Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Šljive

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Šljive

Na koji ih sve način pripremate?
    Posebno me zanima kako ih sušiti.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

napravila sam marmeladu ove godine.

moja teta ih suši u pećnici na 50 stupnjeva noću, dok je jeftinija struja, samo što to traje i po sedam dana pa mi se to neda.

njoki sa šljivama.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Skuhali smo pekmez ove godine, s naranđama, rumom i vinskim octom .
    Ako treba recept napišem kad dođem doma.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

može

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sunca prvotno napisa
    napravila sam marmeladu ove godine.

moja teta ih suši u pećnici na 50 stupnjeva noću, dok je jeftinija struja, samo što to traje i po sedam dana pa mi se to neda.

njoki sa šljivama.

jel samo stavi u pećnicu i suši?
    ništa više?
    može neki detalj

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sljivopita je sjajna, nesto kao extra gusti kompot:
    polovice sljiva redaju se u tepsiju s prerezanim dijelom prema gore, pospu se secerom i peku na 150-200 stepeni dok ne puste sok. potom ih posipam psenicnim grizom, jos malo smedjeg secera i cimeta, te pecem dok griz ne popije vecinu soka a sljive ne postanu potpuno mekane.

moze se jesti vruce uz sladoled ili hladno, kako god genijalno je.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj wewa prvotno napisa
    polovice sljiva redaju se u tepsiju s prerezanim dijelom prema gore, pospu se secerom i peku na 150-200 stepeni dok ne puste sok. potom ih posipam psenicnim grizom, jos malo smedjeg secera i cimeta, te pecem dok griz ne popije vecinu soka a sljive ne postanu potpuno mekane.

E to mi je super, ja radim tak nešto ali s kukuruznim grizom. Stavi se kukuruzno brašno dole, šljive i šećer gore (sve odjednom). U pećnici šljive puste sok i na kraju to stvarno liči na kolač...

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Napravili 10 kg pekmeza...po najboljem receptu moje bake...mljac

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    jel samo stavi u pećnicu i suši?
    ništa više?
    može neki detalj
    naslaže na tepsiju i stavi u pećnicu svaku noć po 8 sati i tako nekih tjedan dana. nešto je spominjala da znaju ispustiti sok pa to eventualno prebriše ujutro. meni se činilo komplicirano, ali volim suhe šljive pa možda i probam se dat u akciju.

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Meni bi trebale informacije kako sušiti šljive - i to što detaljnije. 8)

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa
    Citiraj wewa prvotno napisa

E to mi je super, ja radim tak nešto ali s kukuruznim grizom. Stavi se kukuruzno brašno dole, šljive i šećer gore (sve odjednom). U pećnici šljive puste sok i na kraju to stvarno liči na kolač...

detalji bi dobrodosli....na koliko se pece, da li zuti ili bijeli griz, koliko secera zvuci jako fino

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Krenula sam jučer pisati recept za pekmez, a onda je M. nonšalantno zgasila komp pa mi se nije dalo ispočetka.
    Dakle,

PEKMEZ OD ŠLJIVA

Sastojci:
    5 kg šljiva
    1,5 kg šećera
    2-3 naranđe
    2 dl ruma
    2 dl vinskog octa

Postupak:
    Šljive raspoloviti, izvaditi koštice i narezati (ja sam rezala svaku polovicu na 4 komada). Dodati sok od naranđe (ja sam stavila i naribanu koricu) i ocat. Kuhati oko 1 sat (zavisi jel su šljive zrelije ili zelenije, zelenijima treba duže) i pomalo sodati šećer. Kuhati još malo (ja sam kuhala još jedan sat-sigurno je sigurno ). Pred kraj dodati rum.
    Vruće puniti u vruće tegle (ja ih zgrijem na 100 u pećnici), zatvoriti metalnim poklopcima (oni kaj rade vakum) i staviti nazad u pećnicu (koja je još uvijek na 100). Nakon cca 15 min. zgasiti pećnicu i ostaviti pekmez unutra do drugog dana da se polako ohladi i da se stvori vakum u teglama.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Gita, kamo i kada ide taj vinski ocat? Nekoliko puta sam procitala recept, ali ne vidim da spominjes sto i kako s njim (naravno, uvijek postoji mogucnost da ne znam citati 8) )

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kaae

Krenula sam jučer pisati recept za pekmez, a onda je M. nonšalantno zgasila komp pa mi se nije dalo ispočetka.
    Dakle,

PEKMEZ OD ŠLJIVA

Sastojci:
    5 kg šljiva
    1,5 kg šećera
    2-3 naranđe
    2 dl ruma
    2 dl vinskog octa

Postupak:
    Šljive raspoloviti, izvaditi koštice i narezati (ja sam rezala svaku polovicu na 4 komada). Dodati sok od naranđe (ja sam stavila i naribanu koricu) i ocat. Kuhati oko 1 sat (zavisi jel su šljive zrelije ili zelenije, zelenijima treba duže) i pomalo sodati šećer. Kuhati još malo (ja sam kuhala još jedan sat-sigurno je sigurno ). Pred kraj dodati rum.
    Vruće puniti u vruće tegle (ja ih zgrijem na 100 u pećnici), zatvoriti metalnim poklopcima (oni kaj rade vakum) i staviti nazad u pećnicu (koja je još uvijek na 100). Nakon cca 15 min. zgasiti pećnicu i ostaviti pekmez unutra do drugog dana da se polako ohladi i da se stvori vakum u teglama.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Kaae

Dakle,

PEKMEZ OD ŠLJIVA

Sastojci:
    5 kg šljiva
    1,5 kg šećera
    2-3 naranđe
    2 dl ruma
    2 dl vinskog octa

Postupak:
    Hvala A70V .

stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

wewa i gita75 moze receptus za sljivopitu.bar otprilike. danas sam pravila wewinu i fino je al nisam sigurna jel to to

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

BESTILJ NA STARI NAČIN

5kg šljiva
    pola l vode
    malo limunove kore
    malo karanfilića
    malo cimeta

Nezrele i trule šljive odstraniti jer će izazvati kvarenje bestilja.

Šljive prati, izvaditi košpice, staviti u šerpu, dodati malo vode i kuhati sve dok se ne raspadnu. Za vrijeme kuhanja dodati limunovu koru i karanfilić.

Zatim bestilj propasirati na koem će ostati kožica šljiva.

Bestilj ponovo kuhati i stalno miješati da ne zagori. Kuhan je onda kada u njemu kuhača može sama da stoji uspravno. Pred kraj dodati malo cimeta.

Dok je još vruć bestilj sipati u suhe tegle.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

PEKMEZ OD ŠLJIVA S RUMOM

Zrele šljive oprati, ocijediti, izvaditi im kšpice i samljeti mašinom za mljevenje mesa. Samljevene šljive staviti u posudu sa debelim dnom. Dodati šećer (na 4kg šljiva staviti 1 kg šećera, 2,5 dcl ruma, pruti vanilije, manji prutić cimeta i 1 dcl sirćeta)

Posudu staviti na ringlu i kuhati šesto miješajući, dok ne dobijete potrebnu gustoću.
    Pekmez ze kuhan kada drvenom kašikom povučete po dnu posude, a iza nje ostane čisti trag.

Još topao pekmez sipati u čiste tople tegle. Tegle nemojte vezati nego ih staviti u dobro zagrijanu rernu u kojoj trebaju biti do drugog dana. Tada je zatvorite celofanom i ostavite na suho i hladno mjesto.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ovi gore recepti su preuzeti iz jednog časopisa gdje ima i recept za sušenje voća. Nadam se da će ti pomoći.

Voće namjenjeno sušenju mora biti zdravo i zrelo. Prethodno ga treba očistiti, razrezati na komade podjenake veličine, najčešće po dužini. Možete ga u vrećici od gaze prije sušenja staviti na kratko u vrelu ovdu da omekša, jer voće nakon tog postupka duže zadrava miris i okus. Suho voće čuvajte na suhom mjestu u platnenim vrećicama.

Suhe šljive

Zrelim, zdravim šljivama ukoliti peteljke pa ih poredati u pleh obložen bijelim papriom. Staviti ih u mlaku rernu dva dana, a potoom voće staviti na dasku obloženu bijelim stolnjakom i sušiti na jakom suncu.

Suhe šljive čuvatii u platnenoj vrećici i ostaivit na suhom i zračnom mjestu.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Tražim recept, ali ne mogu naći. Možda mi je kod mame. Vidit ću sutra tamo, ja smotana. Znam samo da se mjeri na šalice, nisam radila od lani pa se nemrem sjetit .

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima tko recept kad se peče u rerni džem?
    ne ovo s grizom nego da se peče umjesto da se kuha na ploči
    ja jednom radila, ali prije 10 godina, pojma više neznam kako je išao recept

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •