Pozdrav svima na ovoj sumornoj temi, do sada nisam imao hrabrosti i snage da se registrujem i pisem, a nekada ni da citam postove do kraja, od muke.
Ali danas cu se ipak registrovati i napisati Vam nesto...

Imam 37g, i da imam ovu groznu dijagnozu sam saznao jos 2008. - neopstruktivna azoospermija, kao posledica komplikovanih zauski koje sam prelezao kao dete od 12 godina.
Svi spermogrami (oko 20 u razlicitim laboratorijama u Srbiji) bez nadjenih spermatozoida, analize hormona totalna katastrofa: FSH 50, Inhibin 7, samo Testosteron ok.
Takodje, atrofija oba testisa (smanjen volumen testisa).
Nijedan urolog u Srbiji, a pricali smo sa "najboljima", nije nam davao nikakve sanse, ni najmanje.
Nekako sam saznao (mozda bas na ovom ili nekom drugom forumu) za Micro Tese i najpre kliniku u Belgiji koja to radi, a ubrzo i da jedan Turski doktor Emre Bakircioglu takodje radi tu metodu, koja se razlikuje od klasicne TESE jer se tkivo koje se uzorkuje bira pod operacionim mikroskopom.
Poenta Micro TESE je da se, pod operacionim mikroskopom, pronadju regije u testisima koje mogu imati spermatozoide, a ne da se bira napamet i golim okom kao kod obicne TESE, jer se takve (zdrave) regije razlikuju, i ta razlika se vidi samo pod operacionim mikroskopom.
Spremajuci se vec psihicki za donora, krajem 2011., napisao sam Dr. Emreu mail u kome sam opisao problem i uzrok, ne ocekujuci nikakav odgovor.
Dok sam sutra bio na poslu, iznenadio me je poziv iz Turske - bio je to Dr.Emre koji mi je rekao: "nisu bitni hormoni, nije bitan spermogram, kada su zauske uzrok, uspesnost Micro TESE je 80%, morate doci da uradimo to!!!
U januaru 2012. smo bili u Bahceci u Istanbulu, i prvo sam uradio kontrolni spermogram, i gle cuda: 2 pokretna spermica!
Dr. Emre mi predlozi da odlozimo Micro TESE i da prvo pripremimo zenu za IVF, pa da onda uradimo Micro TESE, jer je on siguran da ce naci nesto, a bolje je sa svezim materijalom, i mi se srecni vratimo u BG
U Srbiji, meni djavo ne da mira, ja ponovo pokusavam sa spermogramima uz prethodne konsultacije sa laboratorijama, gde im pokazujem rezultat iz TR, i molim da pazljivo gledaju...- opet NISTA!
Ja pocinjem da sumnjam u rezultat iz TR, opet upadam u depresiju, mislim da je sve laz.
Ne zelim da bespotrebno izlazem zenu hormonskim terapijama, jer ne verujem da ce bilo sta pronaci sa Micro TESE, odlazem sve do daljnjeg, i tako sve do juna 2013.
Donosim odluku da zavrsim tu pricu do kraja i ipak uradim samo Micro TESE, bez pripremanja moje zene, pa ako ne nadju nista - donor.
Odlazimo u Sarajevo 24.06.2013., i ne verujemo ni malo u uspeh toga sto radimo.
26.06. radim Micro TESE kod Dr.Emrea, kao poslednji pacijent tog dana, u lokalnoj anesteziji, budan, doktor prica: "otvorio sam desni testis", posle par minuta - "nasao sam dobru regiju", uzima uzorak, embriolog za mikroskopom kaze: "nasli smo dobar materijal"!
Zatim je, posle par minuta, opet rekao isto, i embriolog je opet rekao isto...
Operacija je trajala 15 minuta, levi testis nisu ni dirali, smrzli su oko 20 spermica, ja sam posle pola sata otisao u hotel, a sutradan se vratili u Srbiju...

Sve u svemu, i dalje polu ne verujem, i dalje se pitam: je li ovo moguce?
Kako god, mi krecemo sa vantelesnom u Sarajevu cim pre, pa sta nam bog da...

Nemojte mi zameriti na opsirnosti, zelim Vam svu srecu!
p.s. ne slusajte nikog, ne gledajte rezultate, ne pijte tu hemiju, uradite Micro TESE kod Dr. Bakircioglua, znacete na cemu ste!