Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: nekoliko pitanja o hrani...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno nekoliko pitanja o hrani...

Hm, imam nekoliko pitanja pa se nadam da će mi netko moći dati odgovor)):

1) Kako vi objašnjavate razliku u cijenama između "Zrna" (Zlata Nanić) i Eko Severa? Pošto je Sever prilično jeftiniji, da li jednostavno proizvodi veće količine pa zato, ili...?

2) Mi se manje-više prilično zdravo hranimo, ali nisam baš upućena u sve pa me zanima zašto se često spominje kuhanje u express loncu; samo radi uštede vremena?

3) Znam da su zeleni dijelovi krumpira nezdravi, a što je sa zelenim zrnima riže? (npr. integralne, kupljene u bio&bio dućanima)

4) Bliži nam se dohrana pa me zanima sljedeće:

-jel' ima negdje za kupti ručni mlinac za hranu (ili će pasirka poslužiti?)
    -jel' bebe smiju "jesti" crni sezam, ili je za njih bolji "klasični"
    -gdje nabavljate povrće preko zime; da li bi ga bilo OK zamrznuti?

Ha, ha! Mislili ste da klinci puno pitaju, ha?! E, pa ima nas još... Nadam se da nisam ugnjavila (bar ne previše))

i hvala!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

1. da, mislim da se radi o obimu proizvodnje; Severi imaju biznis a ZN više nešto kao eksperimentalno imanje
    2. ako misliš na spominjanje kuhanja žitarica u ekspres loncu tu na forumu to je zato što se inspiriramo knjigom J Boban Pejić. a koja je makrobiotička kuharica, a u makrobiotici se žitarice i neke mahunarke kuhaju u ekspres loncu, ne radi uštede vremena nego da se dobro skuhaju, a tako se i imitira tradicionalni način kuhanja žitarica u Japanu (u loncu pod tlakom)
    3. ne znam, svaku rižu prije kuhanja preberem i bacim sve što ne izgleda kao zdravo zrno, i dobro operem
    4. ne znam odgovore :/

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Mima, puno ti hvala na odgovorima... Nisam na forumu primjetila to za kuhanje u ekspres-loncu, nego u knjizi JBP "Prirodno i zdravo za bebe i djecu" koja mi je super, ali nisam naisla na objasnjenje, a sad vidim i zasto; pretpostavlja se da se ta cinjenica zna, no meni je to promaknulo Inace, nekak' se uvijek bojim nezgoda s ekspres-loncima pa me zato bilo malo frka, no morat cu se rijesiti straha

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a zašto su nezdravi zeleni dijelovi krumpira?
    stvarno me zanim, čula sam već prije za to (uz objašnjenje da su kancerogeni, a to mi zvuči nekako neistinito?)

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Lutonjice, ni ja ne znam 100% zašto, ali navodno pozeleni zbog izlaganja svjetlosti, a onda se "razvije neki otrov"?! Tako nekako, znam samo da mi je mama to usadila, da uvijek izrezujem zelene dijelove krumpira. Ma fakat sam ovo super objasnila, sorry! Al' znam tko sigurno zna odgovor Davoreeeeee!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisu kancerogeni nego se u krumpiru koji pozeleni stvori NEŠTO što je štetno (neki kemijski spoj) - to nešto može izazvati povraćanje, proljev itd. Isto TO se stvara i u npr. proklijalom krumpiru. Inače TO je razlog radi kojega se u makrobiotičkoj kuhinji ne preferira krumpir, paradajz, patlidžani - zovu ih 'biljke noćnih sjena' radi tog, nekog, kemijskog spoja koji se u tim biljkama navodno stvara. Nažalost ne mogu se sjetiti kako se TO zove

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi normalno jedemo proklijali krumpir, a nisam ni to zeleno nikad micala...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Evo, nabrzaka pročačkah internet; taj otrovni spoj zove se Solanine i nastaje pri izlaganju svjetlu (hura za mene!!!); da, i ovo što je Mima rekla; toga ima i u paradajzu i patlidžanima! Od sad izrezuj zeleno ako jedeš krumpir, ali ne moraš se baš toliko bojati što do sada nisi, jer, navodno, neće male količine izazvati trovanje.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

A sta je sa sezamom?
    Kad ga bebe smiju pocet jest?
    Ja sam ga prije neki dan dala malenom (navrsio je 11 mjeseci) - integralni sezam iz Mercatora.
    Jel to u redu?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U knjizi JBP piše, od početka dohrane - ali u kakvom si ga obliku dala?
    (iskreno rečeno ja pojma nemam zašto se taj sezam daje ako nije radi kalcija. a može biti i radi ulja hmm ?? ja ga ne dajem uopće)

Bingo daisy - Solanin, to je to, te biljke pripadaju obitelji Solanaceae, išla sam gledati u makrobiotičku kuharicu. Piše da je djelovanje i halucinogeno - pa pripazite (nisam doduše nikad primijetila da sam bila high od paradajza)

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

nisam doduše nikad primijetila da sam bila high od paradajza

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Malo smo sišli s teme... Ja još uvijek ne znam odgovore na pitanja ... Al' strpljivo čekam nekoga tko zna odgovore)) Hvala, hvala, hvala!

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    U knjizi JBP piše, od početka dohrane - ali u kakvom si ga obliku dala?
    (iskreno rečeno ja pojma nemam zašto se taj sezam daje ako nije radi kalcija. a može biti i radi ulja hmm ?? ja ga ne dajem uopće)

Prvo ga "istucam" u onom muzaru i onda ga stavim u kasicu od rizinog mlijeka, recimo.
    Dajem ga bas zbog kalcija, jer mi maleni jos ne smije mlijeko i mlijecne preradjevine :/
    Mima, znas li mozda kakva je razlika izmedju inetgralnog i obicnog sezama?

Daisy, nismo skrenuli s teme - izmedju ostalog si pitala i za sezam

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Mony, znam da sam pitala za sezam, ali pitala sam za crni, a još uvijek ne znam da li smije beba tu vrstu sezama Inače, crni sezam je bogatiji kalcijem od "običnog" Skretanje s teme nije bila kritika (i ja sam sudjelovala u skretanju ), nego se samo nadam da će netko tko zna odgovore obratiti pažnju i na prvi set pitanja (u nadi je spas))

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: nekoliko pitanja o hrani...

Citiraj daisy2005 prvotno napisa
    2) Mi se manje-više prilično zdravo hranimo, ali nisam baš upućena u sve pa me zanima zašto se često spominje kuhanje u express loncu; samo radi uštede vremena?
    Zbog minimalnog gubitka nutritivnih tvari povrca prije svega, pri kuhanju, u usporedbi s drugim nacinima kuhanja.

Najbolje je skroz frisko, a ako to ne moze (a bebe ne mogu) onda na pari (al to dugo traje) pa onda u ekspress loncu, pa onda u obicnom loncu, pa onda u mikrovalnoj.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj daisy2005 prvotno napisa
    Mony, znam da sam pitala za sezam, ali pitala sam za crni, a još uvijek ne znam da li smije beba tu vrstu sezama Inače, crni sezam je bogatiji kalcijem od "običnog" Skretanje s teme nije bila kritika (i ja sam sudjelovala u skretanju ), nego se samo nadam da će netko tko zna odgovore obratiti pažnju i na prvi set pitanja (u nadi je spas))

Daisy, nisam znala da je crni sezam bogatiji kalcijem od obicnog. A di ga kupiti? Ja samo nasla integralni :/
    A ja ti nazalost ne mogu pomoci s odgovorima, jer ko sto vidis i sama imam previse pitanja

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja nemam pojma da uopće postoji integralni sezam, a valjda je razlika to što je zrno neguljeno, neobrađeno, kao i kod žitarica. Inače sam kod načina pripreme mislila na to da sezam obavezno treba pržiti.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ancice, ma sto bih ja bez tebe; gdje god ja uletim s nekim bisernim pitanjem, ti znas odgovor)) Hvala!

Mony, ja kupujem u bio&bio dućanima crni sezam (25dkg oko 20, 25kn).

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Ja nemam pojma da uopće postoji integralni sezam, a valjda je razlika to što je zrno neguljeno, neobrađeno, kao i kod žitarica. Inače sam kod načina pripreme mislila na to da sezam obavezno treba pržiti.
    Sad cu malo mozda skrenut s teme
    Mima, integralni sezam sam zadnje kupila u Mercatoru, a ima ga i u Ipercoopu, kolko ja znam.
    Ali, moram pitat -
    zasto se sezam obavezno MORA prziti kod pripreme??? Kako je onda preporucljiv malim bebama na pocetku dohrane ako se przi???
    A kakav je to onda crni sezam?
    Sad sam fakat zbunjena

A da ne bih skroz skrenula s teme - Daisy, pitala sam svekrvu koja ponekad kuha u express loncu i kaze da to radi zato sto joj se sve brze skuha :/

A bilo bi super kada bebicu ne bi uopce naucila na pasirano, pa ti je bolje da sitnis vilicom, ribas, ili na krupnije nareckas u tom rucnom mikseru hranu.
    To je moje iskustvo

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Prženo na suhoj tavi, bez ulja, sve sjemenke se obavezno tako pripremaju (suncokretove i bundevine), pa i sezam - to je radi probavljivosti, nepržene sjemenke su užasno teške za želudac. Prženi sezam pomiješan sa solju - to je gomashio, makrobiotički pripravak kojim se posipaju žitarice, za bebe se naravno ne dodaje sol nego se sezam prži na suhoj tavi i onda zgnječi.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Thanks, Mima

Evo, obecajem necu vise o sezamu,
    Iako me zanima ta razlika izmedju crnog, integralnog i onog obicnog :? Jel ima onda i razlike u kolicini kalcija?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •