Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Želi jesti samo mliječnu hranu

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Želi jesti samo mliječnu hranu

Dakle ovako:

sa dohranom smo počeli sa točno 6 mjeseci. Prvo je to bila žličica jabuke, zatim kruške, pa to dvoje miješano, pa mrkvica itd. Količina obroka se povećavala, uvela sam tada i tikvice i sve je to super prihvaćao.
    Tada sam počela raditi kombinacije tih voćki/povrća sa palentom, prosom i kašicom od žitarica. To sam radila sa mlijekom (kozjim zbog alergije na KM) i to doslovno slisti do zadnje mrvice.

e sad, šta sam primjetila - da mi sve manje želi jesti samo svježe voće (osim ako mu ne stavim malo banane da ga zavaram) ili povrće.

Trebam li se uopće brinuti, budući mi zaista lijepo jede (uz to ga još i dojim), makar su obroci sve manje "zdravi" (svježe voće ili lešo povrće), a sve više tipa kašice (palenta, proso, žitarice s mijekom) sa dodatkom nekog voća/povrća?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni se sve čini ok, osim kozjeg mlijeka koje mislim da je uvedeno puno prerano i totalno nepotrebno budući da dojiš, ali to je samo moje mišljenje.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kozje mljeko ima nedostatak, ono može izazvati blagi oblik anemije ... nikako nije za malu djecu preporučljivo

Od deficitarnih anemija je daleko najčešća, time i najvažnija, ona uslijed nedostatka željeza. Anemija uslijed nedostatka folne kiseline se javlja iznimno, a vezana je uglavnom uz prehranu isključivo kozjim mlijekom, koje je izrazito siromašno folatima. Kozje mlijeko se još uvijek katkad primjenjuje u dojenčadi alergične na kravlje mlijeko, što, premda neopravdano s medicinskog gledišta, u praksi ponekad polučuje učinak, ali takva prehrana, ako se ne vodi računa o dodatku folne kiseline, može dovesti do teške deficitarne anemije. Anemija uslijed nedostatka željeza je, premda se posljednjih godina mnogo radi na prosvjećivanju pučanstva oko prehrane dojenčadi i djece i promoviranju dojenja, te bez obzira što je primarna pedijatrijska služba dostupna većini pučanstva, najraširenija bolest dječje dobi u našem narodu. Mora se razlikovati stanje sideropenije od anemije. Sideropenija se odnosi na manjak željeza u organizmu, koji uključuje i zalihe željeza u mišićima i jetri, dok se anemija odnosi na onaj dio manjka željeza isključivo u hemoglobinu. Raspon težine anemije je različit, tako da kod sve zahvaćene djece dijagnoza nije niti postavljena, ali gruba procjena prema slučajevima bolnički liječene djece je da svako 3. do 5. dijete (20-30%) ima neki stupanj anemije. Sideropenija je, naravno, još češća. Za usporedbu, učestalost anemije u zemljama u razvoju doseže i 80%, a u razvijenim zemljama kreće se oko 12%. Povremeno se susreću tako duboke sideropenične anemije koje zahtijevaju transfuzijsko liječenje. Može se reći da je to najraširenija bolest djece u svijetu.
    http://www.plivazdravlje.hr/aktualno...a-anemija.html

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Joj, puno vam hvala za ovu informaciju o kozjem mlijeku, to zaista nisam znala. Pedijatrica mi je samo rekla da mu to mlijeko malo razrijedim, ali ništa drugo o tome.

A s kojim da mu onda mlijekom radim? pokušala sam se izdajati jedno vrijeme upravo zbog toga da napravim zalihe za dohranu, ali trebala bi biti non-stop sa izdajalicom u ruci da bi ga imala dovoljno.

Imate li kakvu ideju?

Achan avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ma ja ti sve žitarice radim sa običnom vodom. Mlijeko dobije moje, još je pet-šest puta na dan (i noć ) dojim. Budu bljutave, ali kada unutra umješam voće ili povrće budu dobre. Jedino priznajem da mi samu mrkvicu sa žitaricama neće, obično dodam malo jabuke da bude slađe. Skužila sam da mi u njenoj prehrani jabuka postaje sladilo. Ja inače skuham par jabuka, izmiksam štapnim i smrznem u malim paketićima. Tako imam uvijek pri ruci kad treba, a puno je jeftinije od kupovnih.

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Znači umjesto mlijeka staviš vodu? Istu količinu ili više/manje nego što bi bilo mlijeka?

A ništa, probat ću mu onda s vodom raditi...

Achan avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Stavim oko 7 šalica vode na šalicu žitarica. Koristim neku mini šalicu jer mi inače dođe previše. Osim za rižu jer koristim integralnu a ona se užasno dugo kuha, napravim jednu dozu po šalici za bijelu kavu, kad je gotovo ispasiram i zamrznem u malim paketićima, tako imam spremno kada nemam vremena kuhati.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam sve radila na vodi
    jedino smo rižino 'mljeko' kasnije koristili za pahuljice

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •