Darko Richter, dr. med. 20.11. 2009. 19:40
Re: Malo o svinjskom gripu
1. Po cemu se taj grip razlikuje od obicnog sezonskog ?
Napada mladje, osobito djecu, i ima nesto visu smrtnost.
2.Cemu tolika fama oko vakcine? Negdje sam cula da i sve ostale vakcine u sebi sadrze ovu famoznu zivu posto je ona konzervans...
Ne znam cemu fama. Ljudi misle da je ova gripa nesto totalno novo o cemu nitko nema pojma. A ima. Imamo cjepiva, imamo lijekove. Jedino nasi organizmi nemaju imunost, jer, do sada nisu imali doticaja sa slicnim podtipovma virusa. Iznimka su ljudi rodjeniprije 1957. g. koji su od 1918.-1957. imali prilike prokuzivati se s h1n1 koji donekle slici ovome danas. Tako da znaju biti dovoljn oimuni, pa je teziste pandemije na mladjima od 50 g.
4. Zar nije i ova vakcina ista kao i one sezonske koje primamo jedino sto u sebi sadrzi ovaj novi virus?
Ista je, samoje unutra novi H1N1 virus, tj. njegovi dijelovi. A i oni ce vec iduce godine biti inkorporirani u seznosko cjepivo. Da se pandemija javila "na vrijeme" bio bi vec u ovom sezonskom cjepivu, i ne bismo imalai dvostruko ciejpljenje (pandemijskoi sezonsko).
4.Da li se nesto lose moze desiti ukoliko je dijete vec zarazeno samo nije jos ispoljilo simptome i onda se vakcinise? Ne.
5. Spominju cesto na televiziji da je debljina faktor rizika...zbog cega? To je cinjenica. Body mass index preko 28-30 povezan je s visim rizikom teskih oblika gripe pa i smrtnosti. Sada je kasno ici skidati kile. Bolje se cijepiti i/ili nabaviti Tamiflu, Relenzu ili sl.
6. Da li posedujete mozda podatke koliko ljudi umre u Hrvatskoj godisnje od obicnog gripa (procentualno) posto sam citala negdje na internetu da ustvari od obicnog gripa umre vise ljudi samo se od ovoga vise ljudi zarazi...ne znam da li je to tocno posto se sada moze svasta procitati na internetu...
Od sezonske gripe smrtnost je oko 0,2%, od ove pandemijske oko 0,4%. Za usporedbu, od "spanjolke" je smrtnost bila 10%, a od pticje H5N1 icak 63%.