koliko dugo mogu da stoje odmrznute lignje u frizideru?
koliko dugo mogu da stoje odmrznute lignje u frizideru?
Kratko, 1 dan, ne bi ti preporučila više...( s tim da ih očistiš)
imam one ledove kolutići i krakovi. to je očišćeno. pravila sam pre 2 dana, nisam potrošila krakove, pa sam mislila to danas, ali ne znam da li smem :? ne smrde, zapravo imaju normalan lignja miris, ali opet nisam sigurna...
Pekla bih u rerni na krompiru i maslinovom ulju sa ruzmarinom i češnjakom
ja mislim da mozes, ako nmaju cudan miris i ako ih dobro ispeces!!![]()
čim nemaju iakav čuda miris..one su ok....mi smo mm i ja ludi za lignjama...na sve moguče načine.....sad su več na popisu za subotu..imamo goste.....
volimo ih puuuuno klopat..makar nije preporučljivo ih stalno jesti..1 u mjesec dana..... :/
ja sam ih prije par godina toliko cesto jela da ih sada ne mogu primirisati u nikakvim rizotima ili tocevima, mogu samo sa zara![]()
isto tako mi se tunjevina iz konzerve dozivotno ogadila nakon jednog hekticnog razdoblja u zivoru kad sam radila ko manijak i to trusila cesto. sad kad pomislim na termicki obradenu konzervu tunjevine, muka mi dodje
Ipak mi je promakao pomalo sumnjiv miris (to sam otlrila kasnije, kada sam počela da istražujem svaki krak ponaosom), pa sam ih ipak fićnula u smeće, ali idući paketić već neće tako završiti...
Možda da nastavimo na ovom topicu sa receptima za pripremanje lignji?
procitala sam u karapandzinoj knjizi da on, kad radi rizot, najprije stavi lignje na maslinovo ulje, a kad se one malo prodinstaju tek onda kapulu. stvarno dobije poseban okus, puno bolji nego kad se stavlja najprije crveni luk (kapula) pa onda lignja
A jel znate da se i lignje i hobe i račići stavljaju u izmuljan kivi na 20 minuta? Onda nema šanse da budu žilavi.
Dakle ispasirate 1 kivi u to umešate lignje, hobe, račiće, šta god od toga, to tako treba da odstoji 20- 30 min. nikako duže, jer će se meso raspasti, isprati pod česmom i nadalje postupati kako piše u recepti ili kako vam volja.![]()
:shock: o bože, stvarno ovo još nisam čula....
ni na kraju pameti mi nebi bilo...
ali ali dobro je znati!!!!
lignje se ne prze duze od 2-3 minute jer postanu zilave...
ja lignje da nebudu žilave uvijek malo ocjedim limuna i to po njima ocjedim.....i dalje radim sa njima kaj treba...i nisu mi nikad žilave...
a ovo za kivi prvi put čujem..prvo sam mislila da sam krivo pročitala..pa sam ostala :shock: ...
ali treba i to probati...
evo jedan recept oji mi češto koristimo..
0,5kg lignji
6-7 večih krumpira
lignje narezat na kolutiče debljine 1-2cm
krumpir ogulit i narezat na kockice
sve zajdeno stavit u zdjelu pa stavljati
2-3 žličice vegete
pola žlićice papra
1-2 žličice ružmarina
pola žičice origana
češnjak u granulama
na kraju obilato polit maslinovim uljem,sve zajedno izmješati
stavit u protvanj(tepsiju)
Posebno u malu zdjelicu napravit smjesu:
1dcl bjelog vina
1dcl vode
1 žlićica šečera
1 žličica vegete
1-2 žličica krušnih mrvica
dobro izmješati i preliti po lignjama
prekrit tepsiju aluminiskom folijom i stavit u zagrijanu pečnici na 200 C
Peči 1h.
Nakon 1h makut folijui peči još 15-20minuta!
Dobar tek!!!!
dobro zvuci, samo kad vidim vegetu (cak i napismeno) zgrozim se. ali to sam ja. u borbi protiv natrij glutaminata i pojacivaca okusa svake vrste.
bez vegete i češnjaka u granulama
stavila pravi
Kad sledeći put ne budeš znala što ćeš sa krakovima, zovi mene! Nadam se da će u nekoj skorašnjoj evolutivnoj transformaciji lignje imati samo krakove....mljacvanesax prvotno napisa
![]()