Zanimalo bi me kada djeca u recimo srednjim vrtićkim grupama imaju ručak, a kada idu spavati, u vrtićima s kojima imate iskustva.
Kod nas je u 11 ručak, a u pola 12 spavanje. Jednostavno se ne mogu oteti dojmu da je sve prilagođeno vrtiću, a ne djeci i normalnom životnom ritmu. Nameće mi se teza i da se na taj način brže "rješavaju" djece koja ne spavaju u vrtiću, jer to znači da po njih netko treba doći u 11:30.
A kad to povežem s opetovanim naputcima s roditeljskog sastanka da dođemo što ranije po djecu, odnosno prije spavanja ako ikako možemo, onda je slika prilično zaokružena. Ili ja pretjerujem s ovakvim dojmom? Konkretno moje dijete od 4.g. nema šanse da zaspi u 11:30-12, a o ručku u 11 da ne govorim. Naše konkretne okolnosti dozvoljavaju svakakve kombinacije, naročito u sljedećih godinu dana, ali ipak plaćati 800 kn da mi dijete tamo bude 2 sata, malo mi je too much. Također, znači da sav obiteljski ritam moram prilagoditi preuzimanju djeteta iz vrtića u 11:30, iako bi ona rado ostala i duže (ali ne i spavala već u 11:30). Kako se to vama sve čini, naročito onima koji nisu primorani ostaviti dijete u vrtiću do dolaska s posla?