Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Kako naplatiti neplaćeni prekovremeni rad?

Tami25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Kako naplatiti neplaćeni prekovremeni rad?

dakle moj muž radi u državnoj firmi i u zadnjih mjesec i nešto dana dosta je radio prekovremeno, čak mislim ponekad i više od onih dopuštenih 10 prekovremenih sati tjedno, i to zbog povećanja opsega posla.
    naravno, taj rad mu nitko nije posebno honorirao, a vidim po Kolektivnom ugovoru da ima pravo na 50% plaće za prekovremeni rad (kako se to već računa).
    s obzirom da je vodio evidenciju koliko sati je koji dan radio prekovremeno, može li i kako tražiti da mu se taj rad plati?

(evo samo za primjer kako ga izrabljuju, jučer je bio na službenom putu u osijeku, radio tamo cijeli dan, kući stigao u pola 1 ujutro.
    u 3 ujutro je ustao i otišao na avion za split u 5.20, danas će opet raditi većinu dana (preko 8 h) u splitu i navečer avionom doma, a sve to na 2 h sna! i ništa mu se neće dodatno platiti za to, a dnevnica koju dobije, nije honorar!) inače mu je radno vrijeme od 8 do 16 h pon - pet)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

naša je firma d.d. ne plačaju se trenutno ( već kojih 2 god) prekovremeni, ali se mogu prebaciti u slobodne sate, dane. Kaj se tiče službenih puta, kad dečki idu na njega ne dobijaju prekovremeni, već dnevnicu uz plaču.

Tami25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ali dnevnica po zakonu nije honorar za dodatni rad, nego samo pokriće povećanih troškova na radu na terenu. ako rad na terenu iznosi prekovremeni broj sati, onda se i to prekovremeno treba platiti sukladno ugovoru o radu i kolektivnom ugovoru.
    ja znam da je praksa nekad sasvim druga stvar, ali to je zato što ljudi trpe svašta u strahu da ne izgube posao. mi želimo baš istjerati pravdu.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ako na putnom nalogu navede da je na putu manje od 8 sati, nema pravo na dnevnicu, ali ima pravo na naknadu za prekovremene sate. Ako je na putu od 8 do 12 sati, dobije pola dnevnice, a ako je više od 12 sati, dobije cijelu dnevnicu.
    Kada ima pravo na cijelu dnevnicu, nema pravo na naknadu za prekovremene sate. E sad, ima neka caka ako je na putu od 8 do 12 sati, ali sa početkom prije ili povratkom nakon radnog vremena - mislim da samo tada ima pravo na prekovremene. U ovo zadnje nisam sigurna, ali mislim da je tako.

Tami25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

aha, ok.
    ova info koju ja imam je sa moj-posao iz rubrike "pravnik odgovara" tak nešto.
    no dobro, nebitno za terenski rad, dobije on uvijek cijelu dnevnicu jer obično bude po cijeli dan - od jutra do večeri - na putu. ili po 2-3 dana nekad.
    ja u biti želim da naplatimo "obične" prekovremene sate.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ak je na putu cijeli dan, to je dnevnica koju dobije povrh plaće. Prekovremeni su kad je na redovnom poslu, a ostaje duže od 8 sati. Znam da neka min. to ne plaćaju jer jednostavno neće, baš ih briga . Čak neke uprave u istom min plaćaju, a neke ne, ovisno o šefu.
    Na sudu bi sigurno prolo, ako čuva dokaze da je radio prekovremeno, samo to se ljudima ne da i tak prolazi...

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pitanjce.

Od početka školske godine radim duplu normu jer je kolegica na bolovanju zbog smrti svoga sina. Tek sam ovih dana saznala da smije biti samo 10 sati prekovremenih i da mi onda nešto neće isplatiti, ili prekovreme ili prilagođene ili... tko zna.

Koja su moja prava? Sve je uredno evidentirano u dnevnicima, knjizi zamjena... Što mi je činiti ne dobijem li plaćene sve prekovremene?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moraju ti isplatiti kroz sljedeće mjesece s tim što će ti svaki mjesec maksimalno "napuniti" (dakle iskoristit će mjesece u kojem su blagdani, praznici i sl. u kojima ni inače nemaš previše prekovremenih), tako da se isplata može rastegnuti i na cijelu šk. god. nažalost.
    Na svojoj sam koži osjetila da na to treba jako paziti.

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Po članku 50inekom KU za drž. služb. i namj. kada je radnik na službenom putu više od 8 sati a manje od 12 ima pravo na naknadu za prekovremene sate. Npr. ako je radno vrijeme 8-16, a on ode u 5,00 na put i vrati se u 14,00 a sa posla ode u 16,00 ima pravo na ''pola'' dnevnice i 3 sata prekovremenog rada.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •