Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: pomoć

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno pomoć

da objasnim svoju situaciju...naime 18.02 ove godine mi je istekao porodiljnji međutim naposlu sam dobila otkaz...poslje burze od dva mjeseca 03.08 sam dobila novi posao u drugoj firmi gdje sam primljena na određeno do 31.12 ove godine ....moje pitanje je sljedeće trudna sam mjesec dana....doktor me saljena cuvanje a ja nebi barem do 31.12 ...koja su moja prava ako ih uopće imam ako mi firma ne da ugovor za stalno poslje tog 31. 12????

hvala na odogovorima...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: pomoć

Citiraj mim1104 prvotno napisa
    da objasnim svoju situaciju...naime 18.02 ove godine mi je istekao porodiljnji međutim naposlu sam dobila otkaz...poslje burze od dva mjeseca 03.08 sam dobila novi posao u drugoj firmi gdje sam primljena na određeno do 31.12 ove godine ....moje pitanje je sljedeće trudna sam mjesec dana....doktor me saljena cuvanje a ja nebi barem do 31.12 ...koja su moja prava ako ih uopće imam ako mi firma ne da ugovor za stalno poslje tog 31. 12????

hvala na odogovorima...
    Mim1104, po propisima imaš pravo na ovo:
    - trenutno si zaposlena i u vezi bolovanja imaš pravo na naknadu u visini isplaćenih plaća (do max 4250 kn), ako imaš ispunjen uvjet osiguranja staža od 18 mjeseci sa prekidima u zadnje dvije godine. Ako ovaj uvjet nemaš zadovoljen, naknada će ti iznositi 831 kunu mjesečno. Bolovanje imaš pravo koristiti dok si god zaposlena.

- ako ćeš ostati zaposlena nakon tog 31.12., rodiljna naknada će ti iznositi 1663 kune, jer nećeš imati zadovoljen uvjet staža rada od 12 mjeseci neprekidno.

- ako ćeš ostati nezaposlena, rodiljni dopust ćeš otvoriti sa datumom rođenja djeteta, i od tog dana primat ćeš 1663 kune mjesečno.

No, ako odeš na bolovanje, ono što će ti učiniti HZZO je sljedeće:
    - dobit ćeš rješenje u kojem piše da si prevarila i poslodavca te si zaključila ugovor o radu koji je ništavan, jer si u trenutku zaključenja ugovora bila trudna (znala ti to ili ne) te da si bila radno nesposobna. To će im biti razlog da ti ukinu osiguranje s temeljem rada i proglase te nezaposlenom osobom. Nisam sigurna da li će ti dati nakandu kao nezaposlenoj osobi.

Ako se ovo desi, imaš sve osnove da ih tužiš, jer postupaju:
    - u suprotnosti sa Zakonom o radu, Zakonom o diskriminaciji i Zakonom o ravnopravnosti spolova kojima je zabranjeno poslodavcima da ti postavljaju upit s temelja bračnog stanja, obitelji, trudnoće kao i da te netko proglašava radno nesposobnom, jer si trudna.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

hvala na odgovoru...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •