Necaci mi imaju strasnih problema sa zubima, genetski. Do prvih pravih zuba posteno su se upoznali sa stomatolozima i prolazili svakave upale a higijena super.

Moji nemaju, osim srednje koja je do 3.5godine redovito pila caj iz bocice(roibos) pa su joj stalno bile flekice po zubicima, imala je par popravaka i trajni su joj sasvim ok.
Mala ima 2,5 i od godine i 3 mj sve zube osim kutnjaka koji su sada i izbili. Buduci da ih je rano dobila, ocekivala sam probleme. Jos nije prala sa pastom i nema niti jednu tockicu. Prije 5 dana je ostavila bocicu.

Evo nekih sitnica koje sam pokupila u zadnje vrijeme kod zubara:

Najvaziji je konac.

Ciscenje kamenca kod drzavnog i kod privatnika nema veze jedno s drugime(barem ne kod moje)

Mm ima besprijekornu higijenu zubi a cesto mu se kamenac talozi, drzavna mu je rekla da ima takvu slinu. Privatnik koji bi i imao interesa da mu se cesce dode, blijedo gleda i veli da nikada to nije cuo. Cesce pojavljivanje kamenca znaci da prethodni nije ociscen kako treba.
Prvo ciscenje kod pvt je bilo grozno iako sam redovno obavljala kod "svoje"komade kamenca mi je vadila ispod mesa, pozelenila sam od muke.

Na zdravlje zubica utjece jako zdravlje desni, dzabe svo pranje ako ispod desni uz rub se talozi ili su upaljene.

Ti savjeti idu od vrhunskog stomatologa, za sada nas sve drzi kako treba

Koristimo xilit u prehrani, sto se tice zasladivanja, kolaca itd ali svo troje jede slatko i ovako.

NAJVAZNIJI JE KONAC