Na koji ih sve način pripremate?
Posebno me zanima kako ih sušiti.
Na koji ih sve način pripremate?
Posebno me zanima kako ih sušiti.
napravila sam marmeladu ove godine.
moja teta ih suši u pećnici na 50 stupnjeva noću, dok je jeftinija struja, samo što to traje i po sedam dana pa mi se to neda.
njoki sa šljivama.
Skuhali smo pekmez ove godine, s naranđama, rumom i vinskim octom.
Ako treba recept napišem kad dođem doma.
sunca prvotno napisa
jel samo stavi u pećnicu i suši?
ništa više?
može neki detalj
sljivopita je sjajna, nesto kao extra gusti kompot:
polovice sljiva redaju se u tepsiju s prerezanim dijelom prema gore, pospu se secerom i peku na 150-200 stepeni dok ne puste sok. potom ih posipam psenicnim grizom, jos malo smedjeg secera i cimeta, te pecem dok griz ne popije vecinu soka a sljive ne postanu potpuno mekane.
moze se jesti vruce uz sladoled ili hladno, kako god genijalno je.
E to mi je super, ja radim tak nešto ali s kukuruznim grizom. Stavi se kukuruzno brašno dole, šljive i šećer gore (sve odjednom). U pećnici šljive puste sok i na kraju to stvarno liči na kolač...wewa prvotno napisa
Napravili 10 kg pekmeza...po najboljem receptu moje bake...mljac
naslaže na tepsiju i stavi u pećnicu svaku noć po 8 sati i tako nekih tjedan dana. nešto je spominjala da znaju ispustiti sok pa to eventualno prebriše ujutro. meni se činilo komplicirano, ali volim suhe šljive pa možda i probam se dat u akciju.Mamita prvotno napisa
Meni bi trebale informacije kako sušiti šljive - i to što detaljnije. 8)
gita75 prvotno napisa
detalji bi dobrodosli....na koliko se pece, da li zuti ili bijeli griz, koliko secerazvuci jako fino
Krenula sam jučer pisati recept za pekmez, a onda je M. nonšalantno zgasila komp pa mi se nije dalo ispočetka.
Dakle,
PEKMEZ OD ŠLJIVA
Sastojci:
5 kg šljiva
1,5 kg šećera
2-3 naranđe
2 dl ruma
2 dl vinskog octa
Postupak:
Šljive raspoloviti, izvaditi koštice i narezati (ja sam rezala svaku polovicu na 4 komada). Dodati sok od naranđe (ja sam stavila i naribanu koricu) i ocat. Kuhati oko 1 sat (zavisi jel su šljive zrelije ili zelenije, zelenijima treba duže) i pomalo sodati šećer. Kuhati još malo (ja sam kuhala još jedan sat-sigurno je sigurno). Pred kraj dodati rum.
Vruće puniti u vruće tegle (ja ih zgrijem na 100 u pećnici), zatvoriti metalnim poklopcima (oni kaj rade vakum) i staviti nazad u pećnicu (koja je još uvijek na 100). Nakon cca 15 min. zgasiti pećnicu i ostaviti pekmez unutra do drugog dana da se polako ohladi i da se stvori vakum u teglama.
Gita, kamo i kada ide taj vinski ocat? Nekoliko puta sam procitala recept, ali ne vidim da spominjes sto i kako s njim (naravno, uvijek postoji mogucnost da ne znam citati 8) )
Hvala A70Valeksandra70vanja prvotno napisa
.
wewa i gita75 moze receptus za sljivopitu.bar otprilike. danas sam pravila wewinu i fino je al nisam sigurna jel to to
BESTILJ NA STARI NAČIN
5kg šljiva
pola l vode
malo limunove kore
malo karanfilića
malo cimeta
Nezrele i trule šljive odstraniti jer će izazvati kvarenje bestilja.
Šljive prati, izvaditi košpice, staviti u šerpu, dodati malo vode i kuhati sve dok se ne raspadnu. Za vrijeme kuhanja dodati limunovu koru i karanfilić.
Zatim bestilj propasirati na koem će ostati kožica šljiva.
Bestilj ponovo kuhati i stalno miješati da ne zagori. Kuhan je onda kada u njemu kuhača može sama da stoji uspravno. Pred kraj dodati malo cimeta.
Dok je još vruć bestilj sipati u suhe tegle.
PEKMEZ OD ŠLJIVA S RUMOM
Zrele šljive oprati, ocijediti, izvaditi im kšpice i samljeti mašinom za mljevenje mesa. Samljevene šljive staviti u posudu sa debelim dnom. Dodati šećer (na 4kg šljiva staviti 1 kg šećera, 2,5 dcl ruma, pruti vanilije, manji prutić cimeta i 1 dcl sirćeta)
Posudu staviti na ringlu i kuhati šesto miješajući, dok ne dobijete potrebnu gustoću.
Pekmez ze kuhan kada drvenom kašikom povučete po dnu posude, a iza nje ostane čisti trag.
Još topao pekmez sipati u čiste tople tegle. Tegle nemojte vezati nego ih staviti u dobro zagrijanu rernu u kojoj trebaju biti do drugog dana. Tada je zatvorite celofanom i ostavite na suho i hladno mjesto.
Ovi gore recepti su preuzeti iz jednog časopisa gdje ima i recept za sušenje voća. Nadam se da će ti pomoći.
Voće namjenjeno sušenju mora biti zdravo i zrelo. Prethodno ga treba očistiti, razrezati na komade podjenake veličine, najčešće po dužini. Možete ga u vrećici od gaze prije sušenja staviti na kratko u vrelu ovdu da omekša, jer voće nakon tog postupka duže zadrava miris i okus. Suho voće čuvajte na suhom mjestu u platnenim vrećicama.
Suhe šljive
Zrelim, zdravim šljivama ukoliti peteljke pa ih poredati u pleh obložen bijelim papriom. Staviti ih u mlaku rernu dva dana, a potoom voće staviti na dasku obloženu bijelim stolnjakom i sušiti na jakom suncu.
Suhe šljive čuvatii u platnenoj vrećici i ostaivit na suhom i zračnom mjestu.
Tražim recept, ali ne mogu naći. Možda mi je kod mame. Vidit ću sutra tamo, ja smotana. Znam samo da se mjeri na šalice, nisam radila od lani pa se nemrem sjetit.
ima tko recept kad se peče u rerni džem?
ne ovo s grizom nego da se peče umjesto da se kuha na ploči
ja jednom radila, ali prije 10 godina, pojma više neznam kako je išao recept