio. Test je negativan. Nadam se boljoj sreci sledeci mjesec.
Ljuta sam sto nije uspjeli ali sta ja mogu tu. Mislim da cu ovaj put uzeti inekcije umjesto tableta za stimualiju folkusa.
888 hvala na informaciji, ja sam sve te nalaze također obavio nažalost isto sve nule i zadnje nam je micro-TESA, probat ću onda ipak poslati poruku dr. Emre-u preko sajta jedino što u privitak ne mogu staviti scan tih svih nalaza, dr. Emre-u ste pisali na engleskom ili na hrvatskom?
Hvala
Pozdrav
Posljednje uređivanje od florjan : 23.08.2012. at 07:39
Edina baš mi je žao, zaista sam vjerovala da ćeš uspjeti, nisi ovaj put ali hoćeš sigurno, brzo će doći slijedeći mjesec pa u nove pobjede....
Florjan,
možda je bolje da mu napišeš na engleskom jer on ne poznaje naš jezik, a ako ga direktno prosljeđuju njemu, izgubićeš vrijeme dok on vrati nekome da prevede,pa tek onda odgovori.
Ma da napisati ću na engleskom i reći mu da za mail koji sam poslao klinici, i po potrebi da ću mu direktno na njegov mail poslati scan nalaza ako zatraži, radi se o tome da su nalazi stari cca. 1-1.5 god. pa će možda zahtjevati da se koji nalaz ponovi pa da stignem dok dođe u naše krajeve
Pozdrav
Sada će biti polako dvije godine da se borimo supruga i ja sa dijagnozom, meni je naravno kao i svima prvo bio to veliki šok, pogotovo kod androloga koji je prvi postavio dijagnozu, koma ne može se ništa po njemu i gotovo, tada mi je ovaj forum strašno puno pomogao sa informacijama i iskustvima ostalih parova, ali brzo sam postao svjestan činjenice okrutnosti da se o ovome malo zna i da se skoro nitko ovime u hrvatskoj ne bavi. Punkciju nisam radio čisto iz razloga što su šanse jako male, svjestan sam da su i za micro-tese šanse male, ali to smo odlučili da će mo napraviti i vidjeti da si kasnije ne predbacujemo. U međuvremenu sam probao dosta ovih prirodnih stvari ali nažalost bez uspjeha i čekao otvaranje klinike u Sarajevu za micro-Tesu pošto je postupak koji radi najmanje štete a i na njemu su šanse najveće. U hrvatskoj se niti klasična TESE ne radi uz zamrzavanje materijala (navodnio da sada na Merkuru rade ali na Rebru još ništa) što je za nas sa nulama na SG-u koma, mislim da bih umro da napravim punkciju ili Tesu i da nađu nešto i ne zamrznu, a kasnije možda više nikada ništa, čisto to je razlog. Sada trenutno pijem onaj Argin-maks za muškarce (dodatak prehrani koji povećava cirkulaciju "tamo" dolje kod muškaraca) što su preporučili i suprugu forumašice aboni76 dole u sarajevskoj klinici mislim da ne može škoditi, pa će mo vidjeti
Pozdrav
Mislim da se u Splitu radi punkcija s mogućnošću zamrzavanja, a to je zaista jednostavan, jeftin i brz postupak koji nije invazivan. Znam da ćeš sad pomisliti lako je tebi reći, ne bodu tebe po testisima (tako mi je i mm rekao), ali zaista je tako. MM je inače veliki plašljivac, prvo je trebalo vremena da dođe sebi od šoka da ima azoo, a psihičke pripreme za punkciju su bile posebna priča. Danima nije pričao, samo je sjedio i gledao u jednu tačku, što god ga pitaš, bilo je: ne shvataš, to je najosjetljivije područje. Kad je napokon došao dan za punkciju bio je u totalnom šoku, a i ja s njim zajedno. Mislila sam da će mu se nešto desiti od tolikog straha pa ću se poslije kriviti što sam ga na to natjerala. Na kraju je izašao iz ordinacije kao da se ništa nije dogodilo. Kaže da ga uopšte nije bolilo, normalno je nakon toga sjeo voziti, jedino sam mu morala ići kupiti biciklo (kao malom djetetu, jer je bio dobar). Znači odmah nakon punkcije je isprobavao bicikle. Toliko o težini postupka. Na žalost , nama na punkciji nisu ništa našli, ali mislim da je to lakši i jeftiniji način da saznaš ima li šta, pa ako ni to ne uspije onda micro tese, to je ipak ozbiljniji postupak.