Stranica 3 od 19 PrviPrvi 1234513 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 945

Tema: svinjska gripa

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj petra prvotno napisa
    info radi, islandski mediji su nakon većeg broja oboljelih i smrti osamnaestogodišnjakinje oboljele od svinjske gripe izvijestili da je cijepljenje zdravstvenih djelatnika protiv A(H1N1) počelo prošlog tjedna te da će nakon njih biti cijepljeni policajci, vatrogasci,djelatnici hitne pomoći, zastupnici parlamenta, ministri i drugi visoki dužnosnici.
    Ma daj, zar ovi nabrojani baš moraju biti cijepljeni ili samo imaju prednost ukoliko se žele cijepiti?

Neki dan sam u jednim austrijskim dnevnim novinama čitala aneketu koja je obuhvatila četrdesetak javnih osoba (političara, glumaca, sportaša, glazbenika...) i samo dvoje je reklo "možda", svi ostali su rekli "ne" i nitko nije rekao da će se cijepiti.

Uopće si ne mogu zamisliti situaciju u kojoj bi čovjek samo zbog svog zanimanja bio natjeran na cijepljenje. :/

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne vjerujem da moraju. U NEw Yorku su proglasili da će cijepljenje za zdravstvene radnike biti obavezno, ali su odustali od toga.
    Naime, cjepiva baš i nema.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Ne vjerujem da moraju. U NEw Yorku su proglasili da će cijepljenje za zdravstvene radnike biti obavezno, ali su odustali od toga.
    Naime, cjepiva baš i nema.
    To znači da su od obaveznog cijepljenja odustali zbog praktičnih, a ne ideoloških razloga.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisam sto posto sigurna zašto su odustali, naravno da su se i tamo zdravstveni radnici bunili.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bunili na ideju da se moraju cijepiti ili da cjepiva nema za sve?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Na ideju da se moraju cijepiti.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa
    Uopće si ne mogu zamisliti situaciju u kojoj bi čovjek samo zbog svog zanimanja bio natjeran na cijepljenje. :/
    pa neznam kako će biti s ovim cjepivom ali pomorci baš i nemogu birati
    obavezan liječnički,cijepljenje........... pa ukrcaj

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nitko se ovdje ne mora cijepiti.

A vecina ljudi oko mene jedva ceka da im cjepivo postane dostupno.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kaae , a što kaže Obama?
    Zašto je proglasio izvanredno stanje?
    Je li to samo zato da može na račun toga mobilizirati nekakve novce, ili ima još nešto u pozadini?
    Npr. odobravanje adjuvantiranog cjepiva ili obveza cijepljenja, ili mogućnost zatvaranja škola....?[/b]

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Mi još nismo imali niti prvi val gripe, a u Americi je početak drugoga.
    zašto nismo imali?
    pa maturante su nam vratili zaražene gripom
    Meni je strašno zabavna činjenica da su zdravstveni radnici maturantima dijelili letke. Tko zna što su zdravstveni radnici dijelili "prvom valu" zaraženih amerikanaca

Za širenje nekih zaraza potreban je starter, recimo kao kod zaraze mlijeka jogurtnom kulturom. Mlijeko se teoretski može pokvariti i samo od sebe na način da se u njemu nađu samo probiotičke kulture, ali je takav ishod vrlo malo vjerojatan - puno je pouzdanije korištenje startera.

Eto, takve misli me zabavljaju u zadnje vrijeme.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

[quote="Davor"]
    Meni je strašno zabavna činjenica da su zdravstveni radnici maturantima dijelili letke. Tko zna što su zdravstveni radnici dijelili "prvom valu" zaraženih amerikanaca

Za širenje nekih zaraza potreban je starter, recimo kao kod zaraze mlijeka jogurtnom kulturom. Mlijeko se teoretski može pokvariti i samo od sebe na način da se u njemu nađu samo probiotičke kulture, ali je takav ishod vrlo malo vjerojatan - puno je pouzdanije korištenje startera.

Eto, takve misli me zabavljaju u zadnje vrijeme.
    Već sam negdje ranije vidio da si napisao da su dijeljenjem letaka u autobusu povratnicima s maturalca, zapravo unijeli gripu u autobus.
    Odakle ti takve nebulozne ideje?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

čitaj bolje - to s unošenjem gripe je tvoja konstrukcija. Ne bi ja napisao nešto tako izravno, nema šanse

Ali kad smo već kod toga, jedan takav postupak se ne bi drastično razlikovao od izravnog marketinga. Recimo, ciljana populacija su ti mladi na maturalcu. Kad bi u teoriji netko širio zarazu, maturanti bi obolijevali u bitno većem udjelu od domaćeg španjolskog stanovništva.

Da vidimo, uz stopu od 77,88 zaraženih na 100 000 Španjolaca (2.10.2009), to bi bilo oko 1 zaraženi maturant na 20 autobusa. Baš sam znatiželjan koliko je zaraženih u busovima i jesu li stvarno (mislim ono zaistač) zaraženi s H1N1 tako da je to netko onako zaistač i po PS-u testirao ili su jednostavno zloupotrijebljeni u propagandne svrhe.

Uzgred, za gripu se epidemija proglašava kad je oko 10% populacije zaraženo. 1 na 1000 nije smiješno, ali je par redova veličine prenaivno.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: svinjska gripa

Citiraj Davor prvotno napisa
    Citiraj maria71 prvotno napisa
    zavod za javno zdravstvo, ravnatelj nam je ubacio letke u bus....
    A baš sam se pitao kojom metodom šire zarazu... Perfidno, nema što. Je li još netko primijetio da su ekskurzije u neprirodnom udjelu zaražene?
    Ti ništa ne kažeš izrvano.
    Tako si i ovim postom neizravno sugerirao širenje gripe ubacivanjem letaka u bus.

Ne kužim.
    Zar misliš da je glupost izrečenoga umanjena, ako je izrečena neizravno?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uzgred, za gripu se epidemija proglašava kad je oko 10% populacije zaraženo.
    :?
    Otkad?
    Gdje?
    Tko kaže?
    Zašto?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mislim da je to sa nestankom cjepiva spin
    prvo proglasiš izvaredno stanje za gripu slabiju od obične gripe
    onda kažeš: nema dovoljno cjepiva

šta ljudi čuju:
    -opća opasnost
    -neće biti spasa za sve, samo za odabrane
    a svi mi želimo biti 'odabrani'
    ...
    promješaš, pričekaš tjedan-dva i pustiš cjepiva na tržište: razgrabiti će se u sekund, za cijenu ne pitaj

koliko pratim , ta opća uzbuna im omogućuje da zaobilaze određene federalne zakone u ime općeg dobra

tako je u RH, za vrime rata, opljačkano i uništeno pola države (i pri tome ne mislim na granate) , jer ako si reka da neki 'veliki' rvat je lopužina koju treba izvest pred sud, isti tren bi postao antidržavni element = izdajice = ajme tebi

pomalo me plašu takvi postupci, da ne bi pokucali i na naša vrata

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

trlababalan, slobodan si napisati nešto konstruktivno, za promjenu. Ne vjerujem da nisi u stanju, ali

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

link

Evo nešto zanimljivo.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da rezimiram, svi zdravi, isti dan su se pokupili na dane piva i još uvijek ne uče. skupljaju dvojke i jedinice.

možda je to posljedica tog virusa, udarilo im na centar za učenje ?

najvažnije mi je da meni nije bilo ništa i da nisam zarazila dedu i marka.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    možda je to posljedica tog virusa, udarilo im na centar za učenje ?
    .

šalu na stranu , ali već najavljuju cjepiva protiv ADHD, kroničnog umora, pretilosti ....

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Malo friškog materijala za štrebere.
    WHO/FluNet: http://www.who.int/entity/csr/diseas...2009_10_23.pdf daju pregled stanja za sjevernu i južnu hemisferu
    Friški Eurosurveillance: http://www.eurosurveillance.org/imag...N42/V14N42.pdf daju pregled radnji na temu svinjske gripe na južnoj hemisferi
    O situaciji u Španjolskoj: http://crofsblogs.typepad.com/h5n1/2...e-falling.html dakle, tjedni prosjek im se popeo sa 77,88 na 100 000 na 94,72 u tjedan dana. Prije toga su imali skok s 52,3 na 77,88. Po južnoj hemisferi je nagli porast trajao relativno kratko, ali tamo klima nije kao u Europi. Baš sam znatiželjan...

Zanimljivo je da po kriterijima Eurosurveillance-a ove tjedne brojke spadaju u "normalnu sezonsku aktivnost" (30-200 na 100 000) i da su epidemijski tjedni udjeli ipak nešto veći, >400 na 100 000.

Sezona gripe se podrazumijeva period između 40. tjedna jedne i 20. tjedna slijedeće godine, dakle 32 tjedna. Jednostavnom računicom i korištenjem udjela od 30 na 100 000 za nižu stranu normalne sezonske aktivnosti dobije se za Hrvatsku ~43 000 oboljelih u cijeloj sezoni. To potvrđuje i HZJZ: http://www.hzjz.hr/epidemiologija/gripa.htm gdje kaže da je 2007/2008 bilo oko 50 000 oboljelih. Čini mi se da brkaju pojmove sezonski i epidemijski, ali valjda je to tako kod njih uobičajeno. Dakle, svake godine je epidemija gripe 8)

HZJZ je izdala letak o tome što i kako s novom gripom: http://www.hzjz.hr/epidemiologija/sv...ipa_letak4.htm

Zanimljivo je da im se skrkao server dok sam tražio podatke. Kažu da je do danas kod nas registrirano sedamstotinjak zaraženih: http://www.hzjz.hr/epidemiologija/svinjska_gripa.htm

Zaključak? Treba pratiti stanje u Španjolskoj slijedećih tjedan/dva i ekstrapolirati očekivanja za Hrvatsku. Za sada - nisam impresioniran.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mali ispravak:
    tjedni prosjek im se popeo sa 77,88 (na 100 000 populacije) na 94,72 u tjedan dana

Tipično se udjeli zaraženih izražavaju kao nekakav broj od 100 000 populacije.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

pretilosti ....
    Mogle bi nas dve da se javimo kao pokusni kunici

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uzgred, za gripu se epidemija proglašava kad je oko 10% populacije zaraženo
    .....
    i da su epidemijski tjedni udjeli ipak nešto veći, >400 na 100 000.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

.................prema tome, potrebno je da prođe 25 tjedana koji se smatraju epidemijskim tjednima da bi gosp. Davor proglasio , onako uzgred, epidemiju?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Isusek! Pa ti znaš računati :shock:
    Koliko sam vidio, HZJZ ionako podrazumijeva epidemiju u hladnijem dijelu godine pa je sasvim svejedno koliko ljudi oboli. Ono što me posebno ušokiralo je da su se na stranicama HZJZ-a ipak pojavile nekakve brojke pa se čini da ti ljudi ipak ne ljenčare. Prije su se gađali brojkama da se sve prašilo, ali naravno za cijelu sezonu unatrag. Pitam se imaš li kakve veze s tom ekipom?!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Davore, prestani vrijeđati!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne smijem ni milo za drago?
    OK

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Uzgred, na NaturalNews-u su upravo opisali situaciju sa svinskom gripom (u Americi) da je prekoračila svoj maksimum, što je uostalom i predvidljivo prema već dokumentiranim situacijama na južnoj hemisferi. Dakle slijedi jenjavanje. To naravno neće umanjiti pritisak za cijepljenje.

Vidi: http://www.naturalnews.com/027347_va..._flu_H1N1.html

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

http://www.naturalnews.com/026839_ho...c_doctors.html

homeopatija pomaže u oporavku od svinjske gripe. uopće nije bitan soj, jer homeopatija tjera tijelo da samo odgovori na napad

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pošto se večina oboljelih ne testira , tj. doma preleži gripu , kako ćemo znati točan broj oboljelih od svinjske i onih od obične gripe?
    nekako imam osječaj da će svinjska voditi 10:1

dijagnosticira se prema simptomima (ugrubo) , a simptomi su isti....

ajmo pozitivno, šta jača i pomaže organizmu da preboli ili uopće ne oboli od gripa, prehlade itd..
    -vitamon D
    -vitamin C
    -vitamin E
    -sex ( http://www.zdravobudi.hr/Default.aspx?sid=3561 )
    -Echinacea
    -češnjak
    -med
    -propolis
    -crni kumin
    -đumbir ( http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=31701 )

u principu, na sunce čim proviri , i uz svaki obrok obavezno svježe povrće, voće , za međuobroke voće , sjemenke ...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

apricot , stvarno si me stavila u jako neugodan položaj time što si opomenula Davora.
    Sad ja neću smjeti njega uvrijediti, a sve mi se čini da ću često imati potrebu komentirati njegove napise na način koji bi nekome mogao djelovati uvredljivo.
    Baš šteta....

MGrubi ,

pošto se večina oboljelih ne testira , tj. doma preleži gripu , kako ćemo znati točan broj oboljelih od svinjske i onih od obične gripe?
    a zašto je tebi važno znati točan broj oboljelih od svinjske gripe? Je li tebi u donošenju odluka čini ikakvu razliku ako ih bude 30 000 ili 300 000?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zanima me, zar se triban pravdat?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj trlababalan prvotno napisa
    apricot , stvarno si me stavila u jako neugodan položaj time što si opomenula Davora.
    Sad ja neću smjeti njega uvrijediti, a sve mi se čini da ću često imati potrebu komentirati njegove napise na način koji bi nekome mogao djelovati uvredljivo.
    Baš šteta....
    a što mislite da za vas dvojicu otvorimo poseban podforum, samo vama vidljiv?
    ili da se nađete uživo i izvrijeđate kako to samo vas dvojica znate?!
    (nekako si mislim da biste postali najbolji prijatelji)

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne trebaš se pravdat.

Možeš samo odgovoriti na pitanje na koji način će informacija o točnom broju oboljelih utjecati na tvoje odluke, obzirom da je ovo forum, pa se raspravlja.
    ....ali i ne moraš.

a ja pitam jer vidim veliku fascinaciju brojkama na forumu. pa sam znatiželjan.....

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    ili da se nađete uživo i izvrijeđate kako to samo vas dvojica znate?!
    (nekako si mislim da biste postali najbolji prijatelji)
    Hvala.
    Ali ipak bih se prvo zbližio s gospodinom ovim putem.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Dobro, ima li netko info kad ce kod nas poceti cijepljenje za svinjsku i obicnu gripu, da se ja, koja se namjerava cijepiti, pridbiljezim kod doktora?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ima, trlababalan ima Za običnu drugi tjedan u jedanaestom mjesecu, a za svinjsku vjerojatno u prosincu, ali ne budeš se ti mogla cijepiti.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne trebaš se pravdat.

Možeš samo odgovoriti na pitanje na koji način će informacija o točnom broju oboljelih utjecati na tvoje odluke, obzirom da je ovo forum, pa se raspravlja.
    ....ali i ne moraš.
    ..
    na koju odluku? da se neću cjepiti? ta odluka uopće nije upitna
    njen razlog je temeljen i na nedovoljno testiranom cjepivu, kao i na samoj virozi

samo me interesira koliko daleko će ići 'tjeranje straha u kosti' sa tom gripicom

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne želi nitko tebe ni plašiti ni cijepiti.
    a zašto ti želiš one kojima to cijepljenje treba, odgovoriti od cijepljenja?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

tko je dokazao da im cjepljenje treba?

ja imam pravo iskazati svoje mišljenje i razloge protiv, kao što i svi ostali imaju pravo reći zašto se žele cjepiti

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma imaš prava... nitko ti ne uskraćuje prava.
    Kaj si se nakostriješila?

Činjenica da od gripe umiru određene kategorije stanovništva možda nije izravan dokaz da im treba cijepljenje.

Ali umiranje od gripe zasigurno je dokaz da postoje ljudi kojima je neodgovorno reči da im cijepljenje ne treba.

Jer mogli bi i umrijeti ako slušaju tvoje savjete.

U svakom slučaju, nemoj se pozivati na dokaze.
    Jer 100% sam siguran da nemaš ni mrvicu dokaza da se umrli od gripe razlikuju od preživjelih po količini čajeka s limunekom i medom i par vitaminčića koje su progutali uz češnjak.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

... Nemoj da mu gledaš zube,
    Moj golube,
    Ni ja mu ih nisam gledo,
    Nemoj ni ti ...

Argumentacija se obično odnosi na postojanje vjerodostojnog dokaza. U nedostatku ikakvog dokaza da je famozno cjepivo išta učinkovitije od čajeka s limunekom - priča o cjepivu je samo magla.

Za sada je jedina znanstveno utemeljena metoda - pranje ruku. Za sve ostalo jednostavno nema dokaza.

Ustav ti jamči pravo na prakticiranje bilo kakve religije, dakle, možeš vjerovati i u cjepivo. Uostalom, djelovanje placeba je dokazana stvar.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

znanstveno utemeljena metoda prevencije

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

U svakom slučaju, nemoj se pozivati na dokaze.
    Jer 100% sam siguran da nemaš ni mrvicu dokaza da se umrli od gripe razlikuju od preživjelih po količini čajeka s limunekom i medom i par vitaminčića koje su progutali uz češnjak.
    i ko se drži dokaza ko pijan plota?

većina umrlih u prvom valu gripe u SAD, umrli su u bolnicama, i to ne direkt od gripe, nego od bakterije koja izaziva upalu pluća a otporna je na antibiotike i 'prebiva' po bolnicama
    gripa je srušila imunitet, tijelo ostalo bez obrane, dakako da će ga napast svaka glupost

u SAD daju preporuke da se djeca cjepe sa 2 doze cjepiva protiv obične gripe i 1ili2 doze cjepiva protiv svinjske
    to su 3-4 cjepljenja sa cjepivom koji sadrži živu, u kratkom razdoblju

kako to može biti pametno? trostruka doza toksične žive, pa kad će se tijelo stići detoksirat?

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

neka se cijepi tko hoće
    izraz 'posebne' okolnosti, na bolest slabiju od obične gripe .... mene zabrinjava

ja samo želim da imam pravo reči NE, u svoje ime i ime svoje djece
    bez sankcija, bez otkaza
    ....
    X

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

... Nemoj da mu gledaš zube,
    Moj golube,
    Ni ja mu ih nisam gledo,
    Nemoj ni ti ...
    .
    Šta je ovo? :?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ima, trlababalan ima Za običnu drugi tjedan u jedanaestom mjesecu, a za svinjsku vjerojatno u prosincu, ali ne budeš se ti mogla cijepiti.
    Zašto ne?

Pa cijepiva će vjerojatno biti u prodaji, pa ako i ne bude besplatno, budem platila.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Za sada je jedina znanstveno utemeljena metoda - pranje ruku. Za sve ostalo jednostavno nema dokaza.
    .
    Ovo nije točno.

Nemamo nikakve dokaze da pranje ruku sprečava pandemijsku gripu.
    Nitko nije dokazao da su oboljeli manje prali ruke od onih koji nisu oboljeli.
    OK?

A za pandemijsko cjepivo isto tako nema još dokaza o djelotvornosti. Međutim, pun je internet članaka o djelotvornosti sezonskog cjepiva. Istovremeno, određena je razina protutijela koja se smatra (na temelju nekakvih dokaza) da je zaštitna. I isto tako postoje kliničke studije imunogenosti koje pokazuju da pandemijska cjepiva potiču stvaranje tih zaštitnih razina protutijela.

A vitaminčeki, čajeki, češnjak...? To se nadam da će netko drugi ovdje elaborirati.....

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Da.... baš me zanima ko piše o djelotvornosti sezonskog cjepiva.
    I zanima me tko piše (plaća) kliničke studije imunogenosti koje pokazuju da pandemijska cjepiva potiču stvaranje tih zaštitnih razina protutijela.

Ne želim slijepo vjerovati ničemu, a na kraju krajeva svako ima pamet da je i koristi i razmisli.
    Mislim da moramo biti oprezni kao nikad prije.
    A gripe se ne bojim.
    Samo cjepiva.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •