Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 78

Tema: Autosjedalica 9-18 što kupiti

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Autosjedalica 9-18 što kupiti

Lei fali mrvicu do 9 kila pa se spremamo kupiti novu autosjedalicu.
    Kupili bi Romer, ali imam nekoliko dvojbi.

Prvo, koliko shvaćam, ove Duo plus sjedalice namijenjene su za aute koji imaju pripremu za ISOFIX. Ne znam mogu li se te sjedalice koristiti i u autima koji to nemaju (mi naime nemamo isofix ali bi ga kod kupovine novog auta kupili).

Drugo, već smo se praktički odlučili za Romer King TS plus sjedalicu, no onda sam nešto (površno) čitala o njoj i vidjela da se spominje vezanje u tri uporišne točke, a u glavi mi zvoni da se na forumu spominjalo vezanje u pet točaka - pa me zanima što je to vezanje u pet točaka, i koje sjedalice to imaju.

I treće, ima li tko Romer King i kako ste zadovoljni?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mi se dvoumimo između kingice i maxi cosi priori xp. olakšajte nam dilemu! ima li uopće razlike, osim u cijeni?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da, nemamo isofix, zasad barem.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A kakva je cijena od te MAxi Cosi, ova koju ja gledam košta 1800 kn.
    MMu se baš i ne sviđa ta sjedalica jer kaže da su mu one stranice preplitke.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

sad sam na tl sajtu vidjela da je 1300kn. znam da je kingica 1800 kn. nisam ih još išla gledati uživo, zato pitam kaj iskusniji vele.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

E da i ja sam sad vidjela, bome je jeftinija od Romer, meni su te sjedalice uživo sve iste. Ne sjećam se da sam ovu Maxi Cosi negdje vidjela, možda je dublja od Romer pa će se svidjeti MM-u. A i za nju vidim da se spominju tri točke, mora da sam ovih 5 točaka sanjala.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi imamo kingicu i super nam je.
    lako se postavlja u auto, lako se vadi iz njega (nama je premještanje trebalo bezbroj puta), lako se namještaju remenčići, ne žulja...
    nemamo ama baš nikakvu zamjerku.
    sudar nismo imali, tako da ne znam kakva bi bila u toj situaciji :/ ali navodno su romerove jedne od najboljih.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Autosjedalica 9-18 što kupiti

Citiraj Mima prvotno napisa
    Prvo, koliko shvaćam, ove Duo plus sjedalice namijenjene su za aute koji imaju pripremu za ISOFIX. Ne znam mogu li se te sjedalice koristiti i u autima koji to nemaju (mi naime nemamo isofix ali bi ga kod kupovine novog auta kupili).
    Mogu se koristiti u oba sistema, normalnim ucvrscivanjem pojasom i ISOFIXom. Ako planirate kupiti auto s ISOFIXom u nekoj skorijoj buducnosti (u slijedece tri godine) onda je to dobra ideja.
    Drugo, već smo se praktički odlučili za Romer King TS plus sjedalicu, no onda sam nešto (površno) čitala o njoj i vidjela da se spominje vezanje u tri uporišne točke, a u glavi mi zvoni da se na forumu spominjalo vezanje u pet točaka - pa me zanima što je to vezanje u pet točaka, i koje sjedalice to imaju.
    Najvjerojatnije govore o ucvrscivanju sjedalice za vozilo (kad se ne ucvrscuje ISOFIXom) sigurnosnim pojasom vozila koji mora biti s tri uporisne tocke iliti biti pojas koji ide i preko butina i preko ramena (za razliku od sigurnosnih pojaseva koji idu samo preko butina, u mnogim vozilima na sredini straznjeg sjedista).
    Ovo o pet tocaka odnosi se na sistem vezanja djeteta u samu sjedalicu odnosno da se dijete u sjedalici veze pojasom koji ima pet tocaka uporista (na ramenima, pored butina i u preponama) a ne tri (na ramenima i u preponama kad se veze pojasom sjedalice - ovo je zadovoljavajuci sistem kod sjedalica za novorodencad, ili direktno pojasom vozila kao u boosteru).)[/quote]

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Bok,
    evo ako mogu da se i ja nadovezem. Nakon proucavanja mnogih tekstova o autosjedalicama jos sam zbunjenija. Naime i ja planiram kupiti vecu autosjedalicu.
    Preporucena mi je Kiddy Life Plus - zanima me - Ima li je za kupiti u Hrvatskoj i gdje? Je li ona na popustu u onoj knjizici s popustima koju smo dobili u paketu u rodilistu? Ako ne kod nas barem negdje blizu u Sloveniji?
    - Na tablicama iz Rodinih tekstova ta je autosjedalica pri vrhu - ocjena sigurnosti je 4, iako je ona od 9 do 36 kila.
    E sad, negdje sam procitala da su najsigurnije one autosjedalice koje su namijenjene za tocno odredjenu dob, a ne tako sirok raspon. Kako to da onda ove neke od 9 do 18 kila nisu ocijenjene kao sigurnije?
    Druga opcija mi je Maxi Cosi - vezanje u pet tocaka, ne znam tocno koji model, skuplji od dva najcesca njihova modela.
    I jos nesto - mogu li se te dvije autosjedalice pricvrstiti i u smjeru suprotnom od smjera voznje? Jer beba ima oko 10 kila (10 mjeseci), ali ne podize se sama u stojeci stav pa bih je rado jos vozila u smjeru suprotnom od voznje, unatoc brojnim negodovanjima blize i dalje okoline.
    Koje sjedalice se mogu pricvrstiti u oba smjera?
    Hvala unaprijed na odgovorima

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jer beba ima oko 10 kila (10 mjeseci), ali ne podize se sama u stojeci stav pa bih je rado jos vozila u smjeru suprotnom od voznje,
    ako se ne podiže sama u stojeći, to znači da treba ostati u staroj sjedalici dok to ne uspije.
    za prelazak u veću sjedalicu treba zadovoljavati OBA uvjeta, a ne samo jedan.
    mislim da se 9-18 sjedalice ne mogu okrenuti u smjeru suprotnom od vožnje.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Evo, mi prekjučer kupili Roemer King TS. I odmah smo naletili na problem - dobili smo upute na norveškom, švedskom, finskom, danskom, turskom i ruskom jeziku! Uz godine učenja stranih jezika, ipak ni mm ni ja ne govorimo nijedan od nabrojanih...
    Bila sam ponovno u TL-u gdje smo kupili sjedalicu, ali ni oni više nemaju nijedan primjerak uputa, a prodavačica mi je djelovala tako zbunjeno i izgubljeno da mi ju je došlo žao što sam je uopće gnjavila s time.
    Poslala sam e-mail na Roemerov helpline, ali još ništa od odgovora, ne znam hoću li ga i dočekati.
    Jedno je moguće rješenje da mi roditelji prevedu upute s ruskog (jer ga oni oboje dobro govore), ali nisam sigurna da će prevesti tako da bude upotrebljivo. Možemo mi i postaviti sjedalicu onako, "instinktivno", ali ne bih baš dijete vozila u njoj ako nisam sigurna. Bojim se da nešto ne napravimo krivo.
    Zasad sjedalica stoji u dnevnoj sobi, Andrej se još vozi u staroj (0-13 kg), a mi ćemo, u krajnjem slučaju, pričekati 25.9. i novu provjeru kod Rode...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tanjo, to je ona za 1800 kn? bez isofixa? u kojem tl? koje boje imaju?

inače, oni su ti DUŽNI osigurati upute na hrvatskom. sigurno postoje negdje, u nekoj sjedalici, u nekom dućanu... gnjavi ih dok ti ne nađu i prijeti udrugom potrošača i inspekcijom.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tanja_b, ovo nikako nije dopustivo. U TLu moraju imati upute za sjedalicu na hrvatskom (a trazi i originalne na engleskom ako znate engleski da mozete provjerit jer ove hrvatske znaju biti lose prevedene). Ako nemaju trenutno na policama, mora imati nadlezna osoba barem jednu kopiju i trazi je da ti iskopira. Nema teorije da se moze dozvoliti prodaja takvog proizvoda bez uputa i eticki, a kamoli zakonski.

Osim toga, po novom hrvatskom Pravilniku koji se tice sjedalica one moraju zadovoljavati odredbe regulacije ECE R44.03, a od kojih je jedna koja izricito kaze da uz svaku sjedalicu moraju doci upute na jeziku zemlje u kojoj se prodaju.

Nije na tebi da trazis od proizvodaca upute vec na distributeru, u ovom slucaju TL-u, da se pobrine da ti uz sjedalicu daju ispravne upute na hrvatskom jeziku.

Ovo je jako zabrinjavajuce i zamolila bih sve, kao voditeljica Rodinog projekta Sigurno u autosjedalici! da nam takva krsenja zakona prijave kako bismo mogli na njih kao Udruga reagirati.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

to je stvar principa, ja uvijek čitam engleske upute jer su prijevodi koma, ali moraju ti ih dati.

znam firmu u kojoj je prodavaču skinut postotak s plaće jer kupcu nije dao hrvatske upute. jer ih je morao isprintati s kompjutera pa mu se nije dalo. pa je skoro izletio s posla kad je kupac došao reklamirati.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    tanjo, to je ona za 1800 kn? bez isofixa? u kojem tl? koje boje imaju?

inače, oni su ti DUŽNI osigurati upute na hrvatskom. sigurno postoje negdje, u nekoj sjedalici, u nekom dućanu... gnjavi ih dok ti ne nađu i prijeti udrugom potrošača i inspekcijom.
    Da, to je ta sjedalica, bez isofixa, 1800 kn. Kupili smo zadnji primjerak, tamnocrvene boje, u TL na Trešnjevačkom trgu (bivša Nama). Možda zato i nisu imali uputstva na odgovarajućem jeziku.
    Inače, dotična zbunjena prodavačica rekla je da su oni već pisali nekom (proizvođaču?) i da čekaju odgovor i da bi trebali dobiti uputstva (ili što?), i da dođem za dan-dva opet pitati. Ali nisam bila sigurna da ona uopće zna što govori, djelovala mi je potpuno izgubljeno. Njihovi prodavači (u tom dućanu) i inače su poznati po tome da nemaju pojma što prodaju, kako stvar funkcionira, a kamoli nešto više od toga.
    Otići ću ponovno u petak, pa ćemo vidjeti...

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    lako se postavlja u auto, lako se vadi iz njega (nama je premještanje trebalo bezbroj puta), lako se namještaju remenčići, ne žulja...
    nemamo ama baš nikakvu zamjerku.
    Sve potpisujem, samo što je naša maxi cosi priori xp.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tanja_b, reci im da kontaktiraju svoje kolege na Zitnjaku. Mada, nisu valjda tolike tuke da to ne bi bilo prvo sto bi napravili :zbunjeni smajlic:

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Mi smo kupili Maxi cosi priori xp u TLu u King Crossu, i isto je dobili bez uputa na hrvatskom. To sam je prije par mjeseci i napisala na nekom drugom topicu. Po meni je to isto nedopustivo.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

IveM, tanja_b, mi mozete na pp poslati detalje: koja sjedalica, koji ducan, kada, koje upute ste dobili, da li ste trazili upute na hrv i koje ste odgovore dobili pa da proslijedimo sluzbeni dopis? Isto se tice i drugih koji imaju slicna iskustva. Fala.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ancice, javim ti se u petak, kad cu opet otici k njima i vidjeti jesu li stvorili upute ili smislili kako da to rijese.
    (Inace, ja sam pitala zbunjolu od prodavacice moze li kontaktirati njihovu veleprodaju, pa mi je rekla da vise nemaju veleprodaju. Sad mi nije jasno - zar nije na Zitnjaku veleprodaja?)

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

sad tek vidim da su romer king po 1800 kn, a na Žitnjaku u Auto Grifonu (Peugeot distributer) imaju romer king TS po 1600 kn! Trenutno imaju dva komada, ali mogu naručiti još (čeka se 2-3 dana). Ukoliko ste zainteresirane mogu isposlovati popust od 10%. to bi značilo da bi tada cijena romer king TS bila 1440 kn. može na tri čeka ili na DC i AMEX (odjednom). ukoliko ne nađu upute na hrvatskom tražiti će od dobavljača. ove dvije koje imaju su tamno plave s tim da jedna ima neki svijetli uzorak, a druga ima tanke svijetle pruge. javite mi ako ste zainteresirane.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pinocchio, mi još nismo definitivno odlučili pa na nas zasad ne računaj.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I mi polako razmisljamo o kupnji vece autosjedalice iako Nika jos nije zadovoljila sve kriterije pa mozda mozemo kupiti svi jednake sjedalice (ako usaglasimo stavove, jer su nam ciljevi i tako jednaki, jedino je pitanje love...) pa nazicati popust na kolicinu.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj pinocchio prvotno napisa
    sad tek vidim da su romer king po 1800 kn, a na Žitnjaku u Auto Grifonu (Peugeot distributer) imaju romer king TS po 1600 kn! Trenutno imaju dva komada, ali mogu naručiti još (čeka se 2-3 dana). Ukoliko ste zainteresirane mogu isposlovati popust od 10%. to bi značilo da bi tada cijena romer king TS bila 1440 kn. može na tri čeka ili na DC i AMEX (odjednom). ukoliko ne nađu upute na hrvatskom tražiti će od dobavljača. ove dvije koje imaju su tamno plave s tim da jedna ima neki svijetli uzorak, a druga ima tanke svijetle pruge. javite mi ako ste zainteresirane.
    Gle, isto pomislismo....samo si ti bila brza..

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pinocchio a jesu li to TS ili TS Plus sjealice - TS Plus ima poešavanje pojaseva na sedam veličina, vidjela sam da TS košta 1600 kn, a TS Plus je 1800

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ove nisu plus! nisam ni znala da postoje i king plus.
    tanja_b jel' tvoja plus ili ne?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moja je plus. Nisam ni znala da postoje one bez plusa. I stvarno ima tih 7 položaja podešavanja pojaseva. Mi smo odmah podesili na najniži, jer Andrejček nije baš gorostas (74,5 cm).
    Ajde bar nešto. Kad već nema uputstva

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno opet pitanje

evo mene opet. A jel se mogu Romer autosjedalice postaviti u oba smjera? I koje se jos mogu postaviti u oba smjera?
    A gdje ima za kupiti Kiddy autosjedalice?
    Ja svog bebacha jedva uvucem u ovu 0-13kg, ona se dize kao da hoce van i sve mi se cini da nece jos dugo htjeti biti u njoj. A da ni ne opisujem kako je nedavno izgledao put dug 12 sati...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da nema konvetibilnih Roemera.

Ako nije prerasla ovu do 13 kg, najbolje je da ostanete u njoj dok ne dostigne dovoljan stupanj fizickog razvoja za sjedalicu montiranu u smjeru voznje.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pod "prerasla" mislim da nije teza od 13 kg i da joj tjeme nije vise od 2,5 cm ispod vrha sjedalice. Noge ne igraju ulogu.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

hvala na odgovoru

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nema na cemu :smajlek:

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam nakon intenzivnog okršaja sa MM (još uvijek se svađamo oko sjedalice) u potrazi za optimalnom sjedalicom, pod optimalnom mislim na odnos sigurnost-cijena.
    Pronašla sam ove Kiddy sjedalice u sloveniji, distributer je Ariel (www.ariel.si), ali je cijena oko 50.000 sit što je od prilike oko 1575kn ali se valjda može tražiti povrat poreza od 20% (cijena 1260kn), ali su mi u Arielu rekli da ih u hrvatskoj ima u Citroenu.
    I ne budi mi teško, nazvala ja Citroen i vele je, je imaju oni sjedalice i da je cijena 1800 kn ali da daju 30% popusta ali samo na onaj bon iz DM (ono kaj se dobije u baby bonus paketu) pa cijena ispada 1260kn (isto!!). Vele da imaju tri veličine ali da im nisu dostupne odmah nego se mora čekati dan-dva...
    Jel netko isto ima informacije gdje je još moguće kupiti Kiddy sjedalice?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako je to ova:Kiddy Life Plus, onda je ja ne bih preporucila jer nema integralni pojas vec se cak i mala djeca, od 9kg na dalje, vezu direktno pojasom vozila. Postoji umetak za te sjedalice (neznam da li se posebno mora kupiti) koji pruza dodatnu zastitu ali sigurno ne toliko dobru koliko pruza integralni pojas s pet tocaka uporista. Osim toga, postoji sansa da tako malo dijete ne bude dovoljno tesko da zakoci pojas pri sudaru. A kako nema nista sto bi djetetova ramena drzalo na mjestu kod sudara postoji veliki rizik da ce djetetova glava i gornji dio tijela poletjeti naprijed i kresnuti ili o taj umetak ili o sjediste ispred.

Na vezanje direktno pojasom vozila treba se pricekati dok dijete ne dogura do 18 kg.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A i kako ...

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Anni Frani, evo mi kupili u Austriji ovu:
    http://www.toysrus.at/index.php?mapi...fbd4512262b7ca
    Super nam je i stvarno je bolja cijena nego tu. Jedino sto je bila akcija za vikend pa smo je platili 169E i kada za to dobijemo Mehrwehr 21E, bit ce 150E sve zajedno. Carinu nismo platili (nismo je ni prijavili praveci se da je stara )
    Mozda da pratis cijene na ovoj stranici pa mozda naidjete na nesto.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni je slijedeća u nizu bebe comfort trianos, ima ih u Turbo limaču Ona ima remenčiće za vezanje djeteta jer Fran ima oko 15,5 kg pa onda ona kiddy ne dolazi u obzir.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mima, jeste li vi šopingirali u međuvremenu? ja se odlučila za king ts +, samo moram izvidjeti gdje ih ima. to su one po 1800 kn.

one sa isofixom, duo + su 2500 kn! :shock:

ančice, te sjedalice isto idu po kilaži, je l'da? to kaj piše do tri godine nema veze? kako je krenulo, andrejček će 18 kila imati kad krene u školu :kolut:, pa me zanima koliko ćemo moći koristiti ovu...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Po kilazi

Neki klinci su u njima do tri godine, neki do cetiri, naravno, ovisi o kilazi.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a neki će biti do mature

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi imamo maxi cosi priori lilo...
    pojasevi su u "prvoj" rupi
    kad ih mogu maknut u drugu rupu????
    mislim na one rupe na naslonu?

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Brane, ajde onak napamet da ti opišem...

Stavi sjedalicu u ležeći položaj, otvori ona plastična vratašca i vidjet ćeš da su krajevi remenja zakačeni za metalni držač...

Skini ih s njega, povuci, moraš ih izvući i iz jastučića pa onda preseli u drugu rupu i ponovo zakači na držač...
    Moraš paziti da ti se ne izvrnu remeni i da ti je onaj crveni štep okrenut na onu stranu na kojoj je i bio prije...

Upozorenje: dosta ti je uzak prostor za manevriranje kad ćeš provlačiti remenje kroz utore, vjerojatno ćeš koji put i opsovati, ali nemoj odustati

Za početak, pogledaj još jednom u knjižici uputa što trebaš raditi :=)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

mima, jeste li vi šopingirali u međuvremenu? ja se odlučila za king ts +, samo moram izvidjeti gdje ih ima. to su one po 1800 kn.

one sa isofixom, duo + su 2500 kn! :shock:
    Ako kupuješ u Turbo Limaču, pazi da dobijete uputstva primijetila sam da im se često dešava da ih posiju u skladištu, pa onda uvale na neprevedivim jezicima...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kloklo prvotno napisa
    Brane, ajde onak napamet da ti opišem...

Stavi sjedalicu u ležeći položaj, otvori ona plastična vratašca i vidjet ćeš da su krajevi remenja zakačeni za metalni držač...
    ...
    Maxi-cosi u principu ima relativno jednostavan sistem preseljavanja pojasa iz rupe u rupu. Ne treba se nista posebno izvlacit nego samo skliznut tako da se digne dio na presvlaki kod rupa za pojas (na cicak je) i pojas se isklizne s utora na kojem je u utor kojeg hoces da ide. Pogledaj stranu 4. na uputama za Maxi-cosi XP. Naravno, ovdje pretpostavljam da je i Lilo na istom principu kao i XP al to lako provjeris.

Pojas se treba pomaknuti na visu rupu kada ramena prerastu utor u kojem je pojas.
    Za početak, pogledaj još jednom u knjižici uputa što trebaš raditi :=)
    Ovo pod obavezno.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hhihihi...ajde da ja jednom ispravim svoju učiteljicu, ovaj dan moram zapisati

Ancice, jedna od najvećih razlika između Priori i Priori XP modela je upravo to što XP ima puuuno pojednostavljeno to premještanje remenja dok se s Priorijem treba malo iskiliti oko toga :/

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma super da me ispravljas!

Jel mislis na ovo, vidi str. 5. uputa za Priori SPS?

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Je, je...to je to

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

našla sam super link za montažu kingice

http://www.britax-roemer.de/daten/kingts_en.pdf

i tu piše da se može montirati na prednji sic. :/

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

našla sam super link za montažu kingice

http://www.britax-roemer.de/daten/kingts_en.pdf

i tu piše da se može montirati na prednji sic. :/
    Moze ako si u zemlji koja to dozvoljava. Hrvatska nije medu njima.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •