Evo, kao sto sam i obecala, sjela sam doma, izvadila fasciklu s brdom papira i napisat cu kronoloski...
10. 2009. MM krece sa svim mogucim testiranjima: spermokultura, urinokultura, brisevi na sve moguce - uredni
03.11.2009. SG - sve same nule, ponavlja za 7 dana, nalaz identican. Upuceni smo na urolosku i endokrinolosku obradu. U medjuvremenu stizu nalazi hormona, FSH 17,1 IU/L; test. 9,3 nmol/L.
12.2009. smo kod NAJPOZNATIJE UROLOGINJE u gradu St-u, dg. AZOOSPERMIA NONOBSTRUCTIVA, HYPOTROPHIA TESTIS LAT. DEX. , dakle uz neopstr. azoo, imamo smanjen desni testis, a na lijevom je utvrdjena varikokela, za potvrdu dg. salje nas na biopsiju i tvrdi da bi test. trebao biti barem iznad 10 bez obzira na ref. vrijednosti u koje se i s ovim uklapamo (4,6 - 21,7). Ta ista specijalistica nam onako usput kaze da se sto prije pomirimo s cinjenicom kako nikada necemo biti bioloski roditelji i ozbiljno razmislimo o drugim nacinima ostvarivanja roditeljstva! (i dan danas se najezim na samu pomisao na nju... )
12.2009. smo kod NAJTRAZENIJEG ENDOKRINOLOGA u nasem gradu, jedva smo dobili termin privatno jer je u bolnici JAKO tesko doc do njega i preduge su liste cekanja, a mi zelimo sto prije imati sto jasniju sliku o svemu (moram napomenuti da sam ju najjasnije vidjela nakon noci i noci provedenih pred ekranom racunala, uvelike na ovim stranicama! ). A sta rec o tom nalazu osim da izgleda kao pretipkana "spranca" djelomicno, a pogresno izmijenjena. dg. AZOO. NONOBSTR. i HYPOTROPHIA TESTIS SIN. (gle cuda, sad imamo atrofiran lijevi testis, dodje ti da skines muzu hlace pa dobro ponovo pogledas nakon dolaska kuci...), da sad ostale PREPISANE budalastine ne pisem...
12.2009. ponavljamo hormone : FSH 19,4 IU/L; test. 20 nmol/L; slob. test. 37 pmol/L. Sad nas upucuju napraviti kariogram i mikredelecije Ykromosoma - prvi nam nikad nisu poslali, ovaj drugi sasvim uredan.
Pocetak 2010. u KBC Firule smo konstantno u kontaktu sa dr. Tandarom, embriologom, novo rodiliste je u fazi otvaranja i prepustamo se u njegove ruke. Covjek nam iskreno i posteno kaze da nije siguran sto nam ima za ponuditi u trenutnoj situaciji i nakon vidjenih NAPISANIH nalaza.
04.2010. opet ponavljamo hormone (sad moguce vec i na moju inicijativu) : FSH 17,3 IU/L; test. 14,7 nmol/L; slob. test. 36,7pmol/L. Dr. Tandara nas upucuje u Zg da jos napravimo inhibinB.
06.2010. se uspijevamo organizirati i otic do Zg-a. Nalaz stize za neka 3 tj. na kucnu adresu i na mail, a inhibinB je 64,9 pg/mL. MM bi trebao biti u skupini ref. vrij 80 - 220 po svojim godinama, citam po netu i na nekim americkim stranicama nialazim na ref. vrij. 65 - ... , drzim se za to kao za zadnju slamsku spasa Vrijeme je godisnjih i dr. Tandara kaze da se vidimo pocetkom rujna.
09.2010. nam covjek opet najiskrenije i najpostenije kaze kako misli da mi adekvatnu pomoc sa ovakvom dg. mozemo dobit van granica nase drzave. U isto vrijeme opet cackam po netu i naidjem na info da Cito radi i preko HZZO-a, mislim se idem pokusati, nemam sta izgubiti. Prva stepenica kod njih je SG, i napravljen kod njih. Taj 30.09.2010. valjda necu zaboravit dok sam ziva! MM ode i ceka nalaze pola sata, sestra mu da papir i kaze da saceka dr. Romca (jednog od embriologa u Cita). MM me zove i prenosi, vec smo u fazi da se "sprdamo" sa nulama i ja pitam je li opet isto, na sta s druge strane cujem "Nije, ima ih 4, sad ce mi dr. detaljno objasnit..." Dr. mu objasnjava da su 3 od 4 jako brza, 1 statican, dobre morfologije i sl., da smo odlicni kandidati za ICSI i da se poslijepodne javimo dr. Poljaku. Kad je vidio nalaze, dr. Poljak kaze da nemamo sta cekati, da se stanje uvijek moze pogorsati i da krecemo u prvi postupak s mojom slijedecom menstruacijom. NASOJ SRECI NIJE BILO KRAJA, konacno se nesto pocelo dogadjati! Tijek postupaka je vidljiv u potpisu. Nakon neuspjesnog sek. IVF-a, dr. Poljak vise nije imao mjesta preko HZZO-a niti je znao hoce li ugovor s nima u 2013. produzavati tako da sam mogla cekati "macka u vreci", a ja tvrdoglava kakva jesam sam odlucila ponovo kontaktirati dr. Tandaru...
06.06. 2012. smo naruceni za konzul. Sad smo vec imali nekakvo iskustvo iza sebe i dosli smo s konkretnim pitanjima, moze li nam se tu nesto pruziti ili ne!? Naravno, MM je opet odradio taj famozni SG i u svakom uzetom uzorku iz ejakulata je pronadjeno po nesto (sto pokretnih, sto nepokretnih) sto je i dr. Tandaru ostavilo bez rijeci. Igrom slucaja m mi je kasnila nekoliko dana (po zelji ) i 08.06. smo krenuli u svoj dobitni postupak! Na punkciji i na transferu mi je dr. Tandara ponovio da, da mu je netko od kolega pokazao prve i ove sad nalaze MM-a, rekao bi da ga ne zeza i da nema sanse da su to nalazi od istoga covjeka...

Oprostite na dugom postu, cilj mi je bio pozitivan, ohrabrit vas na ovom nasem trnovitom putu... svima!!!