Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Ose (mislim) napadaju - molim pomoć

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Ose (mislim) napadaju - molim pomoć

Dragi forumaši,

zadnjih par dana, u gluho doba noći, dok smo MM i ja još budni, navalile na nas ose (mislim da su to ose). Živimo u Novom ZG-u u stanu na 4. katu i nismo dosad imali tu pojavu. Te ose, ako su to ose, ne idu na hranu, nego ih privlači svjetlo, i, ako držimo ful otvorene prozore, skupi ih se u par sati po 20-tak u prostoriji i zuje oko svjetla. Kad idemo leć', ako zatvorimo svjetlo i ostavimo prozore otvorene, nađemo ujutro njih par krepanih na podu, ostale opet izađu. Provjerila sam brzinski da nema kakav osinjak na vanjskom zidu, ne nalazim ništa.

Imate li savjete za to?

Koga zvati (koju službu, privatnike), za to?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

jesu li ose? mislim jesu li malo deblje, dlakavije, smećkaste i izgledaju kao ose, ali nisu ose? na nas je to navalilo, isto u nekakvom roju navečer, ali preko dana ih nema...
    ja zbog toga sve zatvaram dok ne odu pa luftam prije ili kasnije
    nisam pomogla, ali vjerujem da će se javiti netko tko zna za istrebljivače, fuj

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja vidjela da neki ljudi postave boce negdje u blizinu sa nekom tekućinom (jedni su mi rekli slatki sok, drugi ocat) pa onda sve ose idu u te boce i utope se.
    Možda da probaš to staviti na balkon. Iako malo mi je čudno za ose da tako idu na svijetlo i krepavaju ničim izazvane :/ možda nisu ose u pitanju. Ne znam koga bi trebalo zvati

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Nisu to ose. Najjača mi svekrva moja neki dan....ja u WC-u i čujem nju u hodniku kako priča: "Jesi ti osa il si muha...šta si?" Čudni neki insekti u svakom slučaju. Do sad se nisam srela s njima. Srećom pa ih nema kod nas u rojevima, nego tu i tamo poneka.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ovog ljeta primijetili smo povećan broj osa gdje god se nalazili (i u Zg, i na moru, i u planinama). Kao da su podivljale.
    Ove posude koje Sun spominje čini mi se kao dobro rješenje.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

a za otvorene (ili velike) prostore postoji još jedan "trik". Stavi se malo kave na tanjurić i zapali. Taj dim ih pouzdano rastjeruje

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    a za otvorene (ili velike) prostore postoji još jedan "trik". Stavi se malo kave na tanjurić i zapali. Taj dim ih pouzdano rastjeruje
    Ma daj, to nisam znala.
    Dobro će poslužiti za ljetne doručke i ručkove na dvorištu. Thanks!

A za ovo vaše, ina, nemam pojma što bi moglo biti. Malo mi je čudno da su ose aktivne po mraku.
    Možeš pitati predstavnika stanara ako već imate angažiranu neku službu za deratizaciju, zbog eventualnih žohara, mrava, štakora u podrumima...
    ili pogledati tu: http://www.zagrebinfo.net/zagreb/usluge/deratizacija
    ili pitati njih što bi to uopće moglo biti, nije vrag da ste jedini u naselju s tim problemom
    http://www.huddd.hr/

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ove godina na moru ne znam kad smo ručali na terasi jer su ose postale prava napast. Ima ih stvarno previše (lani nas nisu smetale). I uđu u kuću i kroz najmanji prorez.

Ovo što sun priča, plastične flaše s rupom na čepu, to vidim po vrtovima.
    No, čitala sam da se ose znaju vratiti kroz čep van (uvijek idu prema vrhu, prema svjetlosti).

Ovdje ima nekih savjeta
    http://www.pcelinjak.com/content/view/62/146/

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Znači to je regionalni problem :/
    Ina, nešto mi je čudno da su ose, a da se pojavljuju u večer, osa tad obično nema, te da idu na svjetlo. Hajd uslikaj neke posmrtne ostatke ako možeš.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

A da nisu hruštovi? :/

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

koje to sve kukce rastjerava?
    Kako zapališ kavu?

Na početni post - nadam se samo da nisu stršljeni?
    Ali ako se dvoumitet između ose i muhe, vjerujem da nije ništa strašno.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    koje to sve kukce rastjerava?
    Kako zapališ kavu?

Na početni post - nadam se samo da nisu stršljeni?
    Ali ako se dvoumitet između ose i muhe, vjerujem da nije ništa strašno.
    Inače kod nas samo stršljeni dolaze na večer kad je u kući upaljena lampa, ose ne. Imamo puni voćnjak osi, pčela i stršljenova. Neki dan sam se primila za osu dok sam brala kruške, to je bio doživljaj. :shock:

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Inače kod nas samo stršljeni dolaze na večer kad je u kući upaljena lampa, ose ne.
    kod nas isto

a jednom sam kao mala htjela ubrati krušku sa stabla, uhvatim je i okrenem a s druge strane velika rupa i u njoj hrpa stršljenova koji se goste :shock: e kako sam bježala... ali nisu me izboli

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Uh, valjda bi znala da su stršljenovi. I kod nas dolaze. Redovno MM operira okolo sa metlom i papučom Mene toga strah ko samog vraga!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Puno hvala svima na idejama i kontaktima!

Evo sam pokušala naći razliku osa-stršljen, ali niti po slici ne kužim je li bi to bio stršljen:

http://www.google.hr/imgres?imgurl=h...Bose%26hl%3Dhr

Ako su stršljenovi debeljuškasti, ovo je nešto tanko, tamno, ne izgleda dlakavo, ali ima vleika krilca i crni trup sa žutim prugama.... I meni je čudno koji je to vrag i ja bih se upitala šta si ti - jesi muha ili si osa ili šta ? Čudno mi je da ne ide na hranu, da ide na svjetlo, i ponaša se kao muha ili noćna leptirica - zuji i vrti se oko svjetla, ujutro ili izađe vani ili pokrepava.

Zadnjih par noći se kuhamo bez otvorit prozore, s minimalnim svjetlom, zasad pali.

Ove boce to mi se nekako gaducka za ZG, viđala sam to u otvorenome na Mljetu, ali čini mi se da bih time još samo navlačila zujanje po balkonu... Ja bih ih najrađe preusmjerila nekako tj. maknula iz stana i balkona skroz, na trećem smo katu pa ne mogu malo dalje od nas objesit bocu. Mislim da ćemo zvat nekoga za pomoć i sačuvat koji krepani primjerak da znamo što je ili ga čak i fotkat pa stavit na net...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uh, nije mi bila namjera ovoliko raširiti ekran... to što mi imamo najsličnije je trećoj slici s linka.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ma nisu to stršljenovi sigurno. Još nisam vidjela stršljenove u rojevima. Obično dođe jedan na svjetlo. Stršljen je ooooogromna osa-nema ništa sa muhom. Ovo što vi imate je onaj đavo koji smo i mi imali neki dan. Čudan neki insekt, u svakom slučaju.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

To kaj ti ina33 opisuješ to se nekakvi hruštevi, toga mi imamo u vinogradu puuuuno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Joj, ma mislim da to nije hrušt, sad sam gledala na sliku hrušta, hrušt, barem na tom linku koji sam ja našla, izgleda nekako nabijen i kao bucmast, ovo što nama po stanu leta je elegantno (mršavo) i duguljasto. Ima ponašanje muhe, a izgled ose.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo gore na slici je kebar.
    On u ljetnim noćima zna doći na svjetlo, leti sporo i lako ga je uhvatiti. Nije opasan. Kad sam bila klinka, mi smo ih lovili i gađali se njima.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

nama su se ose ugnijezdile u spavacoj sobi u lamperiju.... :shock:
    isto su izlazile na svijetlo i mi ih spricali raidom asvaku zasebno omami ih u roku par sek....rijesili smo ig se spricanjem tog raida u lamperiju...a ti neznas gdje je gnijezdo ...pa hm,hm...neznam resenje...sretno

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma, te moje liče na ove treće na linku, elegantne, a meni za kebra google daje sliku hrušta, tog malo bucmastijega....

I meni se čini da bi nam mogle bit negdje u lamperiji jer se već dulje čuje neko krckanje u rubru prozora, ali ot krckanje se čuje valjda godinu dana, ave "muhoose" su se pojavile nema možda mjesec dana... S druge strane, manje ih je ako su zatvoreni prozori, što mi pobija teoriju lamperije...

Ako dokučim što je na kraju bilo i kako smo to riješili javit ću... Hvala svima. zasad se kuhamo hermetički zatvoreni navečer .

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    ... zasad se kuhamo hermetički zatvoreni navečer .
    Nemojte se kuhati. Stavi na prozore mrežicu, pa neće ništa moći ulaziti, a ipak će biti svježeg zraka koliko-toliko.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ina33, jel ovako izgledaju?

NLO1
    NLO2

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Melange, jel to tigrasti komarac?

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ti reci meni

brat ga je slikao, ali veličina se može usporediti s kovanicom.
    ja sam isto mislila da je tigrasti komarac, ali nekako mi je predebeo :/

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    Melange, jel to tigrasti komarac?
    mislim da nije
    fali mu ono prednje rilce s kojim siše krv
    a višak su mu ova prozirna krilca
    inače veličinom odgovara
    kod nas su crni s bijelim prugicama

ina,kod nas je najezda obada,čim sunce zađe
    ali za Zg,ne znam da li je moguće da ih ima po zgradama :?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj melange prvotno napisa
    ina33, jel ovako izgledaju?

NLO1
    NLO2
    Ne izgleda, nema tolike noge, ovaj nekako daje na komarca, ovo moje na osu...

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

jeste rijesili ovo?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa
    jeste rijesili ovo?
    Ne, živimo u suživotu - par noći nismo brijali u 3-4 ujutro budni pa nisu toliko napadale, zatvarali smo se i tako... Mirna koegzistencija zasad. Do sljedeće epizode. Zbog djeteta i drugih razloga sad ne bih zvala eksterminatore (ako se tako zovu).

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma oni ti nadju gnijezdo i uniste ga, nema otrova U stanu. Nama su skinuli gnijezdo osa.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma oni ti nadju gnijezdo i uniste ga, nema otrova U stanu. Nama su skinuli gnijezdo osa.
    Može pls kontakt preko PP-a, ako se ne smije javno zbog reklame.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi smo nekoc u starom stanu imali zohare i puno je tvrtki operiralo ali smo ih se rijesili jedino uz Švajger. Njih smo zvali i sad, rijesili nas osa. Istina, skuplji su od vecine, ali su VRLO profesionalni. Ne znam sad broj, ali proguglaj. Ak ne nadjes, sutra potrazim-

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mi smo nekoc u starom stanu imali zohare i puno je tvrtki operiralo ali smo ih se rijesili jedino uz Švajger. Njih smo zvali i sad, rijesili nas osa. Istina, skuplji su od vecine, ali su VRLO profesionalni. Ne znam sad broj, ali proguglaj. Ak ne nadjes, sutra potrazim-
    Thx, proguglat ću .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •