Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Pomoć - poslodavac traži napismeno koliko ću koristiti pravo

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno Pomoć - poslodavac traži napismeno koliko ću koristiti pravo

Drage moje, trebam savjet što da radim.
    Mama sam troje djece, po isteku rodiljnog dopusta poslodavac se složio s mojom odlukom da se vratim raditi na pola radnog vremena uz korištenje roditeljskog dopusta za drugu polovicu. U HZZO-u za to nisu trebali pismeni pristanak poslodavca i poslali su nam rješenje u kojem tako mogu raditi do 7 mj. 2014. godine.
    Sad me poslodavac traži pismeni zahtjev za njihovu internu evidenciju da tražim ovo pravo koje koristim - to mi nije problem, ali žele da se izjasnim do kad namjeravam tako raditi.
    Ja se NE ŽELIM izjasniti o tome jer ne znam do kad ću imati želju i potrebu to pravo koristiti, a ako sad to ograničim, npr. na godinu dana, morat ću ponovno njih tražiti produženje, a oni me ako žele tada mogu odbiti..
    Ne želim se zamjerati, a ne želim si ni ograničiti pravo.
    Što da radim??? :/

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Re: Pomoć - poslodavac traži napismeno koliko ću koristiti p

Citiraj SunčicaVŽ prvotno napisa
    Drage moje, trebam savjet što da radim.
    Mama sam troje djece, po isteku rodiljnog dopusta poslodavac se složio s mojom odlukom da se vratim raditi na pola radnog vremena uz korištenje roditeljskog dopusta za drugu polovicu. U HZZO-u za to nisu trebali pismeni pristanak poslodavca i poslali su nam rješenje u kojem tako mogu raditi do 7 mj. 2014. godine.
    Sad me poslodavac traži pismeni zahtjev za njihovu internu evidenciju da tražim ovo pravo koje koristim - to mi nije problem, ali žele da se izjasnim do kad namjeravam tako raditi.
    Ja se NE ŽELIM izjasniti o tome jer ne znam do kad ću imati želju i potrebu to pravo koristiti, a ako sad to ograničim, npr. na godinu dana, morat ću ponovno njih tražiti produženje, a oni me ako žele tada mogu odbiti..
    Ne želim se zamjerati, a ne želim si ni ograničiti pravo.
    Što da radim??? :/
    Nije isto, ali je slično, kad sam rekla poslodavcu da ću koristiti pravo na mirovanje radnog odnosa do 3. godine djeteta, napisala sam da ću u slučaju ranijeg povratka obavijestiti poslodavca pismenim putem mjesec dana ranije.
    Tako bih napravila i na tvojem mjestu. Dakle, koristim do 07. mj. 2014, a u slućaju ranijeg povratka obavještavam mjesec dana ranije pismenim putem.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Uh...na to budu digli nos...ja bi pisala bez datuma...budem još razmislila malo..

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

SunčicaVŽ, napiši doslovno kako ti je Anemona savjetovala.

Dakle, ti IMAŠ konačni rok trajanja svojeg prava (7/2014), te zakonski rok (Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama) kojim ih moraš obavjestiti o namjeri promjene tog prva i to najranije 30 dana prije promjene. Oni se sa tom promjenom mogu i ne moraju složiti. No, ne mogu se složiti samo sa datumom povratka, ali ga mogu prolongirati do najkasnije 30 dana od onog tvojeg zahtjevanog.

Dakle, ti ih samo obavijesti o tome da pravo namjeravaš koristiti kroz razdoblje u kojem ti je i odobreno (do 7/2014), a ukoliko se dogodi da ćeš se htjeti vratiti ranije na posao, obavijstiti ćeš ih u skladu sa Zaknom o rodiljnim i roditeljskim potporama, 30 dana ranije.

I to je to. Neka dignu nos.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Eto, da javim razvoj situacije.
    Rekla sam poslodavcu da ne želim napismeno ograničiti do kad sam na porodiljnom, rekli su mi da moram i jako se naljutili što sam ih uopće pitala zašto im treba tako nešto.
    Potvrdu, tj. moj zahtjev trebaju za kadrovski. Porazgovarala sam sa šefom, uglavnom na kraju sam im rekla da budem napismeno onda još 3 godine na pola radnog vremena. Šef je rekao da im to komplicira stvar jer im budem falila, a šefica je doslovno podivljala. Da kaj ja mogu tak dugo biti na pola radnog vremena!!! Stoputa je pročitala rješenje od HZZO i vidla je samo da ja trebam njima pisati molbu za svaku promjenu, a nije vidla da piše da moj porodiljni s pola radnog vremena traje do 07.mj. 2014
    Uglavnom...rekla je da njoj to ne paše i da bi si ja onda za to vrijeme mogla tražiti drugi posel
    Ja sam samo odgovorila da sam to odlučila samo radi svoje djece i nema veze s poslom i ničim drugim..
    Razočarali su me jako...toliko o našim pravima

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Uh ... bas su te razocarali, ali smijem li pogledati stvar sa druge strane ... dakle ja odlucim ici na pola radnog vremena, imam pravo 3 godine ali tko zna koliko cu ... poslodavac za drugu polovicu "mog" radnog vremena zaposljava drugog covjeka na odredeno vrijeme, tocnije za vrijeme trajanja mog prava.
    I onda se ja odlucim zbog situacije, zbog zelje, nije bitno zbog cega, iskoristiti svoje pravo i vratiti se na puno radno vrijeme ... i sad poslodavac ima drugu osobu koja radi na pola vremena viska. I sto? Daje joj izvanredni otkaz? S kojim razlogom? Koja su njena prava?

Eto ja u toj situaciji vidim razlog zbog kojeg poslodavac zeli znati koliko ces dugo koristiti svoje pravo ... tvoje je pravo da mu ne das odgovor na to pitanje.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Razumijem ih ja, ali mogli su me lijepo pitati, a ne ucjenjivati. I inače, ne namjeravaju nikog zaposliti, da namjeravaju, ostala bi ovako do kraja svojeg prava, ovako ne žele nikog drugog zaposlit, samo mene prisilit da se vratim do kraja.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Da i zaboravila sam spomenut da se ucjena sastojala u tome da to ako se vratim sada treba radi mojeg mogućeg napredovanja koje bi se trebalo desiti za 8-9 godina najranije... mislim....to je tako daleko...a moji klinci su još tako mali.... :/

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj SunčicaVŽ prvotno napisa
    Da i zaboravila sam spomenut da se ucjena sastojala u tome da to ako se vratim sada treba radi mojeg mogućeg napredovanja koje bi se trebalo desiti za 8-9 godina najranije... mislim....to je tako daleko...a moji klinci su još tako mali.... :/
    Zao mi je da uopce to moras prolaziti i ti bilo tko drugi.
    Nisam shvatila iz prvog posta da te ucjenjuju, a to zaista nije nacin.

Ovo ljeto sam imala priliku razgovarati sa jednom mamom iz Nizozemske, i ona ima djevojcicu od nekih godinu dana ali ima izbor ako zeli raditi 3, 4 ili 5 dana u tjednu, meni se to cini odlicno ... sa druge strane porodiljni joj traje 16 tjedana + mjesec prije termina sto je uzasno malo, ali ima pravo na 3 pauze za dojenje ... mi smo tako daleko od toga ...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •