da, znam da može zakonski, ali ti si objasnila zašto je bolje iza pa mi je to :/ .
da, znam da može zakonski, ali ti si objasnila zašto je bolje iza pa mi je to :/ .
mi još nismo kupili sjedalicu ali smo se isto odlučili za romer king ts + , ima ih u Tintiliniću. Samo trebamo otići i kupiti je, a kako smo svoju sadašnju sjedalicu danas obećali posuditi, to će nam biti motiv![]()
U nekim zemljama ne postoji to zakonsko ogranicenje pa zasto kazu da moze na prednje sjedalo (ne da to preporucuju).ms. ivy prvotno napisa
Evo kupili smo Romer King TS +, u Turbo limaču u King Crossu, Tintilinić u Solidumu je zatvoren :shock: , crvene je boje i čini mi se super. Sad je valja postaviti, a morat ćemo jednom doći i na kontrolu kod Rodinih instruktorica.
mima, uzeli ste nam zadnju![]()
bili smo popodne u kk i više ih nema, trebale bi doći u ponedjeljak. isto crvene. vidjela sam da postoji bar 20 boja i dezena a naši uvoze dvije, sram ih bilo!
jesu u tintiliniću isto 1800 kn? možda imaju u ilici koju...
Ako se dobro sjećam, cijene su u Tintiliniću i TL-u slične, ali nisam 100% sigurna. Znam da smo mi gledali i u Ilici i u TL-u, pa smo uzeli na kraju u TL-u koji nam je blizu kuće.ms. ivy prvotno napisa
mi još nismo odlučili, a nemamo baš puno vremena-ladi je već skučeno u ovoj sjedalici. jedno mi nije sasvim jasno kod ovih king ts i king ts plus. znači li 7 položaja za podešenje remena da dijete može u toj sjedalici biti duže nego u onoj koja ima 5 mogućih položaja (king ts)? ovisi li to o kilaži ili o visini? ili pak o nečem trećem! provijetlite me pa da se i ja mogu odlučiti.
podešavanje remenja ovisi o visini. neznam koja je razlika između ove dvije, odnosno da li se po sistemu namještanja neka može koristiti duže ili ne (naravno prvi faktor je težina djetetta). pretpostavljam da je uputa za štimanje remena nešto malo različita ako im je različit sistem podešavanja remena. naša sjedalica, RomerDuo plus (sa isofixom) ima nekoliko visina na koja idu remeni. piše da razina izlaza remena mora biti iznad ramena i ispod uha. da ima manje tih razina pretpostavljam da bi i uputa bila drugačija. što se sigurnosti tiče mislim da nema razlike. obje sjedalice su skroz ok (moja slobodna procjena)
inače što se tiće razlika TL (turbolimača) i TT (tintilinića) moj zaključak je slijedeći, ako se nešto nije promjenilo u međuvremenu. TL uvozi Romer tako su njegove sjedalice u TT nekih 100-200kn skuplje. kod plaćanja gotovinom TT daje neki (5 mislim) popust dok TL ne. ako se kupuje kod TL i ako imate magma club karticu dobijete bodove + extra bodove koji ovise o sjedalici pa možete skupiti solidnu količinu bodova za koje poslije kupite nešto pa i to može izgledati kao popust.
mi smo našu Romericu kupili u TL. Znam da je skupa ali smo si željeli sjedalicu sa isofixom još dok nismo imali ni Petru, odnosno nisam bila ni trudna, a znali smo da postoji opcija u autu. kad smo kupili auto ja nisam imala pojima o čemu MM priča ali sam rekla dobro ajde. kad sam ostala trudna počeli smo skupljati novce za tu sjedalicu. 1/3 baka, 2/3 (skoro) povrat poreza. kupnjom te sjedalice dobili smo skoro 300 kn bodova koje sam dio potrošila na jaknicu i nešto, a dio još čeka.
poanta: kad kupujete tak skupu stvar dobro si izvažite te mogućnosti i mogućnosti plačanjai da i još jedno moje skromno mišljenje. sve sjedalice koje imaju certifikate su sigurne. one koje su skuplje, pa i nešto više, nije bačen novac u nečem će se već pokazati bolje. i još jedna stvar. bilo bi idealno kad bi isprobali sjedalicu montirat u auto prije nego je kupite i na taj način odlučite koja više paše
ajme što sam ja sve natrkeljala![]()
Oprostite na offtopicu, ali da ne otvaram novu temu, baš sam htjela pitati što se može napraviti sa tim bodovima iz TL tj. koji je sistem, vidim da je Inesica upućena.
ms. ivy - je, bila je zadnja, sorry : (
Inesica ne zaboravi da bodovi vrijede samo 6mj,možeš ih provjerit na www.magma.hr/InfoMCC/ Mima sve možeš saznati na www.magma.hr/pravilnik.asp
Ujedno postoji opcija cjenika sa kolicima,autosjedalicama i sl.sa iznosom nekih dodatnih bodova,te bodova na gotovinu,no u svakom slučaju link je www.magma.hr/Nagradnibodovi.htm
je, je, znam ja tomamaLare prvotno napisa
. kaj misliš da bi zdržali 6 mjeseci? ja se čudim kako je i do sada ostalo nešto bodova.
ipak, hvala za napomenu. definitivno bitna stvar
ajoojplatili smo na karticu a imali smo i keš, mogli smo dobiti više bodova
ali svejedno, imamo 129 bodova! :D
inesica, hvala što si me prosvijetlila, a i uštedila vrijeme koje bih zasigurno izgubila hodajući između TL i TT.![]()
Trebam link sa ocjenama za autosjedalice.
Ne mogu vise pronaci gdje se nalazi.
Hvala.
haribo evo stavila sam neke linkove na topic: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=319821#319821
Mi smo kupili Romerovu s isofixom iako nemamo taj sistem u autu, ali dobra vijest je da se to da ugraditi.MM je autolimar i to je začas osmislio, i nema greške, ne razlikuje se po ničemu od auti koji to imaju serijski (usporedili sa susjedovim)
![]()
Inače mi smo je naručili pomoću rodbine iz Njemačke , i koštala je 250 eura, a sada su po 200. :shock: Našli smo na ADAC -ovim stranicama. Carinu nisu platili jer su je postavili u auto kao da je njihova! :D
Aaaaaa!
Ne bih nikako preporucila na svoju ruku ugradivati ISOFIX sistem! Nema veze kakav si mehanicar, ako se to moze (ako) onda to treba napraviti ovlasteni serviser vozila koje imate. Mozda naizgled izgleda identicno al izgled nema nikakve veze sa stvarnom sigurnoscu sistema.
Nikako ne bih preporucila koristiti ISOFIX sjedalicu ISOFIX sistemom u takvom vozilu. Puno je sigurnije voziti dijete u klasicno dobro pricvrscenoj sjedalici pojasom vozila nego vezanoj ISOFIXom za kuke u autu koje nisu atestirane u tu svrhu.
Iako kuke nisu atestirane, zavarene su na isti način kao i u u tvornici za kostur sjedala stražnje klupe. Uz taj Isofix od prvog dana koristimo i pojas. Kaže mm da mu i sama šasija autosjedalice ne ulijeva previše povjerenja. Vjerujem mu jer je sam vidio mnoge automobile nakon jačih sudara, inače radi u ovlaštenom Peugeot servisu i nagledao se svega i svačega. Uostalom, svakako mislimo da je sigurnije nego da je samo pričvršćena pojasevima! Sad mi je u milijon crteža objasnio što je napravio, ja se baš ne kužim ali žustro brani svoj rad jer skoro svaki tjedan radi na popravcima stražnjih klupa, i pozna ih kao svoj džep.
Naravno, prihvaćamo kritiku, ja sam se malo zamislila i tražila pojašnjenja sa njegove strane, možda bi bilo dobro kada sljedeći put u Zagrebu bude pregled autosjedalica da dodjemo i mi da se u živo to pogleda! Ili možemo poslati fotografije.![]()
Ako je ucvrscena i pojasom i cvrsto je pricvrscena na osnovu tog veza i neovisno o vasem "ISOFIX-u", onda OK, ako vam to ulijeva vise povjerenja.
Al nemojte je nikako koristiti oslanjajuci se na kuke koje ste zavarili. Ja vjerujem da tm razumije svoj posao i da vjeruje da su kuke koje je ugradio sigurne ali svejedno u to ne mozete biti sigurni i znam da ne bi svjesno niti namjerno kompromitirao sigurnost vaseg djeteta.
Osim toga, kod ISOFIX-a nisu bitne samo kuke u klupi nego i ISOFIX kuka iza klupe (top tether anchorage), negdje u gepeku, kojom se veze naslon sjedalice kako bi se sprijecila rotacija sjedalice prema naprijed kod sudara (ovo je jako vazno).
Pozdrav svima, pogotovo administratorici.Ancica prvotno napisa
Upravo gledam autosjedalice za 9-18kg, pa mi je itekako pomogao thread. Prvo, shvatili smo da nasem klincu jos nije vrijeme za vecu, vec treba jos 5-6 mjeseci cunjiti naopackemislili smo da ak mu noge vire, da mora i u vecu...
nego, na kiddy siteu bas obrnuto tvrde od onoga sto si komentirala, tj da je vezanje djeteta direktno remenom na tri tocke sigurnije od 3 tocke indirektno, preko sjedalice (5 tocaka uopce ne spominju). sad se ja pitam, jesu li to marketinski trikovi makar to na njihovom siteu tvrdi neki svicarski doktor, Prof.Dr. Felix Walz (i kak mogu takve stvari tvrditi ukoliko nisu nekim istrazivanjem potvrdjene)
Ancice, pliz pogledaj na Kiddy Life Plus pod "SAFETY" > "SYSTEMS AT A GLANCE" - tamo je 3 tocke najlosije ocijenjeno...[/url][/list]
z00ey, super link :D
Piramida im je ispravna ali im fali jedan sloj - izmedu najviseg (sjedalica suprotno smjeru voznje) i onog ispod (sjedalica sa branikom udarca). Tu treba ici sjedalica u smjeru voznje u kojoj je dijete vezano pojasom s pet tocaka kontakata (preko oba ramena, preko oba bedra i kroz prepone). Taj sloj valjda nemaju jer takve sjedalice ne nude u svojoj proizvodnji (how convenient). Onaj najdonji sloj su sjedalice s tri tocke kontakta (samo preko ramena i kroz prepone) koje danas ionako neces nigdje naci na trzistu.
Ono sto ti hoce reci ovom piramidom je da ako mislis kupiti njihov sistem za grupu od 9 do 18 kg (a koji je jos uvijek inferiorniji od sjedalica u smjeru voznje sa integralnim pojasom s pet tocaka kontakata), onda trebas kupiti kao dodatnu opremu i taj branik jer on u toj grupi pruza bolju zastitu od vezanja direktno pojasom. Al ga moras i dodatno platiti.
S tim da taj branik zadrzava donji dio djetetovog trupa na mjestu (ukoliko se pojas vozila zakoci - a nekad se ne zakoci ako dijete ima manje od 15, ili cak 18, kg) ali ne zadrzava na mjestu djetetova ramena i ne smanjuje pokret djetetove glave prema naprijed koliko bi to postigao pojas s pet tocaka kontakta, preciznije trake pojasa koje idu preko ramena (ovo je jedan od kriticnih aspekata sigurnosti). Kad dode do sudara, zbog ovakve konfiguracije, dijete s ramenima krece prema naprijed i prema dole te lupa glavom o branik. Jest da je branik napravljen od materijala koji djelomicno apsorbira silu udarca, ali da li zaista zelis da ti djetetova glava o ista kresne, ako ne mora (a ne mora ako se veze pojasom sjedalice s 5 tocaka)?
Ukratko, ako hoces ustediti na novcu tako da kupis sjedalicu koja ce te nositi od bebinog prvog rodendana pa do kraja, bolje je kupiti kombiniranu sjedalicu za grupe (I-II ili III) sjedalicu koja ima integralni pojas za grupu I (9-18 kg) a koji se moze ukloniti i sjedalica koristiti kao booster nakon toga.
Jos malo, za one koji razumiju engleski, o tome zasto je pojas s pet tocke sigurniji od sistema sa stitnikom (s tim da se uzme u obzir da je ovo sjevernoamericko a gdje se stitnik koristi skupa sa pojasom s tri tocke znaci, nesto drzi ramena na mjestu,za razliku od ovog od kiddy koji ima samo stitnik):
Child Passenger Safety experts agree that the Five-Point Harness is the safest, because it provides the snuggest fit and is suitable for the widest range of children.
Why use a five point harness?
Five-point harnessed car seats offer a much snugger harness fit than a shielded seat. In all five-point harness seats, the straps come down over the shoulders and across the hips to fasten to the buckle that comes up between the legs. The harness sits snugly against the bony parts of the pelvis (the crotch and hip straps) and across the shoulders and rib cage (the shoulder straps). When a child moves forward in the seat, as they would in a crash, the properly tightened harness is already "holding" the child and it immediately restrains them, spreading the crash force out across the strong bones of the body. There is nothing to impact; nothing for the child to suddenly hit. The child does not move before loading the restraint.
Tray-shield and t-shield seats simply cannot restrain a child as snugly as a five-point harness. Current motor vehicle safety standards require a "lap restraint" for all car seats. On tray- and t-shield seats, the shield acts as the lap portion of the restraint. However, these shields do not fasten snugly across a child's pelvis as a five-point harness does, and they do not adjust to the contours of the child's body. This allows more forward and side to side movement than a five-point harness does - both before and during a crash. The tray-shield generally sits at chest level, several inches away from the child. The t-shield is buckled in at a set distance from the child and sits at chest or abdomen level. The straps that go over the child's shoulder and between their legs are either attached to the tray or top of the t-shield, attached to the rigid crotch buckle, or attached to webbing that attaches to the tray. These designs can allow the shoulder straps to be pulled away from the child's body. Any space between the child's body and the shield allow the child to gain a great deal of momentum before s/he is restrained. That restraint is not merely composed of soft harness webbing that stretches to absorb crash force, but a hard, unyielding plastic bar or hard molded rubber. The thin amount of padding material on that bar or the imagined softness of the rubber is not going to make any difference or provide a soft cushion in a 35 mph collision. The design of tray- and t-shield car seats depends on the child impacting those shields - it's part of the restraint. In a crash, the force of the collision will propel the child's body forward. There's no way to determine which part of the child's body will impact the tray or t. Maybe they'll be "close enough" to it that they only end up with bruised ribs or a bumped nose. Maybe they won't be so close and they'll break their jaw, break their ribs, or damage their spleen. ER and trauma nurses can account for the numerous head, chest and abdominal injuries they've seen in children who've "impacted" tray and t-shields at a high rate of speed.
It is known that at least one child has died from a fatal head injury caused when her head struck a tray-shield. There have been other reported injuries and possibly deaths (matters under investigation or litigation).
Opet ja(iz ASSESSING NEW CHILD DUMMIES AND CRITERIA FOR CHILD OCCUPANT PROTECTION IN FRONTAL IMPACT):
Forward facing system with shield (Group I and shield systems (Group II): The main sources of data are from the UK and France where these devices are not very popular. Therefore, no accident data are available at this time but some observations from experts were collected. Head contact with the top of the shield and risk of ejection (total or partial) are likely scenarios causing injuries.
tnx ancice, odlucili smo se za neku sjedalicu tipa 5 tocaka (pa i profi vozaci se tak vezu, kaj ne?). naravno, kad nam djetesce uzraste.
da li netko zna ducan u kojem dozvoljavaju da sjedalicu probamo u autu prije kupnje? posto vozim relativno stari model auta (hyundai galloper) nemam sanse staviti isofix sistem, a cak i mali maxi cosi taman ulazi s maksimalnim izduljenjem remena (ni centimetra viska)
Turbo limač na žitnjaku bi ti trebao dati.![]()