Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: Otvorenost kao naznaka poroda

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Otvorenost kao naznaka poroda

Mene zanima da li (ne)otvorenost daje naznaku poroda i koliko prije.
    Rado bi cula iskustva onih koje su "zatvorene" jer znam da iako netko moze vec biti otvoren u petom mj trudnoce, vrlo lako se desi da cak i prenese.
    E sad, ja sam u 37tj a otvorenost 0 bodova. Da li je nekom bilo tako a ipak rodio prije termina, i to bez indukcije?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

otvorenost/zatvorenost nije znak kad će porod.osim,naravno,ako se otvorimo prerano onda je to znak"prijetećeg preranog poroda" i pazimo se i lijekovi ovisno o otvorenosti.ali mala otvorenost(tipa ja 2cm od 30tj) ne znači nužno da će porod biti ranije i često se desi da žene rode u terminu.kod mene doduše ije bio slučaj,ja jesam rodila ranije,ali ja sam imala periodično prave trudove u 3 navrata i ležela u bolnici zbog toga.

to što si zatvorena ne znači nužno da ćeš prenijeti,ili da će tiporod dugo trajati.to sve ovisi o tvom tijelu kad akcija krene.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno Re: Otvorenost kao naznaka poroda

Citiraj BP prvotno napisa
    E sad, ja sam u 37tj a otvorenost 0 bodova. Da li je nekom bilo tako a ipak rodio prije termina, i to bez indukcije?
    Ja sam u 38 tj. bila zatvorena, a sad evo dan prije termina otvorena 2,5 cm... znači imaš vremena, ne brini, krenut će to i kod tebe....

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Kao sto sam vec bila pisala ja sam ovu trudnocu otvorena 2 prsta od 30og tjedna. ali prvu trudnocu bila sam zatvorena sve do dana kada mi je pukao vodenjak i porod krenuo a ja bila u 37om tjednu. U drugoj trudnoci trudovi su poceli vecer prije termina i rodila sam tocno na termin. Prije toga skroz zatvorena, a sada .... Eto svaki puta druga prica

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

U prvoj trudnoći sam nakon termina poroda, na dva pregleda plodne vode (drugi dan prije poroda) bila otvorena 1-2 prsta. Rodila sam 4 dana nakon termina, vrlo brzo, bez intervencija. Vodenjak mi je puknuo kad smo došli u bolnicu, otvorila sam se valjda šetajući ispred rađaone uru vremena dok sam imala trudove, u rađaoni sam bila još po ure i to je to. Sve gotovo za niti dvije ure.
    Ne brini i

Sad se samo nadam da će mi i drugi porod biti barem približno lijep kao prvi.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Danas sam dan nakon termina, moja beba spava u buši i trenutno ne pokazuje znakove da će van.
    Na zadnjem pregledu prije 5 dana bila sam otvorena 2,5 cm, a otada svaku noć imam par sati pripremnih trudova koji liče na menstrualne bolove... osim toga, jako sam aktivna doma, puno hodam, pospremam, perem pločice po kupaoni itd

Dakle, moguće je i nadam se da me kombinacija sveg ovog gore možda još malo otvorila (čemu se nadam).

Ako se beba ne rodi u međuvremenu, sutra idem opet na pregled na sv. duh
    Međutim, palo mi je na pamet, postoji li neka granica (tipa 3 ili 4 centimetra ?) nakon koje bi me mogli zadržati u bolnici (budući da sam prešla termin)?? :?

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja sam prosli put prenjela 6 dana, bila sam otvorena 3 cm ali me nisu zadrzali ...tek kad su se poceli javljati trudovi, tek onda

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mene su prosli put sa 38+5 zadrzali u bolnici i inducirali mi porod jer sam bila otvorena 4 ili 5 cm pa su rekli da je porod poceo (nikad niti jedan trud), nisam bila dovoljno pametna odbiti sve i vratiti se kuci...

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Evo da se javim :D
    Nisam stigla dočekati pregled u trudničkoj ambulanti nakon termina jer su mi tu noć počeli trudovi...
    Krenulo oko ponoći, cijelu noć disala, mjerila, prodisavala, stigla na Sv. Duh oko pola 9 ujutro kad su trudovi bili na svakih 5 minuta, otvorena 8 cm.
    U 11 sam rodila krasnog zravog dečka.
    Danas smo stigli iz rodilišta i evo....uhodavamo se
    Pozdrav svima od nas.

Priča s poroda slijedi uskoro....

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

uskoromama čestitam :D super si ti to odradila

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Čestitke, stvarno je brzo bilo gotovo....
    Eto mene doktorica uopće ne pregledava od 36. tj, jer kaže da se to ne radi da nebi došlo do infekcije da sam tako u terminu i da sad čekam, da otvorenost ništa ne znaći, jedino kada pređem u 41. tj ako još ne rodim da odem u bolnicu na amnioskopiju...

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Uskoromama cestitam :D

A superx... imas super dr, svaka cast... ne znam ih puno koji ne cackaju oko termina

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Je super je zena,imala sam svega 3 vaginalna pregleda...
    a i koji je smisao,pogotovo u terminu,pa kad moras rodit imati ces trudove ili ce puknuti vodenjak,a na porodu ce te i tako svako malo provjeravati...

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moje je iskustvo- na pegledu 2 dana prije poroda niti cijeli prst, a zatim prirodno pukao vodenjak i dočekala svoje trudove samo 2 dana kasnije , na termin. To što sam nakon7,8 h sati trudova pristala na drip je ugl. bila stvar neiskustva.

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj smedja prvotno napisa
    Mene su prosli put sa 38+5 zadrzali u bolnici i inducirali mi porod jer sam bila otvorena 4 ili 5 cm pa su rekli da je porod poceo (nikad niti jedan trud), nisam bila dovoljno pametna odbiti sve i vratiti se kuci...
    e ovo i mene zanima...što to znači da je porod počeo ako sam otvorena npr. 5 cm ako nema trudova?
    meni je na porodu dr. prijetio da moram dobiti drip jer će nastati zastoj u porodu
    jel itko čuo za taj naziv "zastoj u porodu" i što to znači?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

to znaci da porod ne ide nekom brzinom koju su oni proracunali. ako razmisljas zdravorazumski, to i nema bas prevelike veze s mozgom.

za porod kakav je namijenjen pojedinoj zeni ona prvo mora biti opustena i osjecati se sigurno i nepromatrano (odlika svih zenki sisavaca koje radaju), jer ako to nije ispunjeno porod bi se mogao usporiti. to se obicno desi kada zena dode u bolnicu pa trudovi stanu.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj betty boop prvotno napisa

e ovo i mene zanima...što to znači da je porod počeo ako sam otvorena npr. 5 cm ako nema trudova?
    meni je na porodu dr. prijetio da moram dobiti drip jer će nastati zastoj u porodu
    jel itko čuo za taj naziv "zastoj u porodu" i što to znači?
    Ako mene pitas to je teska glupost... Ako ti je vodenjak cijeli a trudove nemas to sto si otvorena 4 ili 5 cm ne znaci bas nista... Tko zna za koliko bi dana (ili tjedana) rodila da su me pustili na miru, ima prica o jednoj forumasici koja je 3 ili 4 tjedna bila otvorena 5 ili 6 cm (kad su to vidjeli odbila je hospitalizaciju i rodila tek puno puno kasnije)
    A da ne kazem kakav je problem kada se bebica nasilno rodi ranije nego joj je vrijeme...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    to znaci da porod ne ide nekom brzinom koju su oni proracunali. ako razmisljas zdravorazumski, to i nema bas prevelike veze s mozgom.

za porod kakav je namijenjen pojedinoj zeni ona prvo mora biti opustena i osjecati se sigurno i nepromatrano (odlika svih zenki sisavaca koje radaju), jer ako to nije ispunjeno porod bi se mogao usporiti. to se obicno desi kada zena dode u bolnicu pa trudovi stanu.
    E to se meni desilo prije par dana, odradila sam večinu trudova doma od 19 sati do 5 ujutro, otišla u bolnicu sa trudovima na 3-5 min. Hodala sam hodnikom i odrađivala jake trudove, da su jaki pokazao je ctg. Ušla sam u rađaonu s pritiskom na debelo crijevo, probušili mi vodenjak i htjeli spojiti drip, ja pop... i pitam pa zašto kad smo na kraju, a neka sestra koja je donjela drip veli da s ovako slabim trudovima mogu do sutra i da jel to ja odbijam drip. Ja si mislim pa tko je tu lud i tražim da zove doktoricu. Doktorica me pregleda i kaže da je kraj i da idem tiskati, kad gle trudovi stali, možda jer su mi stvarno digli živac. I.... spoje mi drip ni sekundu nakon toga eto truda i beba je vani (trud je bio slab i kratak tako da sam većinom tiskala bez truda), boca s dripom puna, a oni su pustili da ta gadost iscuri u mene do kraja-super.

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

dani1 ovo je da ne povjeruješ :/ , pa zašto nisu isključili drip kad si već rodila

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

cini se, barem sam tako cula, sto ne znaci da je istina, da se oksitocin daje i nakon sto rodis kako bi se maternica nazad stisnula...i ja sam ga dobila nakon prvog poroda. Ali u toj fazi uopce vise ne boli.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam barem tjedan dana bila otvorena 5 - 6 cm, bez ikakvih trudova, pa sam odbijala indukcije. kao drugorotka

na kraju mi je pukao vodenjak

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ja sam 33 tjedna, i jucer mi je na pregledu ustanovljeno da je CC pola clanka uloživ.
    Koliko je to? Jel puno?! Niš mi dr nije rekao pa nekako nisam u panici.
    Prije dva tjedna na pregledu sam bila uloživa za dobar vrh prsta... pa me malo brine dal sam se u tako kratkom vremenu dosta otvorila :?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj BP prvotno napisa
    cini se, barem sam tako cula, sto ne znaci da je istina, da se oksitocin daje i nakon sto rodis kako bi se maternica nazad stisnula...i ja sam ga dobila nakon prvog poroda. Ali u toj fazi uopce vise ne boli.
    Dobro, ima neke logike, ali onda bi svakoj rodilji nakon poroda davali oksitocin da se maternica brže stegne. Moram priznat da sam nakon ovog poroda i osječala jako stezanje maternice, poput trudova, a drugi put kada nisam dobila drip to stezanje i nije bilo tako intenzivno. Možda baš zbog dripa?

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ne znam, mozda daju samo onima kojima su dali i drip.

colly avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

evo mene interesira sljedece;
    znam da se pred kraj trudnoce ako je zena otvorena pregledava plodna voda svaka dva-tri dana, ali sta je sa trudnicama koje su se ranije u trudnoci otvorile, recimo u 5. ili 6. mj.? Da li se i njih onda pregledava po istom principu ili? Ne razumijem :?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj argentina prvotno napisa
    ja sam 33 tjedna, i jucer mi je na pregledu ustanovljeno da je CC pola clanka uloživ.
    Koliko je to? Jel puno?! Niš mi dr nije rekao pa nekako nisam u panici.
    Prije dva tjedna na pregledu sam bila uloživa za dobar vrh prsta... pa me malo brine dal sam se u tako kratkom vremenu dosta otvorila :?
    Evo ja u cet bila na pregledu...34-ti tjedan,doktorica mi je rekla da sam uloziva za 1 prst-kao vrh nije bas cijeli...i mene zanima sto to znaci.Nije nista pretjerano komentirala,termin mi je 13.01. samo mi je rekla da bi mogla tjedan prije....pa sad.... :/
    a i cula sam za cure koje su bile i vise otvorene pa su izdrzale skoro do kraja?!!!! :?
    Moze savjet...?

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Cijelu trudnoću uloživa za vršak prsta (navodno veći broj trudnica bude jednako uloživo), s 36.tj. bila nestalog ušća i prst otvorena (možda i ranije, no tad bio pregled), 7dana iza 2prsta otvorena + BH kontrakcije skoro konstantne (intenzivne od oko 32.tjedna, tj. da sam počelu kužiti da su to kontrakcije).

Prenijela (40+4), došla s trudovima na 2minute, a tek bila otvorena 3ipo prsta.

Znači, kod mene otvorenost nije bila nikakva naznaka da ću ranije roditi, mada smo i ja i ginekologica mislile da ću roditi u 37.tjednu.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja cu ici 22.12. na pregled opet...bit cu 37 tj.Ma i ja se bez veze brinem...samo zelim sve sredit prije poroda(gnijezdim se...hehehe ) a i zelim da mi bebac bar ima 3 kg.A uostalom prvog sam rodila isto tjedan prije imao je 3610 gr.Jedino me brine sto mi je ovaj mladji tjedan po uzv...Ili se samo bez veze brinem oko svega i pricam gluposti...

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj colly prvotno napisa
    evo mene interesira sljedece;
    znam da se pred kraj trudnoce ako je zena otvorena pregledava plodna voda svaka dva-tri dana, ali sta je sa trudnicama koje su se ranije u trudnoci otvorile, recimo u 5. ili 6. mj.? Da li se i njih onda pregledava po istom principu ili? Ne razumijem :?
    Amnioskopija se radi isključivo pred sam termin ili kod prenešenih trudnoća, nema svrhe raditi amnioskopiju u 5 ili 6 mj. trudnoće

colly avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ok, ali zanima me razlog.
    Zasto nema svrhe radit amnio ako je zena otvorena ranije,mozda glupo pitanje ali ne kuzim?

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Pa pretpostavljam zato jer beba ne može pokakiti mekonij u 5. ili 6. mj. trudnoće

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj colly prvotno napisa
    ok, ali zanima me razlog.
    Zasto nema svrhe radit amnio ako je zena otvorena ranije,mozda glupo pitanje ali ne kuzim?
    Nema potrebe za time, mislim čemu, pogotovo jer je postupak prilično invazivan i u tako ranoj trudnoći može dovesti do neželjenog i preuranjenog poroda.

neobična avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pozdrav!!!

Termin mi je bio 1.01. Na pregledu 30.12. bila sam otvorena za jagodicu prsta. Od tad sam dva puta bila na ctg-u i amnioskopiji (tj. trebala sam napraviti amnioskopiju), ali i dalje sam otvorena samo za jagodicu prsta, tako da amnioskopiju još nije moguće napraviti.
    Sutra idem ponovo na pregled.
    Tu i tamo imam koji lažni trud, povećan iscjedak (žuto-smećkasti...sorry na ovakvim detaljima), ali to je sve od naznaka...
    Znam da to sve skupa ne treba ništa značiti, da će se sinak roditi kada bude spreman, ali opet ne mogu da ne razmišljam...šta ako...šta ako se uopće ne budem otvarala, a pukne mi plodna voda?
    Svi doktori /tečajevi i sl. kažu ako počne curiti plodna voda da treba otići odmah u bolnicu, a ja bi rađe čekala trudove kući...ne bi da mi induciraju porod (nadam se prirodnom). Koliko mogu ostati kući u slučaju da mi pukne plodna voda i curka lagano? A koliko ako iscuri puno vode?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj neobična prvotno napisa
    šta ako se uopće ne budem otvarala, a pukne mi plodna voda?
    Svi doktori /tečajevi i sl. kažu ako počne curiti plodna voda da treba otići odmah u bolnicu, a ja bi rađe čekala trudove kući...ne bi da mi induciraju porod (nadam se prirodnom). Koliko mogu ostati kući u slučaju da mi pukne plodna voda i curka lagano? A koliko ako iscuri puno vode?
    Cure koje se bave porodima će ti točnije znati reći oko broja sati. No sigurno je da ne trebaš odmah krenuti u bolnicu kad pukne vodenjak. Slobodno čekaj trudove doma.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Od puknuća vodenjaka može se čekati najmanje 9, a najviše čak i do 24 sata (bilo je slučajeva gdje se čekalo i duže) do početka spontanih trudova.
    Ako voda polako curka nema nikakve opasnosti i čak je poželjno da se na "prčka" puno radi moguće infekcije - pa je svakako preporuka da čim duže ostaneš kod kuće.
    Kod potpunog prsnuća vodenjaka (kad voda u mlazu iscuri po podu) postoji rizik , doduše u vrlo malom postotku, da bi moglo doći do prolapsa pupkovine. Dakle, da pupkovina izađe, a bebina glava zatim pritisne na pupkovinu i beba ostaje bez kisika.
    E sad, to je dosta diskutabilno, jer najveći stručnjaci tvrde da se prolaps pupkovine ne može dogoditi kod spontanog prsnuća vodenjaka jer je glavica već toliko spuštena u zdjelicu da zatvara prolaz i ne dopušta pupkovini da izađe. Odnosno, da se prolaps pupkovine događa samo kad se nasilno prekine vodenjak, a glavica još nije dovoljno spuštena.
    U svakom slučaju dobro je znati da se kod prolapsa pupkovine rodilja mora hitno dovesti u bolnicu u ležećem položaju s uzdignutom zdjelicom, da bi se smanjio pritisak bebine glavice na pupkovinu.

neobična avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Hvala vam puno!!!!!

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mislim da je bilo već o tome riječi i da je bila info da je npr u V. Britaniji preporuka liječnicima čekati i do 48 sati na početak trudova, nakon puknuća vodenjaka. U svakom slučaju, plodna se voda obnavlja i beba neće ostati "na suhom", nije nikakva žurba. Osim u vrlo vrlo rijetkom slučaju (kod spontanog puknuća) prolapsa pupkovine , onda je hitno.

neobična avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

A hoću li ja znati/osjetiti ako dođe do prolapsa pupkovine?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

neobična, mislim da je svakako bolje slušati preporuke liječnika nego savjete s foruma. Nikad ne znaš što se može dogoditi i ne govore doktori bezveze da je bolje polako krenuti u rodilište kad pukne vodenjak. Ja sam išla odmah, ali meni je voda jako curila i čim sam došla u sobu pa do poroda bila sam na infuziji, cca. 11 sati. Nisam dobila drip, prirodni trudovi su počeli cca. 1,5 sat nakon pucanja vodenjaka.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prolaps pupkovine je jako, jako rijetka komplikacija, oko drugih stvari se treba brinuti.

ODMAH treba ići u rodilište ako vodenjak pukne ili curi prije 36. tjedna trudnoće (tada je uzrok pucanju najčešće infekcija + dijete nije zrelo) ili ako je plodna voda crna ili tamno smeđa (što znači da je dijete u stresu i ispustilo je mekonij i postoji mogućnost da ga aspirira u pluća).

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moja su oba poroda počela pucanjem vodenjaka ,a bez trudova(ja i ne znam za drugačije).
    Prvi put sam bila hospitalizirana i u 36tj.,tako da sam bila u bolnici.
    Drugi put sam čekala da se trudovi pojave,ustale i pojačaju,oko 7 sati od puknuća.Oba puta voda je bila bistra .

neobična avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Opet hvala!!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

potpisujem sirius.
    slušaj savjet liječnika a ne savjete s foruma.mi svi jesmo dobronamjerni ali nismo liječnici i lako je tu blebetati kad ne nosimo nikakvu odgovornost.dal je nešto rijetka komplikacija ili ne to nitko ovdje nije stručan za procijeniti,a ti također ne znaš da li će tebe baš zapasti da budeš jedna od tih "rijetkih".vjerujem,kao i svima nama,da se nešto desi da si ti mogla bit u bolnici ,a nisi bila, da bi se živa pojela.pa tako ako ti pukne vodenjak ti kreni polako put bolnice,tamo uvijek možeš pregovarati i još šetati ako je sve ok.
    ja sam imala trudove neredovite 2 dana doma,kasno drugi dan mi je pukao vodenjak i ja sam se polako oprala i spremila i 3 sata nakon puknuća došla u bolnicu.imala sam svoje trudove koji su se odmah pojačali i bili prilično nepodnošljivi.tamo sam se nekako osjećala sigurnije.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Možda nisam baš jasno napisala ja sam u drugom porodu čekala da trudovi postanu jaki i redoviti,trebalo je sedam sati od kada je pukao vodenjak da se to dogodi.U bolnicu sam došla sedam sati nakon što je vodenjak puknuo(još barem tri sata prerano po meni ).

A prvi put nisam imala izbora jel sam već bila u bolnici ,hospitalizirana nekoliko tjedana prije.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ja sam 10 dana prije termina bila otvorena 2 prsta, ušće nestalo, rodila 3 dana prije termina, pukao vodenjak, odmah otišla u bolnicu, otvorena 4 cm bez ikakvih trudova i bolova, u roku sat-dva dobila prve bezbolne trudove, pa su se pojačavali i 6 sati nakon prvog truda rodila.
    Kad sam bila otvorena 7 cm dali mi kao malo dripa, ne znam zašto, nisu me pitali, ljuta sam kad se toga sjetim, ali uglavnom nekako nije bilo prestrašno, prošlo je relativno brzo i sve ok, pa eto...
    Kod mene je grlić inače bio skraćen, i sve skupa je značilo ipak brži porod.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •