Imam djevojčicu od tri godine i četiri mjeseca. prije nekih desetak dana počela je mucati, npr. ma-ma-ma ddaj mi vvovode.
Nekad skoro svaku riječ u rečenici započne ponavljanjem slogova, a nekada samo početnu riječ u rečenici. Ima dana kada prilično točno izgovara riječi.
Obiteljska situacija je normalna. U domaćinstvu živimo samo supruga, ja i naša djevojčica. Bude sitnih čarki između mene i supruge, prepirki ponekad, ali u principu se dobro slažemo. samo što ponekad netko od nas povisi glas. Rijetko, ali bude ponekad. Nitko ne pije, nema zlostavljanja, naše dijete obožavamo, puno je mazimo, ima puno igračaka, nemamo prevelika očekivanja u smislu da je maltretiramo s nekim očekivanjima. uvijek sam mislio da je mucanje isključivo kod muške djece i kao posljedica prevelikih očekivanja roditelja i strogog autoriteta, najčešće oca. Jako sam se iznenadio kad je moja curica počela mucati. Neprestano se propitujem jesmo li imali propuste u odgoju, jesmo li krivi zbog ovoga. Jako nam je teško zbog njenog mucanja i strah nas je da mucanje ne ostane. Curica nam je prekrasna, prelijepa i vrlo inteligentna. Da li još netko ima iskustva s mucanjem curica ove dobi. Što učiniti?