Ne znam da li je to normalno, ali prica ide ovako...
Dijete krenulo s dvije godine u jaslice i sve je bilo super.
Sljedece godine su je premjestili u drugu grupu, u vrtic. Na pocetku pedagoske godine je bilo veoma lose, nije se dala u vrtic, govorila je da je djeca muce, cak je pocela mucati i ponekad je mokrila u krevet. Nije bas najbolje govorila, pa nisam razumjela o cemu se tocno radi. Jednom je opet dosla s ogrebotinom odmah ispod oka i trazila sam razgovor s ravnateljicom. Jedva sam dobila taj razgovor, dosle su psihijatar, pedagog i jos neke osobe iz strucnog tima. Ravnateljica je bila veoma ljuta sto to nisam rijesila samo s tetama. Inace su samo 4 djece prebacili u tu grupu, pa sam htjela cuti strucno misljenje, a ne samo tete koje su ih dobile. Objasnjenje je bilo da se dijete najvise igra sa tim djecakom koji ju je ogrebao, jer bi je inace sigurno slucajno ogreblo drugo dijete. Napali su me da ih optuzujem da mi je zbog njih dijete dobilo traume i pocelo mucati i mokriti, te da to netko cuje, mogao bi pomisliti svasta.
Poslije tog razgovora sve se nekako smirilo i dijete mi vise nije doslo sa razdrapanim licem.
Sve do pocetka ove pedagoske godine. Kako je proslo ljeto, kcer mi se pocela zaliti da joj je dosadno i nede joj se u vrtic, a tijekom ljeta joj je bilo lijepo u vrticu. Danas se vratila sa novom razderotinom po licu koju joj je nanjela jedna curica koju voli i koja nam je dosla i kuci u posjetu. Opet u blizini drugog oka, duzine 2-3 cm i sirine par milimetara. Navodno je htjela puhati balone od te curice pa ju je ona ogrebla. Kcer mi je rekla i da su neka djeca nju i neku drugu djecu tukla. Kada sam je pitala sto su tete rekle na to, odgovorila je da tete nisu niti vidjele kad su ih tukli. Moli me da je vise ne vodim u vrtic da je opet ne povrijede. Veoma se boji.
Kad sam dosla po kcer u vrtic, teta nista nije rekla. Ni da je imala nezgodu, niti ista drugo.
Napominjem da je rijec o gradskom vrticu, ne o privatnom, a niti o igraonici. Dakle, svi bi trebali imati zavrseno adekvatno skolovanje.
S obzirom da sam zabrinuta za djetetove oci, potencijalne oziljke po licu koji ipak u tankom sloju ostaju, a i za njezino mentalno zdravlje, molim za savjet...da li je to normalno? Sto uciniti sa djetetom, tetama, strucnim timom, ravnateljicom...?
Inace sam bila veoma zadovoljna, ali ovakve stvari me stvarno zabrinjavaju :/