dakle,

SPEKULAAS

450 g brašna
250 g šećera
50 g mljevenih badema
1 žličica cimeta
1 žličica muškatnog oraščića
sol
60 g hladnog maslaca
1 jaje
5 žlica mlijeka

pomiješati brašno, šećer, bademe, cimet, m. oraščić i sol. u to narezati maslac, dodati jaje i mlijeko. zamijesiti i ostaviti u frižideru 1 h. razvaljati na pola cm debljine i kalupom rezati kekse. peći na 160° cca 15 min, ili kako već pečete kekse u svojoj pećnici. sakriti na sigurno da odstoje par sati, te navaliti.


JOŠ JEDNI FINI MEDENJACI (bez gadljivih sastojaka)

u 40 dag brašna izmrviti 15 dag maslaca, dodati pola praška za pecivo, 15 dag šećera, 2 jaja, 6 žlica meda, 10 dag mljevenih oraha, 2 žličice cimeta, žličicu muškatnog oraščića i rum. umijesiti i ostaviti u frižideru 1 h. oblikovati kuglice veličine oraha, peći na 160°15 min.


GINGER CAKE BENOVE MAME

140 g margarina, 170 g meda, 115 g smeđeg šećera i žlicu vode zagrijavati na pari dok se ne otopi margarin. pomiješati 200 g brašna, 1 prašak za pecivo i 2 žličice đumbira u prahu. u to umiješati gornju smjesu. umiješati 2 jaja. peći na 180° 45 min, posuti šećerom u prahu.


portugalski čokoladni kolač, hladi se i još ga nisam probala - dojmovi sutra:

BOLO DE AMENDOA E CHOCOLATE

miksati 9 žumanjaka i 300 g šećera. dodati 250 g badema i 25 g kakaa. umiješati snijeg od 9 bjelanjaka, dodati 50 g brašna. peći na 180° pola sata.