-
Kako naplatiti neplaćeni prekovremeni rad?
dakle moj muž radi u državnoj firmi i u zadnjih mjesec i nešto dana dosta je radio prekovremeno, čak mislim ponekad i više od onih dopuštenih 10 prekovremenih sati tjedno, i to zbog povećanja opsega posla.
naravno, taj rad mu nitko nije posebno honorirao, a vidim po Kolektivnom ugovoru da ima pravo na 50% plaće za prekovremeni rad (kako se to već računa).
s obzirom da je vodio evidenciju koliko sati je koji dan radio prekovremeno, može li i kako tražiti da mu se taj rad plati?
(evo samo za primjer kako ga izrabljuju, jučer je bio na službenom putu u osijeku, radio tamo cijeli dan, kući stigao u pola 1 ujutro.
u 3 ujutro je ustao i otišao na avion za split u 5.20, danas će opet raditi većinu dana (preko 8 h) u splitu i navečer avionom doma, a sve to na 2 h sna! i ništa mu se neće dodatno platiti za to, a dnevnica koju dobije, nije honorar!) inače mu je radno vrijeme od 8 do 16 h pon - pet)
-
naša je firma d.d. ne plačaju se trenutno ( već kojih 2 god) prekovremeni, ali se mogu prebaciti u slobodne sate, dane. Kaj se tiče službenih puta, kad dečki idu na njega ne dobijaju prekovremeni, već dnevnicu uz plaču.
-
ali dnevnica po zakonu nije honorar za dodatni rad, nego samo pokriće povećanih troškova na radu na terenu. ako rad na terenu iznosi prekovremeni broj sati, onda se i to prekovremeno treba platiti sukladno ugovoru o radu i kolektivnom ugovoru.
ja znam da je praksa nekad sasvim druga stvar, ali to je zato što ljudi trpe svašta u strahu da ne izgube posao. mi želimo baš istjerati pravdu.
-
Ako na putnom nalogu navede da je na putu manje od 8 sati, nema pravo na dnevnicu, ali ima pravo na naknadu za prekovremene sate. Ako je na putu od 8 do 12 sati, dobije pola dnevnice, a ako je više od 12 sati, dobije cijelu dnevnicu.
Kada ima pravo na cijelu dnevnicu, nema pravo na naknadu za prekovremene sate. E sad, ima neka caka ako je na putu od 8 do 12 sati, ali sa početkom prije ili povratkom nakon radnog vremena - mislim da samo tada ima pravo na prekovremene. U ovo zadnje nisam sigurna, ali mislim da je tako.
-
aha, ok.
ova info koju ja imam je sa moj-posao iz rubrike "pravnik odgovara" tak nešto.
no dobro, nebitno za terenski rad, dobije on uvijek cijelu dnevnicu jer obično bude po cijeli dan - od jutra do večeri - na putu. ili po 2-3 dana nekad.
ja u biti želim da naplatimo "obične" prekovremene sate.
-
-
Pitanjce.
Od početka školske godine radim duplu normu jer je kolegica na bolovanju zbog smrti svoga sina. Tek sam ovih dana saznala da smije biti samo 10 sati prekovremenih i da mi onda nešto neće isplatiti, ili prekovreme ili prilagođene ili... tko zna.
Koja su moja prava? Sve je uredno evidentirano u dnevnicima, knjizi zamjena... Što mi je činiti ne dobijem li plaćene sve prekovremene?
-
Osoblje foruma
Moraju ti isplatiti kroz sljedeće mjesece s tim što će ti svaki mjesec maksimalno "napuniti" (dakle iskoristit će mjesece u kojem su blagdani, praznici i sl. u kojima ni inače nemaš previše prekovremenih), tako da se isplata može rastegnuti i na cijelu šk. god. nažalost.
Na svojoj sam koži osjetila da na to treba jako paziti.
-
Po članku 50inekom KU za drž. služb. i namj. kada je radnik na službenom putu više od 8 sati a manje od 12 ima pravo na naknadu za prekovremene sate. Npr. ako je radno vrijeme 8-16, a on ode u 5,00 na put i vrati se u 14,00 a sa posla ode u 16,00 ima pravo na ''pola'' dnevnice i 3 sata prekovremenog rada.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma