Citiraj Maslačkica prvotno napisa
Iz nove BiH kuharice koja opisuje zimnicu i koja je savršena!!! Kada mi proradi skener, skenirat ću je i staviti ovdje negdje da je možete vidjeti, za sada prepisujem recept za

PATLIDŽANE U ULJU

1 kg patlidžana
1 l sirćeta od jabuka
150ml maslinovog ulja
1-2 kašikice soli
3 česne bijelog luka

1. SVježe neoštećene patlidžane oprati i temeljito osušiti. Narezati ih na pola centimetra debele kriške.
2. u široj posudi kuhati sirće dok ne prokuha, dodati sol, a zatim kuhati patlidžane dio po dio oko 5 minuta.
3. Ocijeđene patlidžane složiti u suhe tegle, a između redova staviti bijeli luk narezan na kriškice.
4. Ostaviti neka se ohladi i preliti sirćetom u kojem su se kuhali patlidžani.
5. Na kraju zaliti maslinovim uljem i tegle zatvoriti.
6. Patlidžane u ulju poslužiti uz namaze od mahunarki i gljiva, a ljubitelji mesnih zalogaja mogu ih poslužiti uz hladna i topla mesna jela.
Ovo sam ljetos radila. Preprekiselo. Moglo bi biti dobro za dodati u neku mješanu salatu s mesom da se malo razbije ta kiselost.