Pozdrav, drage zene! Vec duze vreme pratim forume na kojima se "okupljaju" oni sa istim problemom koji imamo i mi. Nisam se do sada ukljucivala u diskusiju jer se prosto nije dogadjalo nista (osim u mojoj glavi), ali sada smo najzad napravili prvi korak! Naime, mom muzu je pre desetak godina, dok je bio u prvom braku utvrdjena azospermia (na prvom spermogramu pronasli 3 sp., posle toga nikad nista). On bas i ne voli da prica mnogo o tome, tako da nemam mnogo detalja, ali to sto je definitivno je da je on to veoma tesko podneo, podrsku tadasnje supruge nije bas imao i kroz godine koje su dolazile ubedio je sebe da on decu ustvari i ne zeli, da nema nikakve nade da ce ih ikad imati i odlucio da se nikada vise nece tome nadati. E, onda sam se nekoliko godina posle njegovog razvoda pojavila ja
, i moram reci da je bio fer i jos pre nego sto smo se u bilo sta upustili ispricao svoj problem. U nekoliko navrata pre nego sto smo se vencali mi je ponovio da moram da rascistim da mozda nema nikakve sanse da imamo potomstvo. Tako da, iako je to sve delovalo malo nerealno u mojoj glavi, moram priznati da je ova borba bila moj izbor i stvarno nemam razloga da krivim ni sudbinu niti bilo koga drugog osim sebe ako se u zivotu ne ostvarim kao majka.
I tako, bez mnogo pritiskanja, posle skoro dve godine braka moj dragi je potrazio uput za specijalistu. Inace, zivimo u Norveskoj i upuceni smo na jednog doktora, androloga koji je specijalizovan za problem muske neplodnosti (zovu ga King of sperm). Spermogram nije uradjen, na prvim konsultacijama je dr pregledao prostatu i testise UZ-om, rekao da su umanjeni i na osnovu onoga sto je MM ispricao(imao zausnjake sa velikom temperaturom kao 9-ogodisnjak) i izgleda MM-a (ima veliki stomak koji izgleda kao "nakacen") zakljucio da je najverovatnije problem sa hormonima. Prepisao mu je odmah terapiju (pergotime, 50 mg - sastav je ustvari clomifen, 7 dana, pa jos 35 dana svaki drugi dan) koju je trebalo poceti da pije ako rezultati analize hormona pokazu ono u sta on sumnja. Zbog te terapije ga ovde mnogi dr smatraju sarlatanom jer je taj lek ustvari namenjen zenama, ali s druge strane ima rezultata kod mnogih parova. A rezultati hormona bilo su sledeci: FSH 7(<12), LH 5<12, Prolaktin 93(<700), Testosteron 10 (8-35), SHBG 19(8-35), Free test. 5,2 (2,3-9,9). Ako neko razume ovo malo bolje molim neka prokomentarise, ali meni bas i nije jasno zasto se dr odlucio da dopise da treba poceti terapiju pomenutim lekom, sta se tu u stvari moze popraviti? MM je na kraju pregleda pitao da li postoje neke sanse, a on je odgovorio da sansa uvek postoji i da ce u svakom slucaju zamrznuti ako nadju nesto posle te terapije (2.11. bi trebalo da popije poslednje tabletu).
Inace, sto se mene tice, jos uvek ne mogu sa sigurnoscu reci da je sve u redu, ali nemam nekog narocitog razloga ni da sumnjam. Menstruacija je prilicno redovna, ciklus 27-31 dan, doduse imala hlamidiju pre 5 god, bez recidiva, ali u svakom slucaju krece i ja na pretrage za koji dan, pa cemo videti kuda dalje. Verovatno sam udavila sada, ali ne zamerite, moram nekom da ispricam sve sto mi se desava (nisam napomenula da imamo dogovor-nikom nista ne pricamo, ni mojoj ni njegovoj porodici), a pod stresom sam zbog neizvesnosti, svaki slobodan trenutak koristim da citam forume, tako da nekad imam utisak da cu eksplodirati. Puno pozdrava svima i pisemo se
!