-
Jela od soje
Bok svima,
molim sve kuharice koje imaju dobre, prokusane recepte za jela od soje da ih ovdje napisu.
-
Ovo mi je fenomenalno sa sojom. Pravila sam samo sa sojom.
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=5026
-
Meni su najdraži sojini odresci. Skuham ih, ocijedim, malo mariniram u soja umaku, pobrašnim i prepržim na vrlo malo ulja. Na vrelo stavim vrhnje i dimsi, a nekad i kockice slanine.
-
Sojine ljuspice namočiš (prema uputama na ambalaži) i dalje koristiš kao mljeveno, u popečcima (meni su najdraži kada ih kombiniram sa nekim povrćem). Npr. malo luka zdinstaš sa povrćem (celer, koraba, mrkva, peršin, paškanat (sve naribano), kelj, blitva...) i na to staviš pripremljene ljuspice. Ako treba dodaš mrvica ili zobenih pahuljica i pržiš. Od ljuspica možeš praviti i klasika bolonjez, sarmu, punjenu papriku... Ja samo kada ih pripremam malo posolim vodu u kojoj se namoče.
Sojine komadiće u musake, ali ugl. ih malo mariniram u razrijeđenom soja sosu. I u woku neko povrće napraviš i onda ubaciš sojine komadiće kao meso. Moj muž nije baš lud za komadićima pa ih ja stavim u pašta šutu onako u dosta paradajz umaka sa kotany začinom za pašta šutu, tako prolazi.
Sojini odresci budu fini i kada ih se marinirane soja sosom još prije prženja sa senfom premaže. Odreske više ne pravim jer ih jedem samo ja
.
-
Sojini odresci su izvrsni i kad ih se (nakon namakanja u vrucoj vodi, istiskivanja iste i mariniranja u npr. sojinom umaku) umoci u tijesto za palacinke (malo rjede, a mogu se dodati zacini po ukusu) i tako ispoha. Najvise ih volim kad malo odstoje...
-
Izbjegavam soju u prehrani, osim u obliku miso/tamari/shoyu jer je praktično već sva soja u svijetu GMO. Uglavnom se za sada pouzdajem u garancije proizvođača tradicionalnih (gore spomenutih) proizvoda da su koristili organičku non-GMO soju (koja je u fazi nestajanja).
Smatram li da je GMO štetan? Da, jer čak i ako ne učini neposrednu zdravstvenu štetu, zagađuje tradicionalne odnose s hranom, uzgojem... bilo čime ljudskim. Bljak.
Iz povijesnih razloga i nostalgije slijedi recept za nešto što smo zvali "studentska papica", jer se mogla proizvoditi u studentskim uvjetima (glad, neimaština, nepostojanje hladnjaka, kasno doba noći...), a namirnice se mogu duuuugo skladištiti.
Studentska papica:
Potrebno:
- broj osoba * 100 grama špageta (u slučaju ljute gladi i više)
- broj osoba *50 grama sojinih ljuskica
- vegeta
- maslinovo ulje (na nečemu se ipak ne špara)
- suho začinsko bilje (ako ima)
Kuhanje špageta je odlično opisano na kutiji u kojoj dolaze 
sojine ljuskice se skuhaju u otopini vegete i to tako da ih voda malo prekriva na početku, a popiju svu vodu kad nabubre. Potom se iz tube iscijedi paradajz (na taj način se fino maskira šnjof po soji), doda se par žlica maslinovog ulja i pospe se suhim začinskim biljem (ako ima). dobro se promiješa i zamuti sa špagetima. Slijedi ždernek.
-
Takodje izbacila soju osim u miso/tamari/shoyu zbog GMO.
-
Ne znam za ljuskice, ali od krutih oblika tempeh je varijanta soje zbog fermentiranja lakše probavljiv od soje u zrnu. Malo čudno izgleda ali je jako ukusan kad se recimo peče na ulju.
-
Prerađevine od soje - tempeh, tofu - općenito su popularnije u svijetu zdrave hrane od soje u zrnu, baš radi probavljivosti. Ovi teksturirani sojini proizvodi (ljuspice, šnicli etc.) meni su osobno jako odbojni i ne bih ih baš nazvala 'zdravom' hranom.
-
Mene više asociraju na stočnu hranu.
-
Hvala na svim savjetima i receptima.
Soju koju mi koristimo nabavili smo na eko imanju ZRNO. Sami pravimo tofu sir i moram priznati da nam dosta dobro ide.
-
Bravo, domaći tofu je odličan, ja sam nažalost previše lijena da bih ga radila : (. Stavljate li ga u kalupe ili radite onako mekani tofu? Moja mama zna napraviti samo taj mekani, super je za namaze.
-
Nazalost, nemamo kalupe... pa improviziramo - cjedila, posudice i sl. Kad pravim mekani tofu onda u njega dodajem razlicite dodatke npr. safran i sl. Eksperimentiram i pronalazim sto mi najvise pase.
Posting Permissions
- You may not post new threads
- You may not post replies
- You may not post attachments
- You may not edit your posts
-
Forum Rules