Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: folna i prenatal

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno folna i prenatal

pozdrav curke!
    nova sam ovdje, a i trudnoća mi je nešto novo. trudna sam 5 tjedana :D (za dva tjedna idem opet dokt. da vidi koliko točno sam trudna).
    rekao mi je da pijem folic plus do 12 tjedna, a poslije prenatal. i naravno, kako se uvijek sve lomi na meni, tako i sada- folic više nije na tržištu, nigdje ga nema. u apoteci mi uvalili (doslovno) twinlabovu folnu, i natural wealth prenatal. zanima me da li je twinlab ok? zbunjena sam skroz :?
    dajte mi savjete šta i kako, izluđuju me svi!!! negdje sam pročitala da se čajevi ne smiju piti. istina? šipak i kamilicu mogu piti?
    hvala vam!
    zbunjola

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ako imaš dobru i zdravu prehranu, ti dodatci ti uopče ne trebaju. Ja sam jedino od početka uzimala šumeči magnezij i omegu, jer nikako se ustalit pa jest ribu 2 puta na tjedan. Ali i to ne svaki dan.
    Beba se super razvija i ne planiram do kraja uzimat nikakve nadomjestke... čestitam na T

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Šipka sigurno smiješ, i sve ostale vočne čajeve, a za kamilicu sam i ja par puta čula različita mišljenja...ja si je popijem kad mi dođe...3-4 puta mjesečno.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

ma joj, ne znam, totalno sam zbunjena!!!

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

pročačkaj po starim temama na ovom podforumu, ima rasprava o prenatalu/folnoj i dodacima prehrani na milijun mjesta.

thaia28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

moja mi je frendica farmaceutkinja rekla da nema potrebe za uzimanjem folacina u velikim količinama, jedino ukoliko je u obiteljskoj anamnezi postojao slučaj gdje se dijetetov živčani sustav nije razvio kako je trebao (vrlo rijetko).
    Dovoljno je uzimati preparate tipa prenatal, pregnital jer u njima ima cca 400 ug folne kiseline, što je dovoljno. Ja si pojačavam sa sokom od (kršitelj koda)a za dojilje, crvenim, u kojem je još dodatnih 200 ug.
    sretno i želim ti urednu trudnoću

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

dovoljan je jedan vitaminski preparat

sretno ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ja sam med.sestra i slozila bi se sa tvojim dr -om. do 12 tjedna samo folna, svejedno jel se zove folic il folna sve je to isto samo drugi proizvođac, a od 12 tjedna prenatal. prenatal ne prije jer vece kolicine vitamina A i B mogu ostetit plod.

Matovila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Folna se preporucuje piti i prije nego sto zena zatrudni. Dokazano smanjuje vjerojatnost ostecenja neuralne cijevi kod razvoja zametka. Posebno se oreporucuje u prvom tromjesjecju.
    Na sastavu ti pise koliko folne kiseline preparat doista sadrzi. Mislim da nema velike razlike izmedju proizvodjaca. Ja sam pila od Twinlaba i nisam imala zamjerke (i to sam pocela nekoliko mjeseci prije nego sto sam zatrudnila i nastavila skroz do 13.-og tjedna)

U drugom tromjesjecju ukoliko prehrana trudnice nije dovoljno raznolika i bogata svim vaznim sastojcima, vlaknima, vitaminima preporcuje se uzimati nadomjestak. Ali zdrava i raznolika prehrana je najvaznija!

Moja stomatologinja mi je jos preporucila da od 4 mj. pocnem piti tablete fluora (sad se ne mogu sjetiti tocnog naziva tableta, dobila sam recept, nisam lijek jos digla u ljekarni) za zube. Ali opet, mozes ti to piti svaki dan, ali ako ne odrzavas redovito higijenu usne supljine, badava ti.

U zadnjem tromjesjecju su vazne omega masne kiseline. Mozes ih prirodno unositi tako da jedes ribu, morske plodove, maslinovo ulje...
    Mislim da pregnital sadrzi omega3 i omega6 pa se preporucuje u zadnjem tromjesejecju trudnoce... Naravno, prethodna konzultacija s lijecnikom/icom obavezno. Nema smisla piti, ako ti doista nije potrebno.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

hvala vam cure!
    ma ja bi samo htjela da sve bude u redu i da sve što napravim bude dobro!
    trenutno razmišljam šta kuhati danas. a muka mi je i ništa mi se ne jede.
    imate još kakvih savjeta za mene, na početku svega sam i sveki savjet je dobrodošao.
    pusa svima!

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

jel mi može ko pomoći....nadam se da ima netko ko zna...ovako planiram bebu pa me zanima kako piti folic plus! jučer sam ga kupila,popila sinoć 1 i jutros jednu tabletu pa me zanima dali je to ok ili bi trebala piti 3 dnevno !!!!BILO KAKAVA SAVJET JE DOBRODOŠAO!!!!! Unaprijed hvala

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

di si našla folic plus? meni su rekla da ga nema na tržištu!!
    šta piše na kutiji, kako se treba piti? drži se toga ili pitaj ginekologa.
    sretno, nadam se da ćete brzo uspjeti!

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

da,i meni su rekli da ga više neće biti,nemam pojma zašto,ali našla sam još 1 bočicu u sisku u ljekarni.u dvije sam pitala i nije bilo,ali u trećoj sam našla još jednu bočicu.na kutiji piše da trudnice piju tri tablete dnevno,ali pošto ja nažalost nisam trudnica zanima me dali je dovoljno piti 1 ujutro i 1 navečer? čitala sam da je njh dosta pilo prije trudnoće ali nitko nije napisao kako je pio,pa ako netko zna neka mi objasni!!!!! i zanima me šta če sad biti umjesto folic plus? kad popijem ovu bočicu šta da onda kupim?

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

e,da nije da te plašim,ali negdje sam pročitala da prenatal nije dobar u početku trudnoće jer ima kao previše ,neznam točno kojih vitamina koji u prvim mjesecima mogu oštetiti plod.navodno doktori preporučuju prije i prva tri mjeseca trudnoće folnu kiselinu a tek nakon tri mjeseca prenatal!!!! neznam dali je to tako,ali raspitaj se ili potraži po internetu,znam da sam nedavno čitala baš o tome!!!!!pozz

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...80fee854930595
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...2d080a52e02e8b
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...natal+vitamini

evo par tema da pročitaš i formiraš mišljenje
    ja sam prenatal pila otprilike svaki treći dan, a slijedeći put mislim da ga neću uopće piti nego radije paziti na zdravu prehranu. Tablete ne volim piti zbog vlastitog zdravlja pa tako neću ni zbog zdravlja djeteta, budući da je dokazano (gledala dokumentarac) da mnogi vitamini u sintetskom obliku mogu naštetiti više nego pomoći. No naravno, svatko će odlučiti za sebe.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

znam, znam. do 12og tjedna ću biti folnu, a poslije prenatal. prenalal nije dobro piti od početka zbog vitamina a- šteti plodu.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja pijem od početka trudnoće redovno FOLIC PLUS, ima ga u Vukovaru u svakoj ljekarni, čak ni ne spominju ništa o tome da ga neće biti. Piju se 3 tablete dnevno odjednom ili 3 puta po jednu. Pozzz

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja pijem (kršitelj koda)ove sokiće, "Natal", nema a vitamina, a prije trudnoće mi je u par navrata dokazan deficit dosta vitamina (iako se zdravo hranim) radi hipotireoze i šećera-ova formula ima joda, bojim se tog nedostatka (navodno mi ga fali), a sad se pitam, tek sam u 5. tjednu....

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

evo ja konačno pronašla svoju folnu, folna od natrual wealtha, a navodno prenatal nije dobar jer ima vitamina A koji može biti štetan u trudnoći, da li je netko od vas možda koristio ovaj prenatal http://www.solgar.hr/8/Proizvodi/32/Prenatal/

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

(kršitelj koda)ov Natal nema vitamina A

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj anima prvotno napisa
    evo ja konačno pronašla svoju folnu, folna od natrual wealtha, a navodno prenatal nije dobar jer ima vitamina A koji može biti štetan u trudnoći, da li je netko od vas možda koristio ovaj prenatal http://www.solgar.hr/8/Proizvodi/32/Prenatal/
    meni je ginić opće prakse i ginić na vv preporućio prenatal od natural wealtha
    ma odkud to da vitamin A nije dobar u trudnoći ?

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

potreban je, ali je višak jako opasan (a kod ovakvog unošenja lako može doći do toga, ovisno o prehrani)

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj dorica prvotno napisa
    Citiraj anima prvotno napisa
    meni je ginić opće prakse i ginić na vv preporućio prenatal od natural wealtha
    ma odkud to da vitamin A nije dobar u trudnoći ?
    pred neko vrijeme sam gledala jedan dokumentarac gdje su prikazana novija istraživanja o djelovanju sintetski dobivenih vitamina (dakle ovih iz tableta i preparata, a ne onih koje dobivamo normalno iz hrane). Praćene su grupe ljudi koji su uzimali vitaminske preparate dugi niz godina. Dokazano je da neke vitamini organizam uspije iskoristiti, ali neki se uopće ne apsorbiraju u organizam, te se piju uzalud, a za neke vitamine, od kojih prije svega A kao beta karoten pri dugoročnom uzimanju uzrokuje veće šanse za dobivanje raka, dakle kancerogen je.

ovdje nešto osnovno o vitaminu A, obratite pažnju na zadnji pasus.
    http://www.covermagazin.com/vitamini-a.htm

još malo:
    • Vitamin A: Vrlo je važno zapamtiti da potrebe za vitaminom A nisu povećane tijekom trudnoće. Prekomjerne količine vitamina A mogu biti toksične za fetus. Buduća majka ne bi smjela unositi više od 7500 RE vitamina A. Stoga, provjerite deklaraciju na Vašem multivitaminskom pripravku!
    http://www.svijet-obitelji.com/index...=16&Itemid=128

Sve u svemu, ja zbilja izbjegavam uzimanje bilo kakvih preparata, i pokušavam jesti zdravo. Mislim da na taj način ima najmanje nuspojava.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ništa apsolutno nisam uzimala ni prije ni evo za vrijeme trudnoče. Hvala Bogu moj Špiro velika beba, super se razvija, vjerujem da sam mu preko hrane i pića dala sve što mu treba, s tim da stvarno jedem extra raznovrsno. I Apsolutno osluškujem tijelo što mu treba, sve što traži ja mu dam.....eto jučer je patilo za krafnama i svekrva napravila punu zdjelu krafnica...nakon 3-4 moje tijelo je bilo prezadovoljno

princessmo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Ja ne pijem nikakve dodatke prehrani (vitamine-Prenatale, Centrume i sl.) nego se pokušavam hraniti raznoliko i moj ginekolog (čija je to i ideja-naravno) smatra da je to i više nego dovoljno. Sada mi je oko 20tj prepisao samo dodatno željezo koje će se od sad do kraja trudnoće pojačano koristiti.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

PRENATAL TWINLAB--Idealna i jedinstvena kombinacija vitamina i minerala za nadopunu prehrane trudnice, dojilje, kao i svih žena u generativnoj dobi jer ne sadrži VITAMIN A jer prevelika količina A vitamina može izazvati oštećenje ploda, sadrži BETATEN - smjesu prirodnih karotena (beta karoten, lutein, likopen, zeaksantin, kriptoksantin) koji osiguravaju i sintezu A vitamina i antioksidativno djelovanje-samo mali + Twinlabu.
    Ja uzimam prenatal,jer povraćam i nema šanse da se pravilno hranim jer se većinu vremena ne hranim nikako.Uzimam jedan dnevno,ali pila sam i prije trudnoće kao pripremu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •