Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Kako pospremiti patliđane?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Kako pospremiti patliđane?

Izraslo mi brdo patliđana, ne stignem jesti, a žao mi da propadnu.

Kako ih zamrznuti?
    Ili ukiseliti?!?

Help!

Ovo je drugo ljeto da imam patliđane, ali prošle sam ih posadila u sjeni i izrasla su samo 3 ploda koja smo slistili, sad ih je brdoooo....

Help!

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

1. pohovati ih - svježe zamrznuti (na posebnom plehu dok se ne zamrznu i kada se zamrznu staviti ih u kese) + peći tako zaleđene = isti kao da si ih sad napravila
    2. skuhati razne umake sa patlidžanima i zamrznuti ih skuhane

Meni nisu fini kada se zamrznu svježi, jer budu mljecavi - možda ih ne znam svježe zamrzavati...

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ogulit, izrezati na šnite, ubacit u kipuću neslanu vodu, tako blanširat 2 minute, naglo ocijedit, prelit hladnom vodom, opet ocijedit...potpuno hladne stavljat u vrećice i zamrzavat...godinama pali ...Poslije se odlede i mogu se pohat, kuhat...što god...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj anin prvotno napisa
    Ogulit, izrezati na šnite, ubacit u kipuću neslanu vodu, tako blanširat 2 minute, naglo ocijedit, prelit hladnom vodom, opet ocijedit...potpuno hladne stavljat u vrećice i zamrzavat...godinama pali ...Poslije se odlede i mogu se pohat, kuhat...što god...
    Ne slijepe se? Tj. da li budu onako mljecave, tj. da se voda cijedi iz njih kada ih odlediš?
    I pripremaš ih odleđene?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Kupi rogu papriku i napravi ajvar
    Imam ti i super recept, meni je ispao za prste polizati, spremam se na drugu turu

Ili na plac pa prodaj 8)

ivananeda avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ogulis, kratko blansiras, a onda ili sitno iseckas ili u blenderu sameljes, izdinstas na luku , sodas bivera i zacina i pravis pitu sa korama, U foil dodas i jaja..bude kao pita sa mesom

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    Imam ti i super recept, meni je ispao za prste polizati, spremam se na drugu turu
    Daj recept... volim lizati prste.

Za prodaju ipak nemam..

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ivananeda prvotno napisa
    Ogulis, kratko blansiras, a onda ili sitno iseckas ili u blenderu sameljes, izdinstas na luku , sodas bivera i zacina i pravis pitu sa korama, U foil dodas i jaja..bude kao pita sa mesom
    Može li se to zamrznuti?

bebica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Patliđane možeš zamrznuti i kao polovice....Ako se poslije odlučiš raditi punjene.
    Sistem ti je, kao i za većinu povrća koje zamrzavaš, blanširanje. Znaci, prerežeš na pole, blanširaš koju minutu duže i kada se ohlade samo spakiraš u zamrzivač.
    Imam još jedan recept za zimnicu od patliđana. Na talijanski naćin, pa ako hoćeš mogu ti napisati.
    Meni je isto urodio ove godine početnička sreća valjda

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj bebica2009 prvotno napisa
    Imam još jedan recept za zimnicu od patliđana. Na talijanski naćin, pa ako hoćeš mogu ti napisati.
    Može, može... pa napravim malo ovako, malo onako

bebica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Za ovo ti treba jedna šira tegla i 1 kg patliđana, ocat, začini ( bosiljak, vlasac, biber u zrnu) ulje... Prvo ih našnjitaš, poslažeš par sati na sunce (malo da se prosuše). Kada su prosušeni, prokuhaš ih u octu (naspeš tako da prekriješ patliđane).
    Raširiš kuhinjske krpe i kada se ohlade skuhani patliđani poslažeš ih i prekriješ. Tako stoje 24h.
    Nakon toga slažeš u teglu i to tako da staviš red patliđana (meni bude 2-3 šnjite), pa pospeš začinima, uljem (ja kombiniram suncokretovo i maslinovo), par zrna bibera i tako do vrha...
    Čini se dosta posla, ali nije!

Koristim to uglavnom kao prilog uz pečeno meso. I to po par šnita jer je dosta aromatično. Vjerojatno bi se dalo i s tjesteninom kombinirati, ali to cu tek isprobati.
    Dobar tek

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Oooo... sline mi cure samo na opis.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    Citiraj anin prvotno napisa
    Ne slijepe se? Tj. da li budu onako mljecave, tj. da se voda cijedi iz njih kada ih odlediš?
    I pripremaš ih odleđene?
    Ja ih odledim u situ, tako da se višak tekućine ocijedi...i onda mi se ne lijepe...tajna je u tome da se ne blanširaju predugo...i naravno da se ocijede pri odleđivanju...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Iz nove BiH kuharice koja opisuje zimnicu i koja je savršena!!! Kada mi proradi skener, skenirat ću je i staviti ovdje negdje da je možete vidjeti, za sada prepisujem recept za

PATLIDŽANE U ULJU

1 kg patlidžana
    1 l sirćeta od jabuka
    150ml maslinovog ulja
    1-2 kašikice soli
    3 česne bijelog luka

1. SVježe neoštećene patlidžane oprati i temeljito osušiti. Narezati ih na pola centimetra debele kriške.
    2. u široj posudi kuhati sirće dok ne prokuha, dodati sol, a zatim kuhati patlidžane dio po dio oko 5 minuta.
    3. Ocijeđene patlidžane složiti u suhe tegle, a između redova staviti bijeli luk narezan na kriškice.
    4. Ostaviti neka se ohladi i preliti sirćetom u kojem su se kuhali patlidžani.
    5. Na kraju zaliti maslinovim uljem i tegle zatvoriti.
    6. Patlidžane u ulju poslužiti uz namaze od mahunarki i gljiva, a ljubitelji mesnih zalogaja mogu ih poslužiti uz hladna i topla mesna jela.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja sam stavila odličan recept na temu zimnica pa baci oko

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Citiraj kahna prvotno napisa
    Daj recept... volim lizati prste.

Za prodaju ipak nemam..
    Sorry, sad tek vidim.

Evo recept:
    5 kg PEČENE paprike
    1 kg pečenih patliđana
    0,5 l ulja
    1 dcl octa
    7-8 režnjeva češnjaka
    sol i biber po okusu

Ja paprike kad su pečene gulim jer me kožice ubijaju u pojam.
    Patliđane oguli sirove, nareži na ploške cca 2 cm debljine i tako peci - brže se speku i manje vode ostane u njima.

Kad imaš sve samljeveno (ja sam i češnjak samljela na mašinicu)
    zagrij ulje na, odprilike, tepmeraturu za pečenje npr. mesa i tek onda
    samljevenu smjesu iskipaju unutra.
    Dodaš ocat, sol i kuhaš cca 2 - 2,5 sata odnosno (kak mi je teta rekla) dok se ne zasjaji.
    Biber treba dodati pred kraj jer postaje gorko ako se dugo kuha s njim.

E sad koliko ti sirove paprike i patliđana treba - ne pitaj
    Ja sam imala 14 kg sirove - očišćene, ispećene mi je ostalo 4 kg i 100 grama.
    A buraz je od 17 kg dobio skoro 8 kg pečene ali je meni ajvar ispao lijepi gust,
    njegov je dosta rijeđi.
    Daklem, ispeci papriku što više.

Ne znam jesi li kad radila ajvar, pa ako bilo što nije jasno pitaj.
    Ne znam što bi ti još trebala reći.
    Ovak sad izgleda komplicirano, ali nije, samo je dugotrajno, ja sam imala posla cijeli dan s tim.

Da, ja nisam ništa ljutila, ali ako volite ljuto začinjeno staviš feferona/mljevene ljute paprike/čili ili što već.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Iz nove BiH kuharice koja opisuje zimnicu i koja je savršena!!! Kada mi proradi skener, skenirat ću je i staviti ovdje negdje da je možete vidjeti, za sada prepisujem recept za

PATLIDŽANE U ULJU

1 kg patlidžana
    1 l sirćeta od jabuka
    150ml maslinovog ulja
    1-2 kašikice soli
    3 česne bijelog luka

1. SVježe neoštećene patlidžane oprati i temeljito osušiti. Narezati ih na pola centimetra debele kriške.
    2. u široj posudi kuhati sirće dok ne prokuha, dodati sol, a zatim kuhati patlidžane dio po dio oko 5 minuta.
    3. Ocijeđene patlidžane složiti u suhe tegle, a između redova staviti bijeli luk narezan na kriškice.
    6. Patlidžane u ulju poslužiti uz namaze od mahunarki i gljiva, a ljubitelji mesnih zalogaja mogu ih poslužiti uz hladna i topla mesna jela.
    Ovo sam ljetos radila. Preprekiselo. Moglo bi biti dobro za dodati u neku mješanu salatu s mesom da se malo razbije ta kiselost.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj enela prvotno napisa

PATLIDŽANE U ULJU

1 kg patlidžana
    1 l sirćeta od jabuka
    150ml maslinovog ulja
    1-2 kašikice soli
    3 česne bijelog luka

Ovo sam ljetos radila. Preprekiselo. Moglo bi biti dobro za dodati u neku mješanu salatu s mesom da se malo razbije ta kiselost.
    Ja ovo nisam radila nego sam prepisala recept. Da li si stavila jabukovo sirće?
    Možda bi pomoglo staviti manje sirćeta.
    A i inače kada se radi na salatu patlidžan je meni prekiseo, ali ono... jestivo... - ovo gore ne znam kako je.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Jabučni ocat. Stavila sam ga toliko koliko je trebalo da pokrije patlidžane. Kiselo je toliko da kad staviš u usta, odmah se zagrcneš. Kad promislim ni ne može biti drugačije - kuha se u octu (upije hrpu octa) i još se octom i zalije.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Onda dobro da si rekla...
    Ja stavljam recepte neke koje nisam ni probala, ali eto, super da si rekla da se zna onda!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •