Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2792

Tema: A što gledate? (zanimljivi filmovi za preporuku)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Tj mislim da je besmisleno siriti temu radikalnim primjerima. To nam je uostalom ponudio film- radikalne primjere. A obzirom da vecina nas i nase okoline ne zivi u radikalnim uvjetima pokusavam poruke filma prevesti na nasu stvarnost i tvrdim da za mene nisu prevodive- jedan na jedan. Puno mi je bitnije razluciti zasto ne empatiziram s Milanom Bandicem i njegovom mikicom jer su oni moja okolina. Prostitutke iz tvog primjera nisu plus dodatni je faktor da je njihova pozicija znacajno odredjena njihovim zadanim rodom i svime sto isti donosi- a ne samo klasom.
    Dodatno

Sent from my iPhone using Tapatalk

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    A obzirom da vecina nas i nase okoline ne zivi u radikalnim uvjetima pokusavam poruke filma prevesti na nasu stvarnost i tvrdim da za mene nisu prevodive- jedan na jedan. Puno mi je bitnije razluciti zasto ne empatiziram s Milanom Bandicem i njegovom mikicom jer su oni moja okolina.
    mislim da ovo može tek svatko za sebe, jer ne postoji univerzalna formula
    pa čak je i obitelj iz filma tek relativno siromašna, oni ipak žive u suterenu za razliku od onih koji su u podrumu
    dakle, nisu tako radikalni, radikalni su tek u odnosu na nešto
    i njima je bolje nego onima u podrumu
    tako je isto i mikica relativno komforna, ali i relativno radikalna
    možda doista imamo to više sućuti što su nam primjeri udaljeniji (i geografski i društveno)
    ali sve to ima isti zajednički nazivnik, a relativizira se tek pitanje gdje je granica prihvatljivoga

što se tiče primjera iz okoline, mene ne ljuti Mikica koja se zaposlila, ali me ljuti sustav koji joj to dozvoljava
    jednako kao što me ne ljuti prostitutka nego patrijarhat
    ne mislim da osuda nemoralnog ponašanja Mikice čini išta u pogledu rušenja sustava koji joj dozvoljava i potiče nemoralno ponašanje

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da ovo može tek svatko za sebe, jer ne postoji univerzalna formula
    pa čak je i obitelj iz filma tek relativno siromašna, oni ipak žive u suterenu za razliku od onih koji su u podrumu
    dakle, nisu tako radikalni, radikalni su tek u odnosu na nešto
    i njima je bolje nego onima u podrumu
    tako je isto i mikica relativno komforna, ali i relativno radikalna
    možda doista imamo to više sućuti što su nam primjeri udaljeniji (i geografski i društveno)
    ali sve to ima isti zajednički nazivnik, a relativizira se tek pitanje gdje je granica prihvatljivoga

što se tiče primjera iz okoline, mene ne ljuti Mikica koja se zaposlila, ali me ljuti sustav koji joj to dozvoljava
    jednako kao što me ne ljuti prostitutka nego patrijarhat
    ne mislim da osuda nemoralnog ponašanja Mikice čini išta u pogledu rušenja sustava koji joj dozvoljava i potiče nemoralno ponašanje

Plus tko cini sustav? Ta ista Mikica, osobito izborom te iste opcije ma svakim izborima. Hocu reci, razumijemo Mikicu jer joj sustav dozvoljava i potice to grebanje i kopanje, no zato Mikica na vlast svojim glasom dovodi te koji joj omogucuju grebanje i kopanje, pa se onda ljutimo na sustav koji to Mikici omogucava. To je kokos ili jaje situacija. S time da u nekom trenutku Mikica ima mogucnost izbora. Sudjelovati i podrzavati takav sustav ili ne.
    A pitanje od kojeg smo krenuli jest smijemo li Mikicu pozvati na odgovornost i/ili osuditi ako se sustavom okoristi. Ja nisam sigurna, ali na kraju mislim da smijemo, pa cak i trebamo, jer kad bismo manje podrazumijevali to sto Mikica radi, i kada bi jasnije imenovali nemoralno ponasanje, onda bi se i sustav korigirao. Ne vidim kako bi drugacije ti korigirala sustav- a bez da Mikica malo nadrapa- na tocno koji nacin?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    A pitanje od kojeg smo krenuli jest smijemo li Mikicu pozvati na odgovornost i/ili osuditi ako se sustavom okoristi. Ja nisam sigurna, ali na kraju mislim da smijemo, pa cak i trebamo, jer kad bismo manje podrazumijevali to sto Mikica radi, i kada bi jasnije imenovali nemoralno ponasanje, onda bi se i sustav korigirao. Ne vidim kako bi drugacije ti korigirala sustav- a bez da Mikica malo nadrapa- na tocno koji nacin?
    a nije to pitanje od kojeg smo krenuli
    pitanje od kojeg smo krenuli je imamo li empatije prema Mikicama
    možda nisam bila sasvim jasna, Mikica će nadrapati, ovako ili onako, i ne može se riješiti svoje osobne odgovornosti - ne mislim da te ikakve društvene uvjetovanosti mogu apsolvirati toga
    samo apeliram na iste kriterije prilikom osude - za radikalne pripadnike društva i za Mikicu

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    a nije to pitanje od kojeg smo krenuli
    pitanje od kojeg smo krenuli je imamo li empatije prema Mikicama
    možda nisam bila sasvim jasna, Mikica će nadrapati, ovako ili onako, i ne može se riješiti svoje osobne odgovornosti - ne mislim da te ikakve društvene uvjetovanosti mogu apsolvirati toga
    samo apeliram na iste kriterije prilikom osude - za radikalne pripadnike društva i za Mikicu
    Ali sta znace isti kriteriji? Ako me pitas imam li istu empatiju za sirotinju koja zivi bez vode i grijanja i ukrade kruh za djecu i za Mikicu koju je sustav iskoristio na nacin da je potegla debelu vezu prilikom zaposljavanja u zamjenu za svoj glas- apsolutno nemam. I ne osudjujem ih jednako. Mikicu osudjujem puno vise- a drzim da mi Mikica vise stete nanosi- skupa sa stavom da je takvo kopanje i penjanje prihvatljivo- jer drugog nacina nema.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •