Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Ostvarivanje prava - naš slučaj

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Ostvarivanje prava - naš slučaj

Možda nekome bude od koristi.

Prvo smo skupili dokumentaciju o osnovnoj bolesti (cistična displazija bubrega) i nalaze specijalista - oftamologa (Rebro, dr. Vlahović, 2388-267), otorinolaringologa (Rebro, dr. Poje, 2367-224), fizijatra (Poloklinika Doko, 2006-336) i neuropedijatra.
    Onda smo išli u Centar za socijalnu skrb predati zahjev za vještačenje (03.02.) u svrhu ostvarivanja prava na osobnu invalidninu, 1250,00 kn.

ovdje su kontakti svih centara. Naš (Dubrava) radi samo pon, čet 8-15 (pauza 11,30-12) i sri 8-11,30.

Uz medicinsku dokumentaciju potrebno je predati još neke dokumente (ja mislim da rodni list, domovnica, potvrda o prebivalištu...), ali o tome ćete dobiti upute kad se javite u Centar.

Zaključak o predanom zahtjevu smo dobili 16.02., a poziv za vještačenje 25.02. za 03.03.
    Nalaz i mišljenje podigli smo u Centru 23.04., a rješenje nam je stiglo ubrzo. Svi zaostaci su nam isplaćeni u 6. i 7. mjesecu (krivo su obračunali pa sam zvala računovodstvo 4550-220, 4550-644, 4550-849, 4550-813). Novce donosi poštar.

Za dječji doplatak, 831,50 kn, sam bila nestrpljiva pa nisam čekala da stigne Nalaz i mišljenje od Centra nego sam 09.03. poštom poslala osnovnu medicinsku dokumentaciju i zahtjev koji se kupi u Narodnim novinama. To sam im poslala naknadno. Na 4595-914 sam mogla provjeriti stanje predmeta. Novce uplaćuju na račun. Također smo dobili sve zaostatke, a rješenje je došlo polovicom 6. mjeseca.

Nakon što smo dobili rješenje Centra, predali smo zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć, 200 kn, korisnicima osobne invalidnine. Nisam sigurna da li to dobivaju oni sa prebivalištem u Zagrebu ili to vrijedi i za druge gradove.
    Za to je potrebno (kopije): domovnica, uvjerenje o prebivalištu, rješenje o priznavanju prava na osobnu invalidninu, kartica računa, osobna (majka).

Za dopust za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju predala sam 11.05. preporuku pedijatra, rodni list, medicinsku dokumentaciju, potvrdu o radnom odnosu za oba roditelja. Morala sam osobno ić pitat u Klovićevu u kojem je stanju naš predmet par dana prije Leoninog prvog rođendana jer nam je rješenje stiglo tek 29.06.

Za znak pristupačnosti smo morali predati zahtjev (05.06.) na Mirovinsko u Tvrtkovu za njihovo vještačenje (jer se ne prizna vještačenje od Centra ). Uz zahtjev (kupiti u NN ili u Tvrtkovoj) predati treba medicinsku dokumentaciju. Rješenje je stiglo 02.07. Onda se s tim rješenjem ponovno ide u Tvrtkovu predati novi zahtjev (ne treba obrazac) za izdavanje Nalaza i mišljenja u svrhu izdavanja znaka pristupačnosti. Predali 31.07., a Nalaz i mišljenje dobili 12.08. Taj se Nalaz i mišeljenje, uz jednu fotografiju 3x4 cm predaje uz zahtjev u Gradsku ured za prostorno uređenje, izgradnju grada itd. (poglavarstvo kod Lisinskog). Znak smo dobili 27.08.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

odlican vodic kljucic

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Hvala! Nisam odoljela da sve, u svom stilu, ne sistematirizam

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Re: Ostvarivanje prava - naš slučaj

Citiraj kljucic prvotno napisa

Za dječji doplatakposlala naknadno. Na 4595-914 sam mogla provjeriti stanje predmeta. Novce uplaćuju na račun. Također smo dobili sve zaostatke, a rješenje je došlo polovicom 6. mjeseca.
    ne mogu vjerovati..
    ja sam za ovu opciju uvecanog doplatka saznala tek nakon 2 godine ( jer su mi u prvotnom pokusaju ostvarivanja ovog prava rekli da na njega nemam pravo ). kada sam krenula aplicirati za onaj minimalni djeciji doplatak na koji imam pravo po primanjima, tek onda sam dobila informaciju da mozda imam pravo na 800 i nesto kuna, koje sam pravo i ostvarila. Ali NIKAKVE zaostatke mi nisu isplatili. Molim vas recite mi kako ste vi dobili te zaostatke?? kome da se obratim???

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Citiraj samamama prvotno napisa
    Citiraj kljucic prvotno napisa

Za dječji doplatakposlala naknadno. Na 4595-914 sam mogla provjeriti stanje predmeta. Novce uplaćuju na račun. Također smo dobili sve zaostatke, a rješenje je došlo polovicom 6. mjeseca.
    ne mogu vjerovati..
    ja sam za ovu opciju uvecanog doplatka saznala tek nakon 2 godine ( jer su mi u prvotnom pokusaju ostvarivanja ovog prava rekli da na njega nemam pravo ). kada sam krenula aplicirati za onaj minimalni djeciji doplatak na koji imam pravo po primanjima, tek onda sam dobila informaciju da mozda imam pravo na 800 i nesto kuna, koje sam pravo i ostvarila. Ali NIKAKVE zaostatke mi nisu isplatili. Molim vas recite mi kako ste vi dobili te zaostatke?? kome da se obratim???

Zaostatke dobiješ tek od dana podnošenja zahtjeva do dobivanja rješenja.
    I ,da napomenem ,uvečani DD nema apsolutno nikakve veze sa produžetkom porodiljnog zbog njege djeteta.Može se podnijeti od prvog dana života dijeteta(kao i invalidnina),tj.od trenutka kad raspolažete sa bilo kakvom dokumentacijom da se radi o teškoj bolesti.Ide se na vještačenje(neovisno o HZZO-u)preko centra za socijanu skrb.
    Mi smo ovih dana dobili rješenje za uvečani DD(bili smo predali zahtjev poč.3 mj. ) i potrebu za novim vještačenjem u rujnu 2012.
    Prije mjesec dana dobila sam rješenje da mi je odobrena njega te ponovno vještačenje u rujnu 2010.Ali mi smo tražili posebno vještačenje za DD kad je E. imala 5 mj.
    Za invalidninu smo predali prije mjesec dana i još čekamo poziv, kad sad razmislim trebali smo to predati zajedno sa DD pa bi možda bili pošteđeni dvostrukog izlasaka na komisiju. :/

Datum pristupanja
    Apr 2008

Citiraj sirius prvotno napisa

Zaostatke dobiješ tek od dana podnošenja zahtjeva do dobivanja rješenja.
    I ,da napomenem ,uvečani DD nema apsolutno nikakve veze sa produžetkom porodiljnog zbog njege djeteta.
    a kuzim onda.. meni su DD isplatili odmah iduci mjesec od kako sam predala zahtjev.. znaci nista od zaostataka..

da, znam da nema veze za produzenim dopustom., u doba kada sam otisla na taj dopust nisam se opterecivala sa raznim pomocima i doplatcima, ali sam se u to doba nekako i razvodila pa je ova financijska strana ostala daleko iza u prioritetima.. sada mi je samo strasno krivo, jer kada sam u to doba pitala imam li pravo na neku pomoc, samo su me otpilili, a ja nisam imala ni zelje ni zivaca provjeravati to.

a dobro.. kako se kaze; pojeo vuk magare

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nažalost,ovo ti najčešće nitko ne nudi.Posebno ne službenici na šalterima.
    Ja sam za prava saznala na Rodi i onda sam krenula po institucijama.
    Za nekog kome je teško uči u film najbolje je otići na centar za socijalni rad pitati socijalnu radnicu kojoj pripada.Iako je naša imala dobru volju pomoči,informacije i prave adrese sam ja iskopala na ovom forumu.
    Poanta svega je da intitucije većinom ne predlažu vještačenja prije godine dana ,a što je veliko zakinuće na pravima djece koja imaju teška oštečenja koja postoje od rođenja .

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ono sto je u mom slucaju najveca nebuloza je to sto mi je upravo moja socijalna radnica na centru rekla da nemam pravo na DD., da bi mi sada nakon dvije godine, kada sam isla po papire o isplacenim nakandama za proslu godinu, rekla da MISLI da ja imam pravo na tih 800 i nešto kuna ( Ali da je to kao po NOVOM ). kada sam pitala na HZZO-u sta je to nesto po novom? zena me bljedo pogledala i kaze; ne, to je tako oduvijek.

sve u svemu, krivac je socijalna radnica.. ali ajde se ti sada upusti u raspavu i dokazivanja sa svima.. ljuti me to sto su stalno nekakva dvostruka mjerila ili ovisi na koga si naletio taj dan na šalteru

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Za znak pristupačnosti smo morali predati zahtjev (05.06.) na Mirovinsko u Tvrtkovu za njihovo vještačenje (jer se ne prizna vještačenje od Centra ). Uz zahtjev (kupiti u NN ili u Tvrtkovoj) predati treba medicinsku dokumentaciju. Rješenje je stiglo 02.07. Onda se s tim rješenjem ponovno ide u Tvrtkovu predati novi zahtjev (ne treba obrazac) za izdavanje Nalaza i mišljenja u svrhu izdavanja znaka pristupačnosti. Predali 31.07., a Nalaz i mišljenje dobili 12.08. Taj se Nalaz i mišeljenje, uz jednu fotografiju 3x4 cm predaje uz zahtjev u Gradsku ured za prostorno uređenje, izgradnju grada itd. (poglavarstvo kod Lisinskog). Znak smo dobili 27.08.

Ključić, kad si predala zahtjev u Tvrtkovu za njihovo vještaćenje da li je u Rješenju koje si dobila pisalo postotak invalidnosti? Ja se spremam ovih dana predati med. dokumentaciju, moj sin će krajem godine imati 15 godina i moramo ići na vještaćenje, inaće ima uvećani DD, dobiva invalidninu i pomoć od grada Zgb.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj SABRINA prvotno napisa
    Ključić, kad si predala zahtjev u Tvrtkovu za njihovo vještaćenje da li je u Rješenju koje si dobila pisalo postotak invalidnosti?
    Da.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

samamama tek sad vidim pitanje, ali sirius ti je već odgovorila.
    Ima još prava koje mi nismo koristili.
    Npr. mogli smo auto prenijeti na dijete pa prilikom registracije biti oslobođeni plaćanja cestarine i dobiti popust na osiguranje.
    Također, možemo ostvariti pravo na neplaćanje cestarine na autoputu, ali samo ako je dijete u autu.
    Može se ostvariti popust na TV i telefonsku pretplatu, ali mora glasiti na dijete.
    Naravno, to uz određeni postotak invaliditeta (Leona ima 100%).
    Evo i link za neka "naša" prava. Možda nešto iskopate.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Hvala.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •