Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 111

Thread: fenomentastični medenjaci

  1. #1
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default fenomentastični medenjaci

    božić se bliži...

    30 dag blagog meda (bagrem, livada)
    40 dag šećera
    2 dcl mineralne

    16 dag rastopljene masti (ZNAM, i meni se želudac okrenuo ali ni jedna druga masnoća ne daje isti efekt - isprobano)
    2 jaja
    750 dag crnog brašna
    750 dag raženog brašna
    2 žlice sode bikarbone
    1/2 vrećice kotany začina za medenjake (baš taj - daje mrak aromu!)

    - na pari otopiti med, šećer i mineralnu, u mlako staviti otopljenu mast. dobro izmiješati i stavljati ostale sastojke. rukama umijesiti glatko tijesto, izraditi kuglice veličine oraha i peći cca 10 min na 180°.

    - preljev: u malo vode rastopiti šećer u prahu s par kapi limunovog soka, premazati hladne medenjake.

    ovo je mjera za vojsku nahraniti, možete je slobodno prepoloviti (ali opet, tako su fini da nestanu u dva dana...)

  2. #2
    saška's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    1,051

    Default Re: fenomentastični medenjaci

    Quote Originally Posted by ms. ivy
    božić se bliži...

    1/2 vrećice kotany začina za medenjake (baš taj - daje mrak aromu!)
    Ja obožavam taj začin. Bude odličan i u medenoj piti i u zimskoj štrudli ili piti sa jabukama. Najbolji je!
    A medenjaci, jesu to oni tvrđi što moraju odstajati ili?

  3. #3
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    ma kakvo stajanje

    budu dosta mekani, baš zato što se rade s masti :želucoprevrt:

  4. #4
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    A mast kupiš i mesnici?

  5. #5
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    imaš u dućanima, na pultu sa salamama.

  6. #6
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Super, definitivno ću ih napraviti. Ak ne prije, onda za Božić.

  7. #7

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Osijek
    Posts
    864

    Default

    To je stvarno količina za vojsku nahraniti.
    Jedino što bi ja na tu količinu sasula cijeli Kotany

  8. #8

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,229

    Default

    Pa gdje ti vec o bozicu razmisljas

  9. #9
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    i o božićnici, i o božićnici...

    mamaja, ne treba cijela vrećica - stvarno budu fino aromatični!

  10. #10
    Inesica's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,733

    Default Re: fenomentastični medenjaci

    Quote Originally Posted by ms. ivy
    božić se bliži...
    ajvice...

    inače, čekala sam taj tvoj recept za medenjake. vidla sam da si ga negdje najavila. ja, inače od svih tih keksića jedino JEDEM medenjake tako da ću ove sigurno isprobati (mislim, kad božić dođe)

    nego...
    Quote Originally Posted by ms. ivy
    16 dag rastopljene masti (ZNAM, i meni se želudac okrenuo ali ni jedna druga masnoća ne daje isti efekt - isprobano)
    pretpostavljam da nema za kupiti 16 dag te masti nego veća količina. s obzirom da mi stvarno ne koristimo MAST...
    ... jel' hoće neko podjelit

  11. #11
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    inesice, imam ja još jedne fine medenjake, a imam i recept za spekulaas! luda sam za medenjacima svih vrsta. med, cimet, đumbir, i eto mene!

    mislim da je mast tako jeftina da možeš mirne duše uzeti dvije žlice i baciti ostatak. ili da se forumašice dogovore pa za božić kupimo kantu i odvadimo koliko treba...

  12. #12
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    ja stvarno ne mogu staviti mast, ne mogu i ne mogu, i da me ubiješ, ne mogu. što je najbolje umjesto masti? margarin?
    ili da zaboravim na recept?

  13. #13
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    lutonjice, ja sam pobjegla iz kuhinje dok je mama obavljala spornu radnju.

    ali eto, kažu da MORA biti gadost u pitanju. ne znam, probaj s margarinom pa nam javi...

  14. #14
    pinocchio's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,057

    Default

    meni je još uvijek enigma kak ms.ivy kraj ovakvih recepata (mast!!??) održava tinejdžersku liniju. imaš recept i za to?

  15. #15
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    lutonjice, ja sam pobjegla iz kuhinje dok je mama obavljala spornu radnju.
    pa točno to, meni bi se gadila i zdjela u kojoj se to radi, i kuhača s kojom se to miješa, a nema šanse da medenjake s masti stavim u usta....

  16. #16
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    vidi avatar :D

  17. #17

    Default

    Quote Originally Posted by ms. ivy
    imam i recept za spekulaas!
    Daaj!

  18. #18
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    neko je rekao cimet?
    tu sam!

    ms.Hajvi, molim recept i za spekulaas i ako neko ima za Zimmt Sterne, luda sam za cimetom i karanfilcicima i za djumbirom i...
    a ako neko uspije ove medenjake napraviti bez ms.Hajvinog specijalnog dodatka, molim za obavijest, rado bih ih probala.

  19. #19
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    ok, napisati ću spekulaas, i druge medenjake, i ginger cake...

  20. #20
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    dakle,

    SPEKULAAS

    450 g brašna
    250 g šećera
    50 g mljevenih badema
    1 žličica cimeta
    1 žličica muškatnog oraščića
    sol
    60 g hladnog maslaca
    1 jaje
    5 žlica mlijeka

    pomiješati brašno, šećer, bademe, cimet, m. oraščić i sol. u to narezati maslac, dodati jaje i mlijeko. zamijesiti i ostaviti u frižideru 1 h. razvaljati na pola cm debljine i kalupom rezati kekse. peći na 160° cca 15 min, ili kako već pečete kekse u svojoj pećnici. sakriti na sigurno da odstoje par sati, te navaliti.


    JOŠ JEDNI FINI MEDENJACI (bez gadljivih sastojaka)

    u 40 dag brašna izmrviti 15 dag maslaca, dodati pola praška za pecivo, 15 dag šećera, 2 jaja, 6 žlica meda, 10 dag mljevenih oraha, 2 žličice cimeta, žličicu muškatnog oraščića i rum. umijesiti i ostaviti u frižideru 1 h. oblikovati kuglice veličine oraha, peći na 160°15 min.


    GINGER CAKE BENOVE MAME

    140 g margarina, 170 g meda, 115 g smeđeg šećera i žlicu vode zagrijavati na pari dok se ne otopi margarin. pomiješati 200 g brašna, 1 prašak za pecivo i 2 žličice đumbira u prahu. u to umiješati gornju smjesu. umiješati 2 jaja. peći na 180° 45 min, posuti šećerom u prahu.


    portugalski čokoladni kolač, hladi se i još ga nisam probala - dojmovi sutra:

    BOLO DE AMENDOA E CHOCOLATE

    miksati 9 žumanjaka i 300 g šećera. dodati 250 g badema i 25 g kakaa. umiješati snijeg od 9 bjelanjaka, dodati 50 g brašna. peći na 180° pola sata.

  21. #21
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    ovo sve zvuči takooo finooo... ms. ajvi jel su medenjaci sigurno meki? Ono, da ne stoje 7 dana u "Mraku" i te čarke? Ja bi probala al se ne usuđujem. Jednom sam radila po nekom receptu i nikad više, rekoh si -više mi se isplati ih kupit u dućanu. Ne trebam ni spomenut di su završili.... (sad će ispasti da nemam pojma peći kolače, ali nije istina )

  22. #22
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    i jedni i drugi su mekani, ovaj drugi recept je stvarno jednostavan a dobiješ takvo fino tijesto da se kuglice skoro same rade.

    pa probaj napraviti pola mjere jedan vikend i vidi kako ti se sviđaju!

  23. #23
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    naravno da hoću, samo sam htjela čuti potvrdu iz prve ruke; namig

  24. #24
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    ahhhhhhhh, ne zna se koji bolje zvuci!
    ms.ivy, sve moje naredne kile idu tebi na dusu :beeeeeeelj:

  25. #25
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    ovaj zadnji - portuglaski - nije niš posebno. nekako suh. imam puno bolji recept za čokoladni kolač bez brašna!

    wewa, hoćeš i paprenjake?

  26. #26
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Paprenjake - onakve kakve ih ja znam i jedem na bajramsko jutro?

    ili neke druge?


    btw. a ima li neko recept za cimet zvijezde? pliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiz?

  27. #27
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    ne znam ja kakve ti jedeš, ali neće škoditi da ih napišeš!

    paprenjake kakvi se jedu tu u zagrebu... baš fini recept, lako se radi s tijestom i fino ispadnu.

    cimet zvijezde nemam ali imam neke druge kekse sa cimetom, moram doma pogledati...

  28. #28

    Default

    U spekulaas dodajte i pimenta.

  29. #29
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Ms.Ivy, pretrazila sam web radi ovih mojih paprenjaka, ali recepta ni za lijeka... :smrz:

    ali, vidjela sam tvoje paprenjake i nije to - to... u mojim nema cimeta i izgledaju kao (pomalo) slatki hljepcici, sa curekotom (cekam pitanje :keeez

    mozda snorki zna recept?

  30. #30
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    evo mog recepta:

    Paprenjaci

    1/2 kg brasna
    pola putera
    2 jaja
    1 soljica mlijeka
    malo secera (ne vise od 3 kasike)
    germa (kvasac)

    Potkuha se tvrdo tijesto, da nadodje sto vise moze, po mogucnosti prekuhati vise puta. Formirati kuglice kao za zemicke i poredati u (okruglu) tepsiju, premazati zumancetom i posuti curekotom (crno sitno, coskasto sjemenje specificnog mirisa koje se posipa i po somunima), peci u rerni na 250, pa smanjiti na 180-200 stepeni kad naraste i dobije finu koricu. izvaditi iz rerne kad tepsija olaksa (znak da su peceni).

    jesti vruce s mlijekom, ili hladno - onda se mogu rezati kriskice i mazati marmeladom. mljac!

  31. #31
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    mmmm fino zvuče! i peku se na tako visokoj temperaturi?

  32. #32
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    ma to je moja pretpostavka, ali cim vidis da rumene, ti smanji. to je ipak hljebasto, zato nagadjam da treba visoka temp.

    javi ako budes pravila :namig:

  33. #33
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    PAPRENJACI

    u 45 dag brašna izmrviti 18 dag margarina. dodati 15 dag šećera, 15 dag oraha, 1 jaje, 3 žumanjka, 2 žlice meda, cimet, klinčić, muškatni oraščić i papar. ostaviti u frižideru pola sata, razvaljati na pola cm i rezati kalupom. peći 15 min na 150°.

  34. #34
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    wewa - sad sam tek detaljnije pogledala tvoj recept - 1 šalica, tu se misli na 2 deci? germa - 1 friška, tj. 2 suhe? a gdje je papar?

    kolike točno trebaju biti kuglice? koliko narastu?

  35. #35
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Ms.Ivy. ova moja soljica je zapravo fildzan - sto ce reci 1 dl, otprilike.

    Germa - ja u sve stavljam suhu, instant, a na pola kg brasna stavim cijelu (narocito ako mi se zuri da tijesto nadodje).

    Kuglice - hmmmm, pa recimo 5-6 cm precnika, narastu bar duplo, ovo ti je mjera za jednu manju okruglu tepsiju, obicno ih prave da budu kao McDonalds zemicka, a ti mozes i manje.

    i bibera nema, tako da pooooojma nemam otkud im ime, mozda zbog mirisa curekota.

    a ovi tvoji paprenjaci skroooooz fino zvuce, mljac!

  36. #36
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    šmrc, sad si me razočarala! kako nema papra?!

    onda, što je curekot i što se može koristiti kao zamjena?

    recept mi je jako sličan buhtlama, samo je očito tvrđe tijesto kad se mogu raditi kuglice. a začinjene buhtle su mi jaaako privlačne, samo da dokučim čime ih začiniti! :namig:

    ovi paprenjaci su odlični, to je baš stari zg-recept (frendičine bake). samo se začini stavljaju odoka, pa svako malo probaš je l' ti dosta jako. ja volim intenzivan okus pa dodam dosta papra.

  37. #37
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    evo ti slicica i tekst o curekotu:
    http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/...?Nige_sat.html

    znaci, tu bi ga mogla pronaci pod nazivom crni kim, samo sto to nije kim, vec izgleda kao crni kus-kus. i ne moze se nicim zamijeniti, ima bas specifican miris.

    e da, ovo lici na buhtle, s tim sto buhtle peces odvojene, a ove se loptice slijepe u toku pecenja, pa budu nalik na one zemicke koje se prodaju kao zvijezda.

    javim ti utiske o tvojim paprenjacima

  38. #38
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    ma buhtle se peku zajedno, stavljaju se u pleh jedna do druge i zalijepe se! samo što se one pune pekmezom.

    kakav sraz kultura

    je l' mi to onda cijelo vrijeme pričamo o istoj stvari... marelica će nas zaključati da će se sve prašiti! :hahahaheheeee:

    dakle crni kim... probati ću ga naći!

  39. #39
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    cek, cek, zar se buhtle ne razvaljaju pa onda pune?
    :smajlic se zbunjeno ceska po glavi:

    ovo ne ide u pleh, onaj pljosnati, vec u tepsiju koja ima obrub, obicno okruglu.

    i nema zakljucavanja, totalno smo ontopic :namig:

  40. #40
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    ja buhtle radim tako da odrežem komadić tijesta, razvučem ga prstima pa stavim pekmez i zatvorim. i stavljam ih u visoki protvan, jednu do druge i nagusto da ih više stane. ali za buhtle vrijedi - što rjeđe tijesto, to bolje jer će biti mekše.

    ma valjda je ovo slično tijesto, samo tvrđe. ja bih u to uvalila kojekakvih začina pa pekla kruščiće.

  41. #41
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    javi kako je bilo :namig:

  42. #42
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    nije ontopic kad je ontopic, već kad JA kažem da je ontopic!
    A, šta`š sad?!

  43. #43
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    dakle: dok se šefici sviđaju recepti neće nas zaključati!

  44. #44
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    nije ontopic kad je ontopic, već kad JA kažem da je ontopic!
    A, šta`š sad?!
    Ccuj sta? posaljem tebi turu kad budem pekla kekse :smajlic bestidno nudi mito:

  45. #45
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    upravo sam napravila sporne medenjake. umjesto zivotinjske, kupila sam biljnu mast (greskom) - pa sam je i iskoristila, prodaje se u kocki kao margarin i cini mi se da se moze upotrijebiti u ovu svrhu jer su mi medenjaci ispali fakat fiiiiini i mekani. (Jela sam ih tople, vec vidim da necu nocas oka sklopiti).
    Dakle, ukoliko se nekome gadi mast, ovo mu je mozda ok alternativa. Ne znam kako je s drugim masnocama, ali ova mast izgleda zaista razlicito od margarina i maslaca kada se rastope - margarin i maslac budu zuckasti i gusci, ovo je skroz bistro i rjedje.

  46. #46
    sanja74's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb - Trešnjevka
    Posts
    1,578

    Default

    Možda sam ja skroz antitalent za kolače, ali.. probala ja raditiove fenomentastične medenjake.
    mislim da baš nisam pogodila mjere.

    meni se čini da u receptu ima malo g, malo dag (10 g?!).

    pa nemrem zamjesiti kilu brašna sa 1dl mineralne i žlicom meda!
    help! help! help!

  47. #47
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    100g je 10dag
    1000g je 1kg

  48. #48
    sanja74's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb - Trešnjevka
    Posts
    1,578

    Default

    je, je.. ali u receptu piše i 750 dag brašna (dvaput). to je pretpostavljam ipak u gramima.

    ono s medom je valjda u dag.
    a šečer i mast? koje u dag, a koje u g?

  49. #49
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    brašno je u gramima, ostalo u dagovima

  50. #50
    sanja74's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb - Trešnjevka
    Posts
    1,578

    Default

    hvala, hvala.. :klanja:

    navečer probam napraviti novu turu. ova nije tak fantazmagorična. ))

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •