Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 57

Tema: Pretjeruje li se ipak malo.....?!

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno Pretjeruje li se ipak malo.....?!

Ovih je dana većina dječice krenula u vrtić,
    nekima adaptacija ide dobro, neki plaču, neki ne žele ni ući u nj, neki plaću čim dođu kasnije se smire pa im bude lijepo,
    i tako, svako dijete reagira na neki svoj način...

Čitam ovih dana dosta po forumima, pa si mislim jel ipak roditelji malo previše drame oko tog odlaska u vrtić?
    Mislim, i moja mala krenula u utorak, al nije mi sad to neki šok da bi padala u nesvijes u hodniku vrtića..... :/
    Nikome se nije lako odvojiti od svog djeteta, znam, ja sam sa svojom curkom doma već tri godine, stalno smo zajedno, ali ipak sad je krenula u vrtić i uvjerena sam da će joj biti sve samo ne ružno/loše....

Jel mislim, da će dijete teže prihvatiti odlazal u vrtić ako smo mi zabrinuti, dižemo paniku, pa stalno dal će mu tamo biti dosadno, jel će ga tko udariti, kaj će jesti.............

Što vi mislite?

Neznam jel mi tema na pravome mjestu, ako nije, premjestite...

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ja nemam iskustva pa ovako napamet govorim

mislim da im osjetljive djece i osjetljivih roditelja
    i mislim da je što se polaska u vrtić tiče to najgora kombinacija (kad su oboje osjetljivi)

al isto tako ne mislim da su jedni ili drugi namjerno takvi, to je jadnostvano tako, netko to teško podnosi...

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Potpisujem betty.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa
    i mislim da je što se polaska u vrtić tiče to najgora kombinacija (kad su oboje osjetljivi)

al isto tako ne mislim da su jedni ili drugi namjerno takvi, to je jadnostvano tako, netko to teško podnosi...

da, ali mi smo ti koji bi trebali biti podrška djetetu u tom trenutku, pa nekako pregrmit to sve skupa bez da dijete osjeti našu nervozu....

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj daisy may prvotno napisa

da, ali mi smo ti koji bi trebali biti podrška djetetu u tom trenutku, pa nekako pregrmit to sve skupa bez da dijete osjeti našu nervozu....
    X na daisy

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja si osobno ne mogu zamisliti situaciju kada netko napiše da dijete ne prihvaća vrtić u toj mjeri da ga ispiše iz vrtića.
    Ja doduše imam sreće da mi nismo imali drame oko vrtića.
    Meni je bilo teško, ali sma i bila sretna što imam izbora da djecu ipak ostavljam u stručnim rukama a za tako malo novaca.
    Ali gore opisana situacija mi je nezamisliva. Što bih ja recimo napravila da sam imala takvo dijete??
    Ne znam na koji način bih si priuštila da dijete u toj situaciji ispišem iz vrtića? Kome bih ga ostavila? Što ti ljudi tada ne idu na posao? Jednostavno ne razumijem.
    Znam da ima lako i manje lako prilagodljive djece,a li ovo mi je stvarno nešto apstraktno!
    I neka me netko sada opali po glavi, ali mislim da su u takvim situacijama i roditelji malo krivi jer puno oko toga drame.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ljudi su razliciti.
    Ne treba suditi o drugima na taj nacin, svatko se s trenutkom odvajanja nosi na svoj nacin.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

glupo mi je govoriti bez iskustva...
    prije cca godinu i pol kad je mali od kolegice s posla kretao u vrtić oni su to strahovito teško podnijeli (ispisali su ga) a ja sam se zgražala i govorila da bih ga samo šutnula i zavorila vrata
    danas kad sam majka ne mislim tako...

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali definitivno stoji da dijete osjeti našu zabrinutost i nepovjerenje i to mu otežava prilagodbu. O tome treba voditi racuna...

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da, svatko se nosi na svoj način, ali..
    Ima situacija u kojima čovjek sebe treba staviti na drugo mjesto. Ovo je jedna od tih - moramo zaboraviti koliko je nama teško, mislim da nitko nije ravnodušan kada dijete ostavlja prvi puta u vrtiću, ali djetetu je puno lakše ako se mora nositi samo sa svojim emocijama, a ne još i sa našim.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    ali definitivno stoji da dijete osjeti našu zabrinutost i nepovjerenje i to mu otežava prilagodbu. O tome treba voditi racuna...
    tako je,

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Danas sam u fazi potpisivanja..
    Sa ovim se zaista slažem i iz iskustva (što osobnog što promatrajući djecu i roditelje iz naše grupe) mogu reći da što roditelji više dramatiziraju to klinci teže prihvaćaju ...

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam jucer sretna izasla iz vrtica jer je zelio ostati (doduse nakon sat ipol kad sam dosla po njega docekao me u krokodilskim suzama), ali danas sam i ja placuci isla kuci jer nikako nije htio da ja odem.

Ne dramim ni oko cega, ali je isto puuuno teze ostaviti dijete u suzama, nego ga ostaviti kad on daje pusu za rastanak.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Potpis.
    I sad kad Jakov sa 8 mjeseci kreće na čuvanje ja se smješkam i kažem, on je prilagodljiva beba, teta je super, sve će biti ok, važno je da je cijela obitelj zadovoljna (i sita), a ne samo da smo zajedno 24/7.
    Tako sam se postavila, samo da me Jakov ne razuvjeri
    Ozbiljno, ne želim da on osjeti moju nelagodu, moj strah. Pa ga onda ne smije ni biti (jer je teško pred djetetom skriti emocije)

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Mum2Be prvotno napisa
    jer nikako nije htio da ja odem.

.
    Ovo ja sam htjela naglasiti jer se njemu u biti i vrtic i tete i djeca svidaju, ali ne zeli da ga ostavim.

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Mum2Be prvotno napisa
    Ja sam jucer sretna izasla iz vrtica jer je zelio ostati (doduse nakon sat ipol kad sam dosla po njega docekao me u krokodilskim suzama), ali danas sam i ja placuci isla kuci jer nikako nije htio da ja odem.

Ne dramim ni oko cega, ali je isto puuuno teze ostaviti dijete u suzama, nego ga ostaviti kad on daje pusu za rastanak.
    Moj F ima iza sebe 2 godine jaslica i tek pred kraj prosle "jaslicke" godine znaci u svibnju/lipnju ove godine smo dosle do faze puse za rastanak! Nije bilo suza i plača i drame ali kažem sve do nedavno nije bilo ni puse - jednostavno bok i mahanje kroz prozor. Bez emocionalnih opraštanja...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja osobno vjerujem da u ovim jaslicarskim godinama rastanci trebaju biti kratki i konkretni: pusa, teti na ruke, mah, mah i odlazak.

Ja tocno vidim F u ocima, kada se zbog neke moje zaboravnosti moram zadrzati minutu kako joj raste nada da cu ju odvesti sa sobom.
    Kasnije, kada su veci onda ih, naravno, necemo ostavljati u teskim suzama i bacanju po podu, onda mogu razumijeti sve nase argumente, ali kada su mali najbolje razumiju da moramo otici kada stvarno i odemo

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

prije cca godinu i pol kad je mali od kolegice s posla kretao u vrtić oni su to strahovito teško podnijeli (ispisali su ga)
    I tko je onda čuvao dijete?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    prije cca godinu i pol kad je mali od kolegice s posla kretao u vrtić oni su to strahovito teško podnijeli (ispisali su ga)
    I tko je onda čuvao dijete?
    baka
    premda, i ja još uvijek mislim da ima nešto u tome kako se postavi na početku, sigurna sam da dijete osjeti majčinu frustraciju, govorim o onoj "antefrustraciji", tj. kad je mama unaprijed zabrinuta

to me podsjeća na odlazak doktoru i priče o pikanju...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moje dijete ima 21 mjesec, do sada ga je čuvala baka.
    Od utorka je krenuo u jaslice. Moji osjećaji i razmišljanja vezani uz polazak u jaslice bili su isključivo pozitivni - i mislim da sam ih uspješno prenijela i na dijete. On inače obožava djecu, igru, prilično je samostalan u smislu da ni za koga nije pretjerano vezan, još ne priča. U grupi je sa još 18-tero dječice, on je najmlađi. Sva djeca osim jednog dječaka neprestano plaču i dozivaju mame. Prvi dan je moj malac sa oduševljenjem i velikim uzbuđenjem proveo vrijeme u jaslicama (ja sam čitavo vrijeme bila s njim). Kad je došlo vrijeme doručka i ručka prvi je sjeo za stol, tete su krenule stavljati slinčeke – on se pobunio jer slinček ne podnosi, one su inzistirale u nekoliko navrata i na kraju sam ih zamolila da ostane bez njega. Jeo je. Drugo jutro čim se ustao odjurio je prema vratima i pokazivao da želi ići u jaslice. Bila sam s njim 1 sat, pokupila ga nakon ručka – na bradi je imao krvavu ogrebotinu, te crvenilo iza vratića – rezultat borbe sa slinčekom i tetom. Naravno, nije jeo. Slijedeći dan sam zamolila da mu ne stavljaju slinček, jer je to jedina stvar koju tamo ne voli i ne želim da mu se zbog toga zamjere jaslice – teta je promijenila izraz lica, ali je ipak nakon dodatnog argumentiranja prihvatila taj prijedlog. Ipak, dijete nije htjelo za stol i nije ništa jeo – šteta je već počinjena. Trebam li spomenuti da se ni danas nije približio stolu i da nije jeo?
    Odmah prvi dan su tete dječici (najstarije će u siječnju navršiti 3 godine) stavile na stol čašu punu našiljenih drvenih olovaka – neka djeca svoju tugu izražavaju bijesom – našiljene olovke su u takvom okruženju potencijalno oružje. Teta se opravdala riječima – prvi je dan, svi plaču, hoćeš ih nekako smiriti pa pokušavaš sa svim. :?
    Ujutro dobivaju kakao, čaj, mlijeko iz kojih se doslovno diže para koliko su vrući – tri jutra sam na to ukazivala tetama – treće jutro je spremačica koja poslužuje hranu rekla da djeca moraju pričekati da se ohladi???? :shock:
    Pod je prekriven sićušnim kockicama koja djeca bez ikakvih problema mogu staviti u usta i progutati – takvih kockica ima nekoliko kutija. Također su djeca prvi dan na podu pronašla nekoliko kamenčića i 2 sitna gumba.
    Tete nisu ostvarile nikakav kontakt s djecom, već su odmah krenule sa strogoćom i uvođenjem reda, obraćaju im se oštrim glasovima, naređuju, nasilno posjedaju za stol, forsiraju slinčeke, čak ne daju djeci tješilice (stvari koje su mame donijele od kuće: dude, medeke, krpice itd...), ne nude ih vodom (dakle svi stalno plaču i u prostoriji je prilično toplo)... Iako je grupa skroz nova i nijedno dijete do sada nije pohađalo jaslice, dozvolile su da samo 4 mame budu s djecom prvi dan (na kraju smo bile samo ja i još jedna mama), drugi dan sam se već osjećala kao smetnja. Dakle, 19-tero djece je ostavljeno u nepoznatom prostoru s nepoznatim ljudima, ne razumiju zašto, samo im je teško i neprestano plaču i dozivaju mame, nitko ih ne utješi, podigne, pomazi.... Danas je 4-dan, situacija je identična prvom...
    Iako je moje dijete svako jutro dosad pokazivalo interes za odlaskom u jaslice, vrlo blizu sam toga da ga ispišem i potražim alternativu jer zbog svega gore navedenog ne mislim da mi je dijete tamo sigurno.

Dakle, dramim li previše?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I zaboravih još: za vrijeme mog boravka tamo nerijetko sam čula jednu od teta kako kaže drugoj: "Pusti ga da tuli, nemoj ga dirati, on mora otuliti svoje!" - u situaciji kad se dijete plačući valja po podu. Ista teta djetetu koje plače i moli ju "Pocuvaj me majo!" strogim glasom kaže "Neću te nositi zato jer plačeš!". :shock:

Pa što se tamo događa dok nitko od roditelja nije prisutan???

I kako će, pobogu, ta dječica zavoljet jaslice?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

kinka, mogu reći samo da mi je jako žao što ste dobili takve tete i mogu garantirati da definitivno velika većina nije takva...

ok, svi znamo da 2 čovjeka sa 19 tužnih, neutješnih, uglavnom bespomoćnih jednogodišnjaka nikako ne mogu postići da svako dijete prime, zagrle, utješe, a uz to i nahrane, premotaju, umiju itd. jer svaka ima samo po 2 ruke... i to je jedna žalosna činjenica po našim jaslicama.... ALI - doista...tete koje si dopuštaju ovako grub nastup pred roditeljima naravno da ne ulijevaju zabrinutom roditelju ni najmanje povjerenja i smirenosti, već sasvim protivno...i ništa ih ne opravdava za takvu komunikaciju s djecom
    primjetite li i idućih dana takvo postupanje, porazgovarajte s njima o tome što vam smeta, a ako ne pomogne, odite ravnateljici

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa
    Ljudi su razliciti.
    Ne treba suditi o drugima na taj nacin, svatko se s trenutkom odvajanja nosi na svoj nacin.
    1001 x

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Prije sam napisala duuugi post, pa ga zabunom obrisala, pokušati ću rekonstruirati.
    Dakle ovo su činjenice s kojima se u svakom slučaju slažem:
    betty blue:
    ja nemam iskustva pa ovako napamet govorim
    daisy may:
    Jel mislim, da će dijete teže prihvatiti odlazal u vrtić ako smo mi zabrinuti, dižemo paniku, pa stalno dal će mu tamo biti dosadno, jel će ga tko udariti, kaj će jesti.............
    Lucija Ellen:
    Ljudi su razliciti.
    To je dakle teorija, a u praksi je naš vrtić - jedini kojeg imamo jednak opisu koji je dala kinka. Tete isto tako.
    Slijedeći problem je što sam ja roditelj koji nikako ne može podnjeti da je dijete tužno i da plače, ako za to stvarno ne postoji neki debeli razlog.
    Problem je također što sam ja spremna u takvoj situaciji ići i "glavom koz zid". Što to znači? Znači da znam da bih bila spremna u krajnjem slučaju dati i otkaz u slučaju da mi nema tko čuvati dijete, a prilagodba ne ide nikako i teška je i nema pomaka na bolje.
    Ok, večina će pomisliti, em sam bedasta, em naivna, em pričam gluposti, em ne bih dala otkaz da nemam zaleđe u lovi,...
    Naravno svatko od nas negdje dođe pred zid i naravno da samohrani roditelj čije dijete uz to nema npr. tko čuvati neče dati otkaz i biti doma s djetetom, jer mu je onda ugrožena egzistencija.
    Hoću reči, vjerujem da ima stvarno djece kojoj ne odgovara vrtić, ali ono totalno ne odgovara. Kad bih došla u situaciju da je moje dijete baš jedno od te rijetke djece, okrenula bih brda i doline da pronađem drugi način, drugi model koji bi nam odgovarao, pa i pod cijenu svojeg ostanka kod kuće. (Što bi naravno bio ogroman financijski problem).
    Inače i moje dijete će jednog dana krenuti u vrtić, ali se nadam da ne prije nego što ocijenim da je spreman, a spreman bi kod mene značilo da ima puno veču potrebu za društvom nego za mamom ili drugom bliskom osobom.
    I da, očito sam osoba koja radi drame oko vrtića i to priznajem. Radim ja drame i oko nekih drugih stvari.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moje dijete još neko vrijeme čuva baka, pa kreće u vrtić. nadam se da će proći bez većih drama, ali naravno da se (valjda kao i svaka druga majka) neću reći bojim, ali ću sigurno razmišljati kako se drugi ponašaju prema njoj, da li će teta zapaziti da joj nešto treba, da li se upiškila ili sl. ali s druge strane mi je drago da će biti sa svojim vršnjacima i igrati se i komunicirati, što doma nikako nema, pa ću joj probati olakšati koliko mogu...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

daisy may, velika je stvar i u godinama. Tvoje dijete ima 3 godine, a mnoga djeca kreću u jaslice sa godinu dana. To je razlika kao nebo i zemlja. Mi smo prvi pokušaj vrtića imali sa tri godine i ispisali dijete radi bolesti, a sad imamo novi pokušaj sa pet godina. I to je nebo i zemlja, i u tome kako se dijete osjeća, i kako se mi osjećamo.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nikad nisam shvatila korist od ove rečenice. Ja tu samo čujem:"Vi ste krivi što je nesretan."
    I potpis na Luciju Ellenu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da je puno i u tetama. Mislim da bih bila puno nemirnija da su onakve kakve opisuje kinka.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

M. ne ide u vrtić pa nemam osobnog iskustva s vrićem/jaslicama, ali...
    Kad sam počela raditi čuvao ju je tata (nekako smo usklađivali smjene), a prema potrebi su uskakali i roditelji od MM-a (s kojima živimo).
    Rijetko sam je ostavljala sa svojom mamom koja živi malo dalje i ne viđa se s M. svakodnevno. Zašto - jer M. nije htjela. Ja jednostavno ne mogu raditi ako znam da mi dijete cijelo vrijeme plače. A tako je često bilo dok je ona bila kod moje mame. Ona nju voli, zna da je to none, ali neće ostat kod nje i gotovo. Sad, ne mogu ni zamislitio kako bi izgledalo da je trebala ostati u jaslicama sa tetom koju uopće ne poznaje i koja joj zasigurno ne bi posvetila toliko pažnje kao moja mama :/

Uskoro ću opet na porodiljski tako da M. i ovu godinu ostaje doma. Svakodnevno svjedočim čuđenju ljudi oko sebe kojima nije jasno zašto M. ne krene u vrtić jer "kako ću ja doma s dvoje djece" :? A meni pak nije jasno zašto bi moje dijete išlo u vrtić ako sam ja doma, s malom bebom, pa šta?

Zato, dramili bi sigurno i uopće ne mislim da bi to bilo pretjerivanje ili bez razloga. M. je takvo dijete, a ja sam takva mama.

Imamo i prikladnu majicu s natpisom "Sweet drama queen"

Ineska avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    daisy may, velika je stvar i u godinama. Tvoje dijete ima 3 godine, a mnoga djeca kreću u jaslice sa godinu dana. To je razlika kao nebo i zemlja. Mi smo prvi pokušaj vrtića imali sa tri godine i ispisali dijete radi bolesti, a sad imamo novi pokušaj sa pet godina. I to je nebo i zemlja, i u tome kako se dijete osjeća, i kako se mi osjećamo.
    potpis kao kuća

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ima puno u našoj reakciji ali ne znaju sve mame kako se treba postaviti prema djetetu kad kreće u vrtić. Teško da neka mama želi svoje dijete učiniti nesigurnim i nesretnim jer se isto tako i ona osjeća.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naravno da roditelji to ne rade svjesno...isto tako nema koristi negirati da je odnos izmedju roditelja i djeteta dvosmjeran proces, pa ako smo mi zabrinuti i nesretni kada vidimo da je ono tužno i plače, na isti način je i dijete zabrinuto kada vidi da smo mi nesretni, nesigurni, zabrinuti. To nije samo pitanje vrtica vec i odlaska lijecniku, skole i tisucu drugih svakodnevnih situacija.
    Dakle, nije poanta nabijanja osjecaja krivnje nego da roditelj koji zeli raditi na sebi osvijesti na koji nacin njegovo ponasanje utjece na djetetovo (i obratno, naravno).

a ove horor tete koje opisujete vjerojatno imaju svoju strucnu sluzbu ili ravnateljicu s kojima svakako treba razgovarati.

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

slažem se da smo svi različiti i da različito reagiramo u istim situacijama
    ptičice idu tek dva dana i nemamo nekih problema niti drama
    pričala sam im o vrtiću puna oduševljenja,govorila im kako se zove vrtić,tete,kako će se igrati s djecom i uživati
    oni su tako i prihvatili vrtić (barem prva dva dana)
    ja sam izlazila suzeći i s knedlom u grlu
    zato što se razdvajamo,zato što je počeo novi period u njihovom životu,zato što su ušli u sustav,zato što u toj razdvojenosti neću vidjeti kako rade neke stvari prvi put.......zato što se s jedne strane veselim povratku na posao,a s druge se osjećam ko zadnja nemajka zbog toga veselja
    da plaču sasvim sigurno bi se osjećala još gore

mislim da ne dramim ja ću sasvim sigurno cmoljiti kad krenu u prvi razred,pa u peti,pa u srednju... ja sam cmoljava mama

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj MIJA 32 prvotno napisa
    slažem se da smo svi različiti i da različito reagiramo u istim situacijama
    ptičice idu tek dva dana i nemamo nekih problema niti drama
    pričala sam im o vrtiću puna oduševljenja,govorila im kako se zove vrtić,tete,kako će se igrati s djecom i uživati
    oni su tako i prihvatili vrtić (barem prva dva dana)
    ja sam izlazila suzeći i s knedlom u grlu
    zato što se razdvajamo,zato što je počeo novi period u njihovom životu,zato što su ušli u sustav,zato što u toj razdvojenosti neću vidjeti kako rade neke stvari prvi put.......zato što se s jedne strane veselim povratku na posao,a s druge se osjećam ko zadnja nemajka zbog toga veselja
    da plaču sasvim sigurno bi se osjećala još gore

mislim da ne dramim ja ću sasvim sigurno cmoljiti kad krenu u prvi razred,pa u peti,pa u srednju... ja sam cmoljava mama
    a cmoljenje na predstavi na kraju prve vrtičke godine, kad shvatiš koliko su narasli i promjenili se u tih desetak mejesci?

ja sam ridala ko kišna godina na toj predstavi kod T i već se sad pripremam da će isto bit kod J....

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

samo sam došla zahvaliti nebu i zemlji na tetama od M koje su sve suprotno od ovog opisanog u kinkinom postu.

i mi smo od utorka u jaslicama.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

mi smo super prošli s jaslicama.malo zna zaplakati kada odlazim ali to radi i kada ostaje kod baka i s tatom.bit je u tome da ja odlazim pa u jaslice ide brza predaja, plaće minutu i gotovo.sve super.voli djecu.tete su super.on je imao vatreno krštenje s jaslicama u ljetnim dežurama jer je bio bolestan cijeli 5 i 6 mjesec pa nije ni išao prije. navikao se da su svaki drugi tjedan druge tete i nije ga to uopće diralo.
    znao je doći kući ugrižen,ogreban,udaren a sada i on to zna napraviti drugima u borbi oko nećega.naučio od drugih.
    nismo uopće išli na adaptaciju,jer je kretao u 4 mjesecu i nisu mi dali.ostao je odmah od 8-14 h.
    neznam imam valjda sreće s tetama a i ja sam uzivala u vrtiću kada sam bila mala i meni je to nešto super.
    nije mi razdvajanje s njim i ostavljanje u vrtiću teško palo,fali mi ali vidim koliko je on veseliji jer ima djece i koliko novih stvari zna.počeo je sve jesti a kod kuće to nije htio.
    neznam ali ja sam trenutno oduševljena.

kinka stvarno neznam kakve su to tete.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Evo na temi o vrtiću sam našla post od MGrubi, nadam se da se ne ljuti što sam ga tu kopirala:
    takva ti je bila i moja
    cijelo je vrijeme držala svoju torbicu uza sebe i čekala me
    pala je u depresiju, nije se smijala čitav dan, gledala u prazno ...

ispisali smo je, MM dao otkaz jer je moja plaća veča
    trebalo ej 2 tjedna da dođe sebi, da se opet počne smijat
    To je točno teška adaptacija o kakvoj ja govorim. Evo to je slučaj kad bih ja postupila jednako, ako ne bi bilo druge, dala bih otkaz i čuvala dijete.
    Da li je to previše drame, ili zdrav razum, ne znam? :/

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Evo na temi o vrtiću sam našla post od MGrubi, nadam se da se ne ljuti što sam ga tu kopirala:
    takva ti je bila i moja
    cijelo je vrijeme držala svoju torbicu uza sebe i čekala me
    pala je u depresiju, nije se smijala čitav dan, gledala u prazno ...

ispisali smo je, MM dao otkaz jer je moja plaća veča
    trebalo ej 2 tjedna da dođe sebi, da se opet počne smijat
    To je točno teška adaptacija o kakvoj ja govorim. Evo to je slučaj kad bih ja postupila jednako, ako ne bi bilo druge, dala bih otkaz i čuvala dijete.
    Da li je to previše drame, ili zdrav razum, ne znam? :/
    Mislim da je to ekstreman slučaj, i hvala Bogu nema ih puno.
    U takvom slučaju, da je moje dijete toliko nesretno, i ja bi razmišljala i o toj opciji.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Re: Pretjeruje li se ipak malo.....?!

Citiraj daisy may prvotno napisa
    Ovih je dana većina dječice krenula u vrtić,
    nekima adaptacija ide dobro, neki plaču, neki ne žele ni ući u nj, neki plaću čim dođu kasnije se smire pa im bude lijepo,
    i tako, svako dijete reagira na neki svoj način...

Čitam ovih dana dosta po forumima, pa si mislim jel ipak roditelji malo previše drame oko tog odlaska u vrtić?

Što vi mislite?

mi smo imali jako tešku adaptaciju, mala je dosta vezana za mene i ostanak u vrtiću joj je bio popriličan šok (kao i meni)...problem je bio i u tome što je tu prvu godinu dosta pobolijevala, pa je onda svaki čas bila kući...uvijek sam razbijala glavu na poslu da li je mala žedna, gladna, pospana, hoće li mi zafibrat tamo jer joj nos malo curi i slično....a njih 31 dijete u grupi na jednu tetu (uz samo dva sata preklapanja)....
    mislim da je polazak u vrtić za svako dijete velika stvar i velika promjena u njegovom životu i nije mi čudno ako roditelji "drame" radi toga, jer večini djece ti prvi dani u vrtiću ipak teško padnu, baš kao i roditeljima......

eh, još nešto, ovi tjedan sam uzela godišnji tako da mojoj prinčipesi ne padne baš teško ponovni odlazak u vrtić (jer ovo se ljeto naučila spavati do 10-11), a također imamo 15-tak nove djece u grupi, tako da sam malo više bila prisutna u vrtiću ....uglavnom, želim samo reči bravo za tete...od tih 15-tak nove djece samo jedno jedino dijete je plakalo prvi dan....ma svaka im čast (našim tetama)...ma da vidite kako ih paze kad su na dvorištu

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

isto ko sto je netko vec napisao, nije isto dat dijete u vrtic sa 3 god, 1 god, il 18 mj kad je izrazen strah od odvajanja... i ovisi jos o tisucu drugih okolnosti, i moje misljenje je da nema smisla sudit drugima, svako zna najbolje za svoje dijete. nekom je nezamislivo jedno, nekom nesto drugo. netko ostavi bebu od 1o dana da cuva baka, mog malca nitko nikad nije cuvao osim mene i tate a ima 19 mjeseci... ja sam prva dva dana adaptacije bas bila sretna tj. veselila se kaj ce ic u jaslice, a 3 - 4 mi je stvarno bilo tesko, al nisam mu to dala do znanja. vec 4 dan tete su ga hvalile kak je bio super, " tjesio " malenog koji je plakao - dodavao mu je dudu i pokazivao autice, a dan prije nisam ga uopce cula da place i onda dosla gore, on nije vristao nego je tiho jecao i suze padale i naravno da nisam bila odusevljena s pomisli da ga sutra ujutro opet vodim i da mu dan zapocne sa suzama i ne znam zakaj je to drama.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Istina je da nas djeca osjecaju. Vjerojatno i vise nego smo mi to sami sebi spremni priznati.
    V je isao godinu dana u jaslice. Obozavao je i tete i djecu.
    Danas smo dosli u vrtic, u grupu u kojoj je nekoliko djevojcica i djecaka iz njegove jaslicke grupe.
    Ali kad sam vidjela tetu, ja sam progutala knedlu. Pa je ondak i V progutao knedlu i morali smo se oprastati neko vrijeme.
    Drugu tetu sam upoznala prije. Ali ovu nisam. Ima zena stikle, minic i grudi joj ispadaju iz dekoltea. Vise mi pristaje u RC nego u vrtic.

Mali Medo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    zašto bi moje dijete išlo u vrtić ako sam ja doma, s malom bebom, pa šta?
    Moja mrvica će i dalje ići u vrtić kad dođe beba, jer ja mu sigurno neću moći pokraj male bebe posvetiti dovoljno pažnje i mislim da će mu bolje biti sa svojim vršnjacima. A kad dođe doma odvojit ću vrijeme samo za njega.

Vezano uz dramu:
    Mi smo uspijeli postići dogovor sa I. da kad dođe u vrtić da da pusu, mahne i ne plače.
    I stvarno tako i je, kad ga dovedeš da ti pusu, kaže pa-pa i ode u sobu.
    Ima dvije godine...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Mali Medo prvotno napisa
    Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    zašto bi moje dijete išlo u vrtić ako sam ja doma, s malom bebom, pa šta?
    Moja mrvica će i dalje ići u vrtić kad dođe beba, jer ja mu sigurno neću moći pokraj male bebe posvetiti dovoljno pažnje i mislim da će mu bolje biti sa svojim vršnjacima. A kad dođe doma odvojit ću vrijeme samo za njega.
    Ok, ali M. nije ni dosad išla u vrtić pa ne vidim razloga zašto bi je sada upisivala. Mislim da bi to samo otežalo situaciju - dolazi beba, a ona mora ići iz kuće :/
    A da će biti posla - biti će. Ipak, ne brinem da će itko biti zakinut za pažnju osim možda ja i MM

Mali Medo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ma naravno, ako nije išla da ju nećeš sad "izbaciti".
    Krivo sam te skužila

Znam samo da neki imaju viziju da je bolje da, kad dođe beba, stariju djecu ostave kod kuće (koja su do tada pohađala vrtić), jer je mama doma i može se za sve brinuti!

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

ja sam mama troje djece i mislim da su roditelji danas bolesni na svoju djecu! To je dio života...odvajanje i sazrijevanje. Djeca očito sazriju al roditelj ne...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj kinka prvotno napisa
    Moje dijete ima 21 mjesec, do sada ga je čuvala baka.
    Od utorka je krenuo u jaslice. Moji osjećaji i razmišljanja vezani uz polazak u jaslice bili su isključivo pozitivni - i mislim da sam ih uspješno prenijela i na dijete. On inače obožava djecu, igru, prilično je samostalan u smislu da ni za koga nije pretjerano vezan, još ne priča. U grupi je sa još 18-tero dječice, on je najmlađi. Sva djeca osim jednog dječaka neprestano plaču i dozivaju mame. Prvi dan je moj malac sa oduševljenjem i velikim uzbuđenjem proveo vrijeme u jaslicama (ja sam čitavo vrijeme bila s njim). Kad je došlo vrijeme doručka i ručka prvi je sjeo za stol, tete su krenule stavljati slinčeke – on se pobunio jer slinček ne podnosi, one su inzistirale u nekoliko navrata i na kraju sam ih zamolila da ostane bez njega. Jeo je. Drugo jutro čim se ustao odjurio je prema vratima i pokazivao da želi ići u jaslice. Bila sam s njim 1 sat, pokupila ga nakon ručka – na bradi je imao krvavu ogrebotinu, te crvenilo iza vratića – rezultat borbe sa slinčekom i tetom. Naravno, nije jeo. Slijedeći dan sam zamolila da mu ne stavljaju slinček, jer je to jedina stvar koju tamo ne voli i ne želim da mu se zbog toga zamjere jaslice – teta je promijenila izraz lica, ali je ipak nakon dodatnog argumentiranja prihvatila taj prijedlog. Ipak, dijete nije htjelo za stol i nije ništa jeo – šteta je već počinjena. Trebam li spomenuti da se ni danas nije približio stolu i da nije jeo?
    Odmah prvi dan su tete dječici (najstarije će u siječnju navršiti 3 godine) stavile na stol čašu punu našiljenih drvenih olovaka – neka djeca svoju tugu izražavaju bijesom – našiljene olovke su u takvom okruženju potencijalno oružje. Teta se opravdala riječima – prvi je dan, svi plaču, hoćeš ih nekako smiriti pa pokušavaš sa svim. :?
    Ujutro dobivaju kakao, čaj, mlijeko iz kojih se doslovno diže para koliko su vrući – tri jutra sam na to ukazivala tetama – treće jutro je spremačica koja poslužuje hranu rekla da djeca moraju pričekati da se ohladi???? :shock:
    Pod je prekriven sićušnim kockicama koja djeca bez ikakvih problema mogu staviti u usta i progutati – takvih kockica ima nekoliko kutija. Također su djeca prvi dan na podu pronašla nekoliko kamenčića i 2 sitna gumba.
    Tete nisu ostvarile nikakav kontakt s djecom, već su odmah krenule sa strogoćom i uvođenjem reda, obraćaju im se oštrim glasovima, naređuju, nasilno posjedaju za stol, forsiraju slinčeke, čak ne daju djeci tješilice (stvari koje su mame donijele od kuće: dude, medeke, krpice itd...), ne nude ih vodom (dakle svi stalno plaču i u prostoriji je prilično toplo)... Iako je grupa skroz nova i nijedno dijete do sada nije pohađalo jaslice, dozvolile su da samo 4 mame budu s djecom prvi dan (na kraju smo bile samo ja i još jedna mama), drugi dan sam se već osjećala kao smetnja. Dakle, 19-tero djece je ostavljeno u nepoznatom prostoru s nepoznatim ljudima, ne razumiju zašto, samo im je teško i neprestano plaču i dozivaju mame, nitko ih ne utješi, podigne, pomazi.... Danas je 4-dan, situacija je identična prvom...
    Iako je moje dijete svako jutro dosad pokazivalo interes za odlaskom u jaslice, vrlo blizu sam toga da ga ispišem i potražim alternativu jer zbog svega gore navedenog ne mislim da mi je dijete tamo sigurno.

Dakle, dramim li previše?
    Ovo je strasno, pa gdje je taj vrtic? Privatni ili gradski?

Pa što se tamo događa dok nitko od roditelja nije prisutan???

Stvarno da se bas to zapitas!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

dijametralno suprotno od našeg vrtića. imaš li ikakvu mogućnost promijeniti vrtić?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    dijametralno suprotno od našeg vrtića. imaš li ikakvu mogućnost promijeniti vrtić?
    Kao što sam več napisala naš vrtić je vrlo sličan, pa možda i jednak ovome što opisuje kinka, i to je veliki razlog moje "alergije" na vrtić.
    Što se može učiniti?
    Dakle:
    - vrtić je "gradski" državni, čiji več, nije privatni
    - vrtić je jedini na velikom području, dakle ne možemo ga mijenjati
    - vrtić nije primjenio ništa od "novih" naputaka o prehrani koji bi trebali vrijediti za cijelu Hrvatsku
    - vrtić i dalje tvrdi da sva djeca moraju spavati i da kod njih nema iznimaka
    - prebukirani su
    - ravnateljica nema interesa za poboljšanje
    - i najvažnije, prilikom kontaktiranja nadležne inspekcije, inspektor je izjavio da ako budemo previše pitali, dijete jednostavno neče biti upisano

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Klinka, ovo je strašno.

Na sreću, iz iskustva znam da nije svugdje tako. Kad sam ja bila na adaptaciji sa svojim jasličarem, teta je non-stop imala po jedno dijete u rukama. Jako puno ovisi o tome kakva je teta osoba. I moji su stvarno super prošli adaptaciju i jako vole vrtić.

Ali, i ja sam od početka imala totalno pozitivan stav oko jaslica i nisam ni malo dramila. Nisam glumila da će mu tamo biti dobro, nego stvarno sam tako vjerovala. I oni su to tako prihvatili...
    No, nisam ih upisala u prvi vrtić do kuće, nego sam izabrala jedan koji se meni jako sviđao i gdje mi radi prijateljica (nije u grupi gdje su moja djeca, ali znam da je uvijek tamo ako što zatreba....).

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

nama ide teško... sve je ok do razdvajanja, a onda urnebes, jako plače i to traje skoro cijelo vrijeme, a inače nije plačljivi tip, pa me to malo uzdrmalo, neće baš ništa okusiti od hrane, niti piti vodu...

ja joj o vrtiću govorim sve najbolje, i njoj je stvarno sve super, i djeca, i tete (hvala ovakvim tetama!), ali molim me da i ja ostanem...

Tete su stvarno ok, drže je u naručju i pričaju s njom i sa dječicom koja plaču, mislim da bih je ja odmah ispisala da nije tako, a ovako, uz svu teškoću, ona se zaigra, a kada joj je teško teta je zagrli i sjedne joj u krilo i teta joj kaže kako će njena mama brzo doći

dijete mi je inače veselo i društveno, i do sad sam mislila da neće biti nikakvog problema oko vrtića, a ništa vidjeti ćemo dalje kako će biti...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •