Možda nisam stavila pravi naslov teme, al shvatit ćete kad pojasnim. Naime moja dobra frendica me zamolila da vas priupitam za pomoć u njeno ime jer iz tehničkih razloga ne može na komp neko vrijeme.
Situacija je sljedeća: moja frendica ima seku s kojom je jako bliska ali koliko sam shvatila seka je malo na svoju ruku uvijek bila, pa tako i sad svojeglavo tjera svoje. Među njima je razlika od par godina (3-4 god) i ova mlađa seka je uvijek bila pomalo ljubomorna na stariju (moju frendicu) koja je kao dijete bila dobro i zadovoljno dijete a seka je bila tzv. "zahtjevno" dijete. Zašto to govorim? zato jer se povijest ponovila.
sad su obje majke malih curica, od frendice je mala zadovoljno i veselo djetešce, a od njene seke mala je slatkica, malo zeznutije naravi,cendra, traži pažnju uglavnom teža za izhendlat, situacija identična njihovoj kad su bile djeca.
Problem se javio što moje frendica vidi naočigled da neke stvari rade pogrešno, bolje reći suprotno uvriježenim stavovima SZO i pedijatara:
od dojenja se brzo odustalo radi komfora i problema sa cicama, malena odmah prešla na AD, već sa 4 mj. uveli joj dohranu, sad s 8 mj. je već u hodalici, pridržavaju je da hoda, naveče je vodaju po bučnim kafićima na moru kao da je i ona odrasla osoba (uz obrazloženje : nek se navikava ) prema svemu sudeći uopće se ne educiraju a nitko im se ne usudi ništa reći (zbog sekine naravi jer bi gorilo na sve strane).
Moja frendica je sad razapeta jer ne zna kako se postavit, strašno je grize savjest da im ne kaže što misli o svemu tome a oni nek postupe po svome, jer ipak radi se o njenoj nećakinji, a kako i sama ima malu bebu puno čita i educira se.
S druge strane frendica mi je povrijeđena njihovim ponašanjem (seke i šogora) jer ne shvaćaju (ismijavaju?!) njeno ponašanje što doji svoje dijete i budi se po noći, bebu odvodi doma kad je vrijeme za spavanje i još mnogo toga.
Njihovi starci kad se pojavi beba mlađe seke moraju skakati oko nje da njena seka ne bi bila ljubomorna kao u djetinjstvu (čak i u prisustvu bebe od moje frendice, iskreno čini mi se da je frendici krivo zbog toga), seka joj živi u drugom gradu pa dođu svakih 2 mj. do staraca to možda mijenja sliku ali ipak kad počnu djeca kužit mogla bi se javit ljubomora zašto je ova beba od frendice "u drugom planu" kad dođe nećakinja, a sve zbog straha od sekinih reakcija.
Uglavnom frendicu mi muči ta situacija i začarani krug, u kojem se nitko ne usudi suprostavit njenoj seki koju ona obožava ali je stvarno teška osoba i zlopamtilo (poznajem i nju osobno) i starci su već imali problemčiće s njom u pubertetu (koje im nije ni danas oprostila). Koliko znam tu obitelj stvarno su skladna obitelj, oduvijek posvećena svojoj djeci ali eto drugačije su se razvile, drugačije osobnosti.
E sad molim vas pomoć što reći frendici kako da postupi:
1. prema seki: reći joj otvoreno što joj smeta u cilju njihovog iskrenog odnosa (kako seku poznam već je vidim kako se počinje crvenit već pri prvom usuđivanju da se načne ta tema) ili izignorirat njeno ponašanje
2. prema starcima: što i kako s njima,oni se samo trude zadovoljit sve uključene strane,a ne bi im bilo i naodmet da se malo educiraju jer je njima sve fora od hodalice do AD-a jer žena ionako ne može dugo imat svoje mlijeko, prije ili kasnije mora počet s AD-om
3. kako se postavit kad se seka i šogor počnu izčuđavat ponašanju od frendice šta ima vodit dijete iz bučnijeg restorana kad je vrijeme spavanja i kad joj se beba počela bunit protiv buke, pa nek se navikava??!!!! zašto doji? Frendica definitvno radi najbolje što može za svoje dijete i spremna je na puno veće žrtve za dobrobit djeteta,al ne želi da je netko u tome ismijava i šprda se s njom.
Mislim da bi moja frendica trebala postat odrešitija i izravnija u iskazivanju svojih stavova i mišljenja, razriješit tu situaciju da se ne komplicira s odrastanjem djece,a opet znam da joj je teško naći tu mjeru s kojoj to sve odraditi baš zbog sestrine naravi da se ne bi narušili obiteljski odnosi zbog toga.
Frendica će biti zahvalna na bilo kakvim savjetima, podršci jer ovih dana želi sredit "situaciju" pa ako treba i pisanim putem (e-mailom ,kad popravi komp ako je to jedini način da kaže seki sve što je muči).
A možda su sad svi preosjetljivi s obzirom da imaju male bebe a neki prihvaćaju različitost a neki ne. Možda treba pustiti druge (to je ipak seka) da rade po svome ne upozoravat ih ni dobronamjerno, al ne dat na svoje.