Topli ili hladni?
Molim brzo odgovore (po mogucnosti NE "Pa mogu i jedno i drugo"), jer mi MM ne vjeruje!
Topli ili hladni?
Molim brzo odgovore (po mogucnosti NE "Pa mogu i jedno i drugo"), jer mi MM ne vjeruje!
topli naravno (moja verzija obavezno ukljucuje i pavlaku i secer odozgo, MM je ova kombinacija nezamisliva)
Topli s prezlima i šećerom;ove koje moja mama radi mogu jesti i hladne kak su fini![]()
topli sa prezlom i šećerom, od Slavonske verzije sa pavlakom koju voli MM mi se diže kosa na glavi
Isto ko Mija, samo ih meni radi svekrva, ne mamaMIJA 32 prvotno napisa
![]()
Ali, evo, sogi ih voli hladne.
Znaci moze odgovor: Ne![]()
kad malo bolje promislim, ne sjećam se kad sam ih jela tople (ne radim ih ja, nego mi budu poslani, pa ih ja jedem - hladne !
da nisam pročitala gornje odgovore, rekla bih ti da se jedu hladni, jer od toplih možeš ispeći jezik![]()
Is, Angel! Kvaris mi koncepciju...:namig:
To su splitske fore... sve mora biti hladno! :zakolut:
Cure, dajte si mira - to je toliko fino jelo da i hladno valja, ali definitivno se servira na stol da se puši iz zdjele.
I ja glasam za umak od vrhnja i šećera, i cimet posipan po vrhu...
I usporedbe molim dati samo oni koji su probali sve kombinacije.
Moja bivša gazdarica je knedle slagala u veliki lim i posipavala prezlima i šećerom pa zapecala. Probala sam i to, ali to mi je sličnije nekom hrskavom kolaču nego klasičnom jelu.
ja više volim hladne - mogu ih halapljivije gutati!
inače opečem jezik.
vruce s prezlom. toliko vruce da ne vazi ako ne puses ha!-ha!-ha kad zagrizes sljivu.
samo vrući (ne stignu se ohladiti) s vrhnjem, cimetom i malo šećera :njam, mljac, obliz:
moram svekrvu nagovoriti da napravi koju porciju!
vruce knedle + vrhnje sa secerom + prezle preprzene na maslacu
mljaaaccccc!!!
kad su vruće, jedem sa vrhnjem, šećerom i prezlama
kad se ohlade, sa voćnim jogurtom![]()
Ne vrući, ali opet dovoljno topli da se šećer rastopi preko cimeta![]()
I uvijek napraviš dovoljno da ostane, pa da možeš probati i hladne
Ja još prezle napravim više onak tekuće pa kad se šećer, prezli i cimet sljube, .......mmmmm!!!Smokica prvotno napisa
Da, naravno da i prezle moraju biti. Bez njih bi bilo kao bez šljive![]()
Vruci, tako da mi ostanu plikovi na nepcu. Jos dok se kuhaju cupkam oko lonca ko indijanac. Secer i cimet su obvezatni.
A koliko puta vi prozvacete knedle prije nego sto ih progutate?
Meni je jedno 5 puta max.![]()
cccc, ne vjerujem da se toliko raspravlja kad se zna da je jedini odgovor - VRUĆE! tako da te šljive obavezno opeku, a žvakati ni ne treba - samo se malo otope u ustima.mrvice, šećer, a može i cimet.
tople sa prezlima i šećerom a cimet obavezno
Tople, ofkors.
S prezlama i šećerom, cimet prema raspoloženju.
Moj brat ih voli s vrhnjem i makom :shock: !
Hladne. Sa cimetom. Nozem i viljuskom. (Ako niko ne gleda, rukom, cijelu u usta)
Jaoooooo! Što nismo ispunili kvotu za smajliće - sada bih ispucala cijeli red onih što skakuću i plješću.ninet prvotno napisa
(ninet, tako se u Palmi jedu šamponjeze i boemi... jedva čekam da dođemo, parkirat ću se ispred i ne mrdam!)
meni ste toliko otvorili apetit s ovim knedlama da sam juce na povratku kuci svratila u merkator i cim sam dosla kuci skuhala i najela se ko krava.
Apri, samponjeze su moj najdrazi kolac i to Palmine naravno i jos uvijek su extra kao sto su i bile. Njam njam.
Ako prije tebe budem u Palmi, nece ti nista ostat![]()
Skupa ćemo, draga!
Nego, Sarajke, zna li netko što je s Mayah79 i njenim Džankom-banankom?
ja nemam pojma, a vjeruj da sam neki dan mislila o njima
mozda su na moru
Zar nitko ne pravi s marelicama?
Ja se ne mogu odlučiti - šljive ili marelice?
svakakvo, samo dajte i što kaže apri..rukom kad nitko ne gleda, jer ne mogu dočekat (ali doduše to kod mene ide za sve)![]()
tople, s prezlama, vrhnjem, šećerom i cimetom.
probala sam razne, hiljade domaćih, i ovih i onih, ali najbolje su mi LEDO![]()
ajme, sad sam se sjetila priče:
taman smo MM i ja počeli živjeti zajedno, i ja skuhala Ledo knedle dok je on bio na poslu. dođe on doma, vidi knedle, i sav u transu: "DRAGAAA! Pa ti znaš raditi cvečnknedle???!!! " i gleda me s totalnim obožavanjem... morala sam mu razbiti iluziju - njemu je "jadnom" mama radila samo domaće knedle i nije imao pojma da se to može kupiti smrznuto, a njegovo šokirano divljenje ne čudi nikoga tko je čitao moj topik "topla večera" hi hi
ja vjerujem da dille iskreno zali sto je uopce otvorila ovaj topic. 100 baba - 100 recepata. tek sad nista ne zna!
lut, mene čudi da mu ih nisi smrznute servirala!
off topicLutonjica prvotno napisa
A što si na kraju odlučila s večerom i jesmo bile od pomoći?
Ajme, sad ste me razgladnile i rastužile... sjetila sam se bakinih knedli, ona je tijesto stavljala skroz tanko pa se to jelo na desetke komada (moj stric je jednom pojeo 49 i ljutio se što nije bio još jedan za njega).
Ja ih najviše volim s malo prezla polivene dok su cijeli, a smjesu šećera i cimeta posipati kad ih razrežem - i to vruće. Onda malo pustim da se ohlade dok upijaju tu finotu.
Ali nisam ih jela godinama. Moram pokušati napraviti krumpirovo tijesto pa to umotati. Samo je problem što moji doma baš i nisu zainteresirani, što znači da bi završili kao moja kalorijska bomba.
ma kaj bi ih smrznute servirala, pa vidjela sam mamu da baca te ledene iz vrećice u nekakav lonac s vrućom vodom pa sam se naučila![]()
za večeru niš nisam odlučila... evo, jučer je mužeku mamica na posao donijela pohano meso da ne bude gladan :smajli okreće očima povraća i baca se kroz prozor od bljakavosti:
:zlobni ceeeeeeeeeeeeer oko glave:
je l' mu i gaće pegla da ga ne žulja za guzu? :kao gore:
a sad ozbiljno :namig:, ledo?? pa te su najgore, klarine su ipak bolje ali ne mogu se usporediti s domaćima!
i da, marelice su puuuno finije od šljiva, pa još s finim tankim tijestom... mmmm gladna!!!
pa šta se nerviraš?Lutonjica prvotno napisa
drugi put je zamoli da donese i tebi
![]()
klarine su koma, ledove su ok, ali slovenske su najbolje, ima ih par vrsta i svake su vrecica skoro 30 kuna, ima ih s marelicama, jagodama, borovnicama..
eto, kako mi dijete obozava okruglice, ova mama se potrudila saznati sve o njima![]()
aaaaaaaaaaaaaaaaaaa, jeste se raspisaleeeeeeeee...
moracu i ja jednom probati to cudo, da vidim cemu tolika galama :keeeeez:
Apri, kad stizes? ho-ce-mo ka-fu, ho-ce-mo ka-fu!
za Mayah ne znam, i meni fali...
Ja ih jedem tople, uvaljane u prezle, bez šećera, s cimetom i ako sam baš u prasećem raspoloženju, prelivene slatkim vrhnjem... Neki dan sam svekijima radila knedle od jabuka, jeli su ih tople za večeru i hladne za doručak :smajli-snajka:
Fakat kad stizete Apricot?....septembar je uveliko stigao, a vas nigdje.
Idemo svi na kafu i kolace kad dodjete.
Za Maju nemam pojma....mislim, sve bi trebalo bit OK...garant su na moru.
mommy_plesačica, hajd se udaj za mene....(cuj ona svekijima pravila knedle) :smajli ne moze vjerovat
da se pridružim jednom knedl-anegdotom MM-a. Toliko ih voli i jede ih toliko vruće da ga je jednom napala KIPUĆA šljiva iz knedle. Naime, strpao je ovelik komad knedle u usta sa cijelom šljivom pride (koja je, valjda, još kuhala iznutra) i kad je malo špricnuo taj kipući sok iz šljive on jadan od šoka nije znao što će, kud će pa ju je - progutao :shock: ! Onako cijelu i kipuću. Kaže da je točno osjetio kako je opekao želudac.
To mi je bilo među prvim jelima kad sam došla iz bolnice s poroda. Bile su savršene, mama mi ih je napravila, ne kupovne, nego domaće naravno, vruće sa šljivama, šećerom i prezlama...mmmm...šta ćeš bolje..
Ali moram vam reć da je moj Grgica dobrano prduckao od njih drugi dan pa sam se oprostila od tog specijaliteta slijedećih par godina dok dojim. To će mi biti glavni motiv da ga odučim od cice...![]()
Svekiji žive u Baranji, dolaze nam max. 2x godišnje. Pa mogu onda valjda napraviti nešto fino što se spremi za 10 minuta :smajli traži svaki mogući izgovor da napravi i pojede knedle:ninet prvotno napisa
eeej mummy pa di ces Baranjcima knedle, to oni jedu kad su siti do grla!!!mommy_plesačica prvotno napisa
Jel' to ko u ono pjesmi Al' se nekad dobro jelo baš ?![]()
Ja samo hoćem reći da volim TOPLE knedle sa šljivama, kojima onda izvadim šljive, pa onda restl prelijem sa vrhnjem. Volim kad se knedliček oboja u ljubičasto.
Definitivno sa šljivama i prezlama, tople, ali isključivo home made, ove ostale su mi bljak