prolazim agoniju s dojenjem zadnjih par tjedana i trebam savjet.
da napomenem da sam prvog sina dojila pune dvije godine i odradila nebrojene zastoje i mastitise (prosjek svaka 2-3 tjedna). bilo je pakleno no nastavljala sam dojit dok mali nije odustao sam. naučila sam o tim problemima sve što se ovdje da pročitati, znam sve o položajima, toplim i hladnim oblozima, kupusu, tuširanju, uranjanju, okretanju djeteta na sve strane svijeta dok doji, majka mi se ispraksala u masažama da bih je mogla iznajmljivat.
e sad... rodila sam prije 5 tjedana, nakon dva tjedna zaradila gadni mastitis uz visoke temperature i sve ostale radosti. izvukla sam se nakon nekoliko posjeta patronažne, odlazaka u bolnicu i jahanja cijelog bolničkog osoblja po dojci. bradavica mi je bila prekrivena krastom, natečena ko krumpir, dojka natečena do zastrašujućih razmjera, sve žlijezde unutra i okolo upaljene, izlazilo je gusto žuto mlijeko itd.. no izvukla sam se nakon 10-ak dana i nastavila dojit na obje dojke.
prije 6, 7 dana ponovno dobivam veliku kvrgu, s prednje strane dojke, daleko od bradavice, tamo negdje gdje su "spremnici" s mlijekom koji se onda sužavaju u kanale. opet prolazim sve postupke nebrojeno puta. temperatura se povremeno javi, ne svaki dan, max 37.8. onda je idući dan nema. masiramo dok ne počnem vrištat, a navikla sam na taj tip boli. ispraznila sam je do kraja, što bebom što električnom medelom. no kvrga ostaje, eventualno promjeni malo konture. no stoji i ne mrda. danas sam odradila uzv dojki i naravno naletila na savjete da pijem antibiotik, da stavljam hladne obloge i prestanem mučit cicu jer će to sve negdje samo izači :? doktor nije bio siguran što je u toj kvrgi no nešto tekuće jest (mlijeko ili apsces u nastajanju). kaže tvrdo je jer je pregusto i zato ne može van. :/
dakle, očajna sam i želim dojit, želim na more, želim se igrat sa starijim sinom, želim oprat kosu i otić u park, a ne stalno jahat po cicama.
bojim se da je zbilja iduća stanica kirurgija, a ne sviđaju mi se iskustva koja sam ovdje pročitala.
pitanje: kada prestat maltretirat dojku i javit se na kirurgiju? koliko dugo kvrga može živjet u meni prije nego se nakupi gnoj? da pijem taj klavocin, bez obzira što su mi temperature li-la? imate li koga u zagrebu za preporučit za pametan savjet?
unaprijed hvala, odoh se onesvijestit pored djece.![]()