Results 1 to 21 of 21

Thread: Šljive

  1. #1
    Berlin's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    uz more
    Posts
    784

    Default Šljive

    Na koji ih sve način pripremate?
    Posebno me zanima kako ih sušiti.

  2. #2
    sunca's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    372

    Default

    napravila sam marmeladu ove godine.

    moja teta ih suši u pećnici na 50 stupnjeva noću, dok je jeftinija struja, samo što to traje i po sedam dana pa mi se to neda.

    njoki sa šljivama.

  3. #3

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Skuhali smo pekmez ove godine, s naranđama, rumom i vinskim octom .
    Ako treba recept napišem kad dođem doma.

  4. #4
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    može

  5. #5
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    Quote Originally Posted by sunca
    napravila sam marmeladu ove godine.

    moja teta ih suši u pećnici na 50 stupnjeva noću, dok je jeftinija struja, samo što to traje i po sedam dana pa mi se to neda.

    njoki sa šljivama.

    jel samo stavi u pećnicu i suši?
    ništa više?
    može neki detalj

  6. #6
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    sljivopita je sjajna, nesto kao extra gusti kompot:
    polovice sljiva redaju se u tepsiju s prerezanim dijelom prema gore, pospu se secerom i peku na 150-200 stepeni dok ne puste sok. potom ih posipam psenicnim grizom, jos malo smedjeg secera i cimeta, te pecem dok griz ne popije vecinu soka a sljive ne postanu potpuno mekane.

    moze se jesti vruce uz sladoled ili hladno, kako god genijalno je.

  7. #7

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Quote Originally Posted by wewa
    sljivopita je sjajna, nesto kao extra gusti kompot:
    polovice sljiva redaju se u tepsiju s prerezanim dijelom prema gore, pospu se secerom i peku na 150-200 stepeni dok ne puste sok. potom ih posipam psenicnim grizom, jos malo smedjeg secera i cimeta, te pecem dok griz ne popije vecinu soka a sljive ne postanu potpuno mekane.

    moze se jesti vruce uz sladoled ili hladno, kako god genijalno je.
    E to mi je super, ja radim tak nešto ali s kukuruznim grizom. Stavi se kukuruzno brašno dole, šljive i šećer gore (sve odjednom). U pećnici šljive puste sok i na kraju to stvarno liči na kolač...

  8. #8
    ewa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    metropola
    Posts
    1,018

    Default

    Napravili 10 kg pekmeza...po najboljem receptu moje bake...mljac

  9. #9
    sunca's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    372

    Default

    Quote Originally Posted by Mamita
    jel samo stavi u pećnicu i suši?
    ništa više?
    može neki detalj
    naslaže na tepsiju i stavi u pećnicu svaku noć po 8 sati i tako nekih tjedan dana. nešto je spominjala da znaju ispustiti sok pa to eventualno prebriše ujutro. meni se činilo komplicirano, ali volim suhe šljive pa možda i probam se dat u akciju.

  10. #10
    Berlin's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    uz more
    Posts
    784

    Default

    Meni bi trebale informacije kako sušiti šljive - i to što detaljnije. 8)

  11. #11
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    Quote Originally Posted by gita75
    Quote Originally Posted by wewa
    sljivopita je sjajna, nesto kao extra gusti kompot:
    polovice sljiva redaju se u tepsiju s prerezanim dijelom prema gore, pospu se secerom i peku na 150-200 stepeni dok ne puste sok. potom ih posipam psenicnim grizom, jos malo smedjeg secera i cimeta, te pecem dok griz ne popije vecinu soka a sljive ne postanu potpuno mekane.

    moze se jesti vruce uz sladoled ili hladno, kako god genijalno je.
    E to mi je super, ja radim tak nešto ali s kukuruznim grizom. Stavi se kukuruzno brašno dole, šljive i šećer gore (sve odjednom). U pećnici šljive puste sok i na kraju to stvarno liči na kolač...

    detalji bi dobrodosli....na koliko se pece, da li zuti ili bijeli griz, koliko secera zvuci jako fino

  12. #12

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Krenula sam jučer pisati recept za pekmez, a onda je M. nonšalantno zgasila komp pa mi se nije dalo ispočetka.
    Dakle,


    PEKMEZ OD ŠLJIVA

    Sastojci:
    5 kg šljiva
    1,5 kg šećera
    2-3 naranđe
    2 dl ruma
    2 dl vinskog octa

    Postupak:
    Šljive raspoloviti, izvaditi koštice i narezati (ja sam rezala svaku polovicu na 4 komada). Dodati sok od naranđe (ja sam stavila i naribanu koricu) i ocat. Kuhati oko 1 sat (zavisi jel su šljive zrelije ili zelenije, zelenijima treba duže) i pomalo sodati šećer. Kuhati još malo (ja sam kuhala još jedan sat-sigurno je sigurno ). Pred kraj dodati rum.
    Vruće puniti u vruće tegle (ja ih zgrijem na 100 u pećnici), zatvoriti metalnim poklopcima (oni kaj rade vakum) i staviti nazad u pećnicu (koja je još uvijek na 100). Nakon cca 15 min. zgasiti pećnicu i ostaviti pekmez unutra do drugog dana da se polako ohladi i da se stvori vakum u teglama.

  13. #13
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Gita, kamo i kada ide taj vinski ocat? Nekoliko puta sam procitala recept, ali ne vidim da spominjes sto i kako s njim (naravno, uvijek postoji mogucnost da ne znam citati 8) )

  14. #14

    Default

    Kaae

    Quote Originally Posted by gita75
    Krenula sam jučer pisati recept za pekmez, a onda je M. nonšalantno zgasila komp pa mi se nije dalo ispočetka.
    Dakle,


    PEKMEZ OD ŠLJIVA

    Sastojci:
    5 kg šljiva
    1,5 kg šećera
    2-3 naranđe
    2 dl ruma
    2 dl vinskog octa

    Postupak:
    Šljive raspoloviti, izvaditi koštice i narezati (ja sam rezala svaku polovicu na 4 komada). Dodati sok od naranđe (ja sam stavila i naribanu koricu) i ocat. Kuhati oko 1 sat (zavisi jel su šljive zrelije ili zelenije, zelenijima treba duže) i pomalo sodati šećer. Kuhati još malo (ja sam kuhala još jedan sat-sigurno je sigurno ). Pred kraj dodati rum.
    Vruće puniti u vruće tegle (ja ih zgrijem na 100 u pećnici), zatvoriti metalnim poklopcima (oni kaj rade vakum) i staviti nazad u pećnicu (koja je još uvijek na 100). Nakon cca 15 min. zgasiti pećnicu i ostaviti pekmez unutra do drugog dana da se polako ohladi i da se stvori vakum u teglama.

  15. #15

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    Kaae

    Quote Originally Posted by gita75
    Krenula sam jučer pisati recept za pekmez, a onda je M. nonšalantno zgasila komp pa mi se nije dalo ispočetka.
    Dakle,


    PEKMEZ OD ŠLJIVA

    Sastojci:
    5 kg šljiva
    1,5 kg šećera
    2-3 naranđe
    2 dl ruma
    2 dl vinskog octa

    Postupak:
    Šljive raspoloviti, izvaditi koštice i narezati (ja sam rezala svaku polovicu na 4 komada). Dodati sok od naranđe (ja sam stavila i naribanu koricu) i ocat. Kuhati oko 1 sat (zavisi jel su šljive zrelije ili zelenije, zelenijima treba duže) i pomalo sodati šećer. Kuhati još malo (ja sam kuhala još jedan sat-sigurno je sigurno ). Pred kraj dodati rum.
    Vruće puniti u vruće tegle (ja ih zgrijem na 100 u pećnici), zatvoriti metalnim poklopcima (oni kaj rade vakum) i staviti nazad u pećnicu (koja je još uvijek na 100). Nakon cca 15 min. zgasiti pećnicu i ostaviti pekmez unutra do drugog dana da se polako ohladi i da se stvori vakum u teglama.
    Hvala A70V .

  16. #16
    stanam's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Slavonija
    Posts
    334

    Default

    wewa i gita75 moze receptus za sljivopitu.bar otprilike. danas sam pravila wewinu i fino je al nisam sigurna jel to to

  17. #17
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    BESTILJ NA STARI NAČIN

    5kg šljiva
    pola l vode
    malo limunove kore
    malo karanfilića
    malo cimeta

    Nezrele i trule šljive odstraniti jer će izazvati kvarenje bestilja.

    Šljive prati, izvaditi košpice, staviti u šerpu, dodati malo vode i kuhati sve dok se ne raspadnu. Za vrijeme kuhanja dodati limunovu koru i karanfilić.

    Zatim bestilj propasirati na koem će ostati kožica šljiva.

    Bestilj ponovo kuhati i stalno miješati da ne zagori. Kuhan je onda kada u njemu kuhača može sama da stoji uspravno. Pred kraj dodati malo cimeta.

    Dok je još vruć bestilj sipati u suhe tegle.

  18. #18
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    PEKMEZ OD ŠLJIVA S RUMOM

    Zrele šljive oprati, ocijediti, izvaditi im kšpice i samljeti mašinom za mljevenje mesa. Samljevene šljive staviti u posudu sa debelim dnom. Dodati šećer (na 4kg šljiva staviti 1 kg šećera, 2,5 dcl ruma, pruti vanilije, manji prutić cimeta i 1 dcl sirćeta)

    Posudu staviti na ringlu i kuhati šesto miješajući, dok ne dobijete potrebnu gustoću.
    Pekmez ze kuhan kada drvenom kašikom povučete po dnu posude, a iza nje ostane čisti trag.

    Još topao pekmez sipati u čiste tople tegle. Tegle nemojte vezati nego ih staviti u dobro zagrijanu rernu u kojoj trebaju biti do drugog dana. Tada je zatvorite celofanom i ostavite na suho i hladno mjesto.

  19. #19
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Ovi gore recepti su preuzeti iz jednog časopisa gdje ima i recept za sušenje voća. Nadam se da će ti pomoći.

    Voće namjenjeno sušenju mora biti zdravo i zrelo. Prethodno ga treba očistiti, razrezati na komade podjenake veličine, najčešće po dužini. Možete ga u vrećici od gaze prije sušenja staviti na kratko u vrelu ovdu da omekša, jer voće nakon tog postupka duže zadrava miris i okus. Suho voće čuvajte na suhom mjestu u platnenim vrećicama.

    Suhe šljive

    Zrelim, zdravim šljivama ukoliti peteljke pa ih poredati u pleh obložen bijelim papriom. Staviti ih u mlaku rernu dva dana, a potoom voće staviti na dasku obloženu bijelim stolnjakom i sušiti na jakom suncu.

    Suhe šljive čuvatii u platnenoj vrećici i ostaivit na suhom i zračnom mjestu.

  20. #20

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Tražim recept, ali ne mogu naći. Možda mi je kod mame. Vidit ću sutra tamo, ja smotana. Znam samo da se mjeri na šalice, nisam radila od lani pa se nemrem sjetit .

  21. #21

    Default

    ima tko recept kad se peče u rerni džem?
    ne ovo s grizom nego da se peče umjesto da se kuha na ploči
    ja jednom radila, ali prije 10 godina, pojma više neznam kako je išao recept

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •