Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: molim za savet

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno molim za savet

dobar dan
    kao prvo opisacu vam situaciju u kojoj se nalazi moja sestra pa se nadam da cete mi odgovoriti na neka pitanja.vec 11 godina zivi sa jednim da kazem covekom,nisu vencani.ima jednu devojcicu od 11 godina a on ima sina od 20 godina iz prvog braka.moja sestra vec 10 godina svakodnevno radi u njihovoj radnji za rucno pranje kola od 8 ujutru do 10-11 uvece.dok on voli da sedne u kola i da ode da se vozika.doduse zadnjih godinu dana radi i on.ona nema ni platu,ni zdravstveno,ni penziono osiguranje,kad joj nesto fali ona pije tablete,a kod doktora ne ide,jer on kaze-sto je zaradila,to je pojela.nikad nema novac kod sebe,niti ide dalje od prodavnice koja je na 10 metara od njih,jer on je ljubomoran.mada oni nekad ne stignu da jedu ni po ceo dan.pre pet godina poceli su da prave kucu i sada fali samo namestaj.ona uvece ide da kupa i hrani njegovu majku,sto ona radi vec godinu dana jer ta zena vec 10 godina umire pa joj se ne da.kod nase majke joj ne dozvoljava da ode ni na dva dana jer imaju posla.otac nam je umro skoro a ona nije mogla da bude bar malo uz njega dok je bio bolestan-treba da kupa svekrvu.nego sad kad je kuca skoro gotova,njegov sin dolazi cesce,cak je jednom doveo i svoju majku i sakrio je kod rodjaka,da i ona vidi kucu.sve ovo je skraceno ja bih sada da pitam
    verovatno se-po ponasanju,spremaju da mojoj sestri kazu dovidjenja cim kuca bude gotova,pa me interesuje,ima li ona nekakva prava na nesto,da ne ostane slepac na kraju a toliko je radila i izgubila zdravlje u toj perionici (imala je tesko gnojenje u stomaku i povredu kicme)?
    sta ce biti sa detetom,ko ima prava nad njim?
    ja vam se unapred puno zahvaljujem
    prijatno

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dobro došla!

Ne znam gdje ti seka stanuje, da li se radi o Hr?
    Naime, po Hr propisima sve što je stečeno u braku predstavlja bračnu stečevinu i u slučaju razvoda, u pravilu se dijeli na jednake djelove za oba supružnika. Nakon rastave supružnici se mogu sporazumno dogovoriti o podjeli imovine, pisani dogovor ovjeriti kod bilježnika, ili u slučaju nekog problema nakon rastave pokrenuti spor oko imovine.
    Djeca u slučaju razvoda su pod skrbi oba roditelja, s time da se partneri dogovaraju o prebivalištu djeteta (kod jednog ili drugog roditelja), te o viđenjima sa djetetom.
    U slučaju kad se roditelji ne mogu dogovoriti, procjenu i odluku donosi nadležni Centar za socijalnu skrb.

Također, da bi nadležni sud ovjerio rastavu, supružnici moraju proći proces mirenja.

Ovo je ukratko.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

nisu vencani,a iz srbije su,neznam nista o tome.on moze samo da je otera od sebe a dete joj kaze ne da nikad.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Siki paradik,

u svakoj državi postoji mogućnost dokazivanja izvanbračnog statusa, kao i neke ustavnove (sigurno imate nešto poput Centra za socijalnu skrb) koja vodi brigu o djetetu.

Moj savjet: obavezno se mora raspitati za svoja prava kod nekog odvjetnika / pravnika i za prava na skrb djeteta.

Mislim da se tvoja sestra mora "trgnuti" i uzeti svoj život i život svojeg djeteta u ruke, a ne dopustiti svojem suprugu da upravlja njom i njhovim djetetom.
    Nadam se da će pokušati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •