Results 1 to 13 of 13

Thread: Jela od soje

  1. #1

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    355

    Default Jela od soje

    Bok svima,
    molim sve kuharice koje imaju dobre, prokusane recepte za jela od soje da ih ovdje napisu.

  2. #2

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Ovo mi je fenomenalno sa sojom. Pravila sam samo sa sojom.

    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=5026

  3. #3

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Osijek
    Posts
    864

    Default

    Meni su najdraži sojini odresci. Skuham ih, ocijedim, malo mariniram u soja umaku, pobrašnim i prepržim na vrlo malo ulja. Na vrelo stavim vrhnje i dimsi, a nekad i kockice slanine.

  4. #4
    saška's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    1,051

    Default

    Sojine ljuspice namočiš (prema uputama na ambalaži) i dalje koristiš kao mljeveno, u popečcima (meni su najdraži kada ih kombiniram sa nekim povrćem). Npr. malo luka zdinstaš sa povrćem (celer, koraba, mrkva, peršin, paškanat (sve naribano), kelj, blitva...) i na to staviš pripremljene ljuspice. Ako treba dodaš mrvica ili zobenih pahuljica i pržiš. Od ljuspica možeš praviti i klasika bolonjez, sarmu, punjenu papriku... Ja samo kada ih pripremam malo posolim vodu u kojoj se namoče.
    Sojine komadiće u musake, ali ugl. ih malo mariniram u razrijeđenom soja sosu. I u woku neko povrće napraviš i onda ubaciš sojine komadiće kao meso. Moj muž nije baš lud za komadićima pa ih ja stavim u pašta šutu onako u dosta paradajz umaka sa kotany začinom za pašta šutu, tako prolazi.
    Sojini odresci budu fini i kada ih se marinirane soja sosom još prije prženja sa senfom premaže. Odreske više ne pravim jer ih jedem samo ja .

  5. #5
    passek's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    310

    Default

    Sojini odresci su izvrsni i kad ih se (nakon namakanja u vrucoj vodi, istiskivanja iste i mariniranja u npr. sojinom umaku) umoci u tijesto za palacinke (malo rjede, a mogu se dodati zacini po ukusu) i tako ispoha. Najvise ih volim kad malo odstoje...

  6. #6
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Izbjegavam soju u prehrani, osim u obliku miso/tamari/shoyu jer je praktično već sva soja u svijetu GMO. Uglavnom se za sada pouzdajem u garancije proizvođača tradicionalnih (gore spomenutih) proizvoda da su koristili organičku non-GMO soju (koja je u fazi nestajanja).
    Smatram li da je GMO štetan? Da, jer čak i ako ne učini neposrednu zdravstvenu štetu, zagađuje tradicionalne odnose s hranom, uzgojem... bilo čime ljudskim. Bljak.

    Iz povijesnih razloga i nostalgije slijedi recept za nešto što smo zvali "studentska papica", jer se mogla proizvoditi u studentskim uvjetima (glad, neimaština, nepostojanje hladnjaka, kasno doba noći...), a namirnice se mogu duuuugo skladištiti.

    Studentska papica:

    Potrebno:
    - broj osoba * 100 grama špageta (u slučaju ljute gladi i više)
    - broj osoba *50 grama sojinih ljuskica
    - vegeta
    - maslinovo ulje (na nečemu se ipak ne špara)
    - suho začinsko bilje (ako ima)

    Kuhanje špageta je odlično opisano na kutiji u kojoj dolaze
    sojine ljuskice se skuhaju u otopini vegete i to tako da ih voda malo prekriva na početku, a popiju svu vodu kad nabubre. Potom se iz tube iscijedi paradajz (na taj način se fino maskira šnjof po soji), doda se par žlica maslinovog ulja i pospe se suhim začinskim biljem (ako ima). dobro se promiješa i zamuti sa špagetima. Slijedi ždernek.

  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    planeta zemlja
    Posts
    284

    Default

    Takodje izbacila soju osim u miso/tamari/shoyu zbog GMO.

  8. #8

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Ne znam za ljuskice, ali od krutih oblika tempeh je varijanta soje zbog fermentiranja lakše probavljiv od soje u zrnu. Malo čudno izgleda ali je jako ukusan kad se recimo peče na ulju.

  9. #9
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Prerađevine od soje - tempeh, tofu - općenito su popularnije u svijetu zdrave hrane od soje u zrnu, baš radi probavljivosti. Ovi teksturirani sojini proizvodi (ljuspice, šnicli etc.) meni su osobno jako odbojni i ne bih ih baš nazvala 'zdravom' hranom.

  10. #10

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Mene više asociraju na stočnu hranu.

  11. #11

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    355

    Default

    Hvala na svim savjetima i receptima.
    Soju koju mi koristimo nabavili smo na eko imanju ZRNO. Sami pravimo tofu sir i moram priznati da nam dosta dobro ide.

  12. #12
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Bravo, domaći tofu je odličan, ja sam nažalost previše lijena da bih ga radila : (. Stavljate li ga u kalupe ili radite onako mekani tofu? Moja mama zna napraviti samo taj mekani, super je za namaze.

  13. #13

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    355

    Default

    Nazalost, nemamo kalupe... pa improviziramo - cjedila, posudice i sl. Kad pravim mekani tofu onda u njega dodajem razlicite dodatke npr. safran i sl. Eksperimentiram i pronalazim sto mi najvise pase.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •