Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Koliko košta školska godina?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Koliko košta školska godina?

Da li je tnekot zbrojio po stavkama,koliko kodšta jedna šk.godina? Boravak, knjige, oprema...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Bilo je lani u novinama - oko 1.000€ čini mi se. Knjige, roba, oprema, izlet..

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo da nabrojim sve čega se sjetim - dodajte ono što sam ispustila...

Bit će razlika, ovisno o lokalnoj samoupravi i razredu (nije svejedno opremati prvašića i srednjoškolca), ali otprilike ovako (cijene ubacite sami, ja sam iz onog dijela Hr o kojem se pričaju vicevi o škrticama ) :

Najprije jednokratne stavke (samo za školu, odjeću ću posebno):
    Knjige za jedno dijete u nižim razredima oš - cca 800 kn
    Papuče za školu - 100 kn
    Tenisice za tjelesni - 50 kn
    Vrećica za tjelesni - 20 kn
    2 bijele majice za tjelesni - 2 x 30 kn
    Torba cca 200 kn (kreću se od 99 do 1000)
    Pernica s priborom (olovke, bojice, flomasteri, pribor za geometriju BEZ poštenog šestara) - do 100 kn
    Pribor za likovni 120 kn (mapa, tempere, vodene boje, ugljen, kistovi 2 garniture, plastelin, mekane olovke, slikarski ugljen, ljepila... uzela u obzir tvorničku cijenu Hlapićeve garniture za likovni + mapu)
    Bilježnice, pisanke i slično - oko 100 kn (može i više ako kupujete posebne, s proredima... koga zanima, napisat ću detalje)
    Omoti - mislim da sam ih lani platila ispod 100 kn, ali kroz godinu se pohabaju pa možda treba staviti i više.
    Plastični podložak za hranu

Ostalo (godišnji izdaci):
    Izleti - nek su 2 godišnje po 150 kn (ne računam maturalce i drugo) to je 300 kn godišnje neto + još stotinjak kn džeparca
    Ulaznice i prijevoz za kazališne predstave i terensku nastavu - isto još bar 200 kn godišnje
    Izrada đačke iskaznice je 30 kn (pokaz/ gradski prijevoz - za osnovnoškolce u Zagrebu za sada besplatno)

Dodatni troškovi (neobavezno) npr. razne vježbalice i dodatne radne bilježnice, pretplata na razne časopice tipa Zvrk, National GEographic Junior i slično... 70-100 kn je polugodišnja.

Mjesečni troškovi koje se ne može izbjeći:
    Boravak - prosječno rijetko ispod 200 kn (tu su jako šarene cijene, obračunava se po radnom danu, a razlikuje se po županijama jako...)
    Užina / mliječni obrok - ne znam cijenu, imam boravkaše, ali svakako treba uračunati hranu za dijete, a to nije bezazleno
    Mi u školu redovno nosimo i papirnate ručnike i povremeno tekući sapun.

Dalje - ako hoćete širiti priču, treba dodati još i odjeću i obuću itd.

Za nadobudne roditelje (kakvih je većina ovdje) treba dodati troškove vannastavnih i vanškolskih aktivnosti. Kod nas je to sport (gimnastika) i od jeseni će biti glazbena škola.

Nemam sad namjeru zbrajati (da me kap ne udari ), ali dalo bi se na brzinu sastaviti tablicu u excelu po mjesecima, pa tko voli...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa evo - kreće školska godina. bilo bi dobro kad bi netko stvarno napravio tu tabelicu

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    pa evo - kreće školska godina. bilo bi dobro kad bi netko stvarno napravio tu tabelicu
    Kaj, pa da se odmah ubijemo?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa
    Citiraj sorciere prvotno napisa
    Kaj, pa da se odmah ubijemo?
    ma jok...

da se ubijete s razlogom...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kod nas to izgleda ovako:

Torba 400,00
    Pernica 50,00
    Knjige 900,00
    Biljeznice, trokuti, omoti 100,00
    Likovni pribor 150,00
    Oprema za tjelesni (bez tena) 50,00
    Izleti (2x200, plus 100 dzeparca) 500,00
    Kazalista , muzeji i sl. (vezano uz skolu) 200,00
    Obavezni casopis 140,00
    Tek sapun, papirnati brisaci 100,00
    Prehrana u skoli (3 obroka, 10 mj x 600,00) 6000,00
    Sport (bez opreme, 250 x 10 mj) 2500,00
    Jezik (10 mj x 200, plus knjige 180) 2180,00
    ------------------------------------------------------------
    Ima li tko digitron pri ruci?

Plus obuca, odjeca, sportski rekviziti...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eh kina, zadnje dvije stavke ti nisu obavezne :/
    a i prehranu ne plaćaš svaki mjesec 600 kuna...

evo, već sam ti skinula .

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sorcie, cjepidlako

Prehrana je 30 kn dnevno, puta broj radnih dana, nekada ispadne i 690,00. Stavila sam prosjek (nekada je i znacajno manje, npr. zimski praznici). I to puta deset mjeseci. A nisam stavila ni sitne stvari, tipa 10 kn za skole u Africi, pa deset za crveni kriz, pa donesi dvije kile brasna za dane kruha, pa jesenske plodove... Naravno mogu dijete i bez toga poslati u skolu, kao i bez pribora. A i majica za tjelesni moze biti plava, a ne bijela kako uciteljica trazi... Ako nemas za izlet, nitko te ne moze na njega natjerati...

Sve osim sporta i jezika je ono sto skola trazi.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kina prvotno napisa
    Sorcie, cjepidlako
    ma nisaaaaaaaam...

preumorna sam trenutno, no sigurno bih ti skinula cifru na torbi, pernici, bilježnicama i priboru, a i knjige se možda mogu nać u antikvarijatima - pa bi i to išlo dole... eeeeeeeee, da nisam umorna.....

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ma ne treba skoro nista potrositi, osnovna skola je obavezna i mislim da s dvadesetak kuna mozes proci cijelu godinu. I to da kupis par biljeznica i tri olovke u kinezu (2,00 kn).

Umjesto torbe vrecica iz Lidla (nju koliko znam ne naplacuju), umjesto pernice - mala vrecica za povrce istog trg.lanca, zbog nedostatka knjiga te ne smiju izbacit jer skola je obavezna, ako nemas knjige ne trebaju ti ni omoti... Izlete i kazalista ionako velik broj djece propusta zbog fin. problema, tjelesni se radi u kratkim hlacama i majici od ljeta (neovisno o boji), Likovnu mapu nemas, pa ti ni likovni pribor ne treba, a ako se neko sazali pa ti mapu kupi, kupit ce ti vjerojatno i pribor. Malo glinamola uzicas s okolnih klupa, slova iz casopisa se ne trose pa citas sa susjedom iz klupe... Jesam li sto zaboravila? :?

Mislila sam da govorimo o nekakvim prosjecnim potrebama, oprosti ako sam se previse razbahatila u troskovima.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hah, da se nisi razbahatila - kak bi ja dobila kompliment cjepidlake?

ajmo sad šalu na stranu - no može se proći s manje od onog što si navela. druga je stvar kako se osjećaš, ili što tvoje dijete želi, ili što ga neće izdvojiti iz okoline (u negativnom smislu)... a i to su faktori koji nam diktiraju puno toga...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa naravno da e moze i s manje. Torbe sada vidjam po gradu (sasvim solidne) i po 90,00 kn. Sve ovo sto kupujem, mislim da je prosjecno. I naravno, nije sve svake godine. Torba ce potrajati 4, nadam se, od pribora uvijek nesto ostane ok.

A vjerojatno i moja podsvijest same mame igra svoje... :/

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kina prvotno napisa
    A vjerojatno i moja podsvijest same mame igra svoje... :/

sve znam

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam koliko košta ali ispadne puuuuuno više nego što se nadaš.

Najgori je rujan. Taman si kupio djeci sve za školu, istrošio se totalno,a onda počnu: za osiguranje, za crveni križ, za sportski klub škole, za časopis, za užinu, pa još neki pribor koji se mora imati.....

Baš ću ove godine napraviti tabelu da vidim koliko nas ustvari ta besplatna škola košta.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Peterlin, bili su danas iz VL kod mene radit temu o troskovima skolske godine i ja sam iskoristila ovaj tvoj popis i dala ga novinarki, nisam stigla prije pitat

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

izlazimo u ovaj četvrtak- u Metropoli - to je besplatni zagrebački tjednik VLa

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja ću isto staviti stavke koliko koja košta, a to što sam se ja za dosta toga snašla na drugi naćin, nije tema. da nisam snalažljiva koštalo bi me:

Torba 350,00
    Pernica 100,00
    Knjige 850,00
    Matematički listići cca 50,00
    Biljeznice, trokuti, omoti 100,00
    Likovni pribor 150,00
    Oprema za tjelesni 150,00 (sa tenama)
    Izleti (jedan za nekih 300,00 kn+50,00 đeparac) 350,00
    Tek sapun, papirnati brisaci 100,00
    Prehrana u skoli (8 kn na dan) 176*10=1760,00 (neki prosjek)
    Sport (bez opreme, 100 x 10 mj) 1000,00
    Arheologija (70 x 10 mj) 700,00
    Glazbena škola (čini mi se da je 150,00 x 10 mj) 1500,00

Tu još ide barem 3 para tenisica i jedne cipele, trenerke (min.2) i hlače i majice koliko hočeš

Nisam ubrajala onih 10 ili 5 ili nešto više kn što svako malo skupljaju za nekoga ili za nešto.

Ove godine ne uzimam časopise.

E da, tu su još i dodatni troškovi muzičke (gitara, kajdanke, knjige...) za koje nemam blage veze koliko će me stajati.

Neke stavke nisu obavezne, to znam i sama ali meni je bitno da moje dijete ne bude uskraćeno za ništa.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    Peterlin, bili su danas iz VL kod mene radit temu o troskovima skolske godine i ja sam iskoristila ovaj tvoj popis i dala ga novinarki, nisam stigla prije pitat
    Svaka cast!

Evo, ja se u medjuvremenu potrudila napraviti tablicu... Za sve one koji zele racunati tocne troskove kroz godinu evo:

http://www.sendspace.com/file/zdh02o

Nisam stigla provjeriti, mozda ima felera, ali moze posluziti... Malo je bedasto napravljeno, ali ne znam bolje, excel ne trebam cesto...

Napravljeno je tako da se moze dodavati troskove vanskolskih aktivnosti i drugih stvari koje neki imaju, drugi nemaju i slicno...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Peterlin

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Izrada đačke iskaznice je 30 kn (pokaz/ gradski prijevoz - za osnovnoškolce u Zagrebu za sada besplatno)
    htjela si reć do sada bilo besplatno. od sada je đački pokaz mislim 50 kn mjesečno.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ajme meni....ja ću se ubit. mi imamo ove godine 1 x 6 razred, 1 x 1 razred i 1 x jaslice....

idem se objesit odmah

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Suzizana prvotno napisa
    htjela si reć do sada bilo besplatno. od sada je đački pokaz mislim 50 kn mjesečno.
    od kud ti to? na ZET-ovim stranicama još uvijek stoji da je besplatno

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Koliko je meni poznato, još je besplatno - još nije donijeta odluka na razini Grada Zagreba da se nešto promijenilo...

Evo vidi tu:

http://www.zet.hr/arhiva/dacke-i-stu...nje-karte.aspx

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ma daj, ja čula da više nije!
    super onda! :D bar to!

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Koliko je meni poznato, još je besplatno - još nije donijeta odluka na razini Grada Zagreba da se nešto promijenilo...

Evo vidi tu:

http://www.zet.hr/arhiva/dacke-i-stu...nje-karte.aspx
    zvala zet još ne znaju, veli da zovem grad zagreb, da budu oni odluku od grada dobili u zadnja čas.
    Peterlin kaj se ovaj tekst ne odnosi na šk. god. 2008/2009.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da da...

To je točno.

Međutim... nakon cirkusa s udžbenicima, vjerojatnost da još malo uzburkaju socijalni mir naplatom prijevoza nije baš velika. Bar se nadam.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala Peterlin. Da ne otvaram novi topic, da li je netko kupovao udžb. preko Tisak medije? Kakava je tamo oprema i pribor za školu? Čini mi se da je to najpovoljnije. Možda se varam

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svaka cast!
    evo gotovo je, a sve tvoje zasluge pripisane meni

pogledajte na http://www.metropola.com.hr/?page=date&date=27.08.2009 str. 6-7

magaly avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja jučer kupila samo 1/3 novo izdanih udzbenika i radnih biljeznica za dva djaka (dakle 2/3 nabavila Bogu hvala ovdje na Rodi ili je mladji naslijedio od starijeg)
    i taj me sport došao 1200 kuna

bez pribora papuća i ostalih potrepština koje im trebaju

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

evo gotovo je, a sve tvoje zasluge pripisane meni

pogledajte na http://www.metropola.com.hr/?page=date&date=27.08.2009 str. 6-7
    Bitno da se cuje glas sto dalje!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne mogu naći. Gdje je to u metropoli?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Uđeš na link, a kad ti se otvori, klikni na datum 27.08. (gornja kućica, desno su oznake za pdf). Dosta dugo otvara, a kad napokon otvori, pozdravit će te Mukica s naslovnice. Za članak skrolaj do stranica 6-7.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Uđeš na link, a kad ti se otvori, klikni na datum 27.08. (gornja kućica, desno su oznake za pdf). Dosta dugo otvara, a kad napokon otvori, pozdravit će te Mukica s naslovnice. Za članak skrolaj do stranica 6-7.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uz to što smo nabavili sve udžbenike koji su se mogli nabaviti, jučer sam u Školskoj knjizi ostavila 420 kn za radne bilježnice i to još nije sve. :shock:
    Prije neki dan smo u Kauflandu za bilježnice i pribor ostavili 400 kn.
    Tako da nam je za sada trošak 1500 kn za 2 školarca. Ali sigurno će nam trebati još cca 500 kn do kraja ovog mjeseca, ako ne i više.
    Pišem sve u tabelu, pa ću se javljati još.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •