Možda nekome bude od koristi.
Prvo smo skupili dokumentaciju o osnovnoj bolesti (cistična displazija bubrega) i nalaze specijalista - oftamologa (Rebro, dr. Vlahović, 2388-267), otorinolaringologa (Rebro, dr. Poje, 2367-224), fizijatra (Poloklinika Doko, 2006-336) i neuropedijatra.
Onda smo išli u Centar za socijalnu skrb predati zahjev za vještačenje (03.02.) u svrhu ostvarivanja prava na osobnu invalidninu, 1250,00 kn.
ovdje su kontakti svih centara. Naš (Dubrava) radi samo pon, čet 8-15 (pauza 11,30-12) i sri 8-11,30.
Uz medicinsku dokumentaciju potrebno je predati još neke dokumente (ja mislim da rodni list, domovnica, potvrda o prebivalištu...), ali o tome ćete dobiti upute kad se javite u Centar.
Zaključak o predanom zahtjevu smo dobili 16.02., a poziv za vještačenje 25.02. za 03.03.
Nalaz i mišljenje podigli smo u Centru 23.04., a rješenje nam je stiglo ubrzo. Svi zaostaci su nam isplaćeni u 6. i 7. mjesecu (krivo su obračunali pa sam zvala računovodstvo 4550-220, 4550-644, 4550-849, 4550-813). Novce donosi poštar.
Za dječji doplatak, 831,50 kn, sam bila nestrpljiva pa nisam čekala da stigne Nalaz i mišljenje od Centra nego sam 09.03. poštom poslala osnovnu medicinsku dokumentaciju i zahtjev koji se kupi u Narodnim novinama. To sam im poslala naknadno. Na 4595-914 sam mogla provjeriti stanje predmeta. Novce uplaćuju na račun. Također smo dobili sve zaostatke, a rješenje je došlo polovicom 6. mjeseca.
Nakon što smo dobili rješenje Centra, predali smo zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć, 200 kn, korisnicima osobne invalidnine. Nisam sigurna da li to dobivaju oni sa prebivalištem u Zagrebu ili to vrijedi i za druge gradove.
Za to je potrebno (kopije): domovnica, uvjerenje o prebivalištu, rješenje o priznavanju prava na osobnu invalidninu, kartica računa, osobna (majka).
Za dopust za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju predala sam 11.05. preporuku pedijatra, rodni list, medicinsku dokumentaciju, potvrdu o radnom odnosu za oba roditelja. Morala sam osobno ić pitat u Klovićevu u kojem je stanju naš predmet par dana prije Leoninog prvog rođendana jer nam je rješenje stiglo tek 29.06.![]()
Za znak pristupačnosti smo morali predati zahtjev (05.06.) na Mirovinsko u Tvrtkovu za njihovo vještačenje (jer se ne prizna vještačenje od Centra). Uz zahtjev (kupiti u NN ili u Tvrtkovoj) predati treba medicinsku dokumentaciju. Rješenje je stiglo 02.07. Onda se s tim rješenjem ponovno ide u Tvrtkovu predati novi zahtjev (ne treba obrazac) za izdavanje Nalaza i mišljenja u svrhu izdavanja znaka pristupačnosti. Predali 31.07., a Nalaz i mišljenje dobili 12.08. Taj se Nalaz i mišeljenje, uz jednu fotografiju 3x4 cm predaje uz zahtjev u Gradsku ured za prostorno uređenje, izgradnju grada itd. (poglavarstvo kod Lisinskog). Znak smo dobili 27.08.