Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 67 od 67

Tema: Moje dijete lijepo crta

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

radi se o tome da je djecji crtez - djecji crtez. o njegovoj vrijednosti, neposrednosti i snazi nema potrebe pisati. svi znamo brojne primjere umjetnika poput picassa koji su stovali djecji crtez i cijeli zivot pokusavali "zaboraviti" sve sto su naucili kako bi njihova umjetnost imala izvornost blisku djecjim radovima.

stoga treba povuci dobru granicu izmedju toga da dijete zatupljujemo pravilima, ispravljamo, namjerno ga usmjeravamo prema sabloniziranju i toga da pustimo dijete da normalno razvija svoju mastu, crtez, te nadalje pisanje i sve ostalo sto ce se kasnije razviti iz fascinacije prvim tragovima koje dijete ostavlja na papiru.

ukidanje djecjih bojanki je za moj ukus pretjerano uplitanje u razvoj jednostavno zato sto bojanke imaju odredjenu funkciju (razvijanje grafomotorike), a takodjer neznanje i nerazvijenost na tom podrucju moze djetetu s dolaskom u skolu i u razne sredine u kojima se stuju urednost, tocnosti i preciznost, donijeti vise stete nego koristi.

misljenja sam stoga da treba odabrati neki "srednji put", iskreno niti ne znam kako bi svojoj kceri (inace izrazitoj kreativki) mogla uskratiti bojanke ili joj sugerirati da crta "slobodno i djecje", a ne sablonski.

m. ima 5 godina i nakon brojnih divnih ali i "dosadnih" faza, trenutacno je u fazi crtanja jako zanimljivih stripova (nekih posve autenticnih stripova jer stripu gotovo nikada nije bila izlozena), premda su posve sablonizirani, crtezi obiluju zanimljivim detaljima, divno pisanim tekstovima (u fazi je krasopisa) i ja ove njezine radove obozavam. a bez svih ostalih faza (koliko god meni bile drage ili ne, koliko god bile njezine ili "tudje") ovoga ne bi bilo

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ima li neki topic o djeci koja... pa... ne crtaju lijepo

kod orke se ne zna je li na crtežu konj, računalo, palme, dijete ili kuća.
    ali, ni po čemu prepoznati ne možeš :/

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa

ukidanje djecjih bojanki je za moj ukus pretjerano uplitanje u razvoj jednostavno zato sto bojanke imaju odredjenu funkciju (razvijanje grafomotorike), a takodjer neznanje i nerazvijenost na tom podrucju moze djetetu s dolaskom u skolu i u razne sredine u kojima se stuju urednost, tocnosti i preciznost, donijeti vise stete nego koristi.
    Ja bi samo htjela naglasiti što se tiče bojanki da jako ovisi o kojoj dobi djece se radi. Ovo što si napisala za razvoj grafomotorike je točno, ali to je potrebno predškolarcima.
    Svi radni listići za predškolarce, za pripremu za školu imaju zadatke obojati crteže.
    ALI tada je to u funkciji razvoja grafomotorike. MI ovdje govorimo o likovnom stvaralaštvu djece, a to su sasvim različite stvari. Bojajući bojanke dijete se likovno ne izražava!
    Ono vježba rukicu, finu motoriku, ono uči boje, sve to stoji, ali to nije likovno izražavanje

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

grafomotirka i fina motorika nije vazna samo za predskolce nego za svu djecu. dapace, do skole se uglavnom vec svi negativni obrasci usvoje pa ih je tesko ispravljati tako da upravo bojanke, rezanje po sabloni i slicne ("nekreativne") aktivnosti su itekako vazne.

mislim, razumijem sto zelis reci ali mi nije jasno kako u praksi odjeljujes razvoj grafomotorike i likovnog stvaralasta?

u teoriji to jesu dvije razlicite stvari, ali u praksi, prema mom iskustvu dijete od 2 - 6 godina sjedi za stolom i crta, boja, reze i pise.

Bojajući bojanke dijete se likovno ne izražava!
    cekaj, cekaj da ti pokazem neke bojanke od m. pa ces vidjeti koji je to likovni izraz (bojanje po svom, unutar jednog polja stotinu boja).

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    cekaj, cekaj da ti pokazem neke bojanke od m. pa ces vidjeti koji je to likovni izraz (bojanje po svom, unutar jednog polja stotinu boja).
    Tvoj M. je pravi mali umjetnik, maštovito dijete!
    Pa, ne mora sve biti unutar crte ili po crti i isključivo jednobojno!
    To se zove umjetnička sloboda!

Btw. s obzirom na temu K. je prava ilustratorica, tj. nakon što joj ispričam priču želi nacrtati svoj doživljaj iste odnosno često su to likovi u nekoj radnji iz priče.
    Ima osjećaj za kolorit i prostor. Aj em veri praud mam!
    P. je zasada u nekoj ekspresionističko-dadaističkoj fazi.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj melange prvotno napisa
    Citiraj Joe prvotno napisa
    bila je neka likovna radionica u radićevoj, mislim da je fridina mala išla tamo.
    vidjela sam danas plakat za ovo.
    o toj radionici se moze vise vidjet na ovoj internet stranici www.galerijavivoda.hr

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nisam čitala baš cijeli topic...ali imam pitanje.

U kojoj dobi uopće djeca, po nekim standardnim mjerilima, počinje crtati?

Prepoznatljivo???

Mišica ima 2,5 godine, zna nacrtati osobu (najčešće crta isto i mamu i bebu i tatu, samo tata bude najveći ), kuću i ribu.

I to dosta prepoznatljivo, imaju sve dijelove, na mjestu.

Ja sam joj par puta pokazala na onoj magičnoj ploči i ona je brzo ukapirala.
    Jel imam malog Picassa ili su sva djeca u toj dobi tako "talentirana"?

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

to je mali Picasso,definitivno!Moje dijete je sa 4,5 godine počelo crtati prepoznatljivo,i to kad bi se dooobro zadubio u crtež mogao bi nešto prepoznati!Sad,sa 6,to je druga priča,ima nade....

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

sa 3 godine se moze vec djete usmjeravat da crta prepoznatljive crteze ima par njih na stranici ( crtezi djece od 3 godine )

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

andejav s obzirom da se kuzis ajd pogledaj ovo sto je moj sincic nacrtao s 4.10 mj ove skorije slike nisam skenirala.
    Do nedavno je crtao uglavnom vozila, a sad je poceo crtati zivotinje

http://public.fotki.com/mmonax/mirzi...012.html#media

http://public.fotki.com/mmonax/mirzi...007.html#media

i voli da crta u paintu... http://public.fotki.com/mmonax/mirzi...no-.html#media

jel ga treba usmjeravati ili pustiti njegovoj masti da ga oblikuje?

Inace idemo jednom tjedno u radionicu, ali neobavezno.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj monax prvotno napisa
    andejav s obzirom da se kuzis ajd pogledaj ovo sto je moj sincic nacrtao s 4.10 mj ove skorije slike nisam skenirala.
    Do nedavno je crtao uglavnom vozila, a sad je poceo crtati zivotinje

http://public.fotki.com/mmonax/mirzi...012.html#media

http://public.fotki.com/mmonax/mirzi...007.html#media

i voli da crta u paintu... http://public.fotki.com/mmonax/mirzi...no-.html#media

jel ga treba usmjeravati ili pustiti njegovoj masti da ga oblikuje?

Inace idemo jednom tjedno u radionicu, ali neobavezno.
    prekrasno crta, odusevljena sam s obzirom kolko ima godina, treba ga pustiti da masta radi svoje ali nije lose i neke smjernice dati djetetu,ali samo na prirodan i opusten naćin.
    ako vas interesira i pošto radim sa djecom od 3 godine pa do 16 mozete navratiti do moje galerije, prvih sat i pol je besplatno.

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

andejav hvala na odgovoru.
    Moj sin sad ima 5 godina i inace uživa u radionicama.
    Mislila sam da možda umišljam da lijepo crta i da treba tom posvetiti malo više pažnje.
    Svakom je njegovo dijete naj i često znamo biti nerealni
    Uglavnom budemo vas posjetili u radionici.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

monax BC ima 4.5 godine i tvoj klinac je za njega daleko. zbilje lijepo crta i prepoznatljivo. mi tek sad imamo ljude onako s krumpirastim trbuhom, rukama i nogama kao jednu crtu i prstima kao kod strasila , ali ja sam presretna s tim s obzirom da do sad nismo ni to 8)
    uglavnom s razlogom si ponosna na njega nisi si umislila

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

spajalica evo me rastem

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

monax, ja sam se skoro srušila kad sam vidjela Mirzine crteže!!! :shock:

Moj ima pune 4 godine i daaaaaleko je od ikakvog prepoznatljivog objekta na crtežu. Malo sam se čak zabrinula jer sam mislila da je bitno nazadniji na tom području od ostalih vršnjaka, no kad su mi tete u vrtiću pokazale radove ostalih četverogodišnjaka, odahnula sam: svi jednako švrljaju i brljaju, niti jedno od 20-ero djece ne crta nit blizu kao tvoj mališa.
    Predivno!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nisam stigla sve pročitat, al zašto nisu dobre bojanke. Nakon dugo vremena moj stariji je počeo malo crtat i bojat ima 2 mjeseca (osim vodenih i tempera, to voli ima bar 2 godine

ivananeda avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Wow, koliko ja gresim :shock:
    Zasto bojanke nisu dobre ?

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove